Gépészet

Gumihevederes traktor nélkül nem dőlt volna meg a világrekord

Agrofórum Online

Rod Smith brit gazdálkodó 400 hektáron dolgozik a skót határ közelében. Az elmúlt 10 évben a Beal Farmon azon munkálkodott, hogy javítsa a talaj szerkezetét. Smith hosszútávú célja egy fentartható stratégia kifejlesztése a terméshozam növelése érdekében. A szakértelem meg is hozta az eredményt, 2015-ben az őszi búza betakarítása során 16,5 t/ha termésátlagot ért el, amivel világrekordot döntött. De mi is a sikerének a titka?

“Az első változtatás, amit elvégeztünk, az a traktor járószerkezetét érintette, ugyanis az erőgépünket gumihevederesre cseréltük. Ezzel a traktor termőtalajra kifejtett nagy súlyát csökkenteni tudtuk. A Challenger 765B típust választottuk, amely azóta is nélkülözhetetlen eszköze a gazdaságunknak.” – mondta el Rod Smith. “Az egyik fontos terület, amire munkánk során koncentráltunk, az a tengerhez közeli földnyelvek gondozása volt, ahol 40-45 százalékkal kevesebb terméshozamra számítottunk az átlagoshoz képest, tehát hektáronként nagyjából 11 tonnára”.

 

Rod Smith elmondása szerint a Challenger 765B gumihevederes traktort szántáshoz, altalaj lazításhoz és felszíni munkákhoz használják. Az új járószerkezettel egyébként kevesebb lett az üzemanyag-fogyasztás, nem beszélve arról, hogy az általános munkafolyamatok is felgyorsultak.

A szakember meg van győződve arról, hogy a jövedelmező gabonatermesztés érdekében oda kell figyelni a legkisebb részletekre is. Nagyon fontos a termőföld állapota, ahogy a megfelelő gépek használata is. “Tíz évig tartott, amíg eljutottunk a terméshozamunk mostani szintjére, ebben pedig a Challenger nagy szerepet játszott. Egy esélyt kapsz az élettől, és nem lehet kiskapukat keresni” – fogalmazott a brit gazdálkodó.

“Kilenc éve vettem meg a Challenger traktort, és ez idő alatt megmutatkoztak az előnyei, aminek hatására három éve a kombájnt is gumihevederesre cseréltük” – magyarázta Rod Smith, aki hozzátette, hogy többé soha nem használna gumikerekes erőgépeket. „Láttam, hogy a gumihevederes megoldás milyen jelentős szerepet játszott a nagy terméshozam elérésében. A termőföld a legfontosabb, ezért érdemes azt a lehető legjobban gondozni.”

(challenger-ag.com – Fordította: Szekeres Péter – Agrofórum Online)

A Case IH traktorok meghódítják a Nyírséget is - Új telephelyet adott át az Agro-Békés

Nyíregyháza közelében is egyre nagyobb az érdeklődés a Case IH traktorok iránt, ezért nagyon fontos volt a térségben is fejleszteni.

STEYR Terrus 6250 - Újabb taggal bővül a modellválaszték

Kiemelkedően magas, 16,8 tonna megengedett össztömegével a Terrus ideális erőgép a különösen nagy kihívást jelentő szántóföldi feladatokhoz.

Érkeznek az új ZETOR traktorok - Bemutatjuk az Utilix és Hortus kistraktorokat

A Zetor új, 42-67 lóerő tartományba tartozó univerzális kistraktorokat mutatott be Utilix és Hortus elnevezéssel.

Gumiabroncs-védelem és hajtóanyag-megtakarítás szárhenger alkalmazásával

Haladás közben a hengerek ledöntik a szárat, szétzúzza a ledöntött szármaradványokat segítve azok lebomlását.

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

Ha nem változik az időjárás februárban, a gazdálkodók komoly növényvédelmi kihívások elé nézhetnek az idei szezonban.

2018. január 29. 07:45

Az Amazone 457 millió euró forgalmat ért el 2017-ben

A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt, mely esetében a kereskedelmi forgalmat nem vesszük figyelembe. Ez rekord-érték a vállalat történetében.

2018. január 29. 15:22

100 milliárdos bevételt buktak a gabonatermelők tavaly

A múlt évben mintegy 13 millió tonna gabona termett Magyarországon, ami 2 millió tonnával kevesebb mint az előző évben.

2018. január 25. 19:31