Gyümölcs
Gyümölcs

A korszerű almaültetvényeké a jövő

A korszerű almaültetvényeké a jövő

Sumi Agro Hungary Kft.

Mintegy hatvan érdeklődő vett részt azon az almavédelmi tanácskozáson, amelyet a Sumi Agro Hungary Kft. rendezett július 27-én a Nyíregyházához közeli Vajdabokorban.

A kertszemlének otthont adó 5 hektáros, 2 éves, jéghálóval fedett korszerű almaültetvény előnyei már korán megmutatkoztak, mert a mellette fekvő hagyományos ültetvényben egy nyári jégeső komoly kárt okozott. A terület tulajdonosai Simon László és Szilágyi Csaba további jéghálós almatelepítést terveznek a most még zöldtrágyanövénnyel takart közel 5 hektáron, mert a jövő gyümölcstermesztése már csak így képzelhető el gazdaságosan véleményük szerint. Őket sem kímélte a virágzáskori fagy áprilisban, fajtától függően 10-40%-os virágelfagyást szenvedtek el, hasonlóan a megye többi gyümölcstermesztőihez. A tulajdonosok az almaültetvényeikben évek óta sikerrel alkalmazzák a Sumi Agro készítményeit, ezek hatásosságáról a jelenlévők a kertszemle során meggyőződhettek.

Simon László mutatja a fagy hatását

A gyümölcsösök ez évi növényvédelmi problémáiról és a lehetséges megoldásokról Simon Zoltán, a Sumi Agro Kft. szaktanácsadója tartott előadást. A betegségek közül az almalisztharmat járványos fellépése a fogékony fajtákban (Idared, Jonathan) komoly többletvédekezésre kényszerítette az almatermesztőket. Az eddig almalisztharmatra nem fogékony fajták (Gála, Golden) levelein is megjelentek a betegség tünetei szinte minden ültetvényben. A gyakorlati tapasztalatok alapján az almalisztharmatnak egy agresszívebb változata van jelen évek óta a megyében, ami átgondoltabb védekezést igényel a növényvédelmi szakemberektől. A Sumi Agro néhány éve forgalmazza hazánkban is a Cyflamid nevű lisztharmat elleni peszticidet, amely egy új originális hatóanyagcsalád (amidoxim) első tagja. Egyedülálló hatásmechanizmusa révén látványosan és gyorsan fejti ki hatását az almalisztharmat ellen 0,3-0,5 l/ha dózisban. Rezisztencia-törő hatása révén kiváló rotációs partnere a triazoloknak. Kiváló transzlaminális és gázhatással rendelkezik a Cyflamid, amely a sűrű koronájú fáknál is erős lisztharmat elleni hatással bír.

Bár a csapadékos nyár eleji időjárás kedvezett a ventúriás varasodásnak, ennek ellenére járvány nem lépett fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami annak is köszönhető, hogy a zivatarok után gyorsan el tudták végezni a termelők a gombaölő szeres védekezéseket. A bemutató kertben is alkalmazták a tulajdonosok a Tiuram Granuflow gombaölő szert több alkalommal is. A jól bevált kontakt gombaölő szer több ponton támadja a varasodás kórokozóját, ezért rezisztencia nem alakult ki ellene sehol a világon. Betakarítás előtt 35-40 nappal kipermetezve 3 kg/ha dózisban elősegíti a gyümölcs színeződését.

Új jelenség, hogy a betegségekre rezisztens almafajtákon is varasodás és lisztharmat fertőzöttség lépett fel, helyenként számottevő kárt okozva 2017-ben, ami az eddigi növényvédelmi technológia átgondolására kényszeríti az ipari célú almaültetvények tulajdonosait.

Az állati károsítók közül a takácsatkák jelentették a legnagyobb problémát, mert a meleg nyári időjárás miatt a megye több pontján gradáció lépett fel. A sűrű, vízhajtásokkal zsúfolt fákon a permetlé nem képes megfelelően befedni minden levelet, ilyen esetben csak részleges hatást lehet elérni az atkák ellen. Ezért a felszaporodás kezdetén célszerű védekezni a tojásölő hatással is rendelkező Nissorun készítménnyel, hogy minél korábban – akár már virágzáskor – mentesüljenek az almafák az atkáktól. Ha ezzel elkéstünk, akkor az Ortus atkaölő szert javasoljuk 1 l/ha dózisban, amely a lárvák, a nimfák és a kifejlett alakok ellen hatásos, rövid 4 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő mellett.

Az ültetvényben a levéltetvek, a levélaknázó- és a gyümölcsmolyok ellen két alkalommal is védekeztek a felszívódó hatású Mospilan 20 SG-vel. A méhekre nem jelölésköteles rovarölő szer kiválóan beilleszthető a védekezési technológiába a vegetáció során bármikor, akár virágzáskor is. Hosszú hatása révén kiváló rotációs partnere a fejlődésgátló inszekticideknek.

A korszerű, intenzív almaültetvények visszatérő problémája a tősarjak folyamatos képződése, melyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt. Erre ad megoldást a Sumi Agro új készítménye almában, a Kabuki. A gyomirtó szer a tősarjakra kipermetezve azok gyors elszáradását okozza, de a kétszikű gyomok is elpusztulnak a kezelés hatására.

A rendezvény végén az almatermesztők egyhangúan megállapították, hogy a korszerű, jéghálós ültetvényekben termesztett alma sikeres növényvédelem esetén gond nélkül tárolható és értékesíthető.

Simon Zoltán területi képviselő

 

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Mérséklet égövi fajok (2/2.)

2019. június 17. 07:19

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

2019. június 10. 07:36

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

Veszélyes kártevők: Amerikai kukoricabogár

2019. június 19. 04:37

Az amerikai kukoricabogár a legjelentősebb kukorica kártevőink közé tartozik. A kártétele a hektáronkénti 5-10 q-tól a teljes termésveszteségig terjedhet. A lárva és az imágó egyaránt kártevő.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Engedélyezéstől a göngyöleg visszaváltásáig - Növényvédelmi aktualitások az AGRYA rendezvényén

2018. június 6. 15:37

Az integrált növényvédelmi technológia egyes elemeinek összehangolt alkalmazásához elmélyült szakmai tudásra van szükség.

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.