Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

Malagrow Kft.

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.

Hideg hatására bekövetkezett hormonhatás kukoricán

A gyomok növekedése azonban nem állt le, így a gyomirtás is időszerűvé vált. Ugyanakkor a legyengült kultúrnövények újabb pofont szenvedhetnek el a gyomirtó szerektől, ezen hatás megelőzésére, illetve kivédésére javasolt a Megafol stresszkezelő alkalmazása 1 l/ha dózisban, a gyomirtó szerrel egy menetben kijuttatva.

Hatóanyag bemosódása napraforgón

A korszerű mezőgazdaság kihagyhatatlan eleme a különböző hatásmechanizmusú herbicidek használata. A hatóanyagok és hatóanyag-kombinációk fejlesztése során a gyártók külön figyelmet fordítanak arra, hogy csökkentsék, megszüntessék a kultúrnövényre gyakorolt fitotoxikus hatást.

Gyomirtó szer maradvány tünetei kukoricán

Gyakorlati tapasztalat azonban, hogy bizonyos körülmények között még a legnagyobb körültekintés és elővigyázatosság ellenére is időnként előfordulnak gyomirtó szerek által okozott stresszek. A különböző stresszhatások, például a hideg, a szélverést követő mechanikai sérülések, a víz- és tápanyaghiány legyengítik a növényt, ezáltal érzékenyebben reagálhat az egyes kezelésekre. Az ilyen típusú stresszekre jellemző, hogy nem minden esetben okoznak látható tüneti elváltozást a kultúrnövényen, mégis jelentős hozamkiesést, minőségromlást eredményezhetnek.

Ezeket a vizuálisan nem, vagy kevéssé észlelhető stresszeket látens stressznek nevezzük. Az eredményes termesztés szempontjából döntő fontosságú lehet, hogy a szelektív gyomirtó szerek alkalmazása esetén megelőző jelleggel biztosítsuk a regenerációhoz szükséges többlet energiát a kultúrnövény számára – még akkor is, ha konkrét stressz-tünetet nem tapasztalunk!

Tartályban maradt gyomirtó szer okozta rendellenesség

Előfordulhat, hogy elsodródik vagy felverődik a gyomirtó szer, s ez károsítja a termesztett állományt. Gyakori hiba az is, hogy más növény gyomirtását követően hatóanyag marad a permetező tartályban, ami a következő kultúrára káros hatással lehet.

A jól bevált gyomirtási technológiák mellett a legyengült állományokon nem várt tünetek jelentkezhetnek, ilyen esetekben a Megafol javasolt dózisa: 3 l/ha.

Herbicid elsodródás okozta sárgulás napraforgón

Malagrow Kft.
5000 Szolnok, Újszászi út 38.
Tel.: +36 56 411 404

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 9. 13:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

Súlyos termésveszteségek okozója a parlagi ecsetpázsit

2018. április 4. 13:55

A szántóföldi monitoring vizsgálatok eredménye arra utal, hogy a rezisztencia szintje szoros korrelációt mutat a populációsűrűséggel.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A bab gyomirtása

2019. február 2. 13:48

Amerika felfedezéséig csak az őshazájában élő dél-amerikai indiánok fogyasztották. A XVI. századtól kezdve Európában is gyorsan elterjedt. Az elmúlt századokban jelentős élelmiszernövénynek számított. A XIX. századig alapvetően szárazbabként fogyasztották, majd elkezdett a zöldbab is teret hódítani.