Gépészet
Gépészet

Talajművelő gépek a gazdák véleményére támaszkodva – Lemken és Farmet újdonságok az Andest Gépshow-n

Talajművelő gépek a gazdák véleményére támaszkodva – Lemken és Farmet újdonságok az Andest Gépshow-n

Agrofórum Online - Fotók: Gribek Tímea

Augusztus 2-án Farmet és Lemken talajművelő eszközök lepték el a Fejér megyei Lajoskomárom határát, ahol az Andest-2005 Bt. tartotta meg immáron hagyományos, nagyszabású szántóföldi gépbemutatóját. A rendezvényen a két márka legújabb fejlesztéseivel ismerkedhettek meg a gazdálkodók.

A helyszínválasztás természetesen nem véletlen, hiszen a házigazda Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport már évek óta használja az Andest-2005 Bt. által kínált mezőgazdasági eszközöket, és az első gép érkezése óta már a környékbeli termelők is számos Farmet és Lemken eszközzel rendelkeznek.

Nagy kedvenc a Farmet kompaktor

„2011-ben vásároltunk egy 8 méteres Farmet kompaktort, majd ahogy a traktoraink teljesítménye növekedett, további két, akkor már 10 méter munkaszélességűvel bővültünk, amit követően egy 11 méter széles rövidtárcsát is vettünk. Hatásunkra, tanácsainkra hallgatva pedig a környékbeli gazdák is Farmet eszközökkel gyarapították a gépparkjukat” – mondta el az Agrofórumnak Csepregi Attila ügyvezető.

A szakember szerint a Farmet gépek egyik nagy előnye a kiváló ár-érték arányuk, hiszen gyakorlatilag prémium minőséget kapnak viszonylag alacsony áron. De az anyagi oldalt leszámítva is számos előnye van a Csehországban gyártott talajművelő eszközöknek. „Sok innovatív megoldással találkozunk, ráadásul a gépeik mi talajviszonyaink mellett kiválóan alkalmazhatók. A kompaktorok lezáró egysége mögött elhelyezkedő simító jó példa erre. Középkötött, néhány esetben kifejezetten kötött talajunkon egy nehéz, de akár egy könnyebb lezáró henger is betömöríti a talajt, majd apróbb rögöket dob a felszínre. A Farmet Kompaktomat simítója ezt morzsásítja, így tökéletes magágyat és talajfelszínt kapunk.” – fogalmazott a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport vezetője.

„A Farmet kompaktor munkaminőség szempontjából talán a legjobb gépünk” – tette hozzá Csepregi Attila, aki további előnyként emelte ki, hogy bár akadnak problémák, ahogy minden géppel, az Andest-2005 Bt.-nél a visszajelzések mindig nyitott fülekre találnak. Rögtön intézkednek, és próbálják megoldani a problémát. De a gyártó egyik legnagyobb előnye is éppen az, hogy folyamatosan megújítják a gépeiket, és próbálnak igazodni a termelői igényekhez, visszajelzésekhez. Így aztán nem véletlen, hogy a lajoskomáromi cégcsoport egy 9 késes Farmet lazító beszerzésén is gondolkodik 500 LE teljesítményű traktoruk mögé.

Lemken rövidtárcsa sok újítással

Az Andest-2005 Bt. lajoskomáromi gépbemutatóján három új Lemken talajművelő eszközt láthattak a gazdálkodók. A Lemken Karat 12 szántóföldi nehézkultivátor és a Lemken Diamant 16 váltvaforgató eke mellett a Lemken Rubin 10 rövidtárcsa állt a középpontban. A vevői igényekhez alkalmazkodva a gyártó teljesen szimmetrikus, X elrendezésű tárcsalap-kiosztással tervezte meg a gépet, ami garantálja, hogy a tárcsa ne húzzon oldalra. Így automata kormányzás használata közben sem lesznek átfedések vagy műveletlen területrészek. Emellett a Rubin 10 rövidtárcsa szerkezetét is megerősítették, hiszen a gyártó tapasztalatai szerint a gazdálkodók egyre nagyobb teljesítményű traktorokkal dolgoznak.

További újdonság a Lemken Rubin 10 rövidtárcsa esetében a Duramaxx tárcsalap-család, aminek átmérője már 645 milliméter. Ráadásul a megemelt kopóanyag-tartalomnak köszönhetően 20-30 százalékkal megnövekedett az alkatrész élettartama.

Tárcsás nehézkultivátor a Farmettől

Az Andest-2005 Bt. gépshow-ján összesen kilenc Farmet gép mutatkozott be gyakorlati körülmények között. A Kompaktomat K 600 kompaktor, a Fantom PRO 650 és Duolent DX 300 szántóföldi kultivátorok, a Diskomat 5, a Softer 6 PS, valamint a Softer 11 PS rövidtárcsák, a Digger 3 N függesztett mélylazító és a gépbemutatót lezáró Falcon 6 PRO pneumatikus vetőgép mellett a legnagyobb érdeklődés a Farmet Triton 450 PS szántóföldi tárcsás nehézkultivátort övezte.

