Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Kategóriájában a leggazdaságosabb: STEYR Profi 4145 S-Control 8 hajtóművel

Kategóriájában a leggazdaságosabb: STEYR Profi 4145 S-Control 8 hajtóművel

Magtár Kft.

A vadonatúj S-Control 8 hajtóműnek köszönhetően a STEYR Profi 4145 fajlagos hajtóanyag-fogyasztása 258 g/kWh értékre csökkent, ami kategóriájának messze a legtakarékosabb traktorává teszi. Emellett a traktor a “2018 Év Gépe” címet is elnyerte az Agritechnica kiállításon.

S-Control 8, a hatékonyság bajnoka

Az eddig is sikeres Profi 4145 az S-Control 8 hajtómű beépítésével még magasabb szintre lép. Az innovatív 8-fokozatú Powershift hajtómű összesen 24 sebességfokozatot biztosít 3 tartományban előre- és hátramenetben egyaránt.

További nagy előnye a számos automata funkció, melyek a traktor gazdaságosságán kívül a vezetési komfortot is jelentősen növelik. A fokozatok közötti átfedés mértékének köszönhetően az igazán nagy igénybevételt jelentő alacsonyabb menetsebességet igénylő szántóföldi munkák gyakorlatilag csoportváltás nélkül elvégezhetők az A-csoporton belül egészen 10,7 km/h-ig, míg a B-csoporton belül 4,3-18,1 km/h-ig dolgozhatunk az erőátvitel megszakítása nélkül – ezen tulajdonságok ideális erőgéppé teszik a legtöbb szántóföldi és réti munkához, valamint homlokrakodóval végzett feladatokhoz.

A német DLG mezőgazdasági gépminősítő intézet rangos és rendkívül összetett PowerMix tesztjén elért 258 g/kWh fajlagos fogyasztási értékkel a Profi 4145 S-Control 8 kategóriájának leghatékonyabb gépe. Közúti szállításban a B-csoport és a nagyobb áttételeket tartalmazó C-csoport használható, melyek összesen 16 fokozata akár automata módban is végigkapcsolható. Opcionálisan mászófokozati hajtómű is elérhető összesen 48 x 48 fokozatot biztosítva, mellyel a zöldségtermesztés, vagy akár a téli időszakban felmerülő feladatok támasztotta követelmények is kielégíthetők.

Egyedülálló hajtómű funkciók

Automata üzemmódban azonnali többletteljesítményhez juthatunk a gázpedál határozott, teljes lenyomásával – “Kick-down” funkció – mely jelentősen megkönnyíti pl. az emelkedőre való felhajtást nehéz pótkocsi vontatásakor. A terhelés alatt kapcsolható PowerShuttle irányváltóval a menetirány váltás folyamatos erőátvitel mellett végezhető, az S-Stop II rendszer pedig nagyban megkönnyíti a megállás műveletét, illetve a rakodási feladatokat. Segítségével a traktor megállítható és elindítható pusztán a fékpedál működtetésével. Amikor az üzemi fék működésbe lép az S-Stop II automatikusan átveszi az irányítást a kuplung felett, majd mikor a fékhatás megszűnik, a STEYR Profi ismét megindul. Mindez azt eredményezi, hogy a traktor precízen, akár centiméteres pontossággal irányítható.

A homlokrakodós munkavégzés egyszerűbb, mint valaha

Az új Profival a rakodási munkák a korábbinál is hatékonyabban végezhetők. A Quick Turn II segítségével a kormányzás áttétele megváltoztatható, így a manőverezést kevesebb kormánymozdulattal végezhetjük, mely különösen homlokrakodó használatakor jelent előnyt.

