Gyümölcs

Gyümölcsfák növényvédelme virágzáskor

Agrofórum Online

Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fáinkat, ezért fontos a megelőzésen túl a pontos időben történő kezelés is.

A lemosó permetezés után a következő kritikus időszak a gyümölcsösök tekintetében: a virágzás. Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fáinkat, ezért fontos a megelőzésen túl a pontos időben történő kezelés is.

A csonthéjasok esetében a legveszélyesebb ilyenkor fertőző kórokozó a monília, a meggy és cseresznye esetén az antraknózis. De ilyenkor támad a barack tafrinája és a csonthéjasok levéllyukacsosodását okozó sztigmina is.

Különösen érzékenyek a virágzó kultúráink, ha hűvösebb, csapadékosabb, párás időjárás van végig a virágzás során, vagy szakítja meg a jó időt ködösebb, hűvösebb nap.

Hogy ezek a kórokozók ne fertőzzék meg gyümölcsfáinkat, fontos a megelőzés. A tavalyi gyümölcsmúmiák eltávolítása a metszés során, a szellős lombkorona kialakítása, de már a telepítés/ültetés előtt terveznünk kell. Alapesetben az érzékeny állókultúrákat támadó kórokozók miatt a mélyfekvésű, vizenyős helyeket kerülni kell a telepítés során.

Ha a lemosó permetezést elvégeztük, már gyérítettük a sikeresen áttelelt kórokozók mennyiségét. Következő lépésként a virágzás során 2-3x célszerű felszívódó hatóanyagokkal védekezni, elsősorban a monília ellen. A virágzás elején, amikor még hűvösebb az idő, a triazol hatóanyagok nem fejtik ki maximális hatásukat, ezért ezeket a teljes virágzásra, vagy a virágzás végére időzítsük. Virágzás elején a fent említett betegségek ellen jól működik a ciprodinil hatóanyagú készítmény. A réztartalmú szereket ilyenkor kerülni kell, hiszen azokkal könnyen perzselést okozhatunk az érzékeny virágokon. A hatóanyagok váltogatásával elkerüljük a rezisztencia kialakulását.

A rovarölő szerek alkalmazását ilyenkor még semmi nem indokolja, ezért ne keverjünk bele a virágzáskori permetlevekbe ilyeneket. Vigyázzunk a méhekre!

A tápanyagok közül ilyenkor már szerep jut a megtermékenyülést fokozó bórtartalmú lombtrágyáknak, ezeket keverhetjük a gombaölőszerrel.

A növényvédő szereket mindig felelősséggel használjuk tartsuk be a címke utasításait!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Mit ronthattunk el, ha nem sikerült jól a védekezés a puszpángmoly ellen?

2023. szeptember 4. 12:40

Annak ellenére, hogy többször is permeteztem a puszpángot a lombot rágó hernyók ellen, nem sikerült teljesen kiirtanom. Mit ronthattam el?

Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

2023. augusztus 17. 04:38

Kérem segítségüket birssel kapcsolatos problémám megoldásában! Hogyan előzhető meg a birs terméseinek moníliás rothadása?

Lehetséges egész évben csak rézgáliccal permetezni a szőlőt?

2023. szeptember 14. 04:40

Kérdésem az lenne, hogy rézgáliccal lehet-e permetezni egész évben? A következő évben szeretném kizárólag ezt használni.

Bio növényvédő szerek helye a hagyományos termesztésben

2020. december 30. 12:02

Nufarm hibrid technológiával egy növényvédelmi programon belül okszerűen használhatunk hagyományos és biológiai készítményeket a nagyobb élelmiszer-biztonság és a kisebb környezeti terhelés érdekében.