Gépészet
Gépészet

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

Agrofórum Online

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) új fejlesztéseit, amelyekkel a meglévő vetőgépek intelligensé tehetők, a 2019-es téli konferencián (2019Winter Conferene) mutatta be.

A Precision Planting cég újdonságai:
• SmartDepth mélységállító rendszer,
• FurrowForce barázdazáró rendszer,
• 20/20 monitor applikáció.

Komplett vetőegység

SmartDepth mélységállító rendszer

A talajnedvesség által szabályozott automatikus vetésmélység-állítási rendszert az amerikai Precision Planting cég fejlesztette ki, kukorica, szója és egyéb precíziós vetésű soros növények számára.

A SmartDepth rendszer a cég 20/20 inch méretű, a traktor vezetőfülkéjében elhelyezett monitorjához kifejlesztett új szabályzó szoftverből és a cég SmartFirmer barázdamélység nedvességmérőjéből áll. A szoftver, az adatok alapján elektromos motor által működteti az egyes vetőelemek mélységállító szerkezetét annak érdekében, hogy megtalálja azt a minimális mélységet, ahol a szükséges nedvességtartalom rendelkezésre áll.

SmartDepth: az új mélységszabályozó berendezés a Precision Planting cégtől

A Precision Planting cég felhívta a figyelmet a termelők megbízható vetési mélység iránti igényére, mivel a száraz talajba történő vetés késlelteti a mag csírázását, kelését aminek terméscsökkenés lesz az eredménye. A szükségesnél mélyebb vetés szintén késlelteti a kelést, a megfelelő nedvességű sekély talajréteghez képest.

Vetőelemenkénti elektromos mélységállító berendezés

A kezelő által történő maximum és minimum mélységhatárolás lehetővé teszi a legsekélyebb vetési mélység elérését, ahol a talaj nedvességállapota megkívánt mértékű

A SmartDepth berendezést használva, a vetés kezdetekor a vezető a 20/20 monitoron először beállítja a kívánt talajnedvesség értékét, majd a minimum és maximum vetésmélységet. A beállított értékek megerősítése után, a vetőgép a határértékek között automatikusan a legsekélyebb vetési mélységben dolgozik, ahol a talaj nedvességállapota a megkívánt mértékű. Az új rendszer jelenleg tesztelési állapotban van.

FurrowForce barázdazáró rendszer

Furrow Force barázdazáró rendszer

A Furrow Force barázdazáró rendszer szenzorokkal méri a tömörítőkerékre ható erőt és azt megjeleníti a fülkében lévő 20/20 SeedSense monitoron, ezáltal lehetővé téve a kezelő számára a módosítás lehetőségét.

A rendszer két lépcsős módszerrel végzi a barázdazárást és a talaj tömörítését. Az első lépésben a nyomókerekek vízszintes irányban mozgatják a talajt, megszüntetve a légzsákokat. A második lépésben a tömörítőkerekek létrehozzák a gyors csírázáshoz szükséges talajtömörségi állapotot. A tömörítőkerekeken erőmérő cellák helyezkednek el, amelyek meghatározzák és a 20/20 monitoron kijelzik a terhelés mértékét a másodperc töredéke alatt. Ezzel a rendszerrel egyszerűen, gyorsan és automatikusan lehet alkalmazkodni a táblán belüli eltérő körülményekhez.

20/20 monitor applikáció

20/20 SeedSense monitor

A vetés adatai a monitoron

A 20/20 Connect applikáció, a Precision Planting cég 20/20 monitorának harmadik generációja, amely lehetővé teszi a farmer számára a vetés ellenőrzését okostelefonon vagy tableten.

Normál esetben, ha a farmer meg akar győződni a gép pontos beállításáról, akkor ki kell szállni a fülkéből és hátra kell menni a vetőgéphez. Ha viszont rendelkezik az új 20|20 Connect App applikációval és egy Gen 3 20|20 monitorral WIFI környezetben, akkor az ellenőrzést mobilon végezheti.

A 20|20 applikáció segíti a farmert a vetőgép precíz beállításában és működésének ellenőrizésében, valós időben megjelenítve a körülményeket, a vetés paramétereit. Ezekkel a lehetőségekkel kihasználható a vetőgép képessége, maximalizálható a vetés pontossága, s így növelhető a termés mennyisége.

Forrás: Peter Hill, Future Farming; https://www.precisionplanting.com

Késes henger bemutatás – száraprítás minimális költséggel

2019. szeptember 12. 10:55

Késes henger ajánlatunk a száraprításra a Gladiator! A legújabb fejlesztésű Quivogne munkagép hatalmas területteljesítménnyel, minimális üzemeltetési költséggel és optimális száraprító képességgel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Gépészet Képgaléria

A Kverneland cég kibővíti intelligens ekeparkját

2019. szeptember 2. 14:25

A most bemutatott 2300 S, 3300 S és 3400 S típusokkal, amelyek a 2500 i-Plow típussal megegyező műszaki paraméterekkel rendelkeznek, teljessé válik a Kverneland intelligens ekesorozat.

Új generációs bálázók a Kuhn-tól

2019. augusztus 27. 10:34

A Kuhn bemutatta új VB 7100 szériájú ISOBUS kompatibilis, változó kamrás bálázóit, amelyek a szabadalmaztatott i-DENSE rendszerrel vannak ellátva. A „maximális élettartam - minimális kieső idő” elv alapján tervezett bálázók a Kuhn szerint extrém sűrűségű bála készítésére képesek.

Területi Szántóverseny és Veterán Gép- és Gépésztalálkozó - Jászkisér 2019.08.17.

2019. augusztus 25. 04:36

Az idei verseny a szokásos ünnepélyes felvonulással, majd üdvözlő beszédekkel és ekeáldással kezdődött. A szántóverseny kiegészítéseként a nagyszámú látogató közönség számára különböző programokat szerveztek.

Növelhető az agrárium kibocsátása a precíziós technológiák alkalmazásával

2019. május 29. 09:19

Nem a precíziós gazdálkodásra történő átállás költsége a komoly tétel, hanem az a deficit, amelyet annak hiánya évről évre okoz az ágazatban.

Traktorhúzó verseny is lesz a Bábolnai Gazdanapokon

2018. március 30. 07:14

Szeptember 5. és 8. között rendezik a 31. Bábolnai Gazdanapokat, melyen gyakorlati gépbemutatók mellett a precíziós gazdálkodásról, valamint napelemek alkalmazásáról tartanak előadásokat - közölték a szervezők.

Precíziós kukoricavetés a szikes és homokos talajok ölelésében

2019. május 7. 08:56

A helyspecifikus gazdálkodás egyik elengedhetetlen eleme a megfelelő gépesítés, ami a kunpeszéri családi gazdaságban már korábban is összeállt.

Növénytermesztés Képgaléria Videó

A Talentis Agro Csoport számít a fiatal agrárszakemberekre

2019. május 10. 04:37

A Talentis Agro Vállalatcsoport minden meghatározó szántóföldi növénykultúra termesztésében jelen van, kiemelt célként tekintenek a precíziós gazdálkodás kínálta lehetőségekre.