Gyümölcs

Miért érdemes belevágni a szedertermesztésbe?

Agrofórum Online

A szeder az utóbbi években nemcsak az egészségtudatos táplálkozás hívei, hanem a hobbikertészek körében is egyre népszerűbbé vált. Ez a bogyós gyümölcs magas beltartalmi értékkel bír, és meglepően kevés gondozás mellett is megbízhatóan terem.

A tüskétlen fajták elérhetősége és a piac bővülése miatt ma már egyre többen próbálkoznak vele – már néhány tő is látványos eredményt adhat.

Termőhely, gondozás és metszés

A szeder napos, védett helyen fejlődik a legjobban, és bár viszonylag igénytelen, a jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést. Metszést igényel, mivel a másodéves hajtásokon hoz gyümölcsöt. Az elöregedett vesszők eltávolításával, a fiatal hajtások ritkításával és a támrendszer kialakításával megelőzhetők a gombás betegségek, és fokozható a terméshozam.

A jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést
A jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést

Hosszú szüreti idő, sokféle felhasználás

A szeder termése fajtától függően július közepétől szeptemberig folyamatosan érik. Frissen fogyasztva, fagyasztva vagy feldolgozva is kedvelt, lekvárnak, szörpnek és süteményekbe is kiváló. Gazdag antioxidánsokban, rostokban, C-vitaminban. A sötétebb bogyókban lévő antocianinok gyulladáscsökkentő és érvédő hatással bírnak, ezért táplálkozástudományi szempontból is kiemelkedő értékűek.

Fenntartható házikerti növény

A szeder kevésbé érzékeny a betegségekre, de nedves időjárás esetén megjelenhet a szürkepenész, valamint levéltetvek és gyümölcslegyek is okozhatnak gondot. A szellős térállás, a ritkítás és a kémiai szerek nélküli megelőző ápolás hatékony védelmet nyújt. Ezért jól beilleszthető egy fenntartható házikert koncepciójába, ahol a biológiai egyensúly fenntartása elsődleges szempont.

Kezdőknek is sikerélményt ad

A szeder ideális választás azoknak, akik kevés tapasztalattal is szeretnének termelni, de a gyakorlott kertészek számára is izgalmas, különösen ha más bogyós fajokkal vagy sövényszerű telepítéssel kombinálják. Dekoratív, bőtermő és sokoldalúan felhasználható – ezért is érdemes belevágni a termesztésébe.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A füvesített sorközök előnyei és hátrányai

2025. december 18. 11:10

A füvesített sorközök számos előnyt kínálnak, de komoly kockázatokat is rejtenek a gyümölcsültetvényekben.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

Miért nem érik be teljesen a szeder?

2020. augusztus 3. 05:46

R. Istvánné kérdése: Szeder terméseim egy része világosabb, olyan mintha nem érett volna meg. Mi okozza ezt?

Fertőz a rozsda: kritikus időszak a tüskétlen szedernek

2025. április 28. 08:10

A szeder sárgarozsdája most fertőz a leginkább – időben végzett, felszívódó szeres permetezéssel a termés is megmenthető.

Miért nem érik be a szeder termésén az összes szem?

2023. augusztus 20. 04:40

Furcsán érik idén a szeder nálunk! Miért nem érik be a szeder termésén az összes kis szem?

Mi okozhatja fehér foltok kialakulását a szederbogyókon?

2022. augusztus 18. 04:38

Idén a tüskétlen szeder bogyóin fehéres részek fejlődtek, a fehér foltok mérete változó. Korábbi években ilyennel nem találkoztunk. Mi okozhatja?