0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán
Gyümölcs

Fagyvédelem a gyümölcstermesztésben, I.

Agrofórum Online

A XXI. században egyre gyakoribbá váló tavaszi fagyok jelentősen megkeserítik mind a gyümölcstermesztő vállalkozók, mind a hobbikertészek életét. Szerte a világon ez az abiotikus időjárási tényező okoz évjárattól függően több milliárd forintos károkat.

A mediterrán termőkörzetektől az Északi-tenger partjáig több száz vállalkozás érintett ebben a kérdésben. De az évtizedek óta tartó fejlesztések lassan meghozzák az eredményt. Ma már számos lehetőség van a kezünkben, hogy megvédhessük a legveszélyesebb időjárási anomáliáktól gyümölcsfáinkat.

Vajon mennyire hatékonyak ezek a fagyvédelmi berendezések, tényleg képesek hatékony védelemre, vagy a jövőben is kénytelenek leszünk folytatni az eddig megszokott szélmalomharcot az időjárási szélsőségekkel szemben? Erre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a következőkben.

Természetesen nem jelentenek ugyanolyan veszélyt a tavaszi fagyok minden gyümölcskultúrára. A kora tavasszal virágzó gyümölcstermők, pl. a kajszibarack és egy mandula teljesen másként reagál a fagyokra, mint egy kései virágzású alma vagy egy fekete bodza.

Csúcson az érzékenység

Gyakorlatilag ebben a fenofázisban a legérzékenyebbek a növényeink, a vízzel és egyéb szerves vegyületekkel telt virágok készen állnak a megtermékenyítésre, a beporzásra. Ekkor az átlagosnál intenzívebb a növény anyagcseréje, tápanyag és vízforgalma.

Az ekkor hirtelen lecsökkent éjszakai hőmérséklet hatására a növényi sejtekben a víz jégkristállyá alakul és egyfajta térfogatnövekedés következik be. Ezáltal a megfagyott víz szétfeszíti, roncsolja a növényi sejtalkotókat, sejteket és szöveteket. Ezek a fagyot követő felmelegedés hatására bomlásnak, rothadásnak indulnak. Így a virágok elszáradnak, elbomlanak megtermékenyülés előtt, majd leesnek a termőgallyakról, termővesszőkről.

Ezt a folyamatot szeretnénk megakadályozni azáltal, hogy a virágzatok körüli hőmérsékletet megpróbáljuk valamilyen módszerrel növelni.

A tavaszi fagyokra jellemző, hogy a naplemente után hirtelen csökken a hőmérséklet, gyenge a szélmozgás vagy teljes a szélcsend. Ez a periódus gyakorlatilag 8-10, vagy akár 12 óráig is eltarthat, és csak a napfelkelte után fog újból emelkedni a hőmérséklet mínusz fok fölé.

Eltérő módszerek

Elsőként meg kell említenünk a különböző füstölésen alapuló módszereket. Ebben az esetben a gazdák bálákat, fagyvédelmi gyertyákat égetnek az éjszaka folyamán, és az ebből származó füst, illetve meleg levegő hivatott a fák körüli hőmérsékletet növelni.

Hátránya, hogy kisebb szélmozgás hatására már jelentősen romlik a hatékonysága, és a környező területeket is szennyezzük a füsttel. Ilyenkor gyakori a fagyvédelmi gyertyák használata, amelyekből több száz darab kell egy kertbe, és 8-10 órán át képesek égni azonos hőfokon, azonban ezek az eszközök egyszer használatosak.

Tehát 2-3 fagyveszélyes éjszakára több ezer ilyen gyertyát kell megvennünk, illetve komoly szervezést igényel ezeknek a meggyújtása, illetve kihelyezése. Mindettől függetlenül sokszor hatékonyan képesek csökkenteni a fagykárt, főleg barack- és szőlőtermő vidékeken.

A hatékony módszerek közé tartoznak még a különböző takarásos technológián alapuló módszerek, amelyekről egyre több tanulmány számol be. Ebben az esetben egyfajta sűrű szövésű textilt feszítenek ki a támrendszerrel ellátott gyümölcsösök fölé.

Ez az anyag rendelkezik bizonyos légáteresztő képeséggel, ezáltal nem szigetel teljesen, ellentétben a fóliával. Viszont sűrűbb a szövése, mint egy jégvédő hálónak. Főleg Olaszországban nyitnak e felé a módszer felé a gazdálkodók, ugyanis akár 2-3 fokos hőmérséklet-növekedés érhető el a speciális szövettel borított gyümölcsösökben.

Ez jelentős lehet a fagyvédelem szempontjából is, mindemelett csökkenti a későbbiekben a napégés veszélyét, illetve minimálisan növeli a légköri páratartalmat, amely csökkenti a növényi szervezet párologtatását, tehát a transzspirációt. Ezáltal kiegyenlítettebb lesz a növény anyagcsereforgalma, és több energia jut a termésnövekedés időszakára.

Számos fagyvédelmi módszert említhetünk még, amelyekkel eredményesen védhetjük meg a termésünket a jövőben. Ezek ismertetésére a cikksorozatunk következő részében térünk majd ki.

(Fotó: Arrigoni)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?

A jukka áttelelhet kerti körülmények között is?

2025. szeptember 21. 04:39

A jukka áttelel kerti körülmények között, vagy érdemes a házban teleltetni? Válaszukat előre is köszönöm!

Így téliesítsük a kertet egyszerűen!

2023. december 31. 05:40

Vajon egy kertet mennyire kell téliesíteni? Nézzük sorra a téli kerti teendőket!

Nyaralás alatt ki ápolja a kertet?

2024. június 9. 05:40

Íme pár tipp, hogy miként oldható meg a növények öntözése akkor is, ha mi épp a tengerparton süttetjük a hasunkat!

Kell télen takarni a japán babérsomot?

2024. november 14. 04:36

A kertemben található néhány tő japán babérsom. Télen kell ezeket takarni?