15℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Gyümölcs
Fizetett tartalom

Almatárolás felsőfokon

Bayer Crop Science

Magyarországon néhány évtizede az alma betárolásának a legfőbb célja még az volt, hogy a fogyasztók ellátása a következő év tavaszáig folyamatos lehessen. Bár az áruházláncok polcain ma már bármilyen nem szezonális gyümölcshöz hozzá lehet jutni, még mindig az alma számít a legnépszerűbb gyümölcsnek hazánkban, különösen a téli és tavaszi időszakban. Napjainkban viszont a hosszútávú tárolásra a termelők motivációja inkább a felvásárlási ár lehetséges emelkedése lett, amely sajnos nem midig váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A csonthéjasok hosszabb idejű, minőségromlás nélküli tárolása nem megoldott, a termelők kényszerhelyzetben vannak az értékesítés során, meglévő hűtőtárló kapacitás esetén is rövid időn belül szabadulniuk kell a leszedett terméstől. Az étkezési alma esetében azonban van lehetőség hosszabb tárolásra, alacsony mértékű apadási és romlási veszteséggel. Egy korszerű ULO tárolóban akár egy korai érésű nyári alma is úgy néz ki hónapokkal később, mintha most szedték volna a fáról. Az alma tárolhatóságának azonban számos feltétele van.

A legmodernebb tároló mellett fontos szerepe van a fajtának, termesztési körülményeknek, gyümölcsméretnek, tápanyagellátásnak, a szedés időpontjának, a szedést végző munkaerő precizitásának és természetesen a növényvédelemnek is. Valamilyen mértékű apadási veszteséggel mindenképpen számolni kell a tárolás során, de a romlási veszteség csökkenthető a fenti tényezők figyelembe vételével. Ezt a veszteséget okozhatják élettani és gombás betegségek egyaránt. Az élettani betegégek elleni küzdelem összetett dolog, többségük megfelelő termesztéstechnológiával kiküszöbölhető, azonban vannak olyan tényezők, mint például az időjárás, ami felett nincs hatalmunk. Gombás betegséget megszámlálhatatlan mennyiségű kórokozó okozhat az almán a tárolóban, ezek legtöbbje sebzésen keresztül fertőzi a gyümölcsöt. Itt van legnagyobb szerepe a szedést végző munkaerő precizitásának, ha „kopog a vödör”, akkor jelentős minőségromlásra számíthatunk.

Az alma tárolás során bekövetkezett rothadását leggyakrabban a monília, a szürkepenész, penicillium és az alternária okozza. A sebparazita gombák elleni védelemben fontos, hogy a teljes vegetáció során megfelelő növényvédelemben részesítsük az ültetvényt, beleértve a gyümölcsön sérülést okozó rovarkártevők elleni védelmet is. Bár gombás betegségek ellen van lehetőség a már leszedett alma kezelésre is, kiemelt jelentősége van a szedés előtt elvégzett gombaölőszeres permetezéseknek.

Utóbbinál nyújt a termelőknek segítséget a Luna Experience, a Bayer Luna termékcsaládjának legnépszerűbb tagja.  Népszerűsége a széles hatásspektrumban rejlik, a készítményben található fluopiram és tebukonazol együttes erővel hatékonyan véd nem csak a lisztharmat ésa varasodás, deaz alma tárolási betegségei ellen is. A fluopiram hatóanyagot már a bevezetése idején a „tárolási specialista” jelzővel illették és az eltelt idő alatt bebizonyosodott, hogy méltó is erre a jelzőre. A fluopiram és a tebukonazol is felszívódó hatóanyag, transzlamináris és szisztémikus tulajdonságai révén kiváló védelmet biztosít a szár, a levél és a gyümölcs felszínétől a mélyebb rétegekig. A fluopiram a zöld növényi részek és a gyümölcs felszínéhez is erősen kötődik, hosszú távú külső védelmet is biztosítva.

A Luna Experience a tárolási betegségek elleni technológiába jól beilleszthető, 14 napos élelmezésegészségügyi várakozási ideje és az engedélyokiratban meghatározott fenológiai korlátozása lehetővé teszi, hogy az utolsó kezelést a szedés előtt két héttel végezzük el.

Egy vegetációban 3 alkalommal használhatjuk, de a permetezések számánál figyelembe kell vennünk a többi SDHI csoportba tartozó hatóanyag használatát is.

További információ: agro.bayer.co.hu

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Roncsolásmentes gyümölcsminőség-vizsgálat

2022. július 18. 14:42

A gyümölcs vizuális tulajdonságai vajmi keveset árulnak el annak ízéről.

Nagy lehetőségek rejlenek a városi kertészetben

2020. május 17. 07:53

A tanulmány szerint a kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget.

Lehet ifjítani az idős diófát?

2023. december 4. 04:38

Lehet-e még ifjítani az idős diófát? Válaszukat előre is köszönöm!