Gyümölcs
Gyümölcs

Lemosó permetezések időszaka

Lemosó permetezések időszaka

Agrofórum Online

Az idei évben a januári fagyokat követően február első dekádjában szinte áprilisi meleg lepte el az országot. Ez a meleg időjárás mind a fás szárú haszonnövények, mind pedig a kórokozók és kártevők esetében is beindította az élettani folyamatokat, amelyek megelőzik a legelső tavaszi fenológiai, fejlődési változásokat. Bár még alig látni valamit a fák, bokrok ágain, de a kultúrnövények fagyállósága ettől az időszaktól kezdve jóval mérsékeltebb, mint pl. decemberben, de a kártevők mélynyugalmi ideje is befejeződött, most már csak a kényszernyugalmi idejüket töltik. A fás szárú kultúrák esetében a kertészeti gyakorlat szerint elérkezett az ideje a tavaszi lemosó permetezésnek.

Kertészeti higiénia

A tavaszi lemosó permetezés hasznos fegyver lehet a hozzáértő kertészek kezében egy sor kórokozó és kártevő ellen, de egyáltalán nem mindentudó csodaszer. Önmagában alkalmazva sok esetben hatástalan és csak felesleges pénzkidobást, illetve felesleges környezeti vegyszerterhelést eredményez. A tavaszi lemosó kezelések csak úgy tudják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, ha egy nagyobb rendszer részét képezik, amelyet hívhatunk akár kertészeti higiéniának is.

Mit jelent ez? Például azt, hogy az integrált növényvédelem valamennyi alkalmazható elemét felhasználjuk, és a lemosó kezelés ennek egy részét képezi. Bár egy már álló gyümölcsös esetében a sorok tájolásán utólag már nem, és a koronák alakján, méretén is csak fokozatosan, hosszú évek során tudunk változtatni, de ezek is részei az integrált védekezésnek. Akárcsak a metszés és az azt szorosan követő fasebkezelés, valamint a metszési hulladék megsemmisítése. Ezen teendők elhanyagolása esetén hiába végzünk jól sikerült lemosó kezelést, ha a kert tele van a metszés során a fákról, bokrokról lekerült fás részeken levő fertőző anyaggal.

Még alig fakad az őszibarack, de a tafrina már fertőzhet
Még alig fakad az őszibarack, de a tafrina már fertőzhet

A lemosó permetezés jó alapot nyújthat a későbbiekben is egyes kártevők és kórokozók esetében a védekezéshez. Hatékonyan lecsökkentve mind a kártevők, mind pedig a kórokozók esetében a fertőzések kiinduló anyagát, jócskán mérsékelhetik a növényeinket terhelő fertőzési nyomást. Egyes kórokozók, mint pl. az őszibarack tafrinás levélfodrosodásának kórokozója (Taphrina deformans) esetében jó lemosó kezelés nélkül a vegetációs időszakban végzett kezelések alig lesznek hatásosak.

A tafrinás levélfodrosodás elleni védekezés alapja a lemosó kezelés
A tafrinás levélfodrosodás elleni védekezés alapja a lemosó kezelés

Kórokozók elleni védelem

A fás szárú kultúrákon tenyésző kórokozók egy része a növény felszínén, a vesszők, ágak kérgén telel át. Ilyen pl. a csonthéjasok levéllikasztó gombája (Stigmina carpophila), a már emlegetett tafrinás levélfodrosodás kórokozója, vagy akár a csonthéjasok moníliája (Monilia laxa) is. E kórokozók ellen a réz kiváló hatású. Gyakorlatilag a lisztharmat gombák kivételével valamennyi, a fákon élő gomba és baktérium ellen hatásos. Egyes kórokozók, mint pl. a Taphrina deformans ellen ugyanakkor csak az őszi és tavaszi, azaz kétszer elvégzett rezes lemosó permetezés adhat olyan hatékonyságot, amely a vegetáció során felszívódó szerekkel kiegészítve már kellő mértékben vissza tudja szorítani ezt a kórokozót.

