13℃ 6℃
március 31. Árpád, Benjámin, Benő
Gyümölcs

Felértékelődik a bodza, mert alacsony tőke- és munkaerőigénnyel termeszthető

Agrofórum Online

Ki ne ismerné a vadon növő bodzabokrokat, amelyek néha áthatolhatatlan rengeteggé válnak a kertek végében, a ruderálékon, és a szántóföldeket elválasztó erdősávokban? Megismerhettük sajátos ízét, aromáját nagyanyáink szörpkészítményeiből és nagyapáink gondosan és huncutul elkészített bodzaborából, hovatovább pálinkájából.

A gyerekek pedig, miközben a mindenütt kitartóan terjeszkedő bodza miatt zsörtölődő felnőtteket hallgatták, sípot faragtak az ágaiból, amiből könnyen kiszedték a bélrészt. Mindemellett, még a 19. században gyakori étel is volt a tojással kirántott bodzavirág, vagy a bodzafánk.

Habár a növényt előszeretettel több célra is felhasználjuk, az Őrségben mégis tartanak tőle. Úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám, aminek köszönhetően a bodza az „ördög fája” hírében áll.

Ki gondolta akkoriban még, hogy a vadon termő bodzát egyszer mértani pontossággal telepített ültetvényekben fogják termelni, szigorú technológiai fegyelem mellett! Azt sem hittük volna, hogy piacáért feldolgozó üzemek sora érdeklődik, és a bodza időnként a „divatos növények” sorába lép.

Az utóbbi évtizedekben az élelmiszeripar ismét felfedezte gyümölcsének nagy antocianin-tartalmát, amely mint kitűnő minőségű természetes színezőanyag nagyon keresett lett a hazai és a külföldi piacon egyaránt. A hazai irányított termelés ennek megfelelően mintegy 90%-ban ezt a célt szolgálja.

Persze, azért a piaci mechanizmusok ennél a növénynél is hamar működésbe léptek, és a felhasználók megtalálták már a helyettesítő megoldásokat is arra az esetre, ha túl magasra szökne az alapanyag ára.

Ezt szenvedik meg egyes évjáratokban azok a termelők, akik ültetvényeket telepítettek és komoly anyagiakat invesztáltak annak idején a nagyon biztatóan induló bodzatermesztésbe. A Csizmadia György igazgatása alatt álló Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete (Botész) pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a bodzavertikumot kézben tartsa és működőképessé tegye.

A piac viszonyulása

A bodzatermelők számára minden bizonnyal emlékezetes a 2016-os év, amikor jó termést takarítottak be az ültetvényekről, és a vadon gyűjtött bogyókkal együtt mintegy 20 000 tonna termett, miközben az egyetlen jelentős európai konkurensnek számító Ausztriában – a fagykárok miatt – alacsony volt a hozam.

Aztán ahogyan lenni szokott, a következő évben összeomlott a piac, és alig 60-70 Ft/kg-os áron lehetett eladni a termést, sőt volt időszak, amikor egyáltalán nem kellett a bodza. Voltak olyan termelők, akik le sem szedték a termést, és fontolgatták a tevékenység teljes beszüntetését.

A bodza az elmúlt 15-20 évben azért is lett különösen népszerű, mert viszonylag alacsony a tőke- és a munkaerőigénye is, és könnyen kezelhető. A támogatás viszont a bodzára is ugyanannyi, mint egy nagy tőkeigényű, szuper intenzív gyümölcsösre, vagyis hektáronként 300-400 000 Ft.

Az pedig sajnálatos tény, hogy van egy szűk termelői réteg, melynek a támogatás az elsődleges. A tisztességes és következetes termelők piaci kitettsége viszont mindenképpen megállapítható, hiszen a piac mintegy 20 000 tonnát vesz fel évente, viszont előfordul ezt jóval meghaladó termésmennyiség, ami nehezen kezelhető túltermelést jelent.

Ekkor, az értékesítési nehézségek és az alacsonyabb ár következtében, valamint a csalódottság miatt várható, hogy a termelők eltüntetik a piacról az ültetvények egy részét.

Kidolgozottabb technológia kell

Az ültetvényekben történő termesztés ma egyetlen fajtára korlátozódik országszerte, az osztrák ’Haschberg’-re. A fajta termőképessége, gondozása szakmai értelemben további reményekre jogosít, de a termőhely megválasztása már jóval felelősebb munkát igényel.

Még a domboldalak, lankák sem biztosítanak védelmet a pangó vizek ellen, amire az utóbbi évek csapadékosabb időjárása irányította rá a figyelmet. Ennek elkerülése érdekében a 60-80 cm mélyen történő altalajlazítás elkerülhetetlen a telepítések előtt.

Az időjárási anomáliákban bekövetkező szélsőségek sem kedveznek a bodzának, ezért a technológia még alaposabb betartására, illetve részbeni átdolgozására van szükség. Egyes narancsültetvények mintájára a telepítéskor legalább 50-60 cm magas bakhátak kialakítása indokolt, amely a pangó vizek káros hatásától védi meg az ültetvényt. Ez a megoldás bizonyos vízveszélyes területeken megoldás lehet.

Ehhez természetesen alkalmazkodni kell a gépi műveléssel, tápanyag-visszapótlással és a növényvédelmi munkákkal is. A túl laza, homokosba hajló talajok is nagy kockázatot hordoznak, annál is inkább, mert általában nem jellemző a szervesanyag-visszapótlás a bodzatermelőkre.

Nagy Zoltán mg. szakmérnök, újságíró

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2020. novemberi számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fatörzsmeszelés: hatásos, vagy csak egy régi hóbort?

2025. március 26. 08:10

A hirtelen felmelegedő és lehűlő léghőmérséklet jelentősen befolyásolta a rügypattanást és a kártevők aktivitását is.

Jó tanácsok a tavaszi metszéshez + videó

2025. március 18. 17:10

A felmelegedéssel elindultak a kerti munkálatok és természetesen a metszés is. Talán olvasóink, nézőink zöme már túl van a műveleten. Mi azért még adunk néhány jó tanácsot.

Fügefa szaporítása házilag: hogyan érdemes csinálni?

2025. február 23. 08:10

Egy kis türelemmel és gondoskodással saját fügefa nőhet a kertünkben, amely éveken át finom gyümölcsökkel lát el minket.

A nagy visszatérő: a szilvatermesztés előnyei

2025. február 20. 07:10

Miért érdemes még mindig foglalkoznunk a szilvatermesztéssel? Milyen buktatókat rejt ennek a kivételes csonthéjasnak a gondozása?

Hozza ki a hibridkalászosokból a maximumot!

2020. július 10. 13:17

A szántóföldi növénytermesztésre a folyton változó és egyre változatosabb termelési körülmények, továbbá a hektikus piaci árak jellemzők. Ebben a bizonytalan környezetben hibridek használatával tehetjük hatékonyabbá kalászostermesztésünket, hiszen a hibrideket a fajtáknál lényegesen nagyobb termésbiztonság jellemzi.

A mángold kisüzemi termesztésének tapasztalatai

2020. április 29. 05:38

Mivel a mángold üzemi termesztése nem jellemző sem hazánkban, sem Európában, így kevés irodalmi adat található meg arra vonatkozóan, hogy milyen technológiával célszerű dolgozni a növény esetében.

Csicsóka: ízletesek a gumói, de vigyázzunk, mert a növény agresszíven terjed!

2025. február 10. 14:10

A csicsókából finom ételeket készíthetünk. Igen egészséges növény. Manapság azonban ritkán kapható a boltokban és a piacokon.

Lehetőségek a kukorica termesztéstechnológiájának megújítására

2025. január 8. 16:10

Míg korábban a szemes kukoricát bő 1 millió hektáron termesztették, addig a vetésterülete az elmúlt 23 évben 800 ezer ha-ra csökkent.