Gépészet
Gépészet

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

Agrofórum Online

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) új fejlesztéseit, amelyekkel a meglévő vetőgépek intelligensé tehetők, a 2019-es téli konferencián (2019Winter Conferene) mutatta be.

A Precision Planting cég újdonságai:
• SmartDepth mélységállító rendszer,
• FurrowForce barázdazáró rendszer,
• 20/20 monitor applikáció.

Komplett vetőegység

SmartDepth mélységállító rendszer

A talajnedvesség által szabályozott automatikus vetésmélység-állítási rendszert az amerikai Precision Planting cég fejlesztette ki, kukorica, szója és egyéb precíziós vetésű soros növények számára.

A SmartDepth rendszer a cég 20/20 inch méretű, a traktor vezetőfülkéjében elhelyezett monitorjához kifejlesztett új szabályzó szoftverből és a cég SmartFirmer barázdamélység nedvességmérőjéből áll. A szoftver, az adatok alapján elektromos motor által működteti az egyes vetőelemek mélységállító szerkezetét annak érdekében, hogy megtalálja azt a minimális mélységet, ahol a szükséges nedvességtartalom rendelkezésre áll.

SmartDepth: az új mélységszabályozó berendezés a Precision Planting cégtől

A Precision Planting cég felhívta a figyelmet a termelők megbízható vetési mélység iránti igényére, mivel a száraz talajba történő vetés késlelteti a mag csírázását, kelését aminek terméscsökkenés lesz az eredménye. A szükségesnél mélyebb vetés szintén késlelteti a kelést, a megfelelő nedvességű sekély talajréteghez képest.

Vetőelemenkénti elektromos mélységállító berendezés

A kezelő által történő maximum és minimum mélységhatárolás lehetővé teszi a legsekélyebb vetési mélység elérését, ahol a talaj nedvességállapota megkívánt mértékű

A SmartDepth berendezést használva, a vetés kezdetekor a vezető a 20/20 monitoron először beállítja a kívánt talajnedvesség értékét, majd a minimum és maximum vetésmélységet. A beállított értékek megerősítése után, a vetőgép a határértékek között automatikusan a legsekélyebb vetési mélységben dolgozik, ahol a talaj nedvességállapota a megkívánt mértékű. Az új rendszer jelenleg tesztelési állapotban van.

FurrowForce barázdazáró rendszer

Furrow Force barázdazáró rendszer

A Furrow Force barázdazáró rendszer szenzorokkal méri a tömörítőkerékre ható erőt és azt megjeleníti a fülkében lévő 20/20 SeedSense monitoron, ezáltal lehetővé téve a kezelő számára a módosítás lehetőségét.

A rendszer két lépcsős módszerrel végzi a barázdazárást és a talaj tömörítését. Az első lépésben a nyomókerekek vízszintes irányban mozgatják a talajt, megszüntetve a légzsákokat. A második lépésben a tömörítőkerekek létrehozzák a gyors csírázáshoz szükséges talajtömörségi állapotot. A tömörítőkerekeken erőmérő cellák helyezkednek el, amelyek meghatározzák és a 20/20 monitoron kijelzik a terhelés mértékét a másodperc töredéke alatt. Ezzel a rendszerrel egyszerűen, gyorsan és automatikusan lehet alkalmazkodni a táblán belüli eltérő körülményekhez.

20/20 monitor applikáció

20/20 SeedSense monitor

A vetés adatai a monitoron

A 20/20 Connect applikáció, a Precision Planting cég 20/20 monitorának harmadik generációja, amely lehetővé teszi a farmer számára a vetés ellenőrzését okostelefonon vagy tableten.

Normál esetben, ha a farmer meg akar győződni a gép pontos beállításáról, akkor ki kell szállni a fülkéből és hátra kell menni a vetőgéphez. Ha viszont rendelkezik az új 20|20 Connect App applikációval és egy Gen 3 20|20 monitorral WIFI környezetben, akkor az ellenőrzést mobilon végezheti.

A 20|20 applikáció segíti a farmert a vetőgép precíz beállításában és működésének ellenőrizésében, valós időben megjelenítve a körülményeket, a vetés paramétereit. Ezekkel a lehetőségekkel kihasználható a vetőgép képessége, maximalizálható a vetés pontossága, s így növelhető a termés mennyisége.

Forrás: Peter Hill, Future Farming; https://www.precisionplanting.com

Irány Brazília - Az AGCO megkezdte a Fendt márka bevezetését Braziliába

2019. május 20. 11:17

Az AGCO cég igen jelentős beruházást hajtott végre annak érdekében, hogy segítse a brazíliai farmerek tevékenységének eredményességét.

A Versatile traktorok viszontagságos története

2019. május 20. 03:33

Az új traktorok 2019 második felében kerülnek az USA és Kanada piacára. Ekkor kapunk pontos információt az új széria tagjainak teljesítményéről és főbb jellemzőiről.

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál - VIDEÓK

2019. május 17. 05:12

A Ménesmajor Manufaktúránál tavaly próbálták ki az Arbos gépeket, az idei szezonban pedig már az új eszközökkel kezdhették el a kukorica vetését és a tápanyag-utánpótlást.

Gépészet Képgaléria Videó

Vörös jövő kérdőjelekkel

Elsődleges célunk mindig is a vevői igények magas színvonalú kiszolgálása volt, melyet a CASE IH márka képviseletével és ügyfeleink számára a termelés biztonságát garantáló műszaki háttér és egyéb szolgáltatások segítségével biztosítottunk.

A jövő agronómiája, az agronómia jövője

2019. február 7. 17:41

 „Az agrárdigitalizáció egy lehetséges jövőbeni fegyver a kezünkben, de a fegyverbe a »lőszert« (az adatot) az agronómia biztosítja. A digitalizáció az agronómia által lehet hatásos. Agronómia nélkül a digitalizáció csak kódolatlan »áramütések« sorozata. Adatból információ, költségből haszon.”

Precízebbek a cseh farmok

2019. április 29. 11:33

A cseh kutatók évtizedek óta együttműködnek a nagy mezőgazdasági gépgyártókkal és a gazdálkodókkal és számos olyan megoldást hoztak létre, mint a különféle érzékelők, talajszondák és munkaalgoritmusok, amelyek segítenek fenntartani vagy javítani a talajminőséget.

Változzon-e a talajművelés?

2018. augusztus 26. 19:18

Mindenhol van mit javítani, de most a kérdés ennél sokkal sarkosabban vetődik fel: legyen-e talajművelés?

A német kormány kiemelten támogatja a precíziós mezőgazdaságot

2019. február 24. 14:37

A modern mezőgazdasági üzemek precíziós módszerekkel, illetve gépekkel fognak dolgozni annak érdekében, hogy minimalizálják a vegyszer és műtrágya használatot.