Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

Malagrow Kft.

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.

Hideg hatására bekövetkezett hormonhatás kukoricán

A gyomok növekedése azonban nem állt le, így a gyomirtás is időszerűvé vált. Ugyanakkor a legyengült kultúrnövények újabb pofont szenvedhetnek el a gyomirtó szerektől, ezen hatás megelőzésére, illetve kivédésére javasolt a Megafol stresszkezelő alkalmazása 1 l/ha dózisban, a gyomirtó szerrel egy menetben kijuttatva.

Hatóanyag bemosódása napraforgón

A korszerű mezőgazdaság kihagyhatatlan eleme a különböző hatásmechanizmusú herbicidek használata. A hatóanyagok és hatóanyag-kombinációk fejlesztése során a gyártók külön figyelmet fordítanak arra, hogy csökkentsék, megszüntessék a kultúrnövényre gyakorolt fitotoxikus hatást.

Gyomirtó szer maradvány tünetei kukoricán

Gyakorlati tapasztalat azonban, hogy bizonyos körülmények között még a legnagyobb körültekintés és elővigyázatosság ellenére is időnként előfordulnak gyomirtó szerek által okozott stresszek. A különböző stresszhatások, például a hideg, a szélverést követő mechanikai sérülések, a víz- és tápanyaghiány legyengítik a növényt, ezáltal érzékenyebben reagálhat az egyes kezelésekre. Az ilyen típusú stresszekre jellemző, hogy nem minden esetben okoznak látható tüneti elváltozást a kultúrnövényen, mégis jelentős hozamkiesést, minőségromlást eredményezhetnek.

Ezeket a vizuálisan nem, vagy kevéssé észlelhető stresszeket látens stressznek nevezzük. Az eredményes termesztés szempontjából döntő fontosságú lehet, hogy a szelektív gyomirtó szerek alkalmazása esetén megelőző jelleggel biztosítsuk a regenerációhoz szükséges többlet energiát a kultúrnövény számára – még akkor is, ha konkrét stressz-tünetet nem tapasztalunk!

Tartályban maradt gyomirtó szer okozta rendellenesség

Előfordulhat, hogy elsodródik vagy felverődik a gyomirtó szer, s ez károsítja a termesztett állományt. Gyakori hiba az is, hogy más növény gyomirtását követően hatóanyag marad a permetező tartályban, ami a következő kultúrára káros hatással lehet.

A jól bevált gyomirtási technológiák mellett a legyengült állományokon nem várt tünetek jelentkezhetnek, ilyen esetekben a Megafol javasolt dózisa: 3 l/ha.

Herbicid elsodródás okozta sárgulás napraforgón

Malagrow Kft.
5000 Szolnok, Újszászi út 38.
Tel.: +36 56 411 404

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25. 15:36

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

A repce őszi gyomirtása FMC technológiával

2018. augusztus 22. 07:34

A fiatal repcét elnyomhatják gyomnövényei, ennek következtében nehezebben fejődnek, felnyurgulnak és könnyebben kifagyhatnak, később pedig ellehetetlenítik a veszteségmentes betakarítást.

A termikus gyomirtás újra hódít?

2019. május 13. 11:47

A perzseléses technológia megvalósítására számos megoldás született a kerti berendezésektől kezdve a szántóföldi nagyteljesítményű kultivátorokig.

A borsó gyomirtása

2018. november 21. 09:37

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Jubileumot ünnepel a Nufarmer Magazin (ingyenesen letölthető PDF)

2019. április 2. 06:17

Magazinunkban több kiváló, elismert szakember ismerteti tapasztalatait az évelő egyszikű gyomnövényekről csakúgy, mint a vetésfehérítővel vagy a zöldítéssel kapcsolatos növényvédelmi problémákról és megoldási lehetőségekről.