Gyümölcs

Naspolya: gyakorlati útmutató és tippek a sikeres otthoni termesztéshez

Agrofórum Online

Ha szeretne saját naspolyát nevelni a kertjében vagy akár egy kisüzemi ültetvényen, fontos ismernie a megfelelő termesztési technikákat és gondozási tippeket.

A naspolya nemcsak ízletes csemege, hanem kiváló táplálkozási értékkel is bír, amely számos egészségügyi előnyt rejt magában, emellett kertünk szépségét is fokozza. A naspolya íze édeskés, kissé savanykás lehet, és gyakran frissen fogyasztják, illetve lekvár, dzsem vagy gyümölcssaláta készítésére is használják.

Ahhoz, hogy ásványi anyagokban gazdag és más tápanyagokban bővelkedő naspolyákat teremjen a naspolyafa, fontos lehet néhány lépést betartani.

Telepítés előtt érdemes tesztelni a talaj pH-ját és szükség esetén módosítani a savasságát, hogy megfelelő legyen a naspolya számára. A laza szerkezetű, tápanyagokban gazdag föld kiváló választás ültetésre.

Válasszon olyan helyet a kertben vagy ültetvényen, ahol megfelelő fényt és vízellátást kap, mert kifejezetten szereti a napos vagy félig napos helyeket, és fontos a jó vízelvezetésű talaj is.

Magyarországon bizonyos területeken termeszthető, különösen az ország déli részén, ahol enyhébb az éghajlat. Amennyiben megtaláltuk a megfelelő talajt és tájolást, ültessük a naspolya gyökerét megfelelő mélységbe, és biztosítsuk, hogy jól áztassuk be a gyökereket a talajba.

Különösen a növény fiatalabb korában fontos a rendszeres öntözés, hogy megfelelő nedvességet biztosítsunk a növénynek, elsősorban száraz időszakokban vagy a termőre fordulás időszakában.

Ne feledkezzünk meg a tápanyagpótlásról

A naspolyafa évente legalább egyszer igényel tápanyagpótlást. Használjunk lassú felszabadulású műtrágyát vagy természetes, szerves trágyát a talajba történő bejuttatáshoz. Rendszeres metszéssel alakítsuk ki a naspolyafa ágrendszerét, hogy megfelelő légáramlást és fényt biztosítsuk, így segítve a terméshozam növelésében és az egészséges növekedésben.

A fa általában a telepítés után 3-5 évvel kezd el termést hozni, bár ez attól is függ, hogy milyen típusú és milyen körülmények között van nevelve. Azonban a teljes termőre fordulásra és az optimális termésminőség eléréséhez több év is szükséges lehet.

Általában szeptember és október hónapokban érik be, attól függően, hogy a helyi éghajlati viszonyok miként befolyásolják a virágzást és a termésképződést. A jó termésminőséghez és ízhez a naspolyáknak megfelelően kell érniük a fán, azaz kellően érettnek kell lenniük. Ekkor sárgás-narancssárgává válnak és enyhén megpuhulnak.

Szüretelése általában manuálisan történik, mivel a gyümölcsök nem mindig egyszerre érnek meg, és az érett naspolyák könnyen leválnak a fáról. Legjobb, ha kézzel szedjük le őket, és óvatosan tároljuk őket egy tálban vagy kosárban, hogy ne sérüljenek.

Szüretelés után

Ha sikeresen gondoskodtunk a naspolyafa terméséről, és bőséges mennyiségű gyümölcsöt teremtett, érdemes elgondolkodnunk, hogyan használjuk fel ezt a tápláló és egészséges termést. A friss naspolya nemcsak ízletes csemege, hanem gazdag tápanyagtartalmú is, amely számos egészségügyi előnnyel járhat.

Azonban van néhány további lehetőség is, hogy kihozzuk a legtöbbet a naspolya előnyeiből. Néhányan a naspolya levelet és gyümölcsöt használják kenőcs vagy borogatás készítésére, például bőrkiütések, viszketés vagy kisebb bőrproblémák kezelésére.

Ehhez aprítsa fel a naspolya leveleket és gyümölcsöt, majd keverje össze egy alapkrémmel vagy olvasztott kókuszolajjal. Házi készítésű naspolyaecetet egyszerűen elkészíthetünk a naspolya főzése és szűrése után, majd hagyjuk erjedni néhány hétig.

Az ecetnek számos egészségügyi előnye lehet, például segíthet az emésztés javításában vagy a vérnyomás szabályozásában. Ezeken kívül kiváló alkalmazás lehet a klasszikus lekvár vagy dzsem készítése is, amely tökéletes reggeli pirítósra vagy teasüteményre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fiatal almafák koronaalakítása, II. rész

2025. január 24. 09:40

A termelői szemlélet megköveteli (amennyiben profitorientált vállalkozásról beszélünk), hogy az újabbnál újabb fajtákban rejlő összes termőpotenciált kiaknázzuk.

Fiatal almafák téli koronaalakítása, I. rész

2025. január 17. 11:10

A metszés során fontos, hogy tisztában legyünk az alany és a fajta típusával. A növekedési erély határozza meg a koronaforma kezelhetőségét.

Venezuela kincse: a mézbogyó

2025. január 15. 16:10

A mézbogyó fája akár 25-30 méter magasra is megnőhet, olykor bordázott törzse pedig 1 méter átmérőjű is lehet.

Várjunk még a csonthéjas gyümölcsfák metszésével!

2025. január 14. 07:10

A hazai üzemi gyakorlatban egyre inkább áttérnek a csonthéjas gyümölcsfajok fáinak nyári metszésére.

Most már jó a naspolya! - Lekvárnak ez a legjobb recept!

2023. január 4. 05:36

Egyidőben a naspolya a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár.

Naspolya termesztési kisokos

2023. február 22. 10:56

Manapság a naspolyafák meglehetősen ritkán fordulnak elő a kertjeinkben. Ennek ellenére ez a középkorból származó fa a maga különleges gyümölcseivel és szép dús lombjával lassan visszatér a köztudatba.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!