Güttler: a technológiákra helyezzük a hangsúlyt

Agrofórum Online

A bolognai EIMA kiállításon bezsebelt elismerés után az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításokon Nemzetközi Termékfejlesztési különdíjjal jutalmazták a Güttler által forgalmazott Moreni Alien K 5000 forgóboronát. A robusztus vázkeretbe foglalt, vontatott talajművelő eszköz kiválóan illeszkedik a Güttler által kínált technológiákba.

 

Moreni Alien K 5000 forgóborona

A díjazott Moreni Alien egy robusztus vázkeretbe foglalt, 5 méter munkaszélességű, vontatott forgóboronás talajművelő gépkombináció, ami Güttler alkatrészekkel és a meglévő vetőgéppel kapcsoltan is működtethető. „A Morenivel elég friss a kapcsolatunk, a kiállítás ideje alatt a gyár képviselete is megjelent a standunkon” – magyarázta Vörös Endre, a Güttler Kft. kereskedelmi vezetője.

A nagy teherbírású – hárompontos, hidraulikus függesztőszerkezettel ellátott – egytengelyes futóművel alátámasztott Moreni Alien gabonavető- és szemenkéntvető géppel is összekapcsolható (2. kép), de a minimális talajművelésű vagy a művelés nélküli (direkt vető) technológiákban is alkalmazható. A 200-460 LE teljesítményigényű eszköz az üzemeltető erőgép vezetőfülkéjében elhelyezett terminálról működtethető. Osztott forgóborona- és tüskés hengertagja szállítási helyzetben a kiemelt vetőegységekkel együtt hidraulikusan felhajtható, ami által a szállítási szélesség 2,4 méterre csökken.

„Tavaly voltunk húsz évesek Magyarországon, ennek jegyében történt minden marketingeseményünk. Nagyon jó évet zártunk, valamennyi nemzetközi piacunkon minden rekordot megdöntöttünk, sőt, már az idei év terveit is. A gyártás ezt érzi is, komoly leterheltséggel dolgozunk” – felelte Vörös Endre a múlt évi összegzésre és az idei tervekre vonatkozóan.

A technológiákhoz kínált gépek

„Mi a Güttlernél új technológiákat vezetünk be, a gépeinket is azokhoz gyártjuk. A legutolsó technológia a SuperMaxx, ami mellett felfutóban lévő technológiát képvisel a GreenManager gépünk is. Ezt a szőlővel és gyümölccsel foglalkozó gazdálkodók már ismerik, a mostani kiállításon két különböző felszereltségű is látható belőle a standunkon. A gazdálkodók keresik, főleg a kertészeti pályázatok beadási határideje közeledtével gondolkodnak el rajta sokan.”

SuperMaxx, a sokoldalú kultivátor

A Güttler kultivátorok fejlesztése a művelési mélységek – sekély (3-12 cm) és középmély (15-32 cm) – figyelembevételén alapul. A SuperMaxx sokoldalú kultivátor a sekélyebb művelést úgy teszi lehetővé, hogy a hagyományos magágykészítő kombinátoroknál jóval erősebb, robosztusabb felépítése és segédrugóval ellátott kapái valósággal elnyűhetetlenné teszik (3. kép). Ötsoros felépítésének köszönhetően eltömődésre nem hajlamos, a folyamatos és egyenletes mélységtartást pedig széles profilú mélységtartó kerekeivel éri el. A megfelelő talajfelszín kialakításáról rugós boronasor gondoskodik, amely a pálcás hengerekkel szemben nem szárítja ki a talaj legfelső rétegét, így a kelés is sokkal egyöntetűbb és biztonságosabb lesz.

