Állattenyésztés
Állattenyésztés

„Ilyen etetőkocsit még nem láttunk” – Megérkezett az első önjáró Trioliet Magyarországra

„Ilyen etetőkocsit még nem láttunk” – Megérkezett az első önjáró Trioliet Magyarországra

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea

A közelmúltban a Pusztaszabolcsi Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepén adták át Magyarország első Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiját. Az Inter-Mix Kft. 17, 20 és 24 köbméteres változatban kínálja a holland gépet, amelyek közül a dunántúli gazdaságban a legkisebb dolgozik majd.

„A Triotrac legnagyobb különlegessége, hogy a betárolás teljesen más logika szerint történik, mint a versenytársaknál. A gép ugyanis egy teleszkópos karral rendelkezik, amin nem maródob található, hanem alternáló mozgást végző, U profilú kések. Ennek köszönhetően a szenázs nem károsodik, hiszen marás helyett vágva kerül a tartályba” – mondta el az Agrofórumnak a gép első munkanapján, a beüzemelést követően Tornyi Tamás gépészmérnök, az Inter-Mix Kft. műszaki vezetője.

Ilyen gépet még nem láttak

Bár Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiból egyelőre nincsen több az országban, az Inter-Mix Kft. összességében nem az első gépét értékesítette Pusztaszabolcson. Bartha Kázmér telephelyvezető nagyon régi kapcsolatról mesélt: „Hosszú idő óta dolgozunk együtt, tejport és szaporítóanyagot is tőlük vásárolunk. De korábban szintén az Inter-Mix Kft.-től rendeltük meg az ország első Schäffer rakodógépét, Giant rakodóból pedig a második érkezett a telepünkre. Most ismét mi próbálhatunk ki elsőként egy gépet Magyarországon”.

A szakember elmondta, hogy már néhány éve kinézték maguknak a Triotrac etetőkocsit. „Mindenképpen szükségünk volt egy önjáró etetőkocsira, és vontatott Triolietünk már van, ami megbízhatóan, jól dolgozik. Több videót is megnéztünk, hogyan dolgozik a Triotrac, amiből kiderült, hogy egyedülálló a technológia, ilyet korábban nem is láttam” – mondta el az Agrofórumnak Bartha Kázmér. Hozzátette: a gépvásárlással a betároláson szerettek volna gyorsítani, ami az első nap tapasztalatai alapján sikerült is.

Gyorsaság és precizitás betárolás közben

A teljesítmény növelése valóban fontos cél volt Pusztaszabolcson, hiszen a szarvasmarhatelepen 714 tejelőtehenet és annak szaporulatát, összesen több mint 1350 állatot kell minél precízebben és hatékonyabban takarmányozni. A Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit pedig éppen erre a feladatra fejlesztette ki a holland gyártó.

A betárolást egy forgódob gyorsítja meg, ami pontosan és nagy sebességgel juttatja el a szenázst a 1,85 centiméter széles gumi-PVC keverékű felhordószalaghoz, az pedig a 17, 20 vagy 24 köbméteres keverőtartályba. Ez minden esetben 2 darab kettősáramú, vertikális, állítható keverési sebességű keverőcsigával van szerelve.

Az önjáró etetőkocsiban egy 176 lóerő teljesítményű, 4 hengeres JCB motor dolgozik, ami mellett három hidroszivattyú működteti a gép elemeit. Rendelkezik összkerékhajtással, összkerékkormányzással, a pusztaszabolcsi kocsi pedig két oldalra 35-35 centiméterre kitolható adagolóasztallal is. A gépkezelő munkáját segíti, hogy a kabin a betárazás közben egy sínen felcsúsztatható, így munka közben kiváló a rálátás a tartályra. Ellenőrizhető a mix minősége, és komfortosabb az előállítása.

„Minden gépünket „full extrás” kivitelben szállítjuk, tehát alapfelszereltség az összkerékhajtás, az összkerékkormányzás, a tempomat, a klíma, a fűthető ülés, az elektromosan állítható és szintén fűthető visszapillantó tükrök. Ugyanakkor minden egyes gépünket egyedi paraméterekkel ajánljuk, hogy azok minden telepviszonyhoz alkalmazkodjanak. Ez vonatkozik például az adagolóasztal méreteire, de a nagyobb kocsikhoz 226 lóerő teljesítményű, 6 h6 hengeres FPT (Fiat Power Train) motor is kapható” – zárta a beszélgetésünket Tornyi Tamás, miközben az etetőkocsi már a sorok között járt, a tehenek pedig elégedetten fogadták az új eszközzel bekevert mixet.

Mangalicák nélkül is van élet, de az nem olyan

2018. október 16. 02:47

Nem szeretem a „mi lett volna, ha” típusú gondolatokat, de Fekete Zsóka mangalica tenyésztőt hallgatva, azonban mégiscsak felmerül bennem, ha annak idején nem érkezik meg az a pár vemhes mangalica, akkor Zsóka most melyik ágazatot képviselné nemzetközi fesztiválokon?

Színes csirkékről álmodtak…

2018. szeptember 13. 06:30

A kilencvenes években, amikor a gasztroforradalom hullámai végig söpörtek Magyarországon, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ehhez szükség van minőségi alapanyagokra is. Ennek a felismerésnek a hatására jópáran gondolták azt, hogy ideje pályát módosítani, hogy aztán sajtkészítővé, kertésszé vagy akár mangalica tenyésztővé váljanak. Közülük kevesen maradtak talpon, termékeik, ha még jó minőségűek voltak is, nem feleltek meg a piac követelményeinek.

Csökken a tej áfája - de mi lesz az árával?

2018. szeptember 4. 16:28

Jövőre újabb alapélelmiszer, a tartós (UHT, ESL) tejek áfája csökken, amely - az eddigi áfacsökkentési  tapasztalatok alapján - részben megjelenhet a kiskereskedelmi árakban, illetve növelheti a kereskedők árrését. Ami azonban sokkal fontosabb, hogy visszaszorulhat a szektort súlyosan érintő áfacsalás, illetve az intézkedés helyzetbe hozhatja a magyar termelőket, akik amúgy is szenvednek az alacsony felvásárlási ár miatt. Ha azonban tanulhattunk valamit az elmúlt évek áfacsökkentéseiből, akkor az az, hogy mindig jöhet egy kellemetlen meglepetés.

A magyar tarkák őrzője - Mitől lesz jó egy kerítés? Dunaszegen választ kaptunk

2018. július 25. 17:20

A különféle kerítéstechnikai elemek mára a gazdálkodók alapvető eszközeivé váltak a birtokvédelemben, az állatok egy helyben tartásában vagy éppen a vadkár mérséklésében.

A Keenan bemutatta a MechFiber345SP önjáró takarmánykeverő gépet

2017. szeptember 5. 21:47

A Keenan év elején, a párizsi SIMA 2017 kiállításon mutatta be a MechFiber345SP típusjelzésű önjáró szálastakarmány rakodó-keverő-kiosztó gépét.

Storti - Kutya egy etetőkocsi, de a jó értelemben

2016. június 10. 12:38

Egy Storti Dunker TVs 80-as vontatott kivitelű gépet már az idei, hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Kiállításon is látni lehetett.

Kézi gereblyétől az önjáró takarmánykeverő-kiosztóig

2016. január 27. 18:53

A Strautmann múltjáról, jelenéről és a jövőbe ívelő terveiről Keller Károllyal, a Strautmann Hungária Kft. kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk.