Fendt szántóföldi robot kukoricavetéshez

Agrofórum Online

A MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms = mobil mezőgazdasági robotflották) elnevezésű több éves kutatási projekt lezárása után az AGCO és a Fendt elhatározta, hogy a robotprojektet szériagyártásra alkalmas formára továbbfejleszti. Xaver terméknéven, a legújabb fejlesztési szintjén fog bemutatkozni a 2017. évi Agritechnicán.  

A Xaver rendszer kicsi, csapatokban dolgozó robotokat takar, melyek egy felhő alapú megoldás segítségével megtervezik, felügyelik és dokumentálják a pontos kukoricavetést. Műholdas navigáció, és a felhőben történő adatmenedzsment segítségével a mag lehelyezési pozíciója és a vetési időpont minden egyes vetőmag esetében rögzíthető. A későbbi ápolási munkák, pl. a növényvédelem vagy a műtrágyázás precízen megvalósítható az egyes növényekre tervezve.

Egy robotflotta 6 -12 egységből áll, melyekkel a Fendt adatai szerint kereken 1 ha/óra területi teljesítmény érhető el. Minden robot folyamatosan kommunikál az intelligens vezérlőközponttal. Az adatpuffer és az állandó kommunikáció segítségével a hálózati lefedettségben előforduló kiesések rugalmasan áthidalhatók. Ha egy robot kiesik, akkor a megmaradt robotokat a központ átirányítja, és átveszik a maradék munkát.

Az adott területre vonatkozó tervezéseket, pl. a sor- és tőtávolság kialakítását egy applikáció végzi. Algoritmus tervezi a robotok munkáját a megadott paraméterek segítségével, és kiszámítja az optimális útvonalat, valamint a szükséges munkaidőt. A szoftverfrissítések és a távdiagnosztika vezeték nélkül és a termőhelytől függetlenül végezhető el.

Az elektromos hajtás (kb. 400 W), az alacsony tömeg (kb. 50 kg) és az autonóm üzemelés miatt a vetés a hét minden napján, a nap 24 órájában folyhat, hiszen gyakorlatilag nincs zajkibocsátás. Ez növeli a rendszer termelékenységét és rugalmasságát. Ráadásul a robotoknak a Fendt adatai szerint 70 százalékkal kevesebb energiára van szükségük ugyanannak a munkának az elvégzéséhez. Sem gáz-, sem pedig motorolaj nem szükséges a működéshez, a munkát emisszió nélkül végzik. A talajnyomás szinte elhanyagolható (kb. 200 g / cm2). Mivel minden robotot más és más vetőmaggal lehet megtölteni, egy táblán belül különböző fajtákat is lehet termeszteni.

A rendszer a Fendt szerint elsősorban az igényesen strukturált területeken és üzemekben szolgáltatók számára lehet érdekes, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a precíziós gazdálkodásra. Számos komoly érdeklődés van már a robotokra Németországból, Ausztráliából, Nagy-Britanniából, Svájcból, Hollandiából és Afrikából.

(Agrofórum Online)

Szervizes munkatársakat keres az Agroázis Kft.

Az Agroázis-MON Kft. 2 fő szervizszerelő munkatársat keres mezőgazdasági gépek, elsősorban munkagépek helyszíni javítására Somogy és Zala, illetve Hajdú és Borsod megye területekre.

2018-ban ismét lesz Bábolnai Gazdanapok

Ezúttal is lesz szántóföldi gépbemutató, ráadásul a szervezők azt ígérik, hogy a gyakorlati rész még nagyobb hangsúlyt kap.

John Deere 100 - Jubileumi évet tartanak Amerikában

A John Deere 100 éve, 1918-ban vásárolta meg a Waterloo Gasoline Engine Company társaságot.

Pótkocsipiac: jól kezdte az évet a Pronar

Összesen 90 új mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba 2018 első hónapjában Magyarországon, ez 43 százalékos növekedés tavaly januárhoz képest.

Érkeznek az új ZETOR traktorok - Bemutatjuk az Utilix és Hortus kistraktorokat

A Zetor új, 42-67 lóerő tartományba tartozó univerzális kistraktorokat mutatott be Utilix és Hortus elnevezéssel.

2018. február 19. 07:40

Prémium kategóriás megoldásokkal várta a látogatókat a CHH Műszaki KFT az AGROmashEXPO-n

A CHH Műszaki KFT mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete.

2018. január 30. 19:30

Megkerülhetetlen lesz a precíziós gazdálkodás

A digitalizáció átalakítja a munkaerő-keresletet, elsősorban magasan képzett, a termelésben közvetlenül résztvevő munkaerő iránt növeli az igényt.

2018. február 20. 16:03

Tavasszal kezdődhet a magyar Renner traktorok sorozatgyártása

Az utolsó engedélyek, minősítések beszerzésre van hátra, így a tervek szerint tavasszal már megkezdődhet a sorozatgyártás.

2018. február 1. 15:01