Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Hatékony kukorica gyomirtás, még az évelő gyomokkal szemben is

Hatékony kukorica gyomirtás, még az évelő gyomokkal szemben is

BASF Hungária Kft.

A meleg időjárásnak köszönhetően sokan már igen korán elvetették a kukoricát, hiszen a talaj hőmérséklete ideális volt. Ugyanakkor az utóbbi hónapok száraz időjárása megnehezítette a kukorica kelését. Nem csak a kukorica, a gyomok kelése is vontatottá vált. Ilyen körülmények között nem sokan választották az alapkezeléseket, hiszen bemosó csapadék nélkül ezek nem adnak megfelelő hatékonyságot a gyomok ellen.

A száraz időjárás alapvetően az évelő gyomoknak kedvez jobban, hiszen ezek a talajban áttelelő tarackokból, rizómákból sokkal gyorsabban és csapadéktól függetlenebbül képesek előtörni. Ilyenek a mezei acat, a fenyércirok vagy a szulákfélék. Ezen gyomnövények ellen a védekezés nem egyszerű, hiszen nagyon szívós, kemény ellenfelekről van szó. Nem beszélve arról, hogy ezek sem egyedül jelennek meg a kukorica vetéseinkben, hanem számos más magról kelő gyomnövénnyel együtt. Figyelnünk kell az időzítésre, hogy lehetőleg a legtöbb gyomnövényt elérjük levélen keresztül, és biztosítsuk a gyommentességet a kukorica sorok záródásáig. Ugyanakkor köztudott, hogy a kukorica sikeres termesztésének egyik alapja, hogy lehetőleg minél hamarabb kiiktassuk a gyomkonkurenciát. Kerülnünk kell azt az állapotot, hogy a kukorica és a gyomnövények ugyanabból a talajrétegből vegyék fel a vizet és a tápanyagokat.

Mindezekből következik, hogy az idei évben érdemes olyan gyomirtó szert választanunk a kukorica gyommentesítésére, amely jól boldogul a magról kelő és évelő gyomnövényekkel, ugyanakkor lehetőség szerint tartamhatással is bír és a csapadék megérkezése után kelő új gyomhullám ellen is védelmet nyújtson. A BASF ajánlatából mind a Jumbo® Ultra, mind a Jumbo® Stomp®-os csomag kiváló választás lehet. Mindkét csomag hatékony a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen. A kétszikűek elleni hatást a Callam® (tritoszulfuron + dikamba) biztosítja. Kiemelkedő a hatása az évelő gyomnövények ellen, sikeresen gátolja azok újrahajtását is. Az egyszikűek elleni védelem alapját -mindkét csomagban- a Kelvin® Ultra (nikoszulfuron) adja. Az évelő egyszikűekkel borított táblákon érdemes osztott kezelésben kijuttatni ezt. A Stomp®-os csomagban a talajon keresztüli tartamhatást a Stomp® 400 SC biztosítja.

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

2019. május 22. 07:23

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

A termikus gyomirtás újra hódít?

2019. május 13. 11:47

A perzseléses technológia megvalósítására számos megoldás született a kerti berendezésektől kezdve a szántóföldi nagyteljesítményű kultivátorokig.

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

2019. május 10. 03:33

Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak.

Amit mindenképpen tudni kell a sikeres és jövedelmező szójatermesztéshez

2019. február 11. 09:16

Megéri szóját termeszteni, a technológiára a más kultúrákban megszokottnál is jobban oda kell figyelni - derült ki az Agrofórum kerekasztal beszélgetésén.

A fenntartható mezőgazdaság záloga a digitalizáció, az innováció és a megfelelő szabályozó környezet

2018. november 20. 11:47

Az innováció fontos a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez, a gazdaság új életre keltéséhez és a fenntarthatósághoz.

Új globális stratégia a BASF-nél

2018. november 21. 06:48

A BASF a szerves üzleti növekedésre koncentrál. A gyorsabb növekedés érdekében a BASF még erőteljesebb hangsúlyt fektet ügyfeleire, és személyre szabott ajánlatokat fog kialakítani számukra.

Élő videóink az AGROmashEXPO második napjáról

2018. január 25. 20:10

Január 25-én az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás második napján is több alkalommal jelentkeztünk élőben Facebook oldalunkon.