4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Gyümölcs

Naspolya: gyakorlati útmutató és tippek a sikeres otthoni termesztéshez

Agrofórum Online

Ha szeretne saját naspolyát nevelni a kertjében vagy akár egy kisüzemi ültetvényen, fontos ismernie a megfelelő termesztési technikákat és gondozási tippeket.

A naspolya nemcsak ízletes csemege, hanem kiváló táplálkozási értékkel is bír, amely számos egészségügyi előnyt rejt magában, emellett kertünk szépségét is fokozza. A naspolya íze édeskés, kissé savanykás lehet, és gyakran frissen fogyasztják, illetve lekvár, dzsem vagy gyümölcssaláta készítésére is használják.

Ahhoz, hogy ásványi anyagokban gazdag és más tápanyagokban bővelkedő naspolyákat teremjen a naspolyafa, fontos lehet néhány lépést betartani.

Telepítés előtt érdemes tesztelni a talaj pH-ját és szükség esetén módosítani a savasságát, hogy megfelelő legyen a naspolya számára. A laza szerkezetű, tápanyagokban gazdag föld kiváló választás ültetésre.

Válasszon olyan helyet a kertben vagy ültetvényen, ahol megfelelő fényt és vízellátást kap, mert kifejezetten szereti a napos vagy félig napos helyeket, és fontos a jó vízelvezetésű talaj is.

Magyarországon bizonyos területeken termeszthető, különösen az ország déli részén, ahol enyhébb az éghajlat. Amennyiben megtaláltuk a megfelelő talajt és tájolást, ültessük a naspolya gyökerét megfelelő mélységbe, és biztosítsuk, hogy jól áztassuk be a gyökereket a talajba.

Különösen a növény fiatalabb korában fontos a rendszeres öntözés, hogy megfelelő nedvességet biztosítsunk a növénynek, elsősorban száraz időszakokban vagy a termőre fordulás időszakában.

Ne feledkezzünk meg a tápanyagpótlásról

A naspolyafa évente legalább egyszer igényel tápanyagpótlást. Használjunk lassú felszabadulású műtrágyát vagy természetes, szerves trágyát a talajba történő bejuttatáshoz. Rendszeres metszéssel alakítsuk ki a naspolyafa ágrendszerét, hogy megfelelő légáramlást és fényt biztosítsuk, így segítve a terméshozam növelésében és az egészséges növekedésben.

A fa általában a telepítés után 3-5 évvel kezd el termést hozni, bár ez attól is függ, hogy milyen típusú és milyen körülmények között van nevelve. Azonban a teljes termőre fordulásra és az optimális termésminőség eléréséhez több év is szükséges lehet.

Általában szeptember és október hónapokban érik be, attól függően, hogy a helyi éghajlati viszonyok miként befolyásolják a virágzást és a termésképződést. A jó termésminőséghez és ízhez a naspolyáknak megfelelően kell érniük a fán, azaz kellően érettnek kell lenniük. Ekkor sárgás-narancssárgává válnak és enyhén megpuhulnak.

Szüretelése általában manuálisan történik, mivel a gyümölcsök nem mindig egyszerre érnek meg, és az érett naspolyák könnyen leválnak a fáról. Legjobb, ha kézzel szedjük le őket, és óvatosan tároljuk őket egy tálban vagy kosárban, hogy ne sérüljenek.

Szüretelés után

Ha sikeresen gondoskodtunk a naspolyafa terméséről, és bőséges mennyiségű gyümölcsöt teremtett, érdemes elgondolkodnunk, hogyan használjuk fel ezt a tápláló és egészséges termést. A friss naspolya nemcsak ízletes csemege, hanem gazdag tápanyagtartalmú is, amely számos egészségügyi előnnyel járhat.

Azonban van néhány további lehetőség is, hogy kihozzuk a legtöbbet a naspolya előnyeiből. Néhányan a naspolya levelet és gyümölcsöt használják kenőcs vagy borogatás készítésére, például bőrkiütések, viszketés vagy kisebb bőrproblémák kezelésére.

Ehhez aprítsa fel a naspolya leveleket és gyümölcsöt, majd keverje össze egy alapkrémmel vagy olvasztott kókuszolajjal. Házi készítésű naspolyaecetet egyszerűen elkészíthetünk a naspolya főzése és szűrése után, majd hagyjuk erjedni néhány hétig.

Az ecetnek számos egészségügyi előnye lehet, például segíthet az emésztés javításában vagy a vérnyomás szabályozásában. Ezeken kívül kiváló alkalmazás lehet a klasszikus lekvár vagy dzsem készítése is, amely tökéletes reggeli pirítósra vagy teasüteményre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Érdemes-e naspolyát ültetni a kertbe? Milyet keressek, mennyire igényes növény?

2022. január 6. 10:38

Mielőtt naspolyát ültetne, azt ajánlom, hogy kóstolja meg az érett naspolyát, ha még eddig nem tette meg, ugyanis nem mindenki szereti sajátságos ízvilága és konzisztenciája miatt.

Permetlé hullott az érő naspolyákra! Fogyasztható lesz még az idei termés?

2023. november 4. 04:36

A napokban lemosó permetezést alkalmaztam a gyümölcsfáimon házikertben. Réz-, kén- és olajtartalmú szert használtam. Sajnos későn eszméltem, hogy még nem szedtem le a naspolyát, de addigra már biztosan hullott az érő gyümölcsökre is permetlé. A kérdésem, hogy a történtek után fogyasztható lesz-e még az idei naspolya?

Naspolya termesztési kisokos

2023. február 22. 10:56

Manapság a naspolyafák meglehetősen ritkán fordulnak elő a kertjeinkben. Ennek ellenére ez a középkorból származó fa a maga különleges gyümölcseivel és szép dús lombjával lassan visszatér a köztudatba.

Mikor szedhető a naspolya?

2023. október 18. 04:38

Van egy naspolyafám új házunk kertjének a végében. Azt szeretném megtudni, hogy mikor szedhető a gyümölcse?