Gyümölcs

Miért érdemes belevágni a szedertermesztésbe?

Agrofórum Online

A szeder az utóbbi években nemcsak az egészségtudatos táplálkozás hívei, hanem a hobbikertészek körében is egyre népszerűbbé vált. Ez a bogyós gyümölcs magas beltartalmi értékkel bír, és meglepően kevés gondozás mellett is megbízhatóan terem.

A tüskétlen fajták elérhetősége és a piac bővülése miatt ma már egyre többen próbálkoznak vele – már néhány tő is látványos eredményt adhat.

Termőhely, gondozás és metszés

A szeder napos, védett helyen fejlődik a legjobban, és bár viszonylag igénytelen, a jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést. Metszést igényel, mivel a másodéves hajtásokon hoz gyümölcsöt. Az elöregedett vesszők eltávolításával, a fiatal hajtások ritkításával és a támrendszer kialakításával megelőzhetők a gombás betegségek, és fokozható a terméshozam.

A jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést
A jó talaj és a rendszeres öntözés segíti a bőséges termést

Hosszú szüreti idő, sokféle felhasználás

A szeder termése fajtától függően július közepétől szeptemberig folyamatosan érik. Frissen fogyasztva, fagyasztva vagy feldolgozva is kedvelt, lekvárnak, szörpnek és süteményekbe is kiváló. Gazdag antioxidánsokban, rostokban, C-vitaminban. A sötétebb bogyókban lévő antocianinok gyulladáscsökkentő és érvédő hatással bírnak, ezért táplálkozástudományi szempontból is kiemelkedő értékűek.

Fenntartható házikerti növény

A szeder kevésbé érzékeny a betegségekre, de nedves időjárás esetén megjelenhet a szürkepenész, valamint levéltetvek és gyümölcslegyek is okozhatnak gondot. A szellős térállás, a ritkítás és a kémiai szerek nélküli megelőző ápolás hatékony védelmet nyújt. Ezért jól beilleszthető egy fenntartható házikert koncepciójába, ahol a biológiai egyensúly fenntartása elsődleges szempont.

Kezdőknek is sikerélményt ad

A szeder ideális választás azoknak, akik kevés tapasztalattal is szeretnének termelni, de a gyakorlott kertészek számára is izgalmas, különösen ha más bogyós fajokkal vagy sövényszerű telepítéssel kombinálják. Dekoratív, bőtermő és sokoldalúan felhasználható – ezért is érdemes belevágni a termesztésébe.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?

Tápanyag-tartalékolás télre

2025. november 2. 07:10

A gyümölcsfák számára a télre való felkészülés kulcsa a levél- és fás részbe vándorló tápanyag-raktár – ne vegyük félvállról!

Mi okozza a foltokat a szeder levelén?

2022. október 9. 04:37

Kérem segítségüket abban, hogy mi okozza a képen látható levélfoltokat a szeder levelein?

Szeder a kertben: bő termés kevés gondozással

2025. május 21. 13:10

A szeder nemcsak ízletes és egészséges gyümölcs, hanem látványos és könnyen termeszthető növény is – ideális választás házikertbe.

Elfeledett magyar tea: a Planta

2025. január 2. 16:10

A második világháború idején a fekete tea beszerzése jelentősen megnehezült, így új, hazai alapanyagokból készült teapótlókra volt szükség.

Miért nem érik be teljesen a szeder?

2020. augusztus 3. 05:46

R. Istvánné kérdése: Szeder terméseim egy része világosabb, olyan mintha nem érett volna meg. Mi okozza ezt?