Gépészet
Gépészet

Nagy mennyiségű szármaradvány? A Framest új tárcsájának nem akadály!

Nagy mennyiségű szármaradvány? A Framest új tárcsájának nem akadály!

Agrofórum Online

Az első Framest gép, ami egy Frakomb 6000 kompaktor volt, 2004. március 11-én született meg. Azóta a magyar gyártó 12 gépcsalád 38 típusát fejlesztette ki az egyre szélsőségesebb környezeti változásokat és az ehhez kapcsolódó agronómiai kihívásokat szem előtt tartva. Ennek jegyében került tervezőasztalra az új Regular rövidtárcsás borona, amely az AGROmashEXPO és AgrárgépShow termékpályázatán gépesítés kategóriában Hazai Termékfejlesztési Prémium Oklevelet kapott.

A gép a középnehéz rövidtárcsa kategóriába tartozik, 610 mm-es gömbsüveg lapjai jó penetrációs képességgel bírnak extra tömeg ráhelyezése nélkül is. A Regular nagysebességű munkavégzésre lett tervezve, 10-12 km/h-nál végez optimális munkát. A nagy átmérőjű csipkés levelek még szélsőséges talajállapot mellett is kiválóan aprítanak és kevernek. A tárcsalevelek munkamélysége hézagoló lemezek behelyezésével, illetve kivételével gyorsan-, könnyedén beállítható.

“A gép egyedi tulajdonsága, hogy a  tárcsatartó karok szögének változtatása a hántási- és alávágási szöget kombinálja az adott körülményekhez leginkább megfelelő módon. A mellső- és hátsó tárcsasor egymáshoz viszonyított szöge és mélysége is változtatható, így a gép mindig a talajtípusnak, talajállapotnak és szármaradványnak megfelelően végezhet optimális munkát. A 250 mm-es laposztás miatt nem kell azzal számolni, hogy nagy rögöket szakít fel, így a hátrahagyott talajfelszín jól elmunkálható, illetve arra alkalmas vetőgéppel akár azonnal vethető is” – tájékoztatta az Agrofórumot a pályázatot benyújtó, a Framest gépeket forgalmazó Axiál Kft.

A Regular rövidtárcsás boronát karbantartásmentes csapágyazással, kopásálló tárcsalevelekkel szerelték, a melegen hengerelt zártszelvényből készült vázelemek, a robusztus kivitelezés pedig hosszú élettartamot, megbízható működést garantál minimális karbantartási igény mellett. A középre szerelt szállítókerék a gép egyenletes futását segíti munka közben, szállításkor pedig jobb tehereloszlást biztosít.

A tárcsák után a talajt a már jól bevált Framest tömörítő hengerek zárják. A gazdálkodók leggyakrabban az 510 mm átmérőjű DD formátumú mélytömörítő hengert választják, ami méterenkénti 235 kg-os tömegével a megművelt réteg teljes szélességében megfelelő minőségű, apróbarázdást felszínt képez. A másik népszerű hengertípus a 630 mm átmérőjű víztakarékos gumihenger, amelynek méterenkénti súlya 176 kg. Száraz időben kiválóan alkalmazható rögrendezéshez, nedves időben pedig beragadás-mentes munkához. A hengeren levő gumibütykök a könnyű vontatást segítik, míg az általuk talajban hagyott nyomok megtartják a leeső csapadékot, emellett egyedülálló rögrendező munkát is végeznek.

A Framest prémium okleveles tárcsája alkalmas elsődleges és másodlagos művelésre is, munkaszélessége 4400 mm, teljesítmény igénye 130-140 kW.  “A Framest Regulart azoknak ajánljuk, akik olyan gyorstárcsát keresnek, amit szemben a piacon szereplő hasonló eszközökkel, szélesebb felhasználási spektrumban is tudnak alkalmazni, például nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozására” – olvasható az Axiál Kft. tájékoztatójában.

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

CLAAS roadshow a BME-n

2019. november 28. 04:54

A BME Sportközpont mögötti területen az érdeklődők első kézből szerezhettek információkat a 2020-as CLAAS UniTech mérnökversenyről.

Videó a jövő és a jelen legjobb traktorairól - Robottraktorok és drónok Hannoverből

2019. november 26. 17:41

Az Agritechnica alatt a látvány- és márkakavalkádban egyértelműen kiemelkedtek az olyan gépek, amelyek a erőteljes mezőgazdaság átalakulását vetítették előre.

Gépészet Videó

Mahindra & Mahindra az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 26. 09:06

Mahindra & Mahindra Ltd. (M&M) a gyártott darabszám szerint a világ legnagyobb traktorgyára.

Íme az AGROmashEXPO Termékfejlsztési díj győztesei

2018. december 14. 14:03

Az idei évben rekordszámú 41 db pályamű érkezett be, ami jelzi, hogy évről évre egyre többen érzik úgy, hogy érdemes elindulni ezen a megmérettetésen. Sajnos a hazai indulók száma nem nőt, sőt csökkent.

Nem volt az AGROmashEXPO-n? Megmutatjuk képeken!

2019. január 25. 16:24

Közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait az idei AGROmashEXPO-n és AgrárgépShow-n.

Gépinfo Képgaléria

Az MKB Csoport két tagja is az AgrárgépShow-n

2018. január 23. 09:25

A HUNGEXPO-n megrendezésre kerülő Agrárgépshow 2018 az év legnagyobb hazai agráripari kiállítása, ezért az MKB Pénzügyi Csoport számára kiemelten fontos, hogy teljes agrárportfoliójával képviselje magát az eseményen.

A magyar mezőgépfejlesztés az elmúlt évben is sikeres volt

2019. január 29. 09:36

„Az év magyar mezőgépe 2019” díj odaítéléséhez a zsűrinek 33 vállalat termékeit kellett megtekintenie. Ezért a legjobb hazai mezőgép kiválasztása nehéz feladat volt és csak hosszas, részletes értékelés után született meg a végeredmény.