Gyümölcs

Miért érdemes belevágni a szedertermesztésbe?

Agrofórum Online

A szeder az utóbbi években nemcsak az egészségtudatos táplálkozás hívei, hanem a hobbikertészek körében is egyre népszerűbbé vált. Ez a bogyós gyümölcs magas beltartalmi értékkel bír, és meglepően kevés gondozás mellett is megbízhatóan terem.

A tüskétlen fajták elérhetősége és a piac bővülése miatt ma már egyre többen próbálkoznak vele – már néhány tő is látványos eredményt adhat.

Termőhely, gondozás és metszés

A szeder napos, védett helyen fejlődik a legjobban, és bár viszonylag igénytelen, a jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést. Metszést igényel, mivel a másodéves hajtásokon hoz gyümölcsöt. Az elöregedett vesszők eltávolításával, a fiatal hajtások ritkításával és a támrendszer kialakításával megelőzhetők a gombás betegségek, és fokozható a terméshozam.

A jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést
A jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést

Hosszú szüreti idő, sokféle felhasználás

A szeder termése fajtától függően július közepétől szeptemberig folyamatosan érik. Frissen fogyasztva, fagyasztva vagy feldolgozva is kedvelt, lekvárnak, szörpnek és süteményekbe is kiváló. Gazdag antioxidánsokban, rostokban, C-vitaminban. A sötétebb bogyókban lévő antocianinok gyulladáscsökkentő és érvédő hatással bírnak, ezért táplálkozástudományi szempontból is kiemelkedő értékűek.

Fenntartható házikerti növény

A szeder kevésbé érzékeny a betegségekre, de nedves időjárás esetén megjelenhet a szürkepenész, valamint levéltetvek és gyümölcslegyek is okozhatnak gondot. A szellős térállás, a ritkítás és a kémiai szerek nélküli megelőző ápolás hatékony védelmet nyújt. Ezért jól beilleszthető egy fenntartható házikert koncepciójába, ahol a biológiai egyensúly fenntartása elsődleges szempont.

Kezdőknek is sikerélményt ad

A szeder ideális választás azoknak, akik kevés tapasztalattal is szeretnének termelni, de a gyakorlott kertészek számára is izgalmas, különösen ha más bogyós fajokkal vagy sövényszerű telepítéssel kombinálják. Dekoratív, bőtermő és sokoldalúan felhasználható – ezért is érdemes belevágni a termesztésébe.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Nyári gondozás az őszibaracknál – a metszés szerepe

2025. augusztus 24. 13:10

A nyári metszés javítja a termés minőségét, erősíti a fát, és elősegíti a következő évi bő termést az őszibarackültetvényekben.

Kivi a pergolán – ültetési és metszési praktikák

2025. augusztus 22. 13:10

A kivi sikeresen nevelhető Magyarországon is: ismerje meg a hidegtűrő fajtákat, az ültetés és gondozás titkait, hogy bőséges termést érjen el!

Gyorsan romlik a nyári alma? Így tárolja helyesen!

2025. augusztus 16. 14:10

A nyári alma hamar romlik, de néhány egyszerű tárolási módszerrel napokkal meghosszabbíthatja frissességét és élvezeti értékét.

Nehezen lehet védekezni a pettyes szárnyú muslica ellen

2018. július 24. 08:20

A fajnak kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik.

Miért nem érik be a szederbogyó teljes felülete?

2025. július 17. 04:37

Mi okozza, hogy a szederszemek nem nőnek meg, deformáltak lesznek, és nem érik be az egyik felük? Nem látok rajtuk semmi bogarat, rovart. Hasonló elváltozás van a málnákon is.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Aggódhatnak a hazai bogyós gyümölcs kedvelők

2018. június 11. 07:12

Míg néhány évtizeddel korábban még hétezer hektáron termesztettek málnát a hazai gazdálkodók, napjainkban alig száz hektárról takarítják be a nyár kedvelt gyümölcsét a termelők.