Gépészet
Gépészet

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? – Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

Egyetlen gépkezelő, két dolgozó traktor? – Új, intelligens technológia a ZF és a Lindner összefogásából

Agrofórum Online - Forrás: Peter Hill

A ZF olyan intelligens technológiát fejlesztett ki, amely képessé teszi a traktort az ismétlődő műveletek “megtanulására” és kezelő nélküli végrehajtására.

A CVT hajtóművek, a tengelyek és egyéb hajtómű komponensek világszerte ismert német beszállítója, új digitális technológiákat fejlesztett az osztrák Lindner céggel együttműködve. Az így elkészített prototípus egy vezető traktort követve sajátítja el a műveleti rutint, majd automatikusan dolgozik tovább.

Automatikus kormányzás

Az ismert automatikus kormányzási megoldások szenzorokkal dolgoznak, amelyek felismerik a terményfalat vagy növényrendet, és automatikusan megállnak, ha azok a traktor biztonsági zónájába kerülnek.

Az általunk bemutatott prototípus jól szemlélteti azt a lehetőséget, ami az autóipar megatrendjeinek megoldásait (hálózati működés, mesterséges intelligencia, automatizálás) bevezetik a mezőgazdasági szektorba” – mondta Mark Mohr a ZF automatikus műveleti projektközpont vezetője.

A kisérleteket egy 120 LE teljesítményű Lintrac 90 négykerék kormányzású traktorral végezték, amibe a ZF Terramatic TMT09 fokozatnélküli hajtóművét építették be.

A GNNS műholdirányítási rendszert összekötve a traktorkormányzással, hidraulika rendszerrel és a hajtóművel, létrehozható többféle automatikus funkció, amelyek működtethetők és megfigyelhetők egy mobiltelefonos applikáció segítségével.

Lidar- és radarszenzoros kamerák

A ZF ProAI ellenőrző platform, amelyet az IT specialista Nvidia céggel közösen fejlesztettek ki, feldolgozza a lidar és radarkamerák szenzorjeleit, így képes a traktor környezetének 360 fokos megfigyelésére.

A fejlesztésről készült egy bemutatófilm is, amiben a fűkaszával dolgozó traktor vezetővel halad, ezt pedig automatikusan követi egy vezető nélküli rendlazítóval dolgozó traktor.

A traktorvezető a kormányzó szenzor segítségével rácsatlakozik a terményre majd a rendkezelővel együtt haladva elkészít egy menetet, ezt követően pedig a vezető nélküli gépcsoport folytatja a munkát önállóan, előre programozott időpontban indulva.

A kísérleti traktorban megvalósuló technológia kinyitja a kaput egyéb innovatív megoldások számára. Például a ZF Openmatics telemetrikus platform alacsony energiájú Bluetooth használatával a traktor képesé válik felismerni a mellső vagy hátsó függesztőművön lévő gépeket.

A traktor képes megismételni a műveletet, és ha szükséges, akkor a kezelő által programozott időpontban indul

Hermann Lindner ügyvezető igazgató szerint a cég TrackLink Pilot névre keresztelte a rendszert, és lehet, hogy adaptálja majd a Lintrac 90 és az új 113 LE teljesítményű Lintrac 110 traktor típusokra.

Mark Mohr szerint azok a kisméretű gazdaságok, amelyek Lindner traktorokat használnak, és limitált munkaerővel rendelkeznek, jól hasznosíthatják az új koncepciójú traktorok előnyeit. Ugyanakkor úgy véli, hogy ez technológia különösen sikeres lehet azokban a régiókban és országokban (Észak- és Dél-Amerika, Oroszország), ahol nagyméretű gazdaságok üzemelnek. Az automatikus gépcsoportok ugyanis lényeges költség- és élőmunka megtakarítást tesznek lehetővé.

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

2019. július 4. 13:51

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Gépészet Videó

A John Deere cég új fejlesztéseket jelentett be az S700 kombájnok 2020. évi modelljeire

2019. július 4. 09:38

A John Deere cég ismertette az S700 kombájnok 2020. évi újdonságait: fejlett automatizálás, adat kezelés, szalmaelhelyezés.

Automatizált gépek? A CASE IH már a jövővel kísérletezik

2018. július 10. 05:27

A CASE IH elindította az Autonómia és Automatizálási Programját, amelynek részeként kutatásokat és kísérleteket kezdtek valós körülmények között.

Felborult egy traktor Magyarhertelenden, a vezetője meghalt

2019. május 4. 06:43

Felborult egy traktor péntek délután Magyarhertelend külterületén – adta hírül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Szombaton Dutra-találkozót tartanak Komáromban

2019. január 18. 11:48

A találkozóra 180 embert várnak az ország minden részéből. A rendezvényen szó lesz a tavalyi géptalálkozókról, külön programpont a 2018-ban Balatonbogláron nyílt Dutra Múzeum bemutatása.

Növeli a Kubota a nagy traktor üzletágát Észak-Amerikában

2019. március 18. 16:05

A Kubota Corporation egy egyedi megállapodást kötött az észak-amerikai Buhler Industries Inc.-el, a Versatile traktorok gyártójával, annak érdekében, hogy bővítse traktorainak palettáját.