Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

BASF Hungária Kft.

A szárazság a napraforgó vetéseinket sem kímélte. Az elmúlt hónapokban jelentős csapadék deficitet halmoztunk fel. Ez nehezítette a talajművelést, a vetést és a napraforgó csírázását is. Sok helyütt vontatott, egyenetlen a napraforgó és ezzel együtt a gyomok kelése is.

A preemergens kezelések egy része nem kapta meg a szükséges bemosó csapadékot, sok helyen a száraz idő miatt ki sem juttatták a pre szereket, így a gyomok zavartalanul fejlődtek. Ilyen viszonyok között a poszt gyomirtások időzítése sok esetben még a tapasztalt növényvédősöknek is feladja a leckét. Hiszen a kint lévő néhány gyom – amely időben ki tudott csírázni- már lassan túlfejlett, míg a gyomok zöme a csapadékra vár, hogy utána robbanásszerűen elborítsák a vetéseinket. Felmerül a kérdés mi a jó döntés ilyenkor?

Természetesen a legjobb, ha várunk az eső érkezésére és ezzel együtt a tömeges gyomkelésre. Azonban ezt nem tehetjük a végletekig. Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak. E feletti gyomfejlettségek esetén a gyomirtó szerek hatékonysága gyakran csökken. Érdemes megvárni ilyenkor, hogy a már kikelt gyomok a fenológiai korlát felső határánál legyenek. Clearfield® és Clearfield® Plus gyomirtási rendszerekben a Pulsar® és a Pulsar® Plus gyomirtó szerekkel kiváló hatékonyságokat érhetünk el ilyen esetekben is. A Pulsar® Plus adjuváns rendszerének extra hatékonyságát ilyenkor fokozottabban megfigyelhetjük, hiszen a száraz körülmények között egyes gyomnövények, mint a fehér libatop, erős viaszréteget képeznek a leveleiken. Az imazamox bejutását nagyban segíti a Pulsar® Plus adjuváns rendszere, így a gyomirtó hatás biztosabb, gyorsabb lesz.

Nem kell még temetnünk a preemergensen kijutatott Spectrumot® vagy Wing®-et sem, hiszen amennyiben a poszt kezelés után még megáznak ezek a tábláink akkor remek tartamhatást biztosíthatnak nekünk a napraforgó sorok zárodásáig. Nagyon sok esetben figyeltük meg a kísérleteinken, hogy a Wing® és Spectrum® is képes utánanyúlni a gyomoknak és ezzel jelentős károsodást képesek okozni nekik.

Az ideális gyomfejlettség a napraforgó posztemergens gyomirtásához.

Amennyiben a Clearfield® technológiák valamelyikét választjuk, akkor plusz biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen a Pulsar® és a Pulsar® Plus nem csak levélen keresztül biztosít számunkra kifogástalan gyomirtó hatékonyságot, hanem bizony talajon keresztül is erős tartamhatást nyújt számunkra a kétszikű gyomnövények ellen. Ehhez természetesen csapadékra van szükség, de amennyiben levélen keresztül elpusztítjuk a már kikelt gyomokat, akkor a következő gyomhullám csak az esők megérkezésével indul csírázásnak. Ekkor pedig az imazamox és a preemergens szerek együttesen biztosítják számunkra a védelmet.

Miközben ez a cikk készült, már meg is érkezett a várva várt csapadék az országba. Hol több, hol kevesebb eső esett. Egy biztos a napraforgó fejlődését és a gyomok kelését segíti. A kijuttatott preemergens szerek is aktivizálódnak. A legfontosabb kérdés most, hogy mikor tudunk újra a gépeinkkel a napraforgó táblákra menni? Hiszen a növények fejlődése nem áll meg az eső miatt. Akik a Clearfield® Plus technológiát választották, azok kicsit nyugodtabbak lehetnek, hiszen a Pulsar® Plus adjuváns rendszere plusz rugalmasságot ad a kezelés időzítését illetően. A 2,0 l/ha-os dózissal nagy biztonsággal tudunk védekezni a túlfejlett 6 leveles gyomokkal szemben is.

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

2019. május 22. 07:23

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

A termikus gyomirtás újra hódít?

2019. május 13. 11:47

A perzseléses technológia megvalósítására számos megoldás született a kerti berendezésektől kezdve a szántóföldi nagyteljesítményű kultivátorokig.

Hatékony kukorica gyomirtás, még az évelő gyomokkal szemben is

2019. május 9. 14:17

Az idei évben érdemes olyan gyomirtó szert választanunk a kukorica gyommentesítésére, amely jól boldogul a magról kelő és évelő gyomnövényekkel, ugyanakkor lehetőség szerint tartamhatással is bír és a csapadék megérkezése után kelő új gyomhullám ellen is védelmet nyújtson.

Systiva® Lombvédelem kalászosokban vetőmagcsávázással

2018. augusztus 9. 14:05

Az idei év kora tavasza feladta a leckét a gazdáknak. Tél végén, márciusban az átlagos csapadéknál jóval több hullott, ami feláztatta a talajokat, sok helyen alakultak ki belvizek. Nem lehetett a földekre rámenni április elejéig, kötöttebb talajokon április végéig, így az időszerű munkák késtek, később pedig hirtelen egyidőben sok mindent kellett volna elvégezni.

A fenntartható mezőgazdaság záloga a digitalizáció, az innováció és a megfelelő szabályozó környezet

2018. november 20. 11:47

Az innováció fontos a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez, a gazdaság új életre keltéséhez és a fenntarthatósághoz.

Élő videóink az AGROmashEXPO második napjáról

2018. január 25. 20:10

Január 25-én az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás második napján is több alkalommal jelentkeztünk élőben Facebook oldalunkon.

A BASF és a Corteva Agriscience licensz megállapodást kötött a Clearfield Plus technológia használatára napraforgóban

2018. szeptember 27. 13:56

A BASF és a Corteva Agriscience™, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója licenszszerződést kötött a Clearfield® Plus növénytermesztési rendszerre, amely világszerte új lehetőségeket kínál a napraforgó-termelőknek.