Gépészet
Gépészet

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? – Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? – Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

Agrofórum Online - Forrás: Peter Hill

A ZF olyan intelligens technológiát fejlesztett ki, amely képessé teszi a traktort az ismétlődő műveletek “megtanulására” és kezelő nélküli végrehajtására.

A CVT hajtóművek, a tengelyek és egyéb hajtómű komponensek világszerte ismert német beszállítója, új digitális technológiákat fejlesztett az osztrák Lindner céggel együttműködve. Az így elkészített prototípus egy vezető traktort követve sajátítja el a műveleti rutint, majd automatikusan dolgozik tovább.

Automatikus kormányzás

Az ismert automatikus kormányzási megoldások szenzorokkal dolgoznak, amelyek felismerik a terményfalat vagy növényrendet, és automatikusan megállnak, ha azok a traktor biztonsági zónájába kerülnek.

Az általunk bemutatott prototípus jól szemlélteti azt a lehetőséget, ami az autóipar megatrendjeinek megoldásait (hálózati működés, mesterséges intelligencia, automatizálás) bevezetik a mezőgazdasági szektorba” – mondta Mark Mohr a ZF automatikus műveleti projektközpont vezetője.

A kisérleteket egy 120 LE teljesítményű Lintrac 90 négykerék kormányzású traktorral végezték, amibe a ZF Terramatic TMT09 fokozatnélküli hajtóművét építették be.

A GNNS műholdirányítási rendszert összekötve a traktorkormányzással, hidraulika rendszerrel és a hajtóművel, létrehozható többféle automatikus funkció, amelyek működtethetők és megfigyelhetők egy mobiltelefonos applikáció segítségével.

Lidar- és radarszenzoros kamerák

A ZF ProAI ellenőrző platform, amelyet az IT specialista Nvidia céggel közösen fejlesztettek ki, feldolgozza a lidar és radarkamerák szenzorjeleit, így képes a traktor környezetének 360 fokos megfigyelésére.

A fejlesztésről készült egy bemutatófilm is, amiben a fűkaszával dolgozó traktor vezetővel halad, ezt pedig automatikusan követi egy vezető nélküli rendlazítóval dolgozó traktor.

A traktorvezető a kormányzó szenzor segítségével rácsatlakozik a terményre majd a rendkezelővel együtt haladva elkészít egy menetet, ezt követően pedig a vezető nélküli gépcsoport folytatja a munkát önállóan, előre programozott időpontban indulva.

A kísérleti traktorban megvalósuló technológia kinyitja a kaput egyéb innovatív megoldások számára. Például a ZF Openmatics telemetrikus platform alacsony energiájú Bluetooth használatával a traktor képesé válik felismerni a mellső vagy hátsó függesztőművön lévő gépeket.

A traktor képes megismételni a műveletet, és ha szükséges, akkor a kezelő által programozott időpontban indul

Hermann Lindner ügyvezető igazgató szerint a cég TrackLink Pilot névre keresztelte a rendszert, és lehet, hogy adaptálja majd a Lintrac 90 és az új 113 LE teljesítményű Lintrac 110 traktor típusokra.

Mark Mohr szerint azok a kisméretű gazdaságok, amelyek Lindner traktorokat használnak, és limitált munkaerővel rendelkeznek, jól hasznosíthatják az új koncepciójú traktorok előnyeit. Ugyanakkor úgy véli, hogy ez technológia különösen sikeres lehet azokban a régiókban és országokban (Észak- és Dél-Amerika, Oroszország), ahol nagyméretű gazdaságok üzemelnek. Az automatikus gépcsoportok ugyanis lényeges költség- és élőmunka megtakarítást tesznek lehetővé.

A családi kovácsműhelytől a digitális mezőgazdaságig - A Kverneland sztori

2019. július 22. 13:16

A Kverneland 2019-ben ünnepli alapításnak 140. évfordulóját. Ez egy történelmi mérföldkő a Kverneland Group számára.

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

2019. július 4. 13:51

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Gépészet Videó

Vidéken is előrébb lehet lépni - Traktoros reklámmal jelentkezett a Telekom

2018. május 17. 08:34

A kampány első fázisa arra tesz kísérletet, hogy a megszokottól eltérő szereplőkkel, élethelyzetekben dramatizálja az előrejutás sikerélményét.

Traktorpiac: a John Deere nyerte a 2018-as eladási versenyt

2019. január 10. 06:36

A teljes éves listán a John Deere nyert, minden ötödik traktor ilyen volt tavaly. A New Holland a második lett 11 százalékos, a Case pedig a harmadik 6 százalékos szelettel a traktorpiaci tortából.

Továbbra is mélyrepülésben a traktorpiac

2018. augusztus 7. 08:09

Az év első hét hónapjában 1825 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 16 százalékos visszaesés 2017 hasonló időszakához képest.

Gépvásárlási kisokos - hogyan legyél tudatos termelő?

2018. szeptember 12. 04:30

A mezőgazdasági piacon igen szokatlan, de annál szórakoztatóbb formában jelenteti meg mondanivalóját az AgroMax Gépkereskedelmi Kft. Képregényt készítenek ugyanis a termelőket érintő kérdésekről, problémákról, a hétköznapi életről.