Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Két évtizedes tapasztalattal a kukorica gyomirtásban

Két évtizedes tapasztalattal a kukorica gyomirtásban

Bayer Crop Science

A Monsoon története csaknem 20 éves múltra tekint vissza. Első engedélyokirata az akkori Aventis Cropscience számára íródott, ez volt az első, széfenerrel kombinált szulfonil-karbamid hatóanyagú készítmény, mely igazi innovációt jelentett a kukorica gyomnövényei elleni védekezésben.

Megjelenésekor formulációja igazi újdonságnak számított. Az olajos diszperzió egyedi, gyors felszívódást biztosít a terméknek, a hazai piacon az első, 2 órás esőállósággal rendelkező gyomirtó szer lett. A kijuttatás során feleslegessé vált külső adjuváns, vagy egyéb tapadásfokozó hozzáadása. A gyors felszívódás eredményeként a kezelt gyomnövények növekedése leáll, a szercsoportra jellemző tünetek napokon belül megjelennek, a gyomnövények teljes pusztulásához időjárástól függően 10-14 nap szükséges.

Hatásspektrumát tekintve, az egy hatóanyagú készítmény megfelelő adagban kijuttatva mindmáig megőrizte versenyképességét. Kombinációs partner nélkül eredményesen használható az általánosan elterjedt kukorica gyomnövények ellen. Kiemelkedő az egyszikű gyomok elleni hatékonysága, legyenek akár magról kelő, akár évelő fajok. A magról kelő fajok ellen általában a legtöbb hasonló hatásspektrumú készítmény azok gyökérváltásának kezdetéig ad megfelelő hatékonyságot. A Monsoon esetében azonban átléphetők ezek a fenológiai korlátok, megfelelő adagban kijuttatva a gyökeret váltott egyszikűek ellen is sikeresen alkalmazható. Az utóbbi időben kialakult ALS rezisztens fenyércirok kivételével rugalmasan alkalmazható kakaslábfű, köles fajok, mohar fajok ellen egyaránt. Az elmúlt évtizedek felhasználása azt mutatja, hogy tarackbúza ellen, kukoricában azóta sem találtak hatékonyabb készítményt. Külön előnye, hogy széles kétszikűirtó spektrummal is rendelkezik, néhány kivételtől eltekintve nem igényel kombinációs partnert a nehezen irtható fajok ellen sem, mint a csattanó maszlag, szerbtövis fajok, parlagfű vagy selyemmályva. Felhasználói tapasztalatok alapján még a közepesnél nem erősebb acatfertőzéssel is megküzd.

A Monsoonban található széfener, az izoxadifen-etil nem csak a szulfonil-karbamidok detoxikációját gyorsítja nagyságrendekkel, hanem akár HPPD-gátlók, de még a dikamba káros hatásaitól is képes megvédeni a kukoricát. Gyakorlatilag a „legtovább” kijuttatható termék ebben a szegmensben fitoxikus kockázat nélkül.

A készítmény kijuttatható áru- és silókukorica poszt gyomirtására a kultúrnövény 3-7 leveles kora közötti fejlődési stádiumában. Átlagos körülmények között, 2 l/ha adagban megbízható hatékonysággal irtja a legtöbb magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényt. Kombinációs partnerre a szulfonil-arbamidokra kevésbé érzékeny gyomnövények miatt lehet szükség. Ugari szulákpohánka és varjúmák fertőzés estén a Bayer az Aspect T-t ajánlja a hatásspektrum kiegészítésére. Az Aspect T nem csak a hatásspektrum-kiegészítést szolgálja, mivel a Monsoon hatástartammal nem rendelkezik, a kombinációs partner megfelelő hatástartamot is ad, különösen öntözött körülmények között. Jól alkalmazható szekvenciális gyomirtási technológiákban. Érzékeny fenyércirokkal fertőzött területen javasoljuk a Merlin Flexx vagy Adengo alkalmazását, így kiiktatva a táblán előforduló magról kelő gyomnövényeket, hogy a speciális egyszikű irtó készítménynek már csak célzottan a fenyércirokkal kelljen megbirkózni. Azért fontos ideje korán megszabadulni a többi gyomtól, mert egyrészt addig sem konkurálnak a kukoricával, másrészt tömegükkel nem árnyékolják a kijutattás idején a megcélzott évelő fenyércirok növényeket. Erős évelő kétszikű fertőzés esetében acat, szulákfélék irtására elsősorban a dikamba hatóanyagú termékek kombinációját javasoljuk kijuttatni.

További információ: agro.bayer.co.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

2024. június 10. 17:10

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók.

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10. 10:10

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

Termésnövelés környezetbarát módon

2024. június 7. 16:40

A Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét.

A lepényfa-gubacsszúnyog, 2. rész

2024. június 4. 11:10

Az írás jelen, második részében ismertetjük a gubacsok szerkezetét, belső alaktanát leíró új megfigyeléseinket.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: nem halasztható a repcevetések őszi gyomirtása

2022. szeptember 27. 08:42

Az őszi betakarítási munkálatok és a kalászos vetési előkészületek folyamatosan haladnak, időnként az esők miatt megállásra kényszerülnek a gazdálkodók.

Időszerű a fuzáriózis elleni védekezés

2023. május 25. 05:36

Az őszi búzát megfertőző kórokozók által előidézett növénybetegségek közül a gazdálkodók számára az egyik legnehezebben leküzdhető akadályt a kalászfuzáriózis jelenti.

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

2018. január 30. 19:50

A lisztharmat és rozsda a Fejér megyei kalászos gabonákon is megjelent, ahogy repcében szárormányossal is lehet már találkozni. 

Az étkezési paprika növényvédelme - kártevők a paprikatermesztésben (2/2.)

2019. március 29. 05:37

Az elmúlt években számos növényvédelmi problémával küzdöttek a termesztők, amelyet csak fokozott, hogy egyre kevesebb hatóanyag áll rendelkezésre a védekezés során.