Gyümölcs

A klímaváltozás fenyegeti a banán jövőjét

Agrofórum Online

A banán a világ egyik legkedveltebb gyümölcse, azonban a klímaváltozás mezőgazdaságban is érezhető hatásai komoly kihívások elé állítják termesztését és ellátási láncait.

Az alábbiakban áttekintjük, milyen biológiai veszélyek fenyegetik a banánt, milyen gazdasági következményekkel járhat a termelés visszaesése, és mindez hogyan hat a fogyasztókra a globális és a magyar piacon.

Biológiai veszélyek

A banán trópusi növény, amely csak szűk hőmérsékleti tartományban és megfelelő csapadék mellett képes bő termést hozni. A fő exportfajtának számító Cavendish-banán ideális fejlődéséhez 15-35 °C közötti hőmérséklet és elegendő, de nem túl sok csapadék szükséges.

A szélsőséges időjárási események, például a heves viharok komoly károkat okozhatnak az ültetvényeken. A szél és árvizek letörhetik a hatalmas banánleveleket, tönkre téve a fotoszintézist és visszavetve a terméshozamot. A hőhullámok és tartós aszályok szintén hőstresszt és vízhiányt okoznak, ami a banánfák legyengüléséhez és terméscsökkenéshez vezethet.

A klímaváltozás közvetve is súlyosbítja a banán helyzetét a trópusi betegségek terjedésének felgyorsításával. Gyakoribbá és intenzívebbé válnak a gombás fertőzések az ültetvényeken a felmelegedés és a szélsőséges csapadékviszonyok miatt. Az egyik legfőbb veszélyt a fekete levélfoltosság (Black Sigatoka) jelenti, amit a Pseudocercospora fijiensis nevű gomba okoz. A levelek fotoszintetizáló képességét akár 80%-kal is csökkentheti nedves, csapadékos időben.

A forrósodó klíma kedvez a kórokozók szaporodásának
A forrósodó klíma kedvez a kórokozók szaporodásának

Még súlyosabb gondot okoz a talajban terjedő panamai átok, vagyis a Fusarium gomba új Tropical Race 4 (TR4) törzse, amely Ausztráliából és Ázsiából kiindulva Afrikába és nemrég Latin-Amerikába is eljutott. Ez a fertőzés gyakorlatilag kiirthatatlan a talajból, ráadásul a spórái még a szél által is terjedhetnek.

A forrósodó klíma kedvez a kórokozók szaporodásának, miközben a hőstressz legyengíti a növényeket, így a fertőzések még pusztítóbbá válhatnak. Ennek következtében egész banánültetvények pusztulhatnak ki, ha a bolygó tovább melegszik.

Gazdasági következmények

Az éghajlatváltozás és a terjedő betegségek hosszú távon a banán termőterületeinek jelentős csökkenéséhez és a terméshozam visszaeséséhez vezethetnek. Egy friss tanulmány szerint 2080-ra a jelenlegi banántermesztő régiók közel 60%-ában már nem lesz gazdaságos banánt termeszteni a hőmérséklet-emelkedés miatt. A legjobb termőterületek összezsugorodnak, a hozamok csökkennek. Ráadásul a trópusi övben tevékenykedő mezőgazdasági munkaerő dolgát a fokozódó hőség is tovább nehezíti.

A legjobb termőterületek összezsugorodnak
A legjobb termőterületek összezsugorodnak

A banán világszerte az egyik legfontosabb kereskedelmi gyümölcs, éves exportértéke mintegy 11 milliárd amerikai dollár. Az export 80%-a Latin-Amerikából és a Karib-térségből érkezik, vagyis a globális banánpiac nagymértékben a klímaváltozásnak kitett régiók termelésétől függ.

Ha egy országban az éghajlati károk vagy betegségek miatt kiesik a termés, az azonnal megjelenik az export csökkenésében is, ami veszélyezteti a helyi gazdák megélhetését és az adott ország exportbevételeit. Mivel a banánértékesítésből származó jövedelem sok fejlődő országban kulcsfontosságú, a termőterületek visszaszorulása komoly szociális és gazdasági hatásokkal jár.

