11℃ 7℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Gyümölcs
Fizetett tartalom

Almatárolás felsőfokon

Bayer Crop Science

Magyarországon néhány évtizede az alma betárolásának a legfőbb célja még az volt, hogy a fogyasztók ellátása a következő év tavaszáig folyamatos lehessen. Bár az áruházláncok polcain ma már bármilyen nem szezonális gyümölcshöz hozzá lehet jutni, még mindig az alma számít a legnépszerűbb gyümölcsnek hazánkban, különösen a téli és tavaszi időszakban. Napjainkban viszont a hosszútávú tárolásra a termelők motivációja inkább a felvásárlási ár lehetséges emelkedése lett, amely sajnos nem midig váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A csonthéjasok hosszabb idejű, minőségromlás nélküli tárolása nem megoldott, a termelők kényszerhelyzetben vannak az értékesítés során, meglévő hűtőtárló kapacitás esetén is rövid időn belül szabadulniuk kell a leszedett terméstől. Az étkezési alma esetében azonban van lehetőség hosszabb tárolásra, alacsony mértékű apadási és romlási veszteséggel. Egy korszerű ULO tárolóban akár egy korai érésű nyári alma is úgy néz ki hónapokkal később, mintha most szedték volna a fáról. Az alma tárolhatóságának azonban számos feltétele van.

A legmodernebb tároló mellett fontos szerepe van a fajtának, termesztési körülményeknek, gyümölcsméretnek, tápanyagellátásnak, a szedés időpontjának, a szedést végző munkaerő precizitásának és természetesen a növényvédelemnek is. Valamilyen mértékű apadási veszteséggel mindenképpen számolni kell a tárolás során, de a romlási veszteség csökkenthető a fenti tényezők figyelembe vételével. Ezt a veszteséget okozhatják élettani és gombás betegségek egyaránt. Az élettani betegégek elleni küzdelem összetett dolog, többségük megfelelő termesztéstechnológiával kiküszöbölhető, azonban vannak olyan tényezők, mint például az időjárás, ami felett nincs hatalmunk. Gombás betegséget megszámlálhatatlan mennyiségű kórokozó okozhat az almán a tárolóban, ezek legtöbbje sebzésen keresztül fertőzi a gyümölcsöt. Itt van legnagyobb szerepe a szedést végző munkaerő precizitásának, ha „kopog a vödör”, akkor jelentős minőségromlásra számíthatunk.

Az alma tárolás során bekövetkezett rothadását leggyakrabban a monília, a szürkepenész, penicillium és az alternária okozza. A sebparazita gombák elleni védelemben fontos, hogy a teljes vegetáció során megfelelő növényvédelemben részesítsük az ültetvényt, beleértve a gyümölcsön sérülést okozó rovarkártevők elleni védelmet is. Bár gombás betegségek ellen van lehetőség a már leszedett alma kezelésre is, kiemelt jelentősége van a szedés előtt elvégzett gombaölőszeres permetezéseknek.

Utóbbinál nyújt a termelőknek segítséget a Luna Experience, a Bayer Luna termékcsaládjának legnépszerűbb tagja.  Népszerűsége a széles hatásspektrumban rejlik, a készítményben található fluopiram és tebukonazol együttes erővel hatékonyan véd nem csak a lisztharmat ésa varasodás, deaz alma tárolási betegségei ellen is. A fluopiram hatóanyagot már a bevezetése idején a „tárolási specialista” jelzővel illették és az eltelt idő alatt bebizonyosodott, hogy méltó is erre a jelzőre. A fluopiram és a tebukonazol is felszívódó hatóanyag, transzlamináris és szisztémikus tulajdonságai révén kiváló védelmet biztosít a szár, a levél és a gyümölcs felszínétől a mélyebb rétegekig. A fluopiram a zöld növényi részek és a gyümölcs felszínéhez is erősen kötődik, hosszú távú külső védelmet is biztosítva.

A Luna Experience a tárolási betegségek elleni technológiába jól beilleszthető, 14 napos élelmezésegészségügyi várakozási ideje és az engedélyokiratban meghatározott fenológiai korlátozása lehetővé teszi, hogy az utolsó kezelést a szedés előtt két héttel végezzük el.

Egy vegetációban 3 alkalommal használhatjuk, de a permetezések számánál figyelembe kell vennünk a többi SDHI csoportba tartozó hatóanyag használatát is.

További információ: agro.bayer.co.hu

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

2020. június 12. 04:36

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

Hogyan érlelhetjük be a szobában nevelt citromfa termését télen?

2020. január 16. 06:57

T. Andrea kérdése: A szobai citromfám nagyon szép gyümölcsöket hoz télen is, de általában nem érnek be. Mit tehetek azért, hogy saját citromot fogyaszthassak télen is?

Utóérő gyümölcsök

2018. augusztus 15. 06:34

Most, van a fő szezonja az utóérő gyümölcsök fogyasztásának. A tipikusan utóérő gyümölcsök a mérsékelt égövben az almatermésűek köréből kerülnek ki: az alma, a körte, a birsr és a naspolya.

A fehér eper organikus termesztése magasabb bevételt eredményez

2023. április 26. 15:50

A kínai eperpiacon az elmúlt években új termékként jelent meg a fehér eper. Azért keltett feltűnést, mert színe és íze eltér a hagyományos vörös eperétől, és a piaci ára is meglehetősen magas.