Gépészet
Gépészet

Mona Lisa a hómezőn

Mona Lisa a hómezőn

Agrofórum Online

Az Agrifac Machinery B.V. az innovációk és a fenntarthatóság területén élen jár. A világ leginnovatívabb permetezőgépeit a hollandiai központi gyárban fejlesztették és ott is szerelik össze. Az 1986-ban bevezetett Agrifac Condor a StabiloPlus alvázzal és a BalancePlus rendszerrel együtt vált a világ egyik legstabilabb permetező gépe.

Az Agrifac gyártósorairól 2020 januárjától új Condor önjáró permetezőgép generáció indult útjára. A modellfrissítésnek köszönhetően a teljes Condor portfólió egységes megjelenéssel rendelkezik, amelynek előfutáraként az Endurance II.-vel már megismerkedhetett a nagyközönség. Ezen kívül számos fejlesztés történt, mégpedig a „4E for growers” koncepcióval összhangban. A „4E” jelenti azt, hogy az Agrifacnál mindennek hatékonynak (Efficient), gazdaságosnak (Economical), ergonomikusnak (Ergonomically) és környezetbarátnak (Ecological) kell lennie. A „for growers” mögöttes tartalma pedig nem más, minthogy a permetezőgépek a vetéstől a betakarításig biztosítják a növények védelmét és azok táplálását.

Az Agrifac Condor V generáció külső jegyek frissítésével, és egy új erőforrás bevezetésével teljesíti a Stage V környezetvédelmi és emissziós normát. A rendkívül kényelmes fülkében az EcoTronicPlus központi vezérlőrendszer használata egyszerű és érthető, megkönnyíti a növényvédelmi feladatok ellátását. A szélesebb nyomtávbeállítást (WideTrackPlus) és nagy hasmagasságot (ClearancePlus) biztosító fejlesztések, lehetővé teszik, hogy a már bevált Condor konstrukció speciális környezeti körülmények és a legkülönbözőbb növénykultúrák között is alkalmazható legyen. A különféle lehetőségek és variációk mellett a Condor V a „Need Farming” első zászlóshajójaként került elérhetővé a gazdák számára.

Mi is az a „Need Farming”? Ez egy több tényezőn alapuló gazdaságigazgatási koncepció, amely a növények, a talajok és egyéb változók közötti különbségek megfigyelésére, mérésére és ezen adatok megválaszolására épül, reagálva mindegyik növény egyedi igényére. A Condor kész a növény-egyedenkénti permetezés megvalósítására, olyan Agrifac szabadalmakkal, mint például az AiCPlus (helyspecifikus permetezés a kameratechnológiának köszönhetően) és DynamicDosePlus (egyedi fúvókánkénti táblatérkép alapján történő differenciált kijuttatás).

A portré kezdete

Annak bizonyítására, hogy az általuk kifejlesztett speciális megoldások mire képesek, az Agrifac szakemberei a hómezőn elkészítették a világ leghíresebb festményének másolatát. A Mona Lisa ábrázolását, természetesen környezetbarát festékkel valósították meg. Abban bíznak, hogy ezzel a szórakoztató módon végrehajtott akcióval,  nagyobb figyelmet kapnak fejlesztő munkájuk eredményeire. Erre szükség is van, mert gyakran hallható kritika a növényvédő szerek környezetre gyakorolt káros hatásával kapcsolatban. Az alkalmazási előírások folyamatosan szigorodnak, sőt bizonyos szerek eltiltásáról is lehet hallani, viszont addig is fontos, hogy szemléltetni lehessen a permetező gépek, szakszerű és pontos kijuttatási képességeit.

Mona Lisa a hóban

Ezen túlmenően a cég világrekordot akart felállítani a mintegy 220 méter hosszú és 140 méter széles festéssel. Ennek a festménynek a területe körülbelül 31 000 négyzetméter, ami bőven felülmúlja a  jelenlegi 12 000 négyzetméteres rekordot és lehetővé teszi, hogy a cég gyártmánya bekerüljön a Guinness-világrekordok könyvébe.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Talajművelő és vetőgépeit vitte országos bemutatóra az Amazone

2024. július 19. 14:40

Szeretnének ezen gépek piacán is olyan elismertséget szerezni Magyarországon, mint a permetező- és tápanyag-visszapótló gépek terén.

Bátran tankolhat HVO-t a traktorba?

2024. július 11. 13:10

Németországban az úgynevezett HVO100 üzemanyagot (amely szinte szagtalan és tiszta, mint a víz) 2500 üzemórán keresztül tesztelték traktorokban.

Új traktorokat mutatott be a John Deere, itt a 6M sorozat

2024. július 7. 14:10

A kompakt 6M 95-östől a nagy teljesítményű 6M 250-es modellig terjedő sorozat különböző alvázméretekkel rendelkezik.

Messze még a kilábalás a mezőgazdasági pótkocsik piacán

2024. július 5. 14:40

Idén a június az első olyan hónap a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, amikor száz darabnál több pótkocsi kelt el.

Érdekességek a 34. Bábolnai Gazdanapok programjából

2021. szeptember 21. 06:36

A Bábolnai Gazdanapok nyitónapján ünnepélyes keretek között, immár kilencedik alkalommal adták át „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat.

Kiosztották az AGRITECHNICA 2019 Innovációs díjait

2019. szeptember 26. 11:35

A zsűri az idei évben egy arany- és 39 ezüstérmet osztott ki. Az aranyérmet a John Deere Walldorf GmbH & Co. KG (a Joskin céggel közös) terméke a 8R traktorokhoz kifejlesztett eAutoPower gearbox e8WD hajtómű kapta.

A John Deere hat 2021 AE50 Awards díjat nyert

2021. február 18. 08:38

Az AE50 program 1986-ban kezdődött, amikor az év innovációit az ASABE által létrehozott szakértő zsűri, értékelte és kiválasztotta a legjobb ötvenet.

Friss zöldségek termesztése mostoha körülmények között

2020. október 31. 06:34

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve az Egyesült Arab Emírségekben.