A gépkezelő egy sor előre beállított érték közül választhatja ki a legmegfelelőbbet, illetve akár teljesen a saját igényeire szabhatja a kormányzás áttételét az S-TECH 700 vezérlőmonitor segítségével. További újdonság, hogy egyes hajtómű funkciók immár a homlokrakodót vezérlő joystickról is elérhetőek, mely a karfába integrálva rendkívül ergonomikus használatot tesz lehetővé. A karcsú motorkonstrukció optimális rálátást biztosít az erőgép elejére, valamit nagy bekormányzási szöget tesz lehetővé, így az elforduló sárvédőkkel szerelve a fordulókör mindössze 9,2 méter. Minden Profi modell felszerelhető homlokrakodóval akár gyárilag, akár utólagosan. A középre kérhető hidraulikacsatlakozók ennek megfelelően jól hozzáférhetőek, lehetővé téve a rakodógém csatlakoztatását másodpercek alatt. A széria felszereltség részét képező tetőablak és a négy oszlopos fülkekialakítás kiváló körkörös kilátást biztosít. Az akár 16 db nagy fényerejű (2000 lumen lámpánként) LED munkalámpával a késő éjszakai, vagy hajnali munkavégzés is biztonságos.

S-Turn immár a Profi szériában is

A karfába integrált érintőképernyős S-TECH 700 monitor egyszerűen kezelhető, valamint opcióként a karfa helyett a jobboldali állítható tartozéksínre is szerelhető. Mivel a traktor fő funkciói immár teljesen automatizáltak, így az S-TECH segítségével optimális üzemi ciklusok konfigurálhatóak. Az Easy-Tronic II táblavégi forduló menedzsment idő és távolság alapon egyaránt képes vezérelni. Az S-Turn ezek kombinálásával egyedülálló megoldást kínál a fordulók legsimább kivitelezéséhez azáltal, hogy meghatározza az ideális pályát és sebességet a forduló elvégzéséhez, így a gépkezelő számára még egyszerűbbé válik ez a kényes művelet.

Permetező Unimog és öt felújított MB-Trac - Mercedes traktorszerelem Dunavecsén

2019. december 9. 14:38

Az elmúlt évtizedek egyik legkultikusabb márkáját jelentette és jelenti a Mercedes háromágú csillaga. Dunavecsén azonban nem személyautók viselik az emblémát, hanem mezőgazdasági gépek. Amikor ott jártunk, öt MB Trac és egy Unimog sorakozott fel Kiss László családi gazdaságának udvarán, hiszen egyetemista fiával már régóta imádja és gyűjti a német gyártmányú, univerzális erőgépeket.

Gépészet Videó

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

CLAAS roadshow a BME-n

2019. november 28. 04:54

A BME Sportközpont mögötti területen az érdeklődők első kézből szerezhettek információkat a 2020-as CLAAS UniTech mérnökversenyről.

Videó a jövő és a jelen legjobb traktorairól - Robottraktorok és drónok Hannoverből

2019. november 26. 17:41

Az Agritechnica alatt a látvány- és márkakavalkádban egyértelműen kiemelkedtek az olyan gépek, amelyek a erőteljes mezőgazdaság átalakulását vetítették előre.

Gépészet Videó

Elképesztő gépeket láthattunk a hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen

2018. augusztus 14. 08:00

E hétvégén Hajdúböszörmény adott otthont a Traktorhúzó Európa Kupa versenysorozat utolsó állomásának.

Szombaton Dutra-találkozót tartanak Komáromban

2019. január 18. 11:48

A találkozóra 180 embert várnak az ország minden részéből. A rendezvényen szó lesz a tavalyi géptalálkozókról, külön programpont a 2018-ban Balatonbogláron nyílt Dutra Múzeum bemutatása.

Három Fendt Vario traktor is új fogyasztási rekordot állított fel a DLG tesztjein

2018. április 18. 13:03

A DLG teszt programjában a Fendt 1042 Vario és a Fendt 1046 Vario kategóriájában a legjobb eredményt érte el, a Fendt 1050 Vario pedig fajlagos fogyasztásban állított fel új rekordot,

Nem a győzelem a fontos - veterán traktorok szántóversenye

2019. április 22. 04:36

Wales legészakibb megyéje Flintshire, ahol a gazdák azzal akarják beírni magukat a történelembe, hogy öreg traktorokkal rendeznek szántóversenyt. A márciusi volt a 111. verseny.