Gyümölcs

Miért érdemes belevágni a szedertermesztésbe?

Agrofórum Online

A szeder az utóbbi években nemcsak az egészségtudatos táplálkozás hívei, hanem a hobbikertészek körében is egyre népszerűbbé vált. Ez a bogyós gyümölcs magas beltartalmi értékkel bír, és meglepően kevés gondozás mellett is megbízhatóan terem.

A tüskétlen fajták elérhetősége és a piac bővülése miatt ma már egyre többen próbálkoznak vele – már néhány tő is látványos eredményt adhat.

Termőhely, gondozás és metszés

A szeder napos, védett helyen fejlődik a legjobban, és bár viszonylag igénytelen, a jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést. Metszést igényel, mivel a másodéves hajtásokon hoz gyümölcsöt. Az elöregedett vesszők eltávolításával, a fiatal hajtások ritkításával és a támrendszer kialakításával megelőzhetők a gombás betegségek, és fokozható a terméshozam.

A jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést
A jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést

Hosszú szüreti idő, sokféle felhasználás

A szeder termése fajtától függően július közepétől szeptemberig folyamatosan érik. Frissen fogyasztva, fagyasztva vagy feldolgozva is kedvelt, lekvárnak, szörpnek és süteményekbe is kiváló. Gazdag antioxidánsokban, rostokban, C-vitaminban. A sötétebb bogyókban lévő antocianinok gyulladáscsökkentő és érvédő hatással bírnak, ezért táplálkozástudományi szempontból is kiemelkedő értékűek.

Fenntartható házikerti növény

A szeder kevésbé érzékeny a betegségekre, de nedves időjárás esetén megjelenhet a szürkepenész, valamint levéltetvek és gyümölcslegyek is okozhatnak gondot. A szellős térállás, a ritkítás és a kémiai szerek nélküli megelőző ápolás hatékony védelmet nyújt. Ezért jól beilleszthető egy fenntartható házikert koncepciójába, ahol a biológiai egyensúly fenntartása elsődleges szempont.

Kezdőknek is sikerélményt ad

A szeder ideális választás azoknak, akik kevés tapasztalattal is szeretnének termelni, de a gyakorlott kertészek számára is izgalmas, különösen ha más bogyós fajokkal vagy sövényszerű telepítéssel kombinálják. Dekoratív, bőtermő és sokoldalúan felhasználható – ezért is érdemes belevágni a termesztésébe.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

Így lesz dús a málna- és szederbokrunk

2024. május 9. 07:10

A málna- és szederbokrok szeretik a napos, jól szellőző területeket. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő távolság legyen a bokrok között.

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.

Faeper vagy faszeder? Most akkor hogy is van ez?

2024. május 13. 15:10

A Morus nigra, vagyis a fekete eperfa által jött létre a faszeder kifejezés a köznyelvben. Ez azért van, mert a termése szinte teljesen olyan, mint a vadszeder.