Gyümölcs
Fizetett tartalom

Almatárolás felsőfokon

Bayer Crop Science

Magyarországon néhány évtizede az alma betárolásának a legfőbb célja még az volt, hogy a fogyasztók ellátása a következő év tavaszáig folyamatos lehessen. Bár az áruházláncok polcain ma már bármilyen nem szezonális gyümölcshöz hozzá lehet jutni, még mindig az alma számít a legnépszerűbb gyümölcsnek hazánkban, különösen a téli és tavaszi időszakban. Napjainkban viszont a hosszútávú tárolásra a termelők motivációja inkább a felvásárlási ár lehetséges emelkedése lett, amely sajnos nem midig váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A csonthéjasok hosszabb idejű, minőségromlás nélküli tárolása nem megoldott, a termelők kényszerhelyzetben vannak az értékesítés során, meglévő hűtőtárló kapacitás esetén is rövid időn belül szabadulniuk kell a leszedett terméstől. Az étkezési alma esetében azonban van lehetőség hosszabb tárolásra, alacsony mértékű apadási és romlási veszteséggel. Egy korszerű ULO tárolóban akár egy korai érésű nyári alma is úgy néz ki hónapokkal később, mintha most szedték volna a fáról. Az alma tárolhatóságának azonban számos feltétele van.

A legmodernebb tároló mellett fontos szerepe van a fajtának, termesztési körülményeknek, gyümölcsméretnek, tápanyagellátásnak, a szedés időpontjának, a szedést végző munkaerő precizitásának és természetesen a növényvédelemnek is. Valamilyen mértékű apadási veszteséggel mindenképpen számolni kell a tárolás során, de a romlási veszteség csökkenthető a fenti tényezők figyelembe vételével. Ezt a veszteséget okozhatják élettani és gombás betegségek egyaránt. Az élettani betegégek elleni küzdelem összetett dolog, többségük megfelelő termesztéstechnológiával kiküszöbölhető, azonban vannak olyan tényezők, mint például az időjárás, ami felett nincs hatalmunk. Gombás betegséget megszámlálhatatlan mennyiségű kórokozó okozhat az almán a tárolóban, ezek legtöbbje sebzésen keresztül fertőzi a gyümölcsöt. Itt van legnagyobb szerepe a szedést végző munkaerő precizitásának, ha „kopog a vödör”, akkor jelentős minőségromlásra számíthatunk.

Az alma tárolás során bekövetkezett rothadását leggyakrabban a monília, a szürkepenész, penicillium és az alternária okozza. A sebparazita gombák elleni védelemben fontos, hogy a teljes vegetáció során megfelelő növényvédelemben részesítsük az ültetvényt, beleértve a gyümölcsön sérülést okozó rovarkártevők elleni védelmet is. Bár gombás betegségek ellen van lehetőség a már leszedett alma kezelésre is, kiemelt jelentősége van a szedés előtt elvégzett gombaölőszeres permetezéseknek.

Utóbbinál nyújt a termelőknek segítséget a Luna Experience, a Bayer Luna termékcsaládjának legnépszerűbb tagja.  Népszerűsége a széles hatásspektrumban rejlik, a készítményben található fluopiram és tebukonazol együttes erővel hatékonyan véd nem csak a lisztharmat ésa varasodás, deaz alma tárolási betegségei ellen is. A fluopiram hatóanyagot már a bevezetése idején a „tárolási specialista” jelzővel illették és az eltelt idő alatt bebizonyosodott, hogy méltó is erre a jelzőre. A fluopiram és a tebukonazol is felszívódó hatóanyag, transzlamináris és szisztémikus tulajdonságai révén kiváló védelmet biztosít a szár, a levél és a gyümölcs felszínétől a mélyebb rétegekig. A fluopiram a zöld növényi részek és a gyümölcs felszínéhez is erősen kötődik, hosszú távú külső védelmet is biztosítva.

A Luna Experience a tárolási betegségek elleni technológiába jól beilleszthető, 14 napos élelmezésegészségügyi várakozási ideje és az engedélyokiratban meghatározott fenológiai korlátozása lehetővé teszi, hogy az utolsó kezelést a szedés előtt két héttel végezzük el.

Egy vegetációban 3 alkalommal használhatjuk, de a permetezések számánál figyelembe kell vennünk a többi SDHI csoportba tartozó hatóanyag használatát is.

További információ: agro.bayer.co.hu

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

A permetező gazda is egészséges élelmiszert enne

2020. február 28. 09:31

A jelenleg megtermelt élelmiszerek 40%-a is kárba veszne növényvédő szerek nélkül a károsítók és kórokozók miatt.

Kerti parti az Agrokernél - minden a korszerű gyümölcstermesztésről

2018. július 10. 08:42

A már javában zajló aratási munkák ellenére szép számú érdeklődő gyűlt össze az Agroker Holding Zrt. immár hagyományossá vált partiján Fehérgyarmaton. A július 5-i rendezvényen a gyümölcsültetvények gépesítésével és a tápanyagpótlás technológiai újdonságaival ismerkedhettek meg a termelők.

Növénytermesztés Képgaléria Videó

Megsokszorozódott a birstermesztés Magyarországon

2024. december 5. 13:50

Egyre nagyobb lendületet vesz a hazai birstermesztés. Legnagyobb termőterülettel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye rendelkezik.