Ez az állapot már túl késői a lemosó permetezéshez
Ez az állapot már túl késői a lemosó permetezéshez

Nagyon fontos tudni, hogy a csonthéjas növényeket csak rügypattanásig lehet rézzel kezelni. Utána súlyos perzselést okozhat. Virágzó állapotban semmiféle növényt ne kezeljünk rézzel, mivel termékenyülési problémákat, a virágok és fiatal gyümölcsök elrúgását okozhatja!

A lisztharmatfélékhez tartozó, általában a rügyek belsejében micélium alakjában, vagy pedig a fás részek felszínén ivaros termőtestek (kazmotéciumok) alakjában áttelelő kórokozók ellen a kén nyújt jó gyérítő hatást. A két hatóanyag általában keverhető egymással. Erre főleg az őszibarack, a rózsa, illetve olyan almafajták esetében lehet szükség, ahol a termesztett fajta a varasodás (Venturia inaequalis) és a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) iránt is fogékony.

A virágzó kultúrákat lemosó permettel nem kezelhetjük
A virágzó kultúrákat lemosó permettel nem kezelhetjük

Mind a réz, mind pedig a kén esetében elmondható, hogy a lemosó kezelésekre engedélyezett dózisok magasabbak a vegetációs időben ajánlottaknál. Ez érthető is, hiszen ebben az időszakban a fákon, bokrokon nincs olyan felület, amelyet leperzselhetnének. Igaz ez különösen a kénre, amelynek a rügyekben telelő levélatkák és gubacsatkák elleni magasabb dózisa a vegetációs időszakban még hűvösebb időjárás esetén is súlyos perzseléseket okozna.

Kártevők ellen

A különböző fás szárú növényeken ebben az időszakban a vesszők, ágak felszínén pete alakban telelő levéltetvek, takácsatkák, az ugyanott kifejlett alakban, vagy lárvaként telelő pajzstetvek ellen lehet lemosó permetezéssel védekezni. Ilyenkor a kártevők légzése már sokkal intenzívebb, mint pl. decemberben, és az éltető oxigén útját egy olajfilmmel elzárva jelentős mértékű mortalitást, a kártevő populáció durva mértékű csökkenését idézhetjük elő.

A szilván áttelelő levéltetvek ellen jól hat a lemosó kezelés
A szilván áttelelő levéltetvek ellen jól hat a lemosó kezelés

Az olajos lemosó permetezés tehát tisztán fizikai úton képes végezni a károsítókkal. Gyakorlatilag ezért is szükséges az, hogy a kezelés ténylegesen „lemosásszerű” legyen. Nyilvánvalóan kerülni kell a pazarlást, de a permetlé a fán mindenhova jusson el!

A tél végi lemosó permetezések során előfordulhat, hogy sokféle kártevő, kórokozó ellen kell lehetőleg egyszerre védekezni. Fontos tudni, hogy a réz, illetve a kén házilagosan nem keverhető az olajos készítményekkel. Illetve keverhető, de a gombaölő komponensek esetében jelentős hatékonyság-csökkenést eredményez. Ha a rézre, kénre és olajra is szükségünk van, akkor mindenképpen egy gyárilag előállított keverék készítményt alkalmazzunk. Ezek speciális eljárással előállított termékek (ez sajnos az árukon is érzékelhető), viszont használatuk során valamennyi komponens maximális mértékben ki tudja fejteni hatását.

A rózsa levéltetvek áttelelő tojásai ellen hatékony az olajos lemosó permetezés
A rózsa levéltetvek áttelelő tojásai ellen hatékony az olajos lemosó permetezés

Különösen ajánlott az olajos lemosó permetezés az olyan, levél és hajtásvég torzulásokat okozó levéltetvek áttelelő tojásai ellen, amelyek később már a torzulások védelmében fognak károsítani, és amelyeket a szabadforgalmú rovarölő szerek legtöbbjével (kontakt szintetikus piretroidok) később már nem tudunk elérni. Ilyenek pl. a fekete cseresznye levéltetű (Myzus cerasi), a levélpirosító ribizke levéltetű (Cryptomyzus ribis), a hajtászsugorító köszméte levéltetű (Doralis grossulariae), vagy pl. a szilva levéltetvei.

