Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Hatékony kukorica gyomirtás, még az évelő gyomokkal szemben is

Hatékony kukorica gyomirtás, még az évelő gyomokkal szemben is

BASF Hungária Kft.

A meleg időjárásnak köszönhetően sokan már igen korán elvetették a kukoricát, hiszen a talaj hőmérséklete ideális volt. Ugyanakkor az utóbbi hónapok száraz időjárása megnehezítette a kukorica kelését. Nem csak a kukorica, a gyomok kelése is vontatottá vált. Ilyen körülmények között nem sokan választották az alapkezeléseket, hiszen bemosó csapadék nélkül ezek nem adnak megfelelő hatékonyságot a gyomok ellen.

A száraz időjárás alapvetően az évelő gyomoknak kedvez jobban, hiszen ezek a talajban áttelelő tarackokból, rizómákból sokkal gyorsabban és csapadéktól függetlenebbül képesek előtörni. Ilyenek a mezei acat, a fenyércirok vagy a szulákfélék. Ezen gyomnövények ellen a védekezés nem egyszerű, hiszen nagyon szívós, kemény ellenfelekről van szó. Nem beszélve arról, hogy ezek sem egyedül jelennek meg a kukorica vetéseinkben, hanem számos más magról kelő gyomnövénnyel együtt. Figyelnünk kell az időzítésre, hogy lehetőleg a legtöbb gyomnövényt elérjük levélen keresztül, és biztosítsuk a gyommentességet a kukorica sorok záródásáig. Ugyanakkor köztudott, hogy a kukorica sikeres termesztésének egyik alapja, hogy lehetőleg minél hamarabb kiiktassuk a gyomkonkurenciát. Kerülnünk kell azt az állapotot, hogy a kukorica és a gyomnövények ugyanabból a talajrétegből vegyék fel a vizet és a tápanyagokat.

Mindezekből következik, hogy az idei évben érdemes olyan gyomirtó szert választanunk a kukorica gyommentesítésére, amely jól boldogul a magról kelő és évelő gyomnövényekkel, ugyanakkor lehetőség szerint tartamhatással is bír és a csapadék megérkezése után kelő új gyomhullám ellen is védelmet nyújtson. A BASF ajánlatából mind a Jumbo® Ultra, mind a Jumbo® Stomp®-os csomag kiváló választás lehet. Mindkét csomag hatékony a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen. A kétszikűek elleni hatást a Callam® (tritoszulfuron + dikamba) biztosítja. Kiemelkedő a hatása az évelő gyomnövények ellen, sikeresen gátolja azok újrahajtását is. Az egyszikűek elleni védelem alapját -mindkét csomagban- a Kelvin® Ultra (nikoszulfuron) adja. Az évelő egyszikűekkel borított táblákon érdemes osztott kezelésben kijuttatni ezt. A Stomp®-os csomagban a talajon keresztüli tartamhatást a Stomp® 400 SC biztosítja.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Amit mindenképpen tudni kell a sikeres és jövedelmező szójatermesztéshez

2019. február 11. 09:16

Megéri szóját termeszteni, a technológiára a más kultúrákban megszokottnál is jobban oda kell figyelni - derült ki az Agrofórum kerekasztal beszélgetésén.

„A Priaxornak helye van a növényvédelmi technológiánkban” - Átadtuk előfizetői nyereményjátékunk BASF különdíját

2019. január 10. 12:00

Az Agrofórum 2018-as nyereményjátékában a BASF által felajánlott 50 liter Priaxor kalászos gombaölő szert Vavró Iván, a jánoshalmai Hergevica Kft. tulajdonosa és vezetője nyerte meg.

Élő videóink az AGROmashEXPO második napjáról

2018. január 25. 20:10

Január 25-én az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás második napján is több alkalommal jelentkeztünk élőben Facebook oldalunkon.