Gépészet
Gépészet

Gyomirtás, bokrosító hatás, hatékonyabb tápanyagfelhasználás

Gyomirtás, bokrosító hatás, hatékonyabb tápanyagfelhasználás

Sato-Gép Kft.

Többek közt néhány jótékony hatás, amit elérhetünk a megfelelő gyomfésű használatával. A ráadás pedig a könnyű kezelhetőség és gazdaságos üzemeltetés, azaz egy biztosan megtérülő beruházás.

Beszéljünk bővebben a gyomfésű jelentőségéről és sokoldalúságáról a gabonatermesztésben, és miért ajánlott, hogy lehetőség szerint azt prémium minőségű Hatzenbichler gyomfésűvel végezzük.

A gabonák esetében élvezhetjük legszélesebb körben a gyomfésű jótékony hatásait, de nagyon fontos, hogy szinte bármely kultúrában hatékonyan használható. Kifejezetten univerzális munkagépről beszélünk, ami azt bizonyítja, hogy ott a helye minden gazdaságban.

Minimális LE-igény, gazdaságos üzemeltetés és gyors munkavégzés jellemzik a gyomfésű használatát, emellett még egy prémium Hatzenbichler gyártmányhoz is elérhető áron juthatnak a magyar gazdák. 

Gyomfésű a gabonatermesztésben

Kalászosok termesztése esetén a gyomfésű használatát ajánlott a vetéstől kezdve beilleszteni a technológiába. Közvetlen vetés előtt, vagy vetést követő vakboronálással a kezdetektől fogva nagyon jól tudjuk szabályozni a gyomokat.

Ezt követően 3-4 leveles állapottól lehet újra finom-közepes beállítással boronálni. Ez a művelet már nem csak gyomirtó, hanem nagyon jó bokrosító hatású. Erősíti a gyökérzetet és serkenti a növekedést.

Az erősebb növény jobban tudja hasznosítani a vizet és a tápanyagokat, gyorsabban elnyomja a gyomokat, és erősebb lesz a szár növekedése is. Őszi vetésű gabonák tavaszi boronálása kihúzza az esetleges beteg, elsárgult leveleket is.

A gyomfésű közvetlenül hat a kultúrnövény fejlődésére, és a talajállapotra is, hiszen a boronálás pozitív hatással van a talaj víz- és levegőháztartására, az esőzés utáni boronálás gátolja a talaj kicserepesedését.

A további műveletek száma változó lehet. Függ az időjárási tényezőktől, gyomosodás mértékétől, vagy a tápanyag-kijuttatás gyakoriságától is. Utóbbi esetben is rendkívül ajánlott, hogy műtrágyaszórást követően járjuk át a gyomfésűvel a területet, mert a granulátumot sekélyen a talajba keveréssel nagymértékben javítjuk a hatóanyag felszívódásának arányát, és a hasznosulás gyorsaságát is.

Ezt sok hazai gazdálkodó is megtapasztalta, és jelezte már nekünk több fórumon is. A jelenlegi inputanyag árak mellett ez nagyon előnyös tulajdonsága a gyomfésűnek. Van, aki azóta kevesebb hatóanyagot juttat ki, de hasonló eredményeket ér el, mint korábban, és van, aki a megszokott hatóanyaggal növelte a termésátlagát.

Bármelyik megoldást is választjuk, a gyomfésű lehetőséget ad, hogy jövedelmezőbbé tegyük a gazdaságunkat.

Minden egyes boronálás pozitívan hat a talajállapotra, serkenti a növény növekedését, és vegyszermentesen irthatjuk a gyomokat. Fontos kitérni, hogy vetést követően hasznos a hengerezés, de a tavaszi hengerezésnek a legtöbb márka esetében csak nagyon gyér bokrosító hatása van, gyomirtó pedig nincs.