A hajtászsugorító köszméte elvéltetű ellen fontos technológiai elem a lemosó permetezés
A hajtászsugorító köszméte elvéltetű ellen fontos technológiai elem a lemosó permetezés

Mivel a lemosó permetezés során a vegetációs időszakban megszokottnál esetenként jóval töményebb permetlével kell dolgozni, ezért nagyon fontos, hogy a permetlé tényleg csak oda jusson, ahová azt szántuk. Napjainkban, a viharos „böjti szelek” időszakában ritka az olyan szélcsendes időszak, amikor elsodródás nélkül végezhetjük a kezelést. Magunkra sem árt vigyázni, így (bár alacsony akut toxicitású készítményeket használunk) ne szégyelljük felvenni az egyes készítményeknél ajánlott védőeszközöket!

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A téli hónapok hideghatása a gyümölcsfáinkra 

2024. február 13. 14:10

Az utóbbi évek megfigyelései alapján kijelenthetjük, hogy egyre jobban csökken a téli fagyos napok száma. Idén februárban a melegrekord is megdőlt (Szeged, 20,2 ℃).

Mikor ébrednek a gyümölcsfák?

2024. február 6. 10:10

Itt, a mérsékelt égövben a gyümölcsfák, éppúgy mint a lombhullató erdei fák is, téli álmot alszanak. Ez a környezeti viszonyokhoz való alkalmazkodás szép példája. Csak így tudják átvészelni a telet.

Tavaszi fagyok: egyre nagyobb veszélyben a hazai gyümölcstermesztés

2024. február 1. 15:10

A telek enyhülése és rövidülése miatt a növények vegetációs időszaka egyre korábban kezdődik, mint ahogyan azt a tavaszi fagyok követni tudnák. Különösen a korai rügyfakadású gyümölcsökre (kajszi, meggy, alma, szőlő) jelent évről-évre növekvő veszélyt a tavaszra, mint átmeneti évszakra jellemző gyakori fagy és hideg.

Tartósan magas árak a globális áfonyapiacon

2024. január 29. 10:10

A globális áfonyapiacot az exportőrök és az importőrök által tartósan magasan tartott árak és a hatalmas kereslet jellemzi, míg egyesek szerint a korábbi szezonokhoz képest a minőség alacsonyabb, bár folyamatosan javuló tendenciát mutat.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (14. rész)

2020. január 28. 09:17

A száraz időjárás elsősorban a rovarkártevőknek, a csapadékosabb pedig a kórokozók nagyobb arányú megjelenésének fog kedvezni. Fertőzési forrásból bőven van a talajokban, ezért továbbra is fokozott lesz a jelentősége a megfelelő vetésváltásnak, a harmonikus tápanyagellátásnak és a prevención alapuló növényvédelemnek.

Hogyan védjem meg gyümölcsfáimat tavasszal a levéltetvektől?

2023. március 27. 04:36

Kérem szépen segítségüket! Hogyan védjem meg gyümölcsfáimat tavasszal a levéltetvektől?

Mitől alakulhattak ki piros, torzult levelek a ribiszkebokron?

2022. április 15. 05:36

Már látok piros, torzult ribiszkeleveleket a bokrokon. Elkéstem a védekezéssel? Mikor a legjobb a problémát okozó kártevők ellen permetezni?

Továbbra is károsítják a repcét a levéltetvek és a repcedarazsak

2020. október 27. 04:37

Az őszi káposztarepcében növényvédelmi téren sok változás nem történt. Változatlanul károsítják a lombozatot a levéltetvek és a repcedarázs álhernyói.