Gyümölcs

Így teleltethető a pomelo

Agrofórum Online

A pomelofa érett gyümölcsei akár egy kilogrammot is nyomhatnak. Formájuk gömbölyűtől kissé körte alakúig változik. Az enyhén kesernyés gyümölcs változatosan felhasználható, igazi C-vitamin bomba, tápanyagokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú.

Az örökzöld pomelofa (Citrus maxima) akár 15 méter magasra is megnőhet, de a kereskedelmi termesztés során ennél jóval alacsonyabban tartják. A fának meleg, fagymentes éghajlatra van szüksége, és főként trópusi, szubtrópusi régiókban – mint Dél-Kína, Délkelet-Ázsia, Dél-Afrika és Izrael – terem jól.

Közép-európai éghajlaton a cserepes Citrus maxima nyáron a szabadban tartható, mégpedig ott, ahol elegendő fényt és meleget kap. A hely mindenképpen védett legyen!

A téli hónapokban a pomelofát télikertben vagy üvegházban szükséges tartani, ahol mindig fagymentes a környezet. Kétévente érdemes átültetni, lehetőleg késő télen vagy a teleltetés vége előtt.

Öntözés

Csak akkor öntözzük meg a fát, amikor a felső talajréteg kiszáradt. Ugyanakkor kerülni kell a pangó vizet, mert az gyökérrothadást okozhat.

Trágyázás

A vegetációs időszakban (májustól augusztusig) a pomelofának rendszeres tápanyagpótlásra van szüksége. Használjunk citrusfélékhez való trágyát, amelynek N-P-K aránya 20-5-15, valamint tartalmaz nyomelemeket, mint például magnézium, vas, cink, réz, bór és molibdén.

Metszés

A pomelofák viszonylag lassan nőnek, így a metszés általában nem szükséges. Korhadt vagy beteg ágak eltávolítása egész évben elvégezhető. Az enyhe formázó metszés a téli időszak végén ajánlott.

Gyümölcsök

A pomelo gömbölyű vagy körte alakú, vastag, zöldtől sárgáig terjedő héjjal rendelkezik, amely könnyen leválik a gyümölcshúsról. A héj alatt egy fehér, szivacsos réteg található.

A gyümölcshús gerezdekre oszlik, amelyeket egy kemény, keserű bőrréteg vesz körül, amit fogyasztás előtt el kell távolítani. A gyümölcshús színe halványsárgától rózsaszínig terjed. Íze enyhén savanykás-édes, időnként enyhén kesernyés.

Pomelo felhasználása

A szupermarketekben gyakran nagy sárga vagy sárgás-narancssárga, sima és fényes héjú gyümölcsöket találhatunk. Bár ezek a pomelok csábítóan néznek ki,

A megtisztított gyümölcshús közvetlenül fogyasztható, kiválóan illik müzlihez, joghurthoz. Ezenkívül chutneyk, lekvárok vagy kandírozott gyümölcsök készítéséhez is felhasználható. 

A pomelo jól harmonizál sósabb ételekkel is. Például keverhetjük friss zöldsalátákkal, valamint sült marha- vagy csirkemellcsíkokkal. Egy könnyű joghurtöntet vagy egy olívaolajból és narancsléből készült vinaigrette tökéletesen passzol hozzá.

Tárolás

A pomelo szobahőmérsékleten akár két hétig is fogyasztható. Hűvös, körülbelül 15 fokos tárolás meghosszabbítja az eltarthatóságot. Nem ajánlott hűtőben tartani, mert elveszti az aromáját.

Pomelo egészségügyi előnyei

A pomelo serkenti az anyagcserét és javítja az emésztést. A benne található keserűanyag, a naringin javíthatja az érrendszer rugalmasságát és áteresztőképességét.

A pomelo gyümölcsben található karotinoidok, fenolsavak és flavonoidok harcolnak a szabad gyökök ellen. Körülbelül 61 mg/100 gramm C-vitamint tartalmaz, ezzel is támogatva az immunrendszert. Kálium, kalcium, magnézium és foszfor gazdag forrása.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nyári gondozás az őszibaracknál – a metszés szerepe

2025. augusztus 24. 13:10

A nyári metszés javítja a termés minőségét, erősíti a fát, és elősegíti a következő évi bő termést az őszibarackültetvényekben.

Kivi a pergolán – ültetési és metszési praktikák

2025. augusztus 22. 13:10

A kivi sikeresen nevelhető Magyarországon is: ismerje meg a hidegtűrő fajtákat, az ültetés és gondozás titkait, hogy bőséges termést érjen el!

Gyorsan romlik a nyári alma? Így tárolja helyesen!

2025. augusztus 16. 14:10

A nyári alma hamar romlik, de néhány egyszerű tárolási módszerrel napokkal meghosszabbíthatja frissességét és élvezeti értékét.

Mikor érett az őszibarack? A tökéletes szüret időpontja

2025. augusztus 14. 11:10

Szín, illat és tapintás alapján könnyen eldöntheti, mikor érett az őszibarack – így lesz igazán zamatos és illatos a termés!

Így teleltesd át a paprikát és a paradicsomot, hogy télen is teremhessen!

2022. december 9. 05:37

A legtöbb palántáról nevelt kerti növény átteleltethető. Amikor eljön az ősz és elkezdődnek az első fagyok, akkor nagy földlabdával emeljük ki a veteményesből a töveket és nagy dézsába tegyük át.

Jukka pálma: hogyan éli túl a telet?

2024. december 12. 06:40

A jukka pálmák felkészülése a télre már ősszel elkezdődik, amikor a nappalok rövidülnek, és az éjszakai hőmérséklet egy számjegyűre csökken.

Magaságyás télen: így használjuk ki a hideg évszakban!

2025. január 6. 12:10

Akár téli zöldségeket termesztünk, akár üresen hagyjuk a magaságyást, annak téliesítése kulcsfontosságú.

Hogyan gondozzuk tavasszal a muskátlit?

2023. április 20. 04:38

Szeretnék tájékozódni a muskátli ápolásával kapcsolatban. Kérem segítségüket, hogy miként gondozzuk tavasszal a muskátlit?