Gépészet
Gépészet

Továbbfejlesztették a Robocrop kultivátorok precíziós kormányzási rendszerét

Továbbfejlesztették a Robocrop kultivátorok precíziós kormányzási rendszerét

Agrofórum Online

Ma már szinte minden jelentősebb sorközművelő gépgyártó rendelkezik saját gyártású, kameravezérelt, automatikus sorkövető rendszerrel ellátott kultivátorral (Carré Precicam; Garford Robocrop; Kongskilde Intelli; Maschio-Gaspardo Intelligente; Einböck Row-Guard, Omikron OVK stb.) A piacvezetőnek tekinthető Garford sorközművelő kultivátorok fejlesztése az 1990-es évek elején kezdődött az Egyesült Királyságban, a Silsoe Research Institute kutatóközpont, a Tillett and Hague Technology Ltd és a Garford cég együttműködésében.

Garford Robocrop Eliminator vontatott kultivátor

A rendszernek négy eleme van:
• Kamera rendszer
• Számítógép és monitor
• Hidraulika
• Kultivátor

A sorokat kamera figyeli, amely a látható színtartományban működik. A számítógépes rendszer az optikai rendszer által közvetített képet dolgozza fel. A kultúrnövény sorokat beazonosítja, és meghatározza helyzetüket a kultivátor helyzetéhez viszonyítva. A gép monitora többek között mutatja a haladási sebességet, a vezérlőrendszer helyzetét, a képminőséget és az állományt. A kezelő a monitoron látja, amit a kamera is lát.

A monitor menüjében lehet választani különböző sortávolságú kultúrák között, és ki lehet választani a növények méretét is. Ha nagyon nagy a terület gyomborítottsága, vagy nagyon kicsik a növények, esetleg sorhiányok vannak, akkor hibaüzenet jelenik meg a monitoron.


A kultivátor kijelzője

A rendszer elméleti pontossága 2 cm, azonban a gyakorlatban általában 5-7 cm védőtávolságot szokás alkalmazni. A jó eredményhez elengedhetetlenül szükséges a vetőgépek sortávolságának pontos beállítása.

A sorkövetést az erőgép hidraulika rendszeréről üzemelő hidraulikus munkahengerek segítségével végzi a rendszer. Sorkövetéskor az egész kultivátor mozog, ezért annak méretét a vetőgép méretéhez kell illeszteni. A keresztirányú elmozdulás 6 m munkaszélességig 30 cm, 6 méter felett 50 cm. A sorkövetés sebessége változtatható.

A legújabb változat

A Garford cég 2017 áprilisában bemutatta az optikai alapú szuper pontos Robocrop kormányzási rendszerének legújabb változatát. Az új, negyedik generációs kultivátorokat kompakt érintőképernyővel látták el, amely szöveges utasítás helyett piktogramokkal operálva felgyorsítja az egyes menük elérését. A Gigabit Ethernets képfelismerő kamerákat szintén továbbfejlesztették, ami által azok több adatott és gyorsabban képesek továbbítani, és megfelelően dolgoznak rosszabb látási körülmények között is. Az új rendszer pontossága különösen előnyös lehet a Robocrop InRow eRotor elektromos hajtású forgókapás kultivátoroknál.

Garford Robocrop InRow Weeder 20 soros eRotoros kultivátor

Az új rendszer hat kamerával képes dolgozni, vagyis a kultivátor mind a hat precíziós kormányzású művelőtagja rendelkezik eggyel. Ezzel lehetővé válik, hogy a cég nagyobb gépei, amelyeket gabona vagy még nagyobb sorközű kultúrák művelésére terveztek, mint például a Robocrop Eliminator is, képesek teljes szélességükben precízen dolgozni, még egyenetlen felszínű területen is. A fejlesztések eredményeként a 24 méter széles változattal elérhetővé válik a cég 20ha/óra teljesítménynövelési célkitűzése.

Forrás: Future Farming, Peter Hill

(Dr. Jóri J. István – Agrofórum Online)

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

2019. július 4. 13:51

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Gépészet Videó

A John Deere cég új fejlesztéseket jelentett be az S700 kombájnok 2020. évi modelljeire

2019. július 4. 09:38

A John Deere cég ismertette az S700 kombájnok 2020. évi újdonságait: fejlett automatizálás, adat kezelés, szalmaelhelyezés.

Rátonyi Tamás: precíziós növénytermesztés nélkül nincs továbblépés!

2019. január 18. 10:51

A kutatók - és szerencsére mára már a gazdálkodók többsége is - úgy gondolják, hogy fontos a precíziós növénytermesztés minél szélesebb körű alkalmazása. A kor igényeinek megfelelve szükségszerűvé vált egy olyan képzés létrehozása, ahol az agrár vagy műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek piacképes tudáshoz jutnak.

Amerikához képest sem vagyunk elmaradva - Precíziós gazdálkodás a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

2019. március 1. 12:17

Balogh Sándor a Balogh-Farm Tépe Kft. ügyvezetőjeként 2010-ben gondolkodott el először a precíziós gazdálkodás bevezetésén 800 hektáros területükre.

Gépészet Videó

Megkerülhetetlen lesz a precíziós gazdálkodás

2018. február 20. 16:03

A digitalizáció átalakítja a munkaerő-keresletet, elsősorban magasan képzett, a termelésben közvetlenül résztvevő munkaerő iránt növeli az igényt.

Nagyobb figyelmet kell fordítani az okszerű műtrágyázásra - Yara Nap konferencia, 2019

2019. január 29. 09:14

A konferencia egyik témája volt a digitális megoldások kérdése a mezőgazdaságban, különös tekintettel a tápanyagellátási technológiákra, továbbá az előadások a takarmánynövények – fókuszban a kukorica és a szója – tápanyag-gazdálkodási kérdéseit érintették, de szó volt az aktuális műtrágyapiaci trendekről is.