Ez nem véletlen, hiszen a Triton segítségével egy menetben lehet elvégezni a sekélyebb, tárcsás művelést és a mélyebb, kultivátoros művelést. A gép intenzíven aprítja és keveri be a növényi maradványokat, a mélyebb talajrétegeket pedig hatékonyan lazítja, amivel kiváló vízbefogadó-képességet eredményez.

Töretlen fejlődés, új telephely

Az Andest-2005 Bt. szántóföldi gépbemutatójának népszerűsége is jól mutatja a forgalmazó folyamatos fejlődését, amit negyedik telephelyüknek megnyitása is bizonyít. A győri központ és a nyíregyházai, valamint a szolnoki után már egy cecei régiós központ is segíti a gazdálkodó partnerek minél gyorsabb, precízebb kiszolgálását.

„A tavalyi évhez képest az eladásaink is emelkedtek, nagyjából 20 százalékkal növekedünk mind értékben, mind darabszámban. Azt tapasztaljuk, hogy egyre inkább jön fel a Farmet, miközben a Lemken eszközök is egyre népszerűbbek. A Magyarországon eladott Lemken gépekből legutóbb is majdnem az 50 százalékot mi értékesítettük, amivel a forgalmunk alapján a TOP 10 kereskedő közé kerültünk világon. Ez közép-európai cégként nagyon nagy dolog. A Farmet disztribútorok között a harmadik helyet szerezhettük meg, ami szintén komoly eredmény. Ez a nagy szakértelemmel rendelkező kollégáknak köszönhető mind az eladás, mind a szerviz, mind pedig az alkatrész oldalról. Remélem, hogy töretlen lesz ez a fejlődés” – fogalmazott az Agrofórum kérdésére Markó László, az Andest-2005 Bt. ügyvezető-tulajdonosa.

A mostanában rendkívül dinamikusan változó magyar géppiacon különösen nagy siker egy olyan stabil cég fejlődése, mint amit a Farmet kizárólagos és a Lemken legnagyobb hazai forgalmazójánál láthatunk. De mi lehet a titok? „Azt gondolom, hogy a sikerünk egyik titka, hogy csak két márkával foglalkozunk, ezekre a gépekre fókuszálunk. Korábban egy barátom javasolta nekem, hogy „ha csak egy valamit csinálsz, de azt profi módon, akkor jól megélsz majd belőle”. Ezt a tanácsot megfogadtam, így mi csak a Farmettel és a Lemkennel dolgozunk együtt, ezekből a termékekből pedig a kollégák nagyon profik. Mindez visszatükröződik az eladásokból is. Látszik, hogy a gazdák egymásnak ajánlanak bennünket, és ennél nagyobb reklám nem kell” – fogalmazott Markó László. A növekvő gépeladások, az országosan meglévő négy telephely és a jelentős alkatrész raktárkészlet együttesen eredményezi, hogy a gépértékesítés mellett az alkatrész üzletág is évről-évre egyre jobban teljesít. Emellett a stabil helyzethez az is hozzájárul, hogy bár a nemzetközi piacon is folyamatosak a felvásárlások, összeolvadások, a Lemken és a Farmet esetében egyelőre megmaradt a függetlenség, a családi vállalkozások önállóan működnek és fejlődnek.

A rendkívül sikeres, sok gazdálkodót megmozgató lajoskomáromi gépbemutató a tervek szerint jövőre egy Tiszához közeli helyszínnel is kibővülhet, hiszen a Duna másik oldalán is sok Farmet és Lemken gép dolgozik az Andest-2005 Bt.-nek köszönhetően, így indokolt abban a térségben is bemutatni a legújabb gépeket gyakorlati körülmények között.

Trendek a traktorfejlesztésben

2020. január 6. 12:38

Az Agritechnica kiállítás egyik célja a legújabb fejlesztési eredmények bemutatása. A traktorgyártók által kiállított modellek (sorozatgyártású, koncepció) tanulmányozása lehetőséget ad a fejlesztési trendek elemzésére.

Doosan Bobcat az Agritechnicán

2019. december 30. 12:03

A Bobcat gyártmányokhoz rendelkezésre álló több mint 100 adapter lehetővé teszi alkalmazásukat a mezőgazdaságban, a kertészetben, terep munkákban, épület- és út építésben, sőt az újrahasznosítási iparban is.

Az SDF Group az Agritechnicán

2019. december 14. 07:39

A hannoveri kiállításon az SDF csoport tagjai (Deutz-Fahr, Lamborghini, Same) gazdag programmal jelentkeztek.

Vektor - VEDD ÉS VIDD! - Még idén, rugalmas ügyintézéssel, készletről!

2019. december 12. 17:06

Mi a Vektornál törekszünk rá, hogy olyan termékportfóliót állítsunk össze, mely azon kívül, hogy kielégíti ügyfeleink igényit - hisz a legmagasabb szintű agrotechnikát garantálják-, egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb technológiát is képviseljen.

Väderstad szántóföldi gépbemutató

2018. július 12. 10:47

A szakmai bemutató, ahol mindig új dolgokat tanulhat!

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

Idén is Agrokerti Party az Agroker Holdinggal

2018. június 29. 08:44

A gyümölcsültetvények gépesítésével és tápanyagpótlásuk technológiai újdonságaival ismerkedhetnek meg a gazdálkodók Fehérgyarmaton.

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!