Gyümölcs
Fizetett tartalom

Huminsavas technológiával a tavaszi fagyok ellen

Huminisz Kft.

A 0 ℃ alatti hőmérsékleti értékek kialakulása a mérsékelt éghajlati övben rendszeres és gyakori időjárási jelenség, a problémát az időbeli eloszlása és lefolyása jelenti. Kertészeti szempontból a virágzáskori fagykárok jelentik az egyik legnagyobb termesztési kockázatott. A fagy közvetlen káros hatása mellett sajnos hosszútávon is jelentős gondokat okozhat gyümölcsösünkben.

A gyümölcsök virágzási időszakában főként az úgynevezett kisugárzási fagy jelenségével találkozhatunk, kialakulásának oka elsősorban a nyitott égbolt és a szélcsendes időszak, aminek következtében a talajhoz közeli néhány méter magas légréteg hőmérséklete 0 °C alá hűlhet. A fagy keletkezése szerint beszélhetünk még szállított fagyról, amikor is egy tájegységre hideg légtömeg áramlik be. A tavasszal fellépő fagyok közül ennek a típusnak ritkább a valószínűsége.

Napjainkra a gyümölcsfajok fagyállósága jól kutatott terület. Ez alapján elmondhatjuk, hogy egy faj vagy fajta fagyállóságát örökletes tulajdonságai határozzák meg a legnagyobb mértékben. Ezen felül az optimális termőterület kiválasztásával és helyes termesztéstechnológiával tudjuk növényünket felkészíteni a nem várt hideghatásokra. Az őszi időjárás és az ebben az időszakban végzett technológiai műveletek, beleértve az optimális tápanyag-utánpótlást nagy mértékben befolyásolják a fák télre való felkészülését és tavaszi indulását.

A fagy károsító hatása a sejtekből történő vízelvonáson alapszik és a szöveteket a jégkristályok kialakulása teszi tönkre. Jégkristályok a sejtek közötti térben, valamint a sejten belül is keletkezhetnek, míg az előbbi enyhébb károkat okoz, addig az utóbbi súlyos elfagyáshoz vezethet. A szövetek károsodását nagyban befolyásolja a lehűlés sebessége, általánosságban elmondható, hogy a fokozatos lehűlés mellett kisebb a károsodás mértéke, mint a hirtelen hőmérsékletcsökkenésnél. Gyakori a fagykárosodás akkor is, ha a lehűlés lassú, de a felmelegedés hirtelen következett be.

A tavasz közeledtével érdemes beszélni azokról a lehetőségekről, melyekkel mérsékelhetjük a lehűlésből származó károkat. A megfelelően táplált növényeknek mindig jobb az ellenálló képessége és ez a lehűlésekkel szemben is igaz. A növényeink számára a virágzás és terméskötődés rendkívül energiaigényes időszak, éppen ezért ekkor vannak a legérzékenyebb fenofázisban. Az elfagyásnak leginkább kitett részek ilyenkor a fakadó rügyek, virágok és apró gyümölcskezdemények. Kis hidegigényű fajok esetében, mint a kajszi és őszibarack hazai klimatikus körülmények mellett túl hamar megkapják a szükséges hidegmennyiséget és ebből kifolyólag korán megindul a rügyek fejlődése, ami szintén fokozza a virágzáskor fellépő fagyokkal szembeni kitettségüket.

Számtalan aktív és passzív módszer ismert, amivel mérsékelhetjük a lehűlésből adódó károkat. Közismert tény, hogy minél töményebb egy oldat annál alacsonyabb a fagyáspontja. A virágzáskori kezelésekkel a sejtek oldott anyag koncentrációját befolyásolhatjuk és ezzel javíthatjuk a fagyérzékenységet. Lefordítva ez annyit tesz, hogy a tápanyagokkal jobban ellátott sejtek jobban tűrik a lehűlésből származó stresszt.

A 2019-es évben annak a lehetőségét vizsgáltuk, hogy huminsav alapú növénykondicionáló készítmények virágzásban történő kijuttatásával mérsékelhető-e a fagykár mértéke. Huminsavakról tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak a stressztoleranciában, javítják a növények abiotikus stresszel szembeni ellenálló képességét. Továbbá a fagy elleni védelemben a tápanyagok közül fontos szerepet tölt még be a foszfor, mely a sejtosztódás szempontjából lesz kritikus. Jelenléte a sérült sejtek, szövetek helyreállításához lesz elengedhetetlen. A kálium kedvező hatással van a növények vízszabályozására, valamint a cukrok és szénhidrátok képződéséhez is nélkülözhetetlen. A bór a teljes növényi anyagcserét befolyásolja és alapvető szerepet tölt be a virág és termésképzésben. A cink jelenléte nélkülözhetetlen a megfelelő pollen és a virágszervek kifejlődéséhez.

2019 tavaszán kajszi és őszibarack kultúrákban állítottunk be kísérleteket a Huminisz Kft. két huminsav-tartalmú növénykondicionáló készítményével. A készítményeket az egyes beállításokban egy, illetve két alkalommal juttattuk ki, melyek időpontjait a 1. és 2. táblázatban foglaltuk össze.

1. táblázat ’Gönci magyar’ kajsziban beállított kezelések részletes adatai

2. táblázat ’Redhaven’ őszibarackban beállított kezelések részletes adatai

A kezeléseket követően az elfagyott és épen maradt virágok arányát vizsgáltuk laboratóriumban mesterséges fagyasztás után. A laboratóriumi munkához teljes virágzásban gyűjtöttük be a virágzó vesszőket, kezelésenként 20 db-ot. A mesterséges fagyasztásos kísérlet során a természetes lehűléseket modelleztük. Óránként 2 °C-kal csökkentettük, illetve növeltük a hőmérsékletet. A legalacsonyabb hőmérsékleten négy órán keresztül tartottuk a mintákat. Kezelés után legalább 12 órán át szobahőmérsékletre raktuk a vesszőket. A fagykárosodás mértékét a virágok elmetszésével értékeltük, a belső szövetek elbarnulása alapján, kezelésenként 100 virág vizsgálatának az átlagában (1. és 2. ábra). A megbarnult szöveteket károsodottnak tekintettük, míg a zöld szöveteket épeknek (1. kép).

1. ábra Az elfagyott virágok aránya (%) ’Gönci magyar’ kajszin –3 °C után, teljes virágzásban levő állományban a kezelést követő 3. napon értékelve

2. ábra Az elfagyott virágok aránya (%) őszibarack ‘Redhaven’ fajtán –4,9 °C után, teljes virágzásban levő állományban a második kezelést követő 3. napon értékelve

1. kép Kajszi ép és fagykárt szenvedett virágai

A hazánkban termesztett gyümölcsfajok közül a kajszi és őszibarack az egyik legfagyérzékenyebb. A 2019-es év tapasztalatai ismét megerősítették azt a tényt, hogy a fiatal fejlődő növényi részek érzékenyen reagálnak a tavaszi lehűlésekre. Az erre az időszakra jellemző intenzív fejlődés eredményeképpen a növényi szövetekben lévő sejtnedv felhígul, aminek az eredménye a megnövekedett fagyérzékenység lesz. A gazdaságos termesztés fontos szempontja ezért az áttelelt generatív szervek tavaszi fagytűrő képességének a javítása. Huminisz-technológiával kezelt csonthéjasokban akár 10-20%-kal is mérsékelni tudtuk a fellépő fagykárt, mint ahogy azt az eredményeink is mutatták.

 

 

Pais István
ügyvezető / kereskedelmi vezető
Telefon: 06 30 4744 229
E-mail: pais.istvan@huminisz.hu

www.huminisz.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi jön a fagyok után? – Így gondozzuk a károsodott gyümölcsfákat!

2025. április 23. 08:10

Az elmúlt hetek faggyal kapcsolatos történéseit összegezve, több tíz milliárdos kár érte a hazai kertészeteket, de hiba lenne magára hagyni a gyümölcsfákat.

A szamócaszezon itt van, de a termesztés kihívásokkal teli + videó

2025. április 22. 15:10

A szamóca az egyik legkeresettebb korai gyümölcsünk. A termesztés kihívásairól készítettünk interjút.

Áprilisi fagyok: drasztikus terméskiesés várható

2025. április 21. 16:10

Az április eleji fagyok akár 100%-os termésveszteséget is okozhatnak, jelentős áremelkedésre számíthatunk a gyümölcspiacon.

Gyümölcsfaoltás okosan + videó

2025. április 19. 10:10

A gyümölcsfaoltás érdekes területe a kertészetnek. Szeretnénk megtámogatni nézőinket hasznos tippekkel e tekintetben is.

Az innovatív tárolóládák jelentősége az agráriumban

2020. február 24. 08:35

A Schoeller Allibert vállalat olyan műanyag ládákat gyárt, melyek időtállók, megóvják még a kényes ömlesztett árucikkeket is, ráadásul környezetkímélők is.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Készüljön már most a júliusi munkákra!

2019. június 21. 11:35

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről.

Birsfát fogadhatnak örökbe Tolna megye legnagyobb ültetvényén

2022. augusztus 18. 13:31

Azonnal sikersztori lett a Brancson a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként meghirdetett birsfa-örökbefogadó program.