A naspolya régen sok kertben megtalálható volt, ma azonban ritkaságnak számít. Pedig megfelelő feldolgozással gyümölcsei ízletesek és rendkívül egészségesek.
A naspolya 3-6 méteresre nő. Kérge világosszürke, szabálytalan formájú, enyhén csavarodott törzzsel. Koronája kerekded, szélesen elterülő. A levelek elliptikusak, kissé kihegyezettek, sötétzöld színűek, fonákjuk világosabb és finoman szőrözött.
Május és június között a rövid hajtások végén nagy, fehér vagy rózsaszín virágokat hoz, amelyek az almafák virágaira hasonlítanak, ám 3-5 centiméteres átmérőjükkel jóval nagyobbak. A naspolya önbeporzó. A nyár folyamán a virágokból körülbelül 4 centiméter átmérőjű, aranybarnás színű, kemény gyümölcsök fejlődnek.
A naspolya az év késői szakaszában, októberben kezd érni. A néhány centiméter átmérőjű, barna színű gyümölcsöket az alsó végükön lévő, koronaszerű, elszáradt virágmaradványok alapján lehet felismerni.
A megfelelő hely kiválasztása
A naspolya rendkívül igénytelen növény. Ugyanakkor a legjobban tápanyagban gazdag, meleg, enyhén meszes talajon fejlődik, amely nem túl száraz, de semmiképp sem vizes.
A naspolya napos, de félárnyékos helyeket is jól tűr. Az ültetésre a legjobb időszak a március-április. Érdemes 3,5-4 méteres távolságot tartani a környező fáktól és bokroktól.
Fiatal fák esetén ajánlott karót használni, hogy megvédje őket a széltől. A naspolya dézsás növényként való tartásra csak korlátozottan alkalmas, mivel nagy helyigénye van.
Naspolya gondozása
A naspolya könnyen gondozható növény. Fiatal korában rendszeresen öntözni kell, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen. Ültetés után 2-3 hónappal ajánlott egy kisebb adag szerves trágyát alkalmazni.
Idősebb növényeknél már nincs szükség rendszeres trágyázásra vagy öntözésre, de tartós szárazság esetén érdemes egy kis vizet biztosítani számukra.
A naspolyát nem szükséges rendszeresen metszeni. Mivel a virágok a rövid hajtásokon jelennek meg, a metszés még hátrányos is lehet. Időnkénti ritkítás azonban nem árt.
A megfelelő időpont a betakarításra
A naspolya áltermései, amelyek akár 5 magot is tartalmazhatnak, október végétől érnek be. Az érés során zöld színük barnára vált. Fogyaszthatóvá azonban csak fagyhatás után vagy hosszabb tárolás következtében válnak, amikor a gyümölcshús puha és pépes állagú lesz.
Érdemes tehát megvárni az első fagyokat a betakarítással, vagy alternatív megoldásként a gyümölcsöket 2-3 napra a fagyasztóba helyezni.
Naspolya feldolgozása
A naspolya magas C-vitamin-, keményítő-, cukor- és cserzőanyag-tartalmának köszönhetően kiváló házi gyógymód emésztési zavarok és gyomor-bél gyulladások esetén. Ugyanakkor a gasztronómiában is megállja a helyét: püréként vagy lekvárként különösen ízletes. Magas pektintartalma miatt zselé is készíthető belőle.