A hagyományos és intenzív szántóföldi növénytermesztési technológiákba egyaránt jól beilleszthető SuperMaxx elsősorban szántáselmunkálásra és magágykészítésre javasolt, sekély tarlóhántásra az optimális magágy elérése érdekében több menetben: elsőben nagyon sekély művelésre, a második munkamenetben teljes átmunkálásra, így a harmadik munkamenet után egy optimális, vetésre kész magágyat eredményez. Az erős művelő elemeknek- és vázszerkezetnek köszönhetően a SuperMaxx tartós, üzembiztos és sokoldalú munkaeszköz, amely a rá fordított beruházást hamar visszaforgatja.

A megújult PrimusPlus is bemutatkozott

„A kiállított munkaeszközök között van egy felfrissített, második verziós grubberünk is, amit Magyarországon már 5 éve használnak a gazdák, és a változtatásokat is az ő tapasztalataik alapján végeztük el. Ennek hatására a megújult gép még biztosabb és masszívabb lett” – mutatta be az új PrimusPlus-t a szakember.

A középmély rétegekben történő kultivátorozási munkákra a PrimusPlus a tökéletes megoldás. Szárnyas kapái révén a kemény tarlók hántására is alkalmas, mélyebb művelés esetén pedig a szántás is kiváltható vele. A kultivátorozott talajfelszín elmunkálásáról és a nagyobb rögök töréséről egy beépített Güttler henger gondoskodik, amely a talaj nedvességének megőrzését is biztosítja.

GreenManager: a talajnedvesség alternatív szabályozója

A zöldkeverékek vetésére vagy épp megszüntetésére egyaránt alkalmas, többfunkciós GreenManager gépkombinációt a tavalyi és az idei AGROmashEXPO Termékfejlesztési Pályázatának Gépesítés kategóriájában Hazai Termékfejlesztési Prémium Oklevelével jutalmazták. Az erősen csapadékos időszakokban szőlők és gyümölcsösök sorközeit bevető, majd aszályos időben a főnövény konkurenciájának megszüntetését is elvégző eszköz a talaj nedvességtartalmának megőrzésében segít.

Osztott magtartályának és cserélhető elemeinek köszönhetően különböző méretű magok – pl. fűfélék, mustár, facélia, bükköny, szegletes lednek, stb. – vetésére is alkalmas, a mindössze másfél méteres gép funkcionalitását pedig növeli, hogy alkotóelemei egyenként és kombinálva is használhatók. A grubberes rész boronásra cserélhető, ami időt, energiát és költséget takarít meg használójának.

Az ilyen jellegű megoldásokat a Güttler valamennyi gépénél célul tűzte ki, amelyeknél a régebbi eszközökkel való kompatibilitásra is figyelmet fordít.
A kiállításon feltűnően impozáns standdal megjelent Güttler Kft. csak jövőre tervez hasonló bemutatkozást, az év során viszonteladóikon keresztül, valamint önálló rendezvényeiken, a gazdálkodókkal történő közvetlen kapcsolattartásban bizonyítják technológiájuk és gépeik eredményeit.

(Agrofórum Online – Csomós Éva – Fotók: Gribek Tímea)

Gumiabroncs-védelem és hajtóanyag-megtakarítás szárhenger alkalmazásával

Haladás közben a hengerek ledöntik a szárat, szétzúzza a ledöntött szármaradványokat segítve azok lebomlását.

Maradéktalanul elszállt minden félelem - Ócsai tapasztalatok a Mascar Tuareg bálázóról

Fentor Attila és édesapja tavaly vásárolt egy új Mascar Tuareg fixkamrás körbálázót a SZEGÁNA Kft.-től, amivel főként saját állatállományuk ellátására készítenek takarmányt.

Bemutatkozik „Az év magyar mezőgépe 2018” díj nyertese - CLAAS CORIO CONSPEED

Az új adapterek fontos jellemzője, hogy a veszteségek megelőzése érdekében a piacon leglaposabb, 17°-os a talajra helyezési szögük.

Új elektromos targonca a STILL-től

A hamburgi specialista most a kompaktság, az ergonómia és a teljesítmény fokozása érdekében alakította át teljesen a zászlóshajóját.