Ráadásul az agyagos talajt még jobban betömörítjük a tavaszi esőzések előtt. A gyomfésű az optimális megoldás. Minden egyes munkaművelet után szemmel látható a növény erőteljes fejlődése, és más kultúra esetében is működik.

Speciálisan hajlított mezőelemek (tökéletes talajkövetés) és rugótartó lécek (védett rugótekercs), valamint saját gyártású fogak

Miért érdemes mindezt Hatzenbichler márkával végezni?

A Hatzenbichler az „eredeti” gyomfésű. Az osztrák vállalkozás 1958-ban gyártott és alkalmazott gyomfésűt a gyakorlatban. Azóta folyamatosan fejlesztették a termesztéstechnológiai követelmények alapján.

A minőségi tervezés és kivitelezés mellett prémium anyaghasználat eredményezi, hogy hosszú élettaramú és értékálló gépekről beszélhetünk. A Hatzenbichler saját gyártású, olajban edzett fogakat használ, melyek 3x jobban bírják a rezonanciát a hagyományos szénacél fogakhoz képest, és az egyedi tervezésű boronamezők rugalmassága a lehető legjobb talajkövetést biztosítja.

A sokoldalúság és minőség mellett megfizethető árakat, így kifejezetten jó ár-érték arányt tudunk kínálni a hazai gazdáknak.

Sato-Gép Kft.

A Hatzenbichler gépek importőre

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Prémium kényelem a fülkében és élvonalbeli betakarítási technológia

2024. június 15. 10:10

Az újdonságok a T5 400 masszív, 305 LE maximális teljesítményű, 6,8 literes motorjától a zászlóshajónak számító T6 800 modell 466 LE-s, 9 literes JD9X motorjáig kínálnak eltérő teljesítményszinteket.

Kramer szerviz KITE alapokkal

2024. június 13. 14:10

Több mint 350 szervizes kollégánk komoly alapot biztosít arra, hogy a Kramer gépeket is el tudjuk látni megfelelő szintű szolgáltatással.

Továbbra is gyengélkedik a mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. június 11. 10:10

Idén a május a két legjobb hónap közé tartozik a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, hiszen ugyanúgy 67 darabos forgalomba helyezést regisztráltak, mint áprilisban.

Fókuszban a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsora

2024. június 9. 12:10

A szántóföldi bemutatón a cég a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsorára helyezte a fókuszt.

„A kukorica gyomirtásban alacsony hektárköltség és maximális hatás egyszerre adott az IKR Kukorica Poszt Golddal”

2022. június 15. 05:36

A kukoricatermesztők egyetértenek abban, hogy sosem volt annyira lényeges a fajtákban kódolt maximális termésmennyiség elérése, mint most.

Miért szaporodott el hazánkban a betyárkóró, mit lehet tenni ellene?

2019. július 25. 05:36

Gy. Adrienn kérdése: Az elmúlt időszakban nagymértékben elszaporodott a betyárkóró az ültetvényeinkben. Miért tört előre ennyire ez a gyomnövény? Mit tehetünk ellene?

Az integrált növényvédelem fontossága ültetvényekben - gyakorlati példák

2018. december 20. 07:59

A talajművelésen és a helyes metszésen kívül a gyomirtás időzítése is fontos eleme az integrált védekezésnek. Több kártevő faj a gyomokon szaporodik fel és onnan kezdi a gyümölcsök károsítását. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a tavaszi lemosó permetezések mellett az őszi záró permetezés fontosságát is.

Hogyan lehetne egy legelőt mentesíteni a csattanó maszlagtól?

2022. december 6. 04:38

Egyik ismerősöm lovakat tart egy 2-3 hektáros területen, ahol nagyon sok a csattanó maszlag. A lovak karámja egy füves terület. Idén már több száz magtermő növény is volt rajta. Hogyan lehetne a területet mentesíteni, mivel a lovakra mérgező ez a növény. Gondolkodtam gyomirtó szeres kezelésen és „gyomláláson" is. Mit tanácsolnak?