Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Hatékony kukorica gyomirtás, még az évelő gyomokkal szemben is

Hatékony kukorica gyomirtás, még az évelő gyomokkal szemben is

BASF Hungária Kft.

A meleg időjárásnak köszönhetően sokan már igen korán elvetették a kukoricát, hiszen a talaj hőmérséklete ideális volt. Ugyanakkor az utóbbi hónapok száraz időjárása megnehezítette a kukorica kelését. Nem csak a kukorica, a gyomok kelése is vontatottá vált. Ilyen körülmények között nem sokan választották az alapkezeléseket, hiszen bemosó csapadék nélkül ezek nem adnak megfelelő hatékonyságot a gyomok ellen.

A száraz időjárás alapvetően az évelő gyomoknak kedvez jobban, hiszen ezek a talajban áttelelő tarackokból, rizómákból sokkal gyorsabban és csapadéktól függetlenebbül képesek előtörni. Ilyenek a mezei acat, a fenyércirok vagy a szulákfélék. Ezen gyomnövények ellen a védekezés nem egyszerű, hiszen nagyon szívós, kemény ellenfelekről van szó. Nem beszélve arról, hogy ezek sem egyedül jelennek meg a kukorica vetéseinkben, hanem számos más magról kelő gyomnövénnyel együtt. Figyelnünk kell az időzítésre, hogy lehetőleg a legtöbb gyomnövényt elérjük levélen keresztül, és biztosítsuk a gyommentességet a kukorica sorok záródásáig. Ugyanakkor köztudott, hogy a kukorica sikeres termesztésének egyik alapja, hogy lehetőleg minél hamarabb kiiktassuk a gyomkonkurenciát. Kerülnünk kell azt az állapotot, hogy a kukorica és a gyomnövények ugyanabból a talajrétegből vegyék fel a vizet és a tápanyagokat.

Mindezekből következik, hogy az idei évben érdemes olyan gyomirtó szert választanunk a kukorica gyommentesítésére, amely jól boldogul a magról kelő és évelő gyomnövényekkel, ugyanakkor lehetőség szerint tartamhatással is bír és a csapadék megérkezése után kelő új gyomhullám ellen is védelmet nyújtson. A BASF ajánlatából mind a Jumbo® Ultra, mind a Jumbo® Stomp®-os csomag kiváló választás lehet. Mindkét csomag hatékony a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen. A kétszikűek elleni hatást a Callam® (tritoszulfuron + dikamba) biztosítja. Kiemelkedő a hatása az évelő gyomnövények ellen, sikeresen gátolja azok újrahajtását is. Az egyszikűek elleni védelem alapját -mindkét csomagban- a Kelvin® Ultra (nikoszulfuron) adja. Az évelő egyszikűekkel borított táblákon érdemes osztott kezelésben kijuttatni ezt. A Stomp®-os csomagban a talajon keresztüli tartamhatást a Stomp® 400 SC biztosítja.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

A BASF lezárta több Bayer üzletág és eszköz akvizícióját

2018. augusztus 2. 06:16

A BASF sikeresen lezárta több Bayer üzletág és eszköz akvizícióját. Az ügylet kiegészíti a BASF saját növényvédelmi, biotechnológiai és digitális tevékenységeit, és ezzel a vállalat belép a vetőmagnemesítés, előállítás és kereskedelem területére.

Amit mindenképpen tudni kell a sikeres és jövedelmező szójatermesztéshez

2019. február 11. 09:16

Megéri szóját termeszteni, a technológiára a más kultúrákban megszokottnál is jobban oda kell figyelni - derült ki az Agrofórum kerekasztal beszélgetésén.

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

2019. május 10. 03:33

Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak.

A fenntartható mezőgazdaság záloga a digitalizáció, az innováció és a megfelelő szabályozó környezet

2018. november 20. 11:47

Az innováció fontos a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez, a gazdaság új életre keltéséhez és a fenntarthatósághoz.