Gépészet
Gépészet

Magyar gyártmányok az Agritechnica 2019 kiállításon

Magyar gyártmányok az Agritechnica 2019 kiállításon

Agrofórum Online

Hannoverben 2019. November 10-16 között kerül megrendezésre a világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása, ahol 51 ország mintegy 2750 kiállítója mutatja be legújabb innovációit, koncepcióit és vízióit a mai és az eljövendő mezőgazdaságáról. Az előrejelzések szerint több mint 400.000 látogató várható, amelyből 100.000 feletti a külföldi. 

Az Agritechnica kiállítás a bemutatott mezőgazdasági innovációk és megoldások tekintetében világelső. A kiállítók 60%-a külföldi, a legnagyobb létszámmal a következő országok jelentkeztek: Olaszország (366 társaság), Kína (158), Törökország (113), Hollandia (110), Franciaország (98), Ausztria (77), Lengyelország (64), Nagy Brittania (60), Dánia (58), India (58), Spanyolország (51), USA (50), Finnország(47) és Kanada (37).

Több mint 20 ország mutatkozik be közös kiállítással, amelyek közül első alkalommal Franciaország, az Egyesült Királyság, India, Fehéroroszország, és az Altáj Régió (Oroszország) először él ezzel az alkalommal.

A hazai mezőgépgyártás még nincs abban a helyzetben, hogy nemzeti pavilonnal szerepeljen, viszont követve a korábban megkezdett törekvéseket, a kiállításon a magyar mezőgazdasági gépgyártás számos termékét is bemutatják. Cikkünkben a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) tagvállalatai által kiállított termékeket ismertetjük Dr. Fenyvesi László főtitkár információi alapján.

Az AgroVIR Kft. a folyamatosan fejlődő AgroVIR Global vezetői információs rendszere mellett, idén a VisibleFarm megoldását is bemutatja (Hall 15 / Stand H16). A VisibleFarm API egy felhőalapú adatfeldolgozó, adatintegrátor szolgáltató és fejlesztői könyvtár, amely támogatja a mezőgazdasági szoftverfejlesztőket az alkalmazások létrehozásában, egy szabványosított és normalizált adatmodell felhasználásával, amely összekapcsolja és összevonja az adatokat bármely platformon. A standon az AgroVIR rendszerét egy vezérelt terepasztal segítségével is bemutatják, ahol a „Global” rendszerben összerakott munkaműveleteket a makettek „elvégzik”. A vállalat terméke az Agritechnicán először meghirdetett verseny „Systems & Components Trophy – Engineers’ Choice” kategóriájában jelölést kapott.

A Busa Bt. a két évvel ezelőtti sikerén felbuzdulva, a 11-es pavilon D60-as standján mutatja be az elmúlt két év intenzív fejlesztésének eredményét. A forgókapás művelőelemmel szerelt 12 soros kultivátoruk új váza hidraulikusan csukódik, biztosítva a közúti szállítás követelményeit (szélesség 2,7m, magasság 4m). A stand másik gépe egy forgókapás magágykészítő, melyet szintén folyamatosan fejlesztenek az új talajművelési irányzatokhoz alkalmazkodva. Ez a gép Magyarországon már megszokott, máshol azonban a szélsőséges körülmények közt is megbízhatóan működő funkciói nagy újdonságot jelentenek.

Busa sorközművelő kultivátor

A BPW-Hungária Kft. a német anyavállalat a BPW Bergische Achsen KG. Standján (15. csarnok, E05 stand) jelenik meg termékeivel. A BPW csoport bemutatja az előző évek folyamán kidolgozott futómű-technológiai megoldásait, amelyek a Magyarországon fejlesztett „intelligens mezőgazdasági futóművel” rendelkeznek. A futóműre épített „AGRO Hub“ rendszer méri a fontosabb üzemi jellemzőket, kommunikál, amely nemcsak pontos információt szolgáltat a jármű üzemi adatairól, hanem hozzávetőlegesen 2 %-os pontossággal leméri a rakomány súlyát is, anélkül, hogy a járművel mérlegre kellene hajtani. Az összes adat ISOBUS interfészen keresztül közvetlenül a vontató járműbe vagy Bluetooth segítségével vezeték nélkül mobil végfelhasználói készülékekbe továbbítható. Az adatok elszámolás céljából kiértékelhetők: grafikusan elemezhetők.

A BPW intelligens futómű-technológiai megoldása

A hazai mezőgépgyártók élmezőnyébe tartozó törökszentmiklósi CLAAS Hungária Kft. 1997 óta Magyarországon fejleszti, tervezi és gyártja a CLAAS cég kombájnjainak vágóasztalait. A CLAAS standon (Hall 13, Stand C02) tekinthető meg a magyar mérnökgárda legújabb vágóasztal konstrukciója a Convio adapter, amelynek különlegessége, hogy a levágott terményt a hagyományos behordó csiga helyett mindkét oldalról gumihevederek szállítják középre a bedobó hengerhez. A Convio Flex változatnál a hevederek vázszerkezete és a kaszasín flexibilis kialakítású. A CLAAS vágóasztal család új tagjával mindenfajta nyári és többféle őszi érésű termény (kalászos gabonák, repce, borsó, fűmag, rizs, szója stb.) nagy teljesítménnyel takarítható be számottevően alacsony adapter-veszteség mellett.

Az új Convio adaptercsalád már komoly nemzetközi elismerésekben részesült: bronzérmet kapott a SIMA kiállításon és elnyerte az ASABE (Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Társasága) innovációs díját is. A több mint 20 éve piacon lévő csigás VARIO vágóasztal továbbfejlesztett változata és a számos innovatív megoldást felmutató, „Az év magyar mezőgépe 2018” díjat nyert CORIO CONSPEED kukorica csőtörőcsalád tagja is ott lesz a legújabb CLAAS kombájnokon.

Convio adapter – a flexibilis megoldás

A Digitroll Kft. már nem először vesz részt az Agritechnica kiállításon (H13, SB18), ahol a folyamatos innováció eredményeként kifejlesztett kifinomult vetésellenőrző rendszert (XeedSystem és a hozzákapcsolódó Flowsense szenzor) mutatja be, amely pontosan képes a pneumatikus gabonavetőgépeken a vetőmagokat számolni.

XeedSystem és a hozzá kapcsolódó Flowsense szenzor

A rendszer használatával a pneumatikus gabonavetőgépek történetében először nyílik lehetőség arra, hogy

  • a gépkezelő számszerű visszajelzést kaphasson a magkalibráció helyességéről, a ténylegesen kivetett mennyiség akaratlagos vagy akaratlan menetközbeni változásáról,
  • másodpercenként frissített oszlop diagrammokon nyomon követhesse az egyes sorok teljesítményét a többiekéhez képest,
  • vagy alapfunkcióként azonnali jelzést adjon a vetőcsövek eltömődéséről. A Flowsense szenzor annyira érzékeny, hogy már akkor is jelezni képes egy eltömődést, amikor az még meg sem történt, de már kialakulófélben van.

Az agrár – logisztikában vezető szerepet játszó Fliegl Abda Kft nyolc féle hazai gyártású, magyar termékkel jelenik meg a Fliegl cégcsoport standján (H4, A40). Megjelenik a forgózsámolyos ZPW 120 bálaszállító és a DPW 210 BL keretes bálaszállító, – mindkettő a megszokott horganyzott kivitelben. Kiállítják az új fejlesztésű ULW 40 átrakókocsit, gumihevederes járószerkezettel és 500 mm átmérőjű átrakócsigával. Helyet kap a hagyományos TMK 273 teknős billentős kocsi, valamint a SKATE 15/12 méteres csigás terítőegység, melynek különlegessége, hogy a szórási szélesség változtatható 15 és 12 méter között, ami a különböző szélességű művelőutas technológiához használható.  Az Agro-Center üzletág termékei közül a régóta magyar gyártási palettán szereplő FA 600 betonkeverő és a KEH 2300 seprőgép lesz látható, míg a Baukom részéről a TMK Stone-Master 252, építő- és nehézanyag szállításra szolgáló tandem teknős billentős kocsi.

A Fliegl precíz hígtrágya kijuttatást megvalósító gépe (SKATE 15/12)

A Güttler Kft. az anyavállalat standján (H11, C50), magyar gyártású csúcstermékével a Supermaxx kultivátorral amely tulajdonképpen egy sokoldalúan változtatható talajművelőgép-rendszer jelenik meg. A talajművelési célnak, a környezeti feltételeknek (évszaknak), megfelelően lehet összeállítani a gépet, amely így egyaránt alkalmas lehet talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz és köztes növények vetéséhez, vagy akár fagyos talajok műveléséhez.

Zöldítés és tarlóhántás egy menetben a Güttler Supermaxx kultivátorral

A McHale Hungária Kft hosszú évek óta az ír anyavállalattal együttműködve jelenik meg a hannoveri Agritechnica kiállításon (H27-D50 stand). A Magyarországon készülő F5 sorozatú fixkamrás illetve a V6 sorozatú változókamrás bálázók képviselik a hazai gyár termékeit. A kiállításon, a nemzetközi nagyközönség előtt először kerül bemutatásra a V6 sorozat megújult modellkínálata.

Az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. az Agritechnica kiállításon (H13, B 18) napraforgó és kukorica betakarító adaptereivel vesz részt. A kiállításon a NAS típusú napraforgó és az OptiCorn típusú szárzúzóval szerelt kukorica adapterek széles választéka lesz látható. A NAS adapterek fix, szárzúzós és csukható változatban készülnek, segítségükkel a ledőlt vagy beteg napraforgó is nagyon kis veszteséggel betakarítható.

A PSM és PSM CS típusú szárzúzóval szerelt napraforgó betakarító adapterek hatékony szárzúzást végeznek alacsony, dőlt állományban is. Használatukkal a talajtaposási kár csökken, erő- és munkagépigény, valamint a külön menetben történő szárzúzás munkaideje és költsége megtakarítható. Az OptiCorn típusú kukorica adapterek speciális, késes törőhengerei biztosítják a hatékony szárlehúzást, nagyobb haladási sebesség mellett is. Az OptiCorn Premium kukorica-betakarító adapter alumínium hajtóműházas hajtásrendszerrel rendelkezik, a vázszerkezet, valamint a részegységek 90 %-a korrózióálló anyagból készül.

Kifinomult kivitel és forma: az Optigép OC 676 Premium adaptere

Az OROS Divízió Linamar Hungary Zrt. (13A10 stand) által bemutatásra kerülő OROS SUN+CHOP adapterrel a különböző állományú napraforgó betakarítása és optimális szárzúzása lehetséges egy menetben. A kombájnfülkéből állítható szárzúzó egység alacsony tarlót hagy, megkönnyítve a talajművelő munkákat. A vezérléssel különböző betakarítási magasságok esetén is tartható az optimális szárcsonk magasság. Előre dőlt állománynál és különböző magasságokban is biztosítható a professzionális szárzúzás és a szemveszteség minimalizálása.

OROS CORNADO szárzúzós adapter

A vezérléstechnikával foglalkozó RoSYS Kft a „System&Components” csarnokban mutatja be legújabb fejlesztéseit (H14/15, J23 stand). A LogBox képes a gépek CANBUS és ISOBUS hálózatáról adatokat gyűjteni és azokat online továbbítani az adatfeldolgozó szerverek felé. A készülék az erőgépbe való bekötés után automatikusan felismeri a csatlakoztatott hálózatokat  A készülék az ISOBUS kapcsolat által automatikusan összegyűjti a munkagépek és a művelés adatait, míg az erőgép diagnosztikai hálózatáról begyűjti az üzemanyag fogyasztás, üzemóra és egyéb működési paramétereket. Az adatgyűjtő eszköz család egy saját, GINOP támogatásban részesült fejlesztés eredménye. A gyártás jelenleg Magyarországon, valamint Németországban folyik. A vállalat a partnereivel, több magyar mezőgépgyártóval is, folyamatosan bővíti a támogatott diagnosztikai és on-line kommunikációs protokollok számát.

A LogBox eszközök megbízható adatátvitelt biztosítanak szélsőséges körülmények között is

Az ismertetett cégek számos, a világpiacon versenyképes, termékkel jelennek meg az Agritechnica kiállításon, amelyek mindegyike jelentős innováció. Látható az is, hogy a Magyarországon működő multinacionális cégek leányvállalatai nem összeszerelő üzemek, nem csupán alkatrészgyártó beszállítók. Ezekben a gyárakban komplett gépek, gépegységek gyártása mellett jelentős fejlesztő, önálló mérnöki munka folyik, szabadalmak, új megoldások születnek.

Örvendetes, hogy egyre több magyar tulajdonú, a KKV körbe tartozó vállalat is eredményesen vesz részt a kiállításon. Mindegyik újdonságra jellemző a korszerű elektronikus megoldások, a digitális technika alkalmazása. Több magyar cég az információ technológia területén ért el nemzetközi szinten mérhető eredményeket, termékeik a világpiacon is sikeresek. Ezért a hazai látogatók számára nemcsak a világújdonságokat, hanem a magyar gyártmányú gépeket bemutató standokat is érdemes lesz meglátogatni, az Agritechnica kiállításon.

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

CLAAS roadshow a BME-n

2019. november 28. 04:54

A BME Sportközpont mögötti területen az érdeklődők első kézből szerezhettek információkat a 2020-as CLAAS UniTech mérnökversenyről.

Videó a jövő és a jelen legjobb traktorairól - Robottraktorok és drónok Hannoverből

2019. november 26. 17:41

Az Agritechnica alatt a látvány- és márkakavalkádban egyértelműen kiemelkedtek az olyan gépek, amelyek a erőteljes mezőgazdaság átalakulását vetítették előre.

Gépészet Videó

Mahindra & Mahindra az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 26. 09:06

Mahindra & Mahindra Ltd. (M&M) a gyártott darabszám szerint a világ legnagyobb traktorgyára.

Mahindra & Mahindra az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 26. 09:06

Mahindra & Mahindra Ltd. (M&M) a gyártott darabszám szerint a világ legnagyobb traktorgyára.

Hamarosan indul az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny

2019. október 24. 04:36

2019. október 30-án indul az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny. A nevező cégek 2019. november 21-ig tölthetik fel pályázataikat a www.termekfejlesztesidij.hu oldalra.

Pöttinger az Agritechnicán

2019. november 25. 10:17

A cég fűkaszáit a jó talajkövetés, vágási minőség, alacsony vesztesség, egyszerű kezelhetőség és a precíziós munka jellemzi.

A Väderstad Tempo WideLining elnyerte az Agritechnica kiállítás Innovációs Díját

2019. október 15. 10:03

Nagyon büszkék vagyunk és örülünk annak, hogy a Tempo WideLining vetőgépünk elismerésben részesült, hiszen ez a vetőgépmodell fontos szerepet játszik a Tempo vetőgépcsalád fejlesztésében.