Gépészet
Gépészet

Mezőfalvai anzix – III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow 

Mezőfalvai anzix – III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow 

Agrofórum Online

A NAK szántóföldi bemutatója visszakerült indulási helyére, Mezőfalvára. Az előző bemutatóhoz képest a terület nagyobb lett (62 hektár), a kiállítók száma nőtt (több mint 150), az álló- és mozgógépes részek egyaránt nagyobbak lettek, a szakmai programok is kiegészültek az erdőgazdálkodás témájával.

A NAK és a MEGFOSZ közös eseményén számos MEGOSZ tagvállalat is bemutatta termékét.  Az ország legnagyobb szántóföldi rendezvénye két napig tartott, ahol a gépbemutatók kiegészültek erdészeti konferenciával, növénytermesztés-technológiai bemutatóval és gazdálkodói kerekasztallal:

  • MEGFOSZ Szántóföldi Gépshow,
  • KITE precíziós növénytermesztés-technológiai és fajtabemutató,
  • Erdészeti szakmai konferencia: A magántulajdonú erdők földhasználati viszonyai; az erdészeti szakirányítási rendszer tervezett szabályozása. Erdőtelepítések, fás szárú ültetvények, fásítások és az agrárerdészet szerepe a termőföldek racionális hasznosításában,
  • A legújabb nemesítési és kutatási eredmények, valamint az évszaknak megfelelő fajtabemutatók mikroparcellás bemutatása,
  • Technikai és technológiai változások a gabonatermesztésben – PREGA – precíziós gazdálkodói kerekasztal.

A bemutató terjedelme, a szakmai programok gazdagsága az adott körülmények között nem teszi lehetővé a teljeskörű tájékoztatást. Az érdeklődők számára a közeljövő szakmai beszámolói (TV, rádió, szaklapok, világháló) segíthetik az eligazodást. A jelen rövid összeállítás egy talajművelőgép kutató/oktató benyomásait, gondolatait tartalmazza és osztja meg az olvasóval.

Kubota (Kverneland) váltvaforgató eke

Lemken váltvaforgató eke

A működés közben bemutatott gépcsoportok a hagyományos szántásos és a forgatásnélküli technológia külföldi és hazai reprezentásait egyaránt szemléltették. Az ekék közül érdekességnek számít a Kubota színekben megjelenő Kverneland függesztett váltvaforgató eke és a Lemken Diamant ekecsaládot képviselő, OPTILINE szabályzó berendezéssel ellátott féligfüggesztett váltvaforgató eke.

Az előző napi esők hatására a talaj, szántásra optimális állapotban volt, aminek eredményeként mindkét eke kiváló munkát végzett. A forgatás nélküli alapművelést meghatározó kombinált nehéz kultivátorokra az előző megállapítás már nem érvényes, mivel a talaj megfelelő lazítását a magas nedvességtartalom nem tette lehetővé.

SOKORÓ kompakt tárcsa

Új Vaderstad művelő elemek

A napjainkban széles népszerűségnek örvendő kompakt tárcsák közül felhívom a figyelmet a hazai mezőgépfejlesztést reprezentáló SOKORÓ SET-GM tárcsacsalád 4,5m munkaszélességű változatára, amely korábban a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon Innovációs Nagydíjat nyert.

A kompakt tárcsák szokásos konstrukciós megoldásait meghaladó, különleges szerszámok voltak láthatók a Väderstad Carrier kompakt tárcsa legújabb példányán. A CrossCutter Knife késes előművelő hengerrel kiegészített, CrossCutter tárcsa („a 2018 év munkagépe” cím birtokosa) a gyártó ajánlása szerint tökéletes vágást és intenzív keverést biztosít az ultrasekély talajművelés során.

A Vadkert Agrotechnika Kft. forgó kapája

A szántáselmunkáló, magágykészítő gépek közül az adott körülmények között a Vadkert Agrotechnika Kft. VFK V féligfüggesztett forgókapás konstrukciója aratott sikert. A BUSA Bt. által korábban már nagy sikert elért talajhajtású forgó kapákhoz hasonló szerszámok, a nagy haladási sebességnek köszönhetően igen hatásos aprító és egyengető munkát végeztek.

CARRE PRECICAM – automatikus sorkövető egység

Steketee precíziós sorközművelő kultivátor

A kukorica sorközművelésben érdekeltek figyelmét nem kerülhették el az automatikus sorkövetést lehetővé tevő megoldások. A bemutatón látható volt a CARRE PRECICAM – automatikus sorkövető egység, amely különböző kultivátorokhoz adaptálható. Nagy érdeklődés övezte, az immár a Lemken gyártmányskálát gazdagító Steketee sorközművelő kultivátort, amely saját fejlesztésű kormányzó kamerarendszerét mutatta be.

A Lemken váltvaforgató eke, a Vaderstad Topdown- és a Horsch Tiger nehéz kultivátorok munkájának szakértői értékelése

A szántóföldi bemutató talajművelési részlegének egyik legnagyobb sikerét viszont az egyes gépek munkáját bemutató talajszelvények aratták. Az időjárás sajnos nem volt kegyes a szervezőkhöz, mert az előző napon elkészített szelvények képét az eső előnytelenül befolyásolta. Arra viszont ez az installáció is jó volt, hogy felhívja a látogatók figyelmét arra, hogy a talajfelszín látványa néha becsapja a szemlélőt. A munkagépek elmunkáló részeinek munkája ugyanis eltakarja a felszín alatt előforduló hibákat. Ezért a talajművelő eszközök hatásának pontos megismerésére, a kiásott talajszelvények tanulmányozása ad lehetőséget. Jó lenne, ha mind több bemutatón találkozhatnánk hasonló prezentációval.

Kiásott keresztszelvény jelölő címkékkel ellátva

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságossabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Opall-Agri váltvaforgató ekék Csehországból - most szezonindító akciós áron

2019. október 10. 16:02

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható.

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

Valós idejű magágy-minőségellenőrzés

2018. április 2. 11:37

Az AFS Soil Command berendezés az első olyan megoldás, amellyel a magágy minősége mérhető és szabályozható közvetlenül a traktor fülkéjéből.

A növénytermesztés alapja a talaj

2018. október 13. 03:36

A talajdegradáció rendszerint egy komplex folyamat, amely csökkenti a talaj termékenységét. Nem elkerülhetetlen következménye a mezőgazdasági termelésnek.

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

2019. június 4. 15:47

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

Kerner, ezzel csak nyer! - DEMO LEHETŐSÉG

2019. április 29. 14:02

A legjobb acélminőség, a precíziós kivitelezés, a tapasztalt szakemberek és az innovatív megoldások azok, melyek a leghatékonyabb agrotechnológiát garantálják.