A csökkenő kínálat elkerülhetetlenül a banán fogyasztói árának emelkedéséhez vezet. Szakértők figyelmeztetnek, hogy a klímaváltozás okozta termeléscsökkenés miatt a banán világpiaci ára emelkedni fog, és várhatóan tartósan magas is marad. Ezt tetőzi, hogy a termelőket súlyos költségnövekedés terheli: drágul a műtrágya, az energia és a szállítás, miközben egyre nehezebb munkaerőt találni.

Globális piac és fogyasztás

A banán nem csupán népszerű csemege, hanem sok országban alapvető élelmiszer is. Világszerte több mint 400 millió ember napi kalóriájának 15-27%-át a banán biztosítja. A klímaváltozás miatt csökkenő termés akár élelmezésbiztonsági válságot is okozhat a trópusi fejlődő országokban, ahol a banán a mindennapi táplálkozás része.

Eközben a fejlettebb piacokon is megérzik a hatásokat. 2024 elején az Egyesült Királyságban például átmeneti banánhiány alakult ki, miután a behozatalt végző hajók egy viharsorozat miatt késve érkeztek meg a kikötőkbe. Ezek a zavarok egyelőre időszakosak, de a gyakoribb extrém időjárás miatt a jövőben akadozhat a globális banánellátás, így a fogyasztóknak világszerte alkalmazkodniuk kell a magasabb árakhoz és az esetleges hiányokhoz.

Hazai hatások

Magyarországon a banán kizárólag import útján kerül a boltokba, így a hazai élelmiszerlánc is ki van téve a globális változásoknak. Az Európai Unió banánfogyasztása csupán mintegy 10%-át termeli meg, a fennmaradó rész teljes egészében importált gyümölcs. Hazánk elsősorban Közép- és Dél-Amerikából, főként Costa Ricából és Ecuadorból importál banánt, így az ottani termelési gondok azonnal éreztetik hatásukat a magyar piacon.

2024 elején a Budapesti Nagybani piacon már rekordszintű banán-nagykerárat regisztráltak, ami a klímaváltozás és egyéb költséghatások miatti drágulást jelzi. A hazai élelmiszerlánc szereplőinek – importőröknek, nagykereskedőknek, áruházláncoknak – a jövőben fel kell készülniük arra, hogy a banán nem lesz mindig olcsó, bőséges árucikk.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Nyári gondozás az őszibaracknál – a metszés szerepe

2025. augusztus 24. 13:10

A nyári metszés javítja a termés minőségét, erősíti a fát, és elősegíti a következő évi bő termést az őszibarackültetvényekben.

Kivi a pergolán – ültetési és metszési praktikák

2025. augusztus 22. 13:10

A kivi sikeresen nevelhető Magyarországon is: ismerje meg a hidegtűrő fajtákat, az ültetés és gondozás titkait, hogy bőséges termést érjen el!

Gyorsan romlik a nyári alma? Így tárolja helyesen!

2025. augusztus 16. 14:10

A nyári alma hamar romlik, de néhány egyszerű tárolási módszerrel napokkal meghosszabbíthatja frissességét és élvezeti értékét.

Hogyan érlelhetjük be a szobában nevelt citromfa termését télen?

2020. január 16. 06:57

T. Andrea kérdése: A szobai citromfám nagyon szép gyümölcsöket hoz télen is, de általában nem érnek be. Mit tehetek azért, hogy saját citromot fogyaszthassak télen is?

Banánhéjat megenni, na még mit nem?!

2021. június 13. 08:36

Az ok, amiért ennek az egyébként hétköznapi alapanyagnak a fogyasztására irányul jelenleg a figyelem, kettős: egyrészt a nem elégszer hangsúlyozható élelmiszer-pazarlás visszaszorításának igénye, másrészt a vegetáriánusok körében a hús pótlása.

Banánból készült komposztálható póló

2024. január 3. 07:10

Első blikkre pontosan úgy néz ki, mint bármely boltban kapható póló vagy trikó anyaga. Fehér vagy vajszínű, lágy esésű, puha, finom tapintású. Hogy miből készül? Meghökkentő módon: banánból. És ha hihetünk a híreknek, sokkal jobb, mint a pamut vagy bármely szintetikus anyagú textil.

Banántermesztés Magyarországon: már elkezdődött, nem álom

2023. december 16. 17:10

A Balaton partján lassan leáldozik a fenyő és a tuja ideje, így előtérbe kerülnek az olyan egzotikus növények, mint például a banán.