Állattenyésztés
Állattenyésztés

„Ilyen etetőkocsit még nem láttunk” – Megérkezett az első önjáró Trioliet Magyarországra

„Ilyen etetőkocsit még nem láttunk” – Megérkezett az első önjáró Trioliet Magyarországra

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea

A közelmúltban a Pusztaszabolcsi Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepén adták át Magyarország első Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiját. Az Inter-Mix Kft. 17, 20 és 24 köbméteres változatban kínálja a holland gépet, amelyek közül a dunántúli gazdaságban a legkisebb dolgozik majd.

„A Triotrac legnagyobb különlegessége, hogy a betárolás teljesen más logika szerint történik, mint a versenytársaknál. A gép ugyanis egy teleszkópos karral rendelkezik, amin nem maródob található, hanem alternáló mozgást végző, U profilú kések. Ennek köszönhetően a szenázs nem károsodik, hiszen marás helyett vágva kerül a tartályba” – mondta el az Agrofórumnak a gép első munkanapján, a beüzemelést követően Tornyi Tamás gépészmérnök, az Inter-Mix Kft. műszaki vezetője.

Ilyen gépet még nem láttak

Bár Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiból egyelőre nincsen több az országban, az Inter-Mix Kft. összességében nem az első gépét értékesítette Pusztaszabolcson. Bartha Kázmér telephelyvezető nagyon régi kapcsolatról mesélt: „Hosszú idő óta dolgozunk együtt, tejport és szaporítóanyagot is tőlük vásárolunk. De korábban szintén az Inter-Mix Kft.-től rendeltük meg az ország első Schäffer rakodógépét, Giant rakodóból pedig a második érkezett a telepünkre. Most ismét mi próbálhatunk ki elsőként egy gépet Magyarországon”.

A szakember elmondta, hogy már néhány éve kinézték maguknak a Triotrac etetőkocsit. „Mindenképpen szükségünk volt egy önjáró etetőkocsira, és vontatott Triolietünk már van, ami megbízhatóan, jól dolgozik. Több videót is megnéztünk, hogyan dolgozik a Triotrac, amiből kiderült, hogy egyedülálló a technológia, ilyet korábban nem is láttam” – mondta el az Agrofórumnak Bartha Kázmér. Hozzátette: a gépvásárlással a betároláson szerettek volna gyorsítani, ami az első nap tapasztalatai alapján sikerült is.

Gyorsaság és precizitás betárolás közben

A teljesítmény növelése valóban fontos cél volt Pusztaszabolcson, hiszen a szarvasmarhatelepen 714 tejelőtehenet és annak szaporulatát, összesen több mint 1350 állatot kell minél precízebben és hatékonyabban takarmányozni. A Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit pedig éppen erre a feladatra fejlesztette ki a holland gyártó.

A betárolást egy forgódob gyorsítja meg, ami pontosan és nagy sebességgel juttatja el a szenázst a 1,85 centiméter széles gumi-PVC keverékű felhordószalaghoz, az pedig a 17, 20 vagy 24 köbméteres keverőtartályba. Ez minden esetben 2 darab kettősáramú, vertikális, állítható keverési sebességű keverőcsigával van szerelve.

Az önjáró etetőkocsiban egy 176 lóerő teljesítményű, 4 hengeres JCB motor dolgozik, ami mellett három hidroszivattyú működteti a gép elemeit. Rendelkezik összkerékhajtással, összkerékkormányzással, a pusztaszabolcsi kocsi pedig két oldalra 35-35 centiméterre kitolható adagolóasztallal is. A gépkezelő munkáját segíti, hogy a kabin a betárazás közben egy sínen felcsúsztatható, így munka közben kiváló a rálátás a tartályra. Ellenőrizhető a mix minősége, és komfortosabb az előállítása.

„Minden gépünket „full extrás” kivitelben szállítjuk, tehát alapfelszereltség az összkerékhajtás, az összkerékkormányzás, a tempomat, a klíma, a fűthető ülés, az elektromosan állítható és szintén fűthető visszapillantó tükrök. Ugyanakkor minden egyes gépünket egyedi paraméterekkel ajánljuk, hogy azok minden telepviszonyhoz alkalmazkodjanak. Ez vonatkozik például az adagolóasztal méreteire, de a nagyobb kocsikhoz 226 lóerő teljesítményű, 6 h6 hengeres FPT (Fiat Power Train) motor is kapható” – zárta a beszélgetésünket Tornyi Tamás, miközben az etetőkocsi már a sorok között járt, a tehenek pedig elégedetten fogadták az új eszközzel bekevert mixet.

A stresszes sertés nem jó sertés

2019. augusztus 21. 07:17

A Farmerexpo adott otthon a Sertéstenyésztési konferenciának, amely az ágazat aktuális kérdéseivel, problémáival foglalkozott, illetve igyekezett azokra megoldási lehetőségeket kínálni.

Szarvasmarha-ágazati Szeminárium – Gyepápolási Szakmai Nap Gödöllőn

2019. május 30. 10:17

Idén tavasszal első alkalommal került megrendezésre 2019.05.21-én egy olyan gyepápolásról szóló szakmai nap, ahol a tantermi előadások mellett terepi gépbemutatót is tartottak az érdeklődőknek.

Robot fejőgép, agrárvilágítás, biztonsági nyakfogó... - Állattenyésztési innovációk Hódmezővásárhelyről

2019. május 22. 16:46

Az agrárinformatika és tartástechnológia kapcsán a megosztott helyezéseknek köszönhetően a szakmai zsűri összesen hat fejlesztést emelt ki.

Szinte tökéletesek az adonyi Angus tenyészbikák - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

2019. május 9. 04:36

2018-ban 93 százalékos vemhesülést értek el az adonyi Angus marhák. Összesen 19 tenyészbika dolgozott az előző idényben, amelyek közül négy állat 100 százalékos eredményt produkált.

Állattenyésztés Képgaléria Videó

A Keenan bemutatta a MechFiber345SP önjáró takarmánykeverő gépet

2017. szeptember 5. 21:47

A Keenan év elején, a párizsi SIMA 2017 kiállításon mutatta be a MechFiber345SP típusjelzésű önjáró szálastakarmány rakodó-keverő-kiosztó gépét.

Storti - Kutya egy etetőkocsi, de a jó értelemben

2016. június 10. 12:38

Egy Storti Dunker TVs 80-as vontatott kivitelű gépet már az idei, hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Kiállításon is látni lehetett.

Kézi gereblyétől az önjáró takarmánykeverő-kiosztóig

2016. január 27. 18:53

A Strautmann múltjáról, jelenéről és a jövőbe ívelő terveiről Keller Károllyal, a Strautmann Hungária Kft. kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk.