Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

BASF Hungária Kft.

A szárazság a napraforgó vetéseinket sem kímélte. Az elmúlt hónapokban jelentős csapadék deficitet halmoztunk fel. Ez nehezítette a talajművelést, a vetést és a napraforgó csírázását is. Sok helyütt vontatott, egyenetlen a napraforgó és ezzel együtt a gyomok kelése is.

A preemergens kezelések egy része nem kapta meg a szükséges bemosó csapadékot, sok helyen a száraz idő miatt ki sem juttatták a pre szereket, így a gyomok zavartalanul fejlődtek. Ilyen viszonyok között a poszt gyomirtások időzítése sok esetben még a tapasztalt növényvédősöknek is feladja a leckét. Hiszen a kint lévő néhány gyom – amely időben ki tudott csírázni- már lassan túlfejlett, míg a gyomok zöme a csapadékra vár, hogy utána robbanásszerűen elborítsák a vetéseinket. Felmerül a kérdés mi a jó döntés ilyenkor?

Természetesen a legjobb, ha várunk az eső érkezésére és ezzel együtt a tömeges gyomkelésre. Azonban ezt nem tehetjük a végletekig. Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak. E feletti gyomfejlettségek esetén a gyomirtó szerek hatékonysága gyakran csökken. Érdemes megvárni ilyenkor, hogy a már kikelt gyomok a fenológiai korlát felső határánál legyenek. Clearfield® és Clearfield® Plus gyomirtási rendszerekben a Pulsar® és a Pulsar® Plus gyomirtó szerekkel kiváló hatékonyságokat érhetünk el ilyen esetekben is. A Pulsar® Plus adjuváns rendszerének extra hatékonyságát ilyenkor fokozottabban megfigyelhetjük, hiszen a száraz körülmények között egyes gyomnövények, mint a fehér libatop, erős viaszréteget képeznek a leveleiken. Az imazamox bejutását nagyban segíti a Pulsar® Plus adjuváns rendszere, így a gyomirtó hatás biztosabb, gyorsabb lesz.

Nem kell még temetnünk a preemergensen kijutatott Spectrumot® vagy Wing®-et sem, hiszen amennyiben a poszt kezelés után még megáznak ezek a tábláink akkor remek tartamhatást biztosíthatnak nekünk a napraforgó sorok zárodásáig. Nagyon sok esetben figyeltük meg a kísérleteinken, hogy a Wing® és Spectrum® is képes utánanyúlni a gyomoknak és ezzel jelentős károsodást képesek okozni nekik.

Az ideális gyomfejlettség a napraforgó posztemergens gyomirtásához.

Amennyiben a Clearfield® technológiák valamelyikét választjuk, akkor plusz biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen a Pulsar® és a Pulsar® Plus nem csak levélen keresztül biztosít számunkra kifogástalan gyomirtó hatékonyságot, hanem bizony talajon keresztül is erős tartamhatást nyújt számunkra a kétszikű gyomnövények ellen. Ehhez természetesen csapadékra van szükség, de amennyiben levélen keresztül elpusztítjuk a már kikelt gyomokat, akkor a következő gyomhullám csak az esők megérkezésével indul csírázásnak. Ekkor pedig az imazamox és a preemergens szerek együttesen biztosítják számunkra a védelmet.

Miközben ez a cikk készült, már meg is érkezett a várva várt csapadék az országba. Hol több, hol kevesebb eső esett. Egy biztos a napraforgó fejlődését és a gyomok kelését segíti. A kijuttatott preemergens szerek is aktivizálódnak. A legfontosabb kérdés most, hogy mikor tudunk újra a gépeinkkel a napraforgó táblákra menni? Hiszen a növények fejlődése nem áll meg az eső miatt. Akik a Clearfield® Plus technológiát választották, azok kicsit nyugodtabbak lehetnek, hiszen a Pulsar® Plus adjuváns rendszere plusz rugalmasságot ad a kezelés időzítését illetően. A 2,0 l/ha-os dózissal nagy biztonsággal tudunk védekezni a túlfejlett 6 leveles gyomokkal szemben is.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

A BASF belép a napraforgó-vetőmagok piacára

2019. június 28. 16:17

A napraforgó hibridek először várhatóan 2020-ban jelennek meg a piacokon.

Új globális stratégia a BASF-nél

2018. november 21. 06:48

A BASF a szerves üzleti növekedésre koncentrál. A gyorsabb növekedés érdekében a BASF még erőteljesebb hangsúlyt fektet ügyfeleire, és személyre szabott ajánlatokat fog kialakítani számukra.

A BASF és a Corteva Agriscience licensz megállapodást kötött a Clearfield Plus technológia használatára napraforgóban

2018. szeptember 27. 13:56

A BASF és a Corteva Agriscience™, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója licenszszerződést kötött a Clearfield® Plus növénytermesztési rendszerre, amely világszerte új lehetőségeket kínál a napraforgó-termelőknek.