Gyümölcs

Napégés elleni védekezési lehetőségek

Agrofórum Online

A magas hőmérséklet és intenzív napsugárzás minőségi defektusokat okozhat a gyümölcstermő növényeken, különösen az almatermésűek esetében. Ennek egyik legjellemzőbb formája a gyümölcsök napégése.

A napégés kialakulásának egyik oka a rendkívül alacsony páratartalommal társuló igen magas hőmérséklet és az ezzel együtt járó vízhiány. További hajlamosító tényezők lehetnek a tápanyagforgalmi zavarok és a fák gyenge kondíciója.

A nyári metszést követően a fényre kerülő, korábban árnyékban lévő gyümölcsökön szinte soha nem figyelhető meg napégés.

Ez természetesen azzal is összefüggésbe hozható, hogy a nyári metszés klasszikus, augusztusi végrehajtását követően már lényegesen ritkábbak a perzselő hatású magas hőmérsékletek, az alacsony relatív páratartalmak.

A július a legveszélyesebb

A napégés Magyarországon döntően júliusban figyelhető meg. Júniusban még nem, augusztusban pedig már nem olyan erős a károsodás mértéke. A napégéses károsodás kialakulásához nemcsak a meteorológiai tényezők szélsőséges együttállása szükséges, hanem a nem kellő színvonalú agrotechnika, a környezeti igényeknek nem megfelelő, kevésbé toleráns növényfajta választása is jelentősen hozzájárulhat.

A napégés kialakulásánál a napfénynek kétségtelenül döntő szerepe van. A tünetek főként azokon a területeken jelentkeznek, ahol a levegő hőmérséklete magas, alacsony a relatív páratartalom és egyben magas a napsütéses órák száma az érési periódusban.

Továbbá nagy számban jelentkezik a károsodás akkor is, ha hűvös, vagy enyhe időjárási helyzetet – rövid átmenetet követően – forró, perzselő napsütésű időszak követ. Ha a változás nem hirtelen következik be, a növény alkalmazkodik a megváltozott klimatikus viszonyokhoz, akkor a napégés kockázata is lecsökken. Különösen intenzív a károsítás, ha ebben az időszakban vízstressz is fennáll.

Az intenzív napsugárzás által okozott felszíni sérülés a kezdeti fázisban enyhe parásodást, elszíneződést, majd bőrszöveti sérülést okoz, rendszerint a sugárzásnak kitett gyümölcsfelületen. A napseb a gyümölcs fiziológiai károsodása, amely jelentősen befolyásolja annak minőségét, csökkenti áruértékét.

Az időjárási feltételek, az agrotechnika, a növény fajtája és fiziológiai állapota mind hozzájárulhatnak a sérülés kialakulásához. Az elváltozás elsősorban a gyümölcs felszíni és felszín közeli rétegeiben alakul ki. Később viszont a megsérült bőrszöveten keresztül fitopatogén kórokozó gombák (pl .: Alternaria tenuis, Physalospora obstusa, Monilia fruticola, Monilia laxa, Monilia fructigena, Glomerella cingulata, Venturia inaequalis) fertőzhetik meg az alma gyümölcsét, és teszik eladhatatlanná azt.

A napégés károsodás mértékének pontos meghatározásához először is meg kell mérnünk a napégett folt átmérőjét. Nagyságát tolómérő segítségével határozzuk meg. Ahol nem kör, hanem elliptikusan megnyúlt a napégett folt alakja, ott a leghosszabb és legrövidebb átmérő számtani átlaga adja a foltátmérőt. A folt határvonalát a fedőszín-borítástól eltérő színárnyalat jelzi. Értékét 0,1 mm pontossággal fejezzük ki.

A termesztők számára fontos ismerni a napégés gyakoriságát, melyet úgy határozhatunk meg, hogy a napégéses tüneteket mutató gyümölcsök számát az összes megvizsgált gyümölcs százalékában fejezzük ki. A gyümölcs napégés-gyakoriságát úgy számítjuk, hogy a napégett gyümölcsök számát osztjuk a felvételezett gyümölcs számával és szorozzuk 100-zal.

A napégés mértékének kifejezése úgy történik, hogy minden egyes gyümölcs esetében a napégett gyümölcsrész területi kiterjedését viszonyítjuk a teljes gyümölcsfelülethez és százalékában fejezzük ki.

Napégés elleni védekezési lehetőségek:

  • Magas hőmérsékletet és erős napsugárzást jól toleráló gyümölcsfajták termesztése;
  • megfelelő levélborítottság,
  • árnyékhatás biztosítása (kíméletes nyári metszés); a sorközök növényborítottságának biztosítása;
  • árnyékolóhálók használata;
  • gyümölcsfelszín reflexiót növelő anyagok alkalmazása;
  • állomány feletti hűtőöntözés;
  • egyedi papírzacskós védelem.

Vannak olyan almafajták, mint például Pink Lady és a Sundowner fajták, melyek különösen jól tolerálják a magas hőmérsékletet, erős sugárzást és az alacsony légnedvességet.  Ezek termesztése esetében általában nem fordul elő napégéses tünet. Míg a Gala, Granny Smith esetében sokkal gyakoribb a napégéses elváltozások megjelenése.

dr. Lakatos László

Cikkünk teljes terjedelmében az Agrofórum legfrissebb, 2024/06. számában olvasható.

(Vezérkép: Don Johnoghue/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfajok tápanyag-tartalékolása télre

2024. november 15. 09:40

Tavasszal a csonthéjasok virágzási időszakában még hideg a talaj, a gyökerek még nem kezdtek el igazán dolgozni, nincs jelentős tápelemfölvétel a talajból.

Ehetjük-e nyersen a kökényt?

2024. november 8. 06:40

A kökény magja, hasonlóan a sárgabarack és a mandula magjához, amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben ciánsavra bomlik, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.

Így teleltethető a pomelo

2024. október 23. 10:10

Közép-európai éghajlaton a cserepes Citrus maxima nyáron a szabadban tartható, mégpedig ott, ahol elegendő fényt és meleget kap.

Mi okozta a kamélia leveleinek elhalását?

2024. szeptember 6. 04:36

Nemrégen vettem egy Camellia sasanqua növényt, valami probléma lépett fel a levelein. Még nem tudtam elültetni, kb. 1 hónap múlva kerül a helyére. Meg tudnák mondani, hogy mi okozta a levelek elhalását, mivel szüntethetem meg?

Mi okozhatja fehér foltok kialakulását a szederbogyókon?

2022. augusztus 18. 04:38

Idén a tüskétlen szeder bogyóin fehéres részek fejlődtek, a fehér foltok mérete változó. Korábbi években ilyennel nem találkoztunk. Mi okozhatja?

Miért barnulnak a babérmeggy levelei?

2022. augusztus 21. 04:36

Milyen igényei vannak a babérmeggynek? Miért barnulnak el a babérmeggy levelei?

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.