Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

BASF Hungária Kft.

A szárazság a napraforgó vetéseinket sem kímélte. Az elmúlt hónapokban jelentős csapadék deficitet halmoztunk fel. Ez nehezítette a talajművelést, a vetést és a napraforgó csírázását is. Sok helyütt vontatott, egyenetlen a napraforgó és ezzel együtt a gyomok kelése is.

A preemergens kezelések egy része nem kapta meg a szükséges bemosó csapadékot, sok helyen a száraz idő miatt ki sem juttatták a pre szereket, így a gyomok zavartalanul fejlődtek. Ilyen viszonyok között a poszt gyomirtások időzítése sok esetben még a tapasztalt növényvédősöknek is feladja a leckét. Hiszen a kint lévő néhány gyom – amely időben ki tudott csírázni- már lassan túlfejlett, míg a gyomok zöme a csapadékra vár, hogy utána robbanásszerűen elborítsák a vetéseinket. Felmerül a kérdés mi a jó döntés ilyenkor?

Természetesen a legjobb, ha várunk az eső érkezésére és ezzel együtt a tömeges gyomkelésre. Azonban ezt nem tehetjük a végletekig. Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak. E feletti gyomfejlettségek esetén a gyomirtó szerek hatékonysága gyakran csökken. Érdemes megvárni ilyenkor, hogy a már kikelt gyomok a fenológiai korlát felső határánál legyenek. Clearfield® és Clearfield® Plus gyomirtási rendszerekben a Pulsar® és a Pulsar® Plus gyomirtó szerekkel kiváló hatékonyságokat érhetünk el ilyen esetekben is. A Pulsar® Plus adjuváns rendszerének extra hatékonyságát ilyenkor fokozottabban megfigyelhetjük, hiszen a száraz körülmények között egyes gyomnövények, mint a fehér libatop, erős viaszréteget képeznek a leveleiken. Az imazamox bejutását nagyban segíti a Pulsar® Plus adjuváns rendszere, így a gyomirtó hatás biztosabb, gyorsabb lesz.

Nem kell még temetnünk a preemergensen kijutatott Spectrumot® vagy Wing®-et sem, hiszen amennyiben a poszt kezelés után még megáznak ezek a tábláink akkor remek tartamhatást biztosíthatnak nekünk a napraforgó sorok zárodásáig. Nagyon sok esetben figyeltük meg a kísérleteinken, hogy a Wing® és Spectrum® is képes utánanyúlni a gyomoknak és ezzel jelentős károsodást képesek okozni nekik.

Az ideális gyomfejlettség a napraforgó posztemergens gyomirtásához.

Amennyiben a Clearfield® technológiák valamelyikét választjuk, akkor plusz biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen a Pulsar® és a Pulsar® Plus nem csak levélen keresztül biztosít számunkra kifogástalan gyomirtó hatékonyságot, hanem bizony talajon keresztül is erős tartamhatást nyújt számunkra a kétszikű gyomnövények ellen. Ehhez természetesen csapadékra van szükség, de amennyiben levélen keresztül elpusztítjuk a már kikelt gyomokat, akkor a következő gyomhullám csak az esők megérkezésével indul csírázásnak. Ekkor pedig az imazamox és a preemergens szerek együttesen biztosítják számunkra a védelmet.

Miközben ez a cikk készült, már meg is érkezett a várva várt csapadék az országba. Hol több, hol kevesebb eső esett. Egy biztos a napraforgó fejlődését és a gyomok kelését segíti. A kijuttatott preemergens szerek is aktivizálódnak. A legfontosabb kérdés most, hogy mikor tudunk újra a gépeinkkel a napraforgó táblákra menni? Hiszen a növények fejlődése nem áll meg az eső miatt. Akik a Clearfield® Plus technológiát választották, azok kicsit nyugodtabbak lehetnek, hiszen a Pulsar® Plus adjuváns rendszere plusz rugalmasságot ad a kezelés időzítését illetően. A 2,0 l/ha-os dózissal nagy biztonsággal tudunk védekezni a túlfejlett 6 leveles gyomokkal szemben is.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

A BASF belép a napraforgó-vetőmagok piacára

2019. június 28. 16:17

A napraforgó hibridek először várhatóan 2020-ban jelennek meg a piacokon.

Amit mindenképpen tudni kell a sikeres és jövedelmező szójatermesztéshez

2019. február 11. 09:16

Megéri szóját termeszteni, a technológiára a más kultúrákban megszokottnál is jobban oda kell figyelni - derült ki az Agrofórum kerekasztal beszélgetésén.

A BASF lezárta több Bayer üzletág és eszköz akvizícióját

2018. augusztus 2. 06:16

A BASF sikeresen lezárta több Bayer üzletág és eszköz akvizícióját. Az ügylet kiegészíti a BASF saját növényvédelmi, biotechnológiai és digitális tevékenységeit, és ezzel a vállalat belép a vetőmagnemesítés, előállítás és kereskedelem területére.

Félmilliárdos leírás a BASF-nél

2019. október 1. 12:49

A BASF vezérigazgatója bejelentette, hogy 500 millió eurós egyszeri negatív tétel sújtja majd a 2019-es eredményt.