Gépészet
Gépészet

Továbbfejlesztették a Robocrop kultivátorok precíziós kormányzási rendszerét

Továbbfejlesztették a Robocrop kultivátorok precíziós kormányzási rendszerét

Agrofórum Online

Ma már szinte minden jelentősebb sorközművelő gépgyártó rendelkezik saját gyártású, kameravezérelt, automatikus sorkövető rendszerrel ellátott kultivátorral (Carré Precicam; Garford Robocrop; Kongskilde Intelli; Maschio-Gaspardo Intelligente; Einböck Row-Guard, Omikron OVK stb.) A piacvezetőnek tekinthető Garford sorközművelő kultivátorok fejlesztése az 1990-es évek elején kezdődött az Egyesült Királyságban, a Silsoe Research Institute kutatóközpont, a Tillett and Hague Technology Ltd és a Garford cég együttműködésében.

Garford Robocrop Eliminator vontatott kultivátor

A rendszernek négy eleme van:
• Kamera rendszer
• Számítógép és monitor
• Hidraulika
• Kultivátor

A sorokat kamera figyeli, amely a látható színtartományban működik. A számítógépes rendszer az optikai rendszer által közvetített képet dolgozza fel. A kultúrnövény sorokat beazonosítja, és meghatározza helyzetüket a kultivátor helyzetéhez viszonyítva. A gép monitora többek között mutatja a haladási sebességet, a vezérlőrendszer helyzetét, a képminőséget és az állományt. A kezelő a monitoron látja, amit a kamera is lát.

A monitor menüjében lehet választani különböző sortávolságú kultúrák között, és ki lehet választani a növények méretét is. Ha nagyon nagy a terület gyomborítottsága, vagy nagyon kicsik a növények, esetleg sorhiányok vannak, akkor hibaüzenet jelenik meg a monitoron.


A kultivátor kijelzője

A rendszer elméleti pontossága 2 cm, azonban a gyakorlatban általában 5-7 cm védőtávolságot szokás alkalmazni. A jó eredményhez elengedhetetlenül szükséges a vetőgépek sortávolságának pontos beállítása.

A sorkövetést az erőgép hidraulika rendszeréről üzemelő hidraulikus munkahengerek segítségével végzi a rendszer. Sorkövetéskor az egész kultivátor mozog, ezért annak méretét a vetőgép méretéhez kell illeszteni. A keresztirányú elmozdulás 6 m munkaszélességig 30 cm, 6 méter felett 50 cm. A sorkövetés sebessége változtatható.

A legújabb változat

A Garford cég 2017 áprilisában bemutatta az optikai alapú szuper pontos Robocrop kormányzási rendszerének legújabb változatát. Az új, negyedik generációs kultivátorokat kompakt érintőképernyővel látták el, amely szöveges utasítás helyett piktogramokkal operálva felgyorsítja az egyes menük elérését. A Gigabit Ethernets képfelismerő kamerákat szintén továbbfejlesztették, ami által azok több adatott és gyorsabban képesek továbbítani, és megfelelően dolgoznak rosszabb látási körülmények között is. Az új rendszer pontossága különösen előnyös lehet a Robocrop InRow eRotor elektromos hajtású forgókapás kultivátoroknál.

Garford Robocrop InRow Weeder 20 soros eRotoros kultivátor

Az új rendszer hat kamerával képes dolgozni, vagyis a kultivátor mind a hat precíziós kormányzású művelőtagja rendelkezik eggyel. Ezzel lehetővé válik, hogy a cég nagyobb gépei, amelyeket gabona vagy még nagyobb sorközű kultúrák művelésére terveztek, mint például a Robocrop Eliminator is, képesek teljes szélességükben precízen dolgozni, még egyenetlen felszínű területen is. A fejlesztések eredményeként a 24 méter széles változattal elérhetővé válik a cég 20ha/óra teljesítménynövelési célkitűzése.

Forrás: Future Farming, Peter Hill

(Dr. Jóri J. István – Agrofórum Online)

Irány Brazília - Az AGCO megkezdte a Fendt márka bevezetését Braziliába

2019. május 20. 11:17

Az AGCO cég igen jelentős beruházást hajtott végre annak érdekében, hogy segítse a brazíliai farmerek tevékenységének eredményességét.

A Versatile traktorok viszontagságos története

2019. május 20. 03:33

Az új traktorok 2019 második felében kerülnek az USA és Kanada piacára. Ekkor kapunk pontos információt az új széria tagjainak teljesítményéről és főbb jellemzőiről.

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál - VIDEÓK

2019. május 17. 05:12

A Ménesmajor Manufaktúránál tavaly próbálták ki az Arbos gépeket, az idei szezonban pedig már az új eszközökkel kezdhették el a kukorica vetését és a tápanyag-utánpótlást.

Gépészet Képgaléria Videó

Vörös jövő kérdőjelekkel

Elsődleges célunk mindig is a vevői igények magas színvonalú kiszolgálása volt, melyet a CASE IH márka képviseletével és ügyfeleink számára a termelés biztonságát garantáló műszaki háttér és egyéb szolgáltatások segítségével biztosítottunk.

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

A feltörekvő precíziós nemzedék - Gyakornokok és ösztöndíjasok a KITE precíziós konferenciáján

2019. március 22. 07:32

A KITE Zrt. 2019-ben is több ösztöndíjas hallgatónak és gyakornokának adta meg a lehetőséget, hogy részt vehessenek a hévízi precíziós konferencián.

Gépészet Videó

A német kormány kiemelten támogatja a precíziós mezőgazdaságot

2019. február 24. 14:37

A modern mezőgazdasági üzemek precíziós módszerekkel, illetve gépekkel fognak dolgozni annak érdekében, hogy minimalizálják a vegyszer és műtrágya használatot.

Senki ne vegyen permetező drónt!

2019. március 12. 13:47

A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.