Gyümölcs
Fizetett tartalom

Almatárolás felsőfokon

Bayer Crop Science

Magyarországon néhány évtizede az alma betárolásának a legfőbb célja még az volt, hogy a fogyasztók ellátása a következő év tavaszáig folyamatos lehessen. Bár az áruházláncok polcain ma már bármilyen nem szezonális gyümölcshöz hozzá lehet jutni, még mindig az alma számít a legnépszerűbb gyümölcsnek hazánkban, különösen a téli és tavaszi időszakban. Napjainkban viszont a hosszútávú tárolásra a termelők motivációja inkább a felvásárlási ár lehetséges emelkedése lett, amely sajnos nem midig váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A csonthéjasok hosszabb idejű, minőségromlás nélküli tárolása nem megoldott, a termelők kényszerhelyzetben vannak az értékesítés során, meglévő hűtőtárló kapacitás esetén is rövid időn belül szabadulniuk kell a leszedett terméstől. Az étkezési alma esetében azonban van lehetőség hosszabb tárolásra, alacsony mértékű apadási és romlási veszteséggel. Egy korszerű ULO tárolóban akár egy korai érésű nyári alma is úgy néz ki hónapokkal később, mintha most szedték volna a fáról. Az alma tárolhatóságának azonban számos feltétele van.

A legmodernebb tároló mellett fontos szerepe van a fajtának, termesztési körülményeknek, gyümölcsméretnek, tápanyagellátásnak, a szedés időpontjának, a szedést végző munkaerő precizitásának és természetesen a növényvédelemnek is. Valamilyen mértékű apadási veszteséggel mindenképpen számolni kell a tárolás során, de a romlási veszteség csökkenthető a fenti tényezők figyelembe vételével. Ezt a veszteséget okozhatják élettani és gombás betegségek egyaránt. Az élettani betegégek elleni küzdelem összetett dolog, többségük megfelelő termesztéstechnológiával kiküszöbölhető, azonban vannak olyan tényezők, mint például az időjárás, ami felett nincs hatalmunk. Gombás betegséget megszámlálhatatlan mennyiségű kórokozó okozhat az almán a tárolóban, ezek legtöbbje sebzésen keresztül fertőzi a gyümölcsöt. Itt van legnagyobb szerepe a szedést végző munkaerő precizitásának, ha „kopog a vödör”, akkor jelentős minőségromlásra számíthatunk.

Az alma tárolás során bekövetkezett rothadását leggyakrabban a monília, a szürkepenész, penicillium és az alternária okozza. A sebparazita gombák elleni védelemben fontos, hogy a teljes vegetáció során megfelelő növényvédelemben részesítsük az ültetvényt, beleértve a gyümölcsön sérülést okozó rovarkártevők elleni védelmet is. Bár gombás betegségek ellen van lehetőség a már leszedett alma kezelésre is, kiemelt jelentősége van a szedés előtt elvégzett gombaölőszeres permetezéseknek.

Utóbbinál nyújt a termelőknek segítséget a Luna Experience, a Bayer Luna termékcsaládjának legnépszerűbb tagja.  Népszerűsége a széles hatásspektrumban rejlik, a készítményben található fluopiram és tebukonazol együttes erővel hatékonyan véd nem csak a lisztharmat ésa varasodás, deaz alma tárolási betegségei ellen is. A fluopiram hatóanyagot már a bevezetése idején a „tárolási specialista” jelzővel illették és az eltelt idő alatt bebizonyosodott, hogy méltó is erre a jelzőre. A fluopiram és a tebukonazol is felszívódó hatóanyag, transzlamináris és szisztémikus tulajdonságai révén kiváló védelmet biztosít a szár, a levél és a gyümölcs felszínétől a mélyebb rétegekig. A fluopiram a zöld növényi részek és a gyümölcs felszínéhez is erősen kötődik, hosszú távú külső védelmet is biztosítva.

A Luna Experience a tárolási betegségek elleni technológiába jól beilleszthető, 14 napos élelmezésegészségügyi várakozási ideje és az engedélyokiratban meghatározott fenológiai korlátozása lehetővé teszi, hogy az utolsó kezelést a szedés előtt két héttel végezzük el.

Egy vegetációban 3 alkalommal használhatjuk, de a permetezések számánál figyelembe kell vennünk a többi SDHI csoportba tartozó hatóanyag használatát is.

További információ: agro.bayer.co.hu

A füvesített sorközök előnyei és hátrányai

2025. december 18. 11:10

A füvesített sorközök számos előnyt kínálnak, de komoly kockázatokat is rejtenek a gyümölcsültetvényekben.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

A gyümölcstermő növények levéllikacsosságáért felelős tényezők

2018. november 24. 06:36

A levéllikacsosság tünetegyüttes komplex eredetű betegségre vezethető vissza. Az őszibaracknál okozza a legsúlyosabb károkat, de emellett gyakran fordul elő kajszin, mandulán, szilván, de más növényfajokon is. A Thyrostoma carpophilum gombafaj mellett, számos más tényező is kiválthat hasonló tüneteket, így a háttérben genetikai eredetű és abiotikus kórokok, vírusok, baktériumok, más gombák és kártevők is állhatnak.

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

2019. június 12. 04:36

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

2024. május 25. 16:10

Kína legjelentősebb licsitermesztő régiójában a jégeső súlyosan károsította a licsifákat. A termésmennyiség emiatt jelentős mértékben csökken.

Miért nem érett meg a szeder gyümölcseinek nagy része?

2023. február 16. 04:36

Vajon miért nem érett meg tavaly a szeder gyümölcseinek nagy része? Kérem szépen szakmai véleményüket!