Állattenyésztés
Állattenyésztés

„Ilyen etetőkocsit még nem láttunk” – Megérkezett az első önjáró Trioliet Magyarországra

„Ilyen etetőkocsit még nem láttunk” – Megérkezett az első önjáró Trioliet Magyarországra

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea

A közelmúltban a Pusztaszabolcsi Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepén adták át Magyarország első Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiját. Az Inter-Mix Kft. 17, 20 és 24 köbméteres változatban kínálja a holland gépet, amelyek közül a dunántúli gazdaságban a legkisebb dolgozik majd.

„A Triotrac legnagyobb különlegessége, hogy a betárolás teljesen más logika szerint történik, mint a versenytársaknál. A gép ugyanis egy teleszkópos karral rendelkezik, amin nem maródob található, hanem alternáló mozgást végző, U profilú kések. Ennek köszönhetően a szenázs nem károsodik, hiszen marás helyett vágva kerül a tartályba” – mondta el az Agrofórumnak a gép első munkanapján, a beüzemelést követően Tornyi Tamás gépészmérnök, az Inter-Mix Kft. műszaki vezetője.

Ilyen gépet még nem láttak

Bár Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiból egyelőre nincsen több az országban, az Inter-Mix Kft. összességében nem az első gépét értékesítette Pusztaszabolcson. Bartha Kázmér telephelyvezető nagyon régi kapcsolatról mesélt: „Hosszú idő óta dolgozunk együtt, tejport és szaporítóanyagot is tőlük vásárolunk. De korábban szintén az Inter-Mix Kft.-től rendeltük meg az ország első Schäffer rakodógépét, Giant rakodóból pedig a második érkezett a telepünkre. Most ismét mi próbálhatunk ki elsőként egy gépet Magyarországon”.

A szakember elmondta, hogy már néhány éve kinézték maguknak a Triotrac etetőkocsit. „Mindenképpen szükségünk volt egy önjáró etetőkocsira, és vontatott Triolietünk már van, ami megbízhatóan, jól dolgozik. Több videót is megnéztünk, hogyan dolgozik a Triotrac, amiből kiderült, hogy egyedülálló a technológia, ilyet korábban nem is láttam” – mondta el az Agrofórumnak Bartha Kázmér. Hozzátette: a gépvásárlással a betároláson szerettek volna gyorsítani, ami az első nap tapasztalatai alapján sikerült is.

Gyorsaság és precizitás betárolás közben

A teljesítmény növelése valóban fontos cél volt Pusztaszabolcson, hiszen a szarvasmarhatelepen 714 tejelőtehenet és annak szaporulatát, összesen több mint 1350 állatot kell minél precízebben és hatékonyabban takarmányozni. A Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit pedig éppen erre a feladatra fejlesztette ki a holland gyártó.

A betárolást egy forgódob gyorsítja meg, ami pontosan és nagy sebességgel juttatja el a szenázst a 1,85 centiméter széles gumi-PVC keverékű felhordószalaghoz, az pedig a 17, 20 vagy 24 köbméteres keverőtartályba. Ez minden esetben 2 darab kettősáramú, vertikális, állítható keverési sebességű keverőcsigával van szerelve.

Az önjáró etetőkocsiban egy 176 lóerő teljesítményű, 4 hengeres JCB motor dolgozik, ami mellett három hidroszivattyú működteti a gép elemeit. Rendelkezik összkerékhajtással, összkerékkormányzással, a pusztaszabolcsi kocsi pedig két oldalra 35-35 centiméterre kitolható adagolóasztallal is. A gépkezelő munkáját segíti, hogy a kabin a betárazás közben egy sínen felcsúsztatható, így munka közben kiváló a rálátás a tartályra. Ellenőrizhető a mix minősége, és komfortosabb az előállítása.

„Minden gépünket „full extrás” kivitelben szállítjuk, tehát alapfelszereltség az összkerékhajtás, az összkerékkormányzás, a tempomat, a klíma, a fűthető ülés, az elektromosan állítható és szintén fűthető visszapillantó tükrök. Ugyanakkor minden egyes gépünket egyedi paraméterekkel ajánljuk, hogy azok minden telepviszonyhoz alkalmazkodjanak. Ez vonatkozik például az adagolóasztal méreteire, de a nagyobb kocsikhoz 226 lóerő teljesítményű, 6 h6 hengeres FPT (Fiat Power Train) motor is kapható” – zárta a beszélgetésünket Tornyi Tamás, miközben az etetőkocsi már a sorok között járt, a tehenek pedig elégedetten fogadták az új eszközzel bekevert mixet.

Szarvasmarha-ágazati Szeminárium – Gyepápolási Szakmai Nap Gödöllőn

2019. május 30. 10:17

Idén tavasszal első alkalommal került megrendezésre 2019.05.21-én egy olyan gyepápolásról szóló szakmai nap, ahol a tantermi előadások mellett terepi gépbemutatót is tartottak az érdeklődőknek.

Robot fejőgép, agrárvilágítás, biztonsági nyakfogó... - Állattenyésztési innovációk Hódmezővásárhelyről

2019. május 22. 16:46

Az agrárinformatika és tartástechnológia kapcsán a megosztott helyezéseknek köszönhetően a szakmai zsűri összesen hat fejlesztést emelt ki.

Szinte tökéletesek az adonyi Angus tenyészbikák - Fajtaelőnyök és tartástechnológia

2019. május 9. 04:36

2018-ban 93 százalékos vemhesülést értek el az adonyi Angus marhák. Összesen 19 tenyészbika dolgozott az előző idényben, amelyek közül négy állat 100 százalékos eredményt produkált.

Állattenyésztés Képgaléria Videó

Mangalicák nélkül is van élet, de az nem olyan

2018. október 16. 02:47

Nem szeretem a „mi lett volna, ha” típusú gondolatokat, de Fekete Zsóka mangalica tenyésztőt hallgatva, azonban mégiscsak felmerül bennem, ha annak idején nem érkezik meg az a pár vemhes mangalica, akkor Zsóka most melyik ágazatot képviselné nemzetközi fesztiválokon?

A Keenan bemutatta a MechFiber345SP önjáró takarmánykeverő gépet

2017. szeptember 5. 21:47

A Keenan év elején, a párizsi SIMA 2017 kiállításon mutatta be a MechFiber345SP típusjelzésű önjáró szálastakarmány rakodó-keverő-kiosztó gépét.

Storti - Kutya egy etetőkocsi, de a jó értelemben

2016. június 10. 12:38

Egy Storti Dunker TVs 80-as vontatott kivitelű gépet már az idei, hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Kiállításon is látni lehetett.

Kézi gereblyétől az önjáró takarmánykeverő-kiosztóig

2016. január 27. 18:53

A Strautmann múltjáról, jelenéről és a jövőbe ívelő terveiről Keller Károllyal, a Strautmann Hungária Kft. kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk.