Gyümölcs

Így teleltethető a pomelo

Agrofórum Online

A pomelofa érett gyümölcsei akár egy kilogrammot is nyomhatnak. Formájuk gömbölyűtől kissé körte alakúig változik. Az enyhén kesernyés gyümölcs változatosan felhasználható, igazi C-vitamin bomba, tápanyagokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú.

Az örökzöld pomelofa (Citrus maxima) akár 15 méter magasra is megnőhet, de a kereskedelmi termesztés során ennél jóval alacsonyabban tartják. A fának meleg, fagymentes éghajlatra van szüksége, és főként trópusi, szubtrópusi régiókban – mint Dél-Kína, Délkelet-Ázsia, Dél-Afrika és Izrael – terem jól.

Közép-európai éghajlaton a cserepes Citrus maxima nyáron a szabadban tartható, mégpedig ott, ahol elegendő fényt és meleget kap. A hely mindenképpen védett legyen!

A téli hónapokban a pomelofát télikertben vagy üvegházban szükséges tartani, ahol mindig fagymentes a környezet. Kétévente érdemes átültetni, lehetőleg késő télen vagy a teleltetés vége előtt.

Öntözés

Csak akkor öntözzük meg a fát, amikor a felső talajréteg kiszáradt. Ugyanakkor kerülni kell a pangó vizet, mert az gyökérrothadást okozhat.

Trágyázás

A vegetációs időszakban (májustól augusztusig) a pomelofának rendszeres tápanyagpótlásra van szüksége. Használjunk citrusfélékhez való trágyát, amelynek N-P-K aránya 20-5-15, valamint tartalmaz nyomelemeket, mint például magnézium, vas, cink, réz, bór és molibdén.

Metszés

A pomelofák viszonylag lassan nőnek, így a metszés általában nem szükséges. Korhadt vagy beteg ágak eltávolítása egész évben elvégezhető. Az enyhe formázó metszés a téli időszak végén ajánlott.

Gyümölcsök

A pomelo gömbölyű vagy körte alakú, vastag, zöldtől sárgáig terjedő héjjal rendelkezik, amely könnyen leválik a gyümölcshúsról. A héj alatt egy fehér, szivacsos réteg található.

A gyümölcshús gerezdekre oszlik, amelyeket egy kemény, keserű bőrréteg vesz körül, amit fogyasztás előtt el kell távolítani. A gyümölcshús színe halványsárgától rózsaszínig terjed. Íze enyhén savanykás-édes, időnként enyhén kesernyés.

Pomelo felhasználása

A szupermarketekben gyakran nagy sárga vagy sárgás-narancssárga, sima és fényes héjú gyümölcsöket találhatunk. Bár ezek a pomelok csábítóan néznek ki,

A megtisztított gyümölcshús közvetlenül fogyasztható, kiválóan illik müzlihez, joghurthoz. Ezenkívül chutneyk, lekvárok vagy kandírozott gyümölcsök készítéséhez is felhasználható. 

A pomelo jól harmonizál sósabb ételekkel is. Például keverhetjük friss zöldsalátákkal, valamint sült marha- vagy csirkemellcsíkokkal. Egy könnyű joghurtöntet vagy egy olívaolajból és narancsléből készült vinaigrette tökéletesen passzol hozzá.

Tárolás

A pomelo szobahőmérsékleten akár két hétig is fogyasztható. Hűvös, körülbelül 15 fokos tárolás meghosszabbítja az eltarthatóságot. Nem ajánlott hűtőben tartani, mert elveszti az aromáját.

Pomelo egészségügyi előnyei

A pomelo serkenti az anyagcserét és javítja az emésztést. A benne található keserűanyag, a naringin javíthatja az érrendszer rugalmasságát és áteresztőképességét.

A pomelo gyümölcsben található karotinoidok, fenolsavak és flavonoidok harcolnak a szabad gyökök ellen. Körülbelül 61 mg/100 gramm C-vitamint tartalmaz, ezzel is támogatva az immunrendszert. Kálium, kalcium, magnézium és foszfor gazdag forrása.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Lehet a kertben is teleltetni a leandert?

2024. november 2. 04:36

Ismerősöm azt javasolta, hogy próbáljam meg a leandert a kertben teleltetni. Valóban lehetséges lenne ez a megoldás? Bár enyhék a telek mostanában, és igen nagyok a növényeim, de nem tudom, hogy érdemes-e kockáztatni.

Mi legyen a muskátlival? Teleltessünk vagy irány a komposzt?

2024. december 14. 05:40

Nézzük sorra a muskátli teleltetésének lehetőségeit, és el tudjuk majd dönteni, hogy melyik utat választjuk!

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

Mikor vigyem be a leandert?

2022. október 19. 05:38

A leander jó teleltetőhelye fagymentes, maximum 15 Celsius-fokig melegszik fel télen, de közben világos hely.