Gyomirtás
Gyomirtás

A repce gyomirtásának aktuális kérdései

A repce gyomirtásának aktuális kérdései

Agrofórum Online

Az augusztus-szeptemberi meleg időjárás és a szeptember eleji országos eső hatására az elvetett őszi káposztarepce robbanásszerű kelése várható. Ezzel párhuzamosan a gyomnövények megjelenésére is a kultúrnövény kelésével egy időben kell számítani. Mindez azt eredményezheti, hogy a repce őszi gyomirtó szeres kezelésének idejére a területen változatos összetételű és fejlettségű lesz a gyomflóra.

Berettyóújfalú, gyomirtás előtt.

Hogyan lehet alkalmazkodni a helyzethez?

  • Érdemes figyelni a repce és a gyomok fejlődését és a gyomok érzékeny fenológiai stádiumában (szik, 2-4 leveles állapotban) elvégezni egy jól időzített hatékony posztemergens gyomirtást. A gyomösszetétel függvényében a DuPont azonnali döntési lehetőséget és 2 technológiai megoldást javasol a repce állapotához igazodva:

 

  • Általános repce gyomok + pipacs, szikfű esetén:

         Salsa® + Ikarus (200 g + 3 l + 2 l Trend®) 10 hektárra

  • Általános repce gyomok + veronika, viola esetén:

         Sultan + Salsa® (20 l+ 200 g + 2 l Trend®) 10 hektárra


kezeletlen                                                  Salsa® 20 g/ha + Ikarus* 0,3 l/ha +
                                                                  egyszikű irtó + Trend® 0,05 %
                                                                  Debrecen-Látókép
   

 


Salsa® 20 g/ha + Sultan** 2 l/ha + Trend® 0,1%  Dabronc (Veszprém megye)

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!
* az Ikarus a Dow AgroSciences márkaneve, ** a Sultan az Adama márkaneve

A más módon nem jelölt, ® vagy jellel ellátott márkanevek a DuPont, Pioneer és leányvállalatainak márkanevei.  © 2017 DuPont.

(DuPont Magyarország Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

2024. április 17. 11:10

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredményessége.

A mechanikai gyomirtásé a jövő!

2024. március 8. 05:40

A mechanikai gyomirtás visszatérését lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben. Az ökológiai gazdálkodásban eddig is alapvető volt, de most már a teljes szántóföldi növénytermesztésben a reneszánszát éli!

BuXa csomag - Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

2024. március 5. 05:40

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek eredményeképpen a megszokottnál nagyobb felületen várható tavaszi gyomirtás az őszi kalászosokban.

Ha őszi gyomirtás, akkor Legato Trio – Gyomirts most, fizesd ki tavasszal!

2023. augusztus 29. 05:40

Az őszi előkészületek és a tavaszi tervezés mindig kihívás elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat. Az évszakok és a terméshozamot befolyásoló időjárási tényezők változása megkívánja a növénytermesztési stratégiák finomhangolását. Ahhoz, hogy kalászos gabonáinak nagyobb esélyt adjon a jó termésre a gyomirtási stratégia kialakításánál nem szabad lemondani az őszi gyomirtás nyújtotta lehetőségekről, előnyökről.

„Ha Väderstad, akkor nincs megoldhatatlan helyzet” - Battonyán még chiamagot is vetett a Rapid

2022. március 3. 09:56

Ha a Väderstad gyártana ekét, abból is a svédet választaná. Véleménye szerint a Tempo vetőgép ott kezdődik, ahol az összes többi vetőnek vége, legyen szó minőségről, tőtávról, mélységtartásról. Fosztó Timotity Gábor 15 éve még azt sem tudta, hogy az őszi búzát ősszel vetik, mára viszont a Battonya környékén gazdálkodók adnak a szavára. 300 hektáron termel, 20 hektáron biogazdálkodik is Békés megyében. Vetett már chiamagot, a máriatövis pedig állandó növényük. Február legelején egy esős, saras napon kerestem fel, hogy a Väderstad gépeiről beszélgessünk.

Szépen emelkedett a párizsi búza ára

2024. május 28. 11:10

Párizsban a malmi búza értéke 7,75 euróval a tonnánkénti 269 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Vegyes képet mutattak múlt héten a gabonapiacok

2020. április 27. 05:37

Európában múlt héten vegyes kép rajzolódott ki a gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül a takarmánybúza és a kukorica ára emelkedett. A malmi búza és a repce viszont olcsóbb lett öt nap alatt.

Őszi teendők a repcetáblán

2020. szeptember 16. 12:31

Az elmúlt pár év tapasztalatai megerősítik, hogy jövedelmező termésszint a vetéstől kezdve tervezett és megfelelően végzett növényápolási, növényvédelmi technológiák alkalmazásával érhető el.