Gyümölcs
Gyümölcs

Ha nyüves a cseresznye, akkor az bizony cseresznyelégy

Ha nyüves a cseresznye, akkor az bizony cseresznyelégy

Agrofórum Online

Biztosan ön is találkozott már azzal a bosszantó jelenséggel, amikor édes gyümölcsbe harapva nyüvet vél felfedezni. Erről pedig nem más tehet, mint a cseresznyelégy, amely a gyümölcsösökben és kertekben élő kis rovar, és gyakran károsíthatja a cseresznyefa termését.

Lárváit a cseresznye héjába rakja, és azokból a lárvák kiköltődve táplálkoznak a gyümölcsben, ami csökkenti annak minőségét és értékét. A cseresznyelégy elleni védekezésre többféle módszer létezik, például speciális csapdák használata vagy kémiai permetezés, de fontos a helyes időzítés és a rendszeres megfigyelés is.

Bizonyos jelek és tünetek figyelése segíthet abban, hogy észrevegyük, ha cseresznyelégy okozta károsodás van a fánkban.

A cseresznyelégy lárváit a termés héjába rakja, ezért a gyümölcsön apró lyukak vagy repedések láthatók. Ha felszelik a cseresznyét, láthatóak lehetnek a lárvák vagy azok nyomai a gyümölcs belsejében.

Ezek a lárvák fehéresek, körülbelül 5 mm hosszúak és mozognak. A cseresznyelégy lárvái a cseresznyében táplálkoznak, ami a gyümölcs belső rothadásához vezet. E folyamat közben kellemetlen szagot és folyékony, barna elszíneződést okozhat a cseresznyén.

Súlyos fertőzés esetén a cseresznyék lehullanak a fáról, mielőtt teljesen éretté válnának. Néha maguk a cseresznyelegyek is láthatóak lehetnek a fán. Ezek apró, fekete rovarok, melyek a termésen élősködnek.

A fejlett károkozók gyakran megjelennek a cseresznyefák alatti talajban, annak környékén, különösen nedves vagy rothadó növényi anyagok közelében. A fertőzése gyakran megakadályozza a cseresznye normális érését. Ha a termés nem érik meg vagy idő előtt lehullik, az egy jele lehet a cseresznyelégy jelenlétének

Hogyan védekezzünk?

Létezik vegyszeres, illetve vegyszermentes védekezés is, de ami még ennél is jobb hír, hogy van egy recept házi készítésű csapda is ellenük. Ehhez az alábbi dolgokra lesz szüksége: 1 literes műanyag vagy üveg palack, cseresznye vagy más gyümölcsillatú folyadék (pl. cseresznye szirup vagy gyümölcslé), 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál élesztő, meleg víz.

Elkészítés: Vágjunk le a palack tetejéből nagyjából 1/3 résznyit, majd ezután öntsünk egy kis mennyiségű meleg vizet a palackba, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverje össze alaposan, majd hagyja állni néhány percig, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni.

Ezután töltsük fel a palackot a cseresznyeillatú folyadékkal, úgy, hogy csak kb. 1/4 részig érjen a palackban a folyadék. Helyezzük vissza a palack tetejét fordítva a palackba, úgy, hogy csúcsosan a folyadék fölé legyen.

Ragassza össze szigetelőszalaggal a két palackrészt egy réssel, hogy a legyek könnyen be tudjanak jutni, de ne tudjanak kijönni. Ezután csak helyezzük el a csapdát a fánk közelében (lehetőleg a kora tavaszi időszakban), amikor a legyek kezdenek aktivizálódni.

Nagyobb gyümölcsöskertekben ez a fajta megoldás alkalmazása nem mindig hatékony, de lehet hasznos a cseresznyelégy aktivitásának nyomon követésére. Ha a csapdákban megjelennek az első rovarok, ez jelzi, hogy ideje lehet a permetezésnek.

Felszívódó vagy kontakt hatású permetezőszereket is alkalmazhatunk ellenük. Fontos azonban ügyelni arra, hogy a méreganyag hatásának elmúlási idejét betartsuk.

Ha túl későn permetezünk a gyümölcs érését követően, vagy ha a permetezés és a szüret között nem tartjuk be a megfelelő időtartamot, fennáll a veszélye annak, hogy a gyümölcsökben maradó maradványokat mi magunk is elfogyasztjuk. A permetezés segíthet megvédeni a legtöbb gyümölcsöt a cseresznyelégy káros hatásaitól.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csoda lenne, ha nem lenne drága a meggy, kisebb termés várható belőle

2024. június 9. 08:10

A magyarországi ültetvényekben jelenleg látható kép alapján 50-57 ezer tonna közé becsülhető az idei meggytermés.

Így lesz dús a málna- és szederbokrunk

2024. május 9. 07:10

A málna- és szederbokrok szeretik a napos, jól szellőző területeket. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő távolság legyen a bokrok között.

Naspolya: gyakorlati útmutató és tippek a sikeres otthoni termesztéshez

2024. május 8. 07:10

Magyarországon bizonyos területeken termeszthető, különösen az ország déli részén, ahol enyhébb az éghajlat.

Gyomszabályozás a gyümölcstermesztésben

2024. május 2. 15:10

A gyümölcstermesztésben mindig is elsődleges szempont volt a tiszta, ápolt és rendezett sorközök kialakítása, hiszen mind esztétikai, mind agrotechnikai szempontból fontos tényező.

Miért hullik már most a cseresznye és a kajszi levele is?

2021. szeptember 29. 08:34

Sokszor előfordul, hogy szüret után nem megfelelő növényvédelemben részesített, vagyis magukra hagyott fák kondíciója nagymértékben leromlik, még a természetes lombhullás előtt leveleiket elvesztik.

Problémás évkezdet a mezőgazdaságban: reped a cseresznye, alig lesz meggy

2019. június 7. 09:28

A rendkívül hideg május és a hosszú szárazság után megérkező hektikus csapadék sajnos nem tett jót sem a szántóföldi, sem a kertészeti kultúráknak. Általános megfigyelés, hogy a tavalyihoz képest 2-3 héttel, az átlaghoz képest 1-2 héttel van lemaradva a természet.

Több a termés, olcsóbb lesz a cseresznye

2018. május 25. 04:30

Az idén a közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés a tavalyi 8-10 ezer tonna után a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

Drágul az idei cseresznye a kevesebb termés miatt

2019. május 31. 08:02

Akár 10 ezer tonna alá is csökkenhet idén a cseresznyetermés az átlagos, éves 12-15 ezer tonnához képest, így annak fogyasztói ára az átlagárhoz képest akár 20-30 százalékkal is magasabb lehet.