Gyümölcs
Gyümölcs

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

Agrofórum Online

Spanyolországban régóta nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. Ha az ország különböző területein járunk, nagyon eltérő környezeti adottságokkal találkozhatunk, ami sokféle gyümölcsfaj termesztését teszi lehetővé.

Ha a Spanyolországhoz tartozó szigeteket is figyelembe vesszük, még színesebb a kép. A vízigényes, hűvös klímát igénylő, mérsékelt égövi gyümölcsfajoktól a szárazságtűrő, melegigényes, szubtrópusi gyümölcsfajokig szinte minden megtalálható az országban. Régóta nemcsak belső fogyasztásra termesztenek, hanem exportra is. Frissen, vagy feldolgozott formában a világ egyre több országában találkozhatunk a spanyol gyümölcsökkel. Az utóbbi 15-20 évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, törekszenek a kiváló minőség elérésére, sokat költenek a marketingre és a reklámra, így termékeiket jól el tudják adni az egyre élesedő versenyhelyzetben is.

Ha az összes termésmennyiséget nézzük, a szőlővel és a déligyümölcsökkel együtt, 1961 óta több mint duplájára növekedett a Spanyolországban megtermelt gyümölcsök mennyisége, és manapság a jobb termésű években meghaladja a 17 millió tonnát (1. ábra).

1. ábra Spanyolország összes gyümölcs termésmennyisége évenként 1961-től 2013-ig (szőlővel és déligyümölcsökkel együtt, olajbogyó nélkül)
(Forrás: FAOSTAT)

A FAOSTAT adatbázisában cikkem írásakor 2013 évitől frissebb adatok még nem álltak rendelkezésre. Mint az adatokból láthatjuk, 2013-ban 17,7 millió tonna gyümölcsöt szüreteltek Spanyolországban, és ebben nincs benne az ország egyik legfontosabb exportcikkének alapanyaga, az olajbogyó, pedig ezt is illik a gyümölcsökhöz sorolni. Ha az olíva ültetvények termésmennyiségét is beszámítjuk, közel 27 millió tonna termésmennyiség jön ki. A 2. ábrán láthatjuk, hogy ez a mennyiség hogyan oszlik meg a fajok között.

2. ábra Spanyolország gyümölcstermése fajonként 2013-ban
(Forrás: FAOSTAT)

A 25 feltüntetett faj közül, amelyeket a statisztikák jegyeznek, 15 mérsékelt égövi gyümölcsfaj és 10 déligyümölcs. Cikkemben a szőlővel nem foglalkozom, a szubtrópusi fajok közül is csak a legfontosabbakkal röviden, viszont részletesen szeretném elemezni a fontosabb mérsékelt égövi gyümölcsfajok termesztésének helyzetét. Előtte azonban röviden tekintsük át, hogy melyik vidéken mi terem.

Régiónként eltérő a választék

A Kantábriai régió Spanyolország északi részén terül el, Galícia, Asztúria és Kasztília tartományok tartoznak ide. Ezen a területen az időjárást főként az óceáni hatások határozzák meg. Az évi csapadékmennyiség meghaladja az 1000 mm-t. A klíma párás, nem túl meleg, a nyár kifejezetten hűvös. Tavasszal sok az eső. Savanyú, sok helyen erodált, sekély rétegű talajok találhatók errefelé. Ezen a vidéken hagyományosan alma és körtetermesztéssel foglalkoznak, a bogyósok közül pedig a málna, az áfonya és a köszméte fajokkal találkozhatunk az ültetvényekben. Itt vannak Spanyolország legjelentősebb faiskolái is.

Dél-kelet felé haladva a Földközi tengerbe ömlő, hosszan elnyúló Ebro folyó határozza meg a tájképet. Ennek völgyében és a környező domboldalakon, Navarra, Aragónia és Katalónia tartományokban sok gyümölcsültetvény található. Sokak szerint ez Spanyolország gyümölcstermesztésének bölcsője. A klíma itt egészen más, mint az észak-nyugati területeken. A nyár forró, a tél enyhe, de tavasszal, a gyümölcsfák virágzásakor gyakran vannak fagyok. Az évi csapadékmennyiség 600 mm körül van, nyáron gyakori a jégeső. Időnként erős szél söpör végig a vidéken. A folyóvölgyekben meszes öntéstalajok, a dombokon sokfelé erodált, gyenge minőségű talajok vannak. A csonthéjsokkal foglalkoznak elsősorban ezen a vidéken, közülük is az őszibarack a legfontosabb, de megtalálható a szilva és a cseresznye is. Ezen kívül alma, körte és dióültetvények is díszlenek errefelé.

Murcia és Valencia tartományok alkotják a Levante régiót, ami hagyományosan a kajszi hazája. Emellett őszibarack, japán szilva, olajbogyó, gránátalma és datolyaszilva termesztéssel foglalkoznak. Itt, Spanyolország dél-keleti részén tipikusan mediterrán éghajlat uralkodik. A tél enyhe, a nyár forró. Nagyon kevés a csapadék, az is télen hullik, nyáron szinte alig. Az évi csapadékmennyiség egyes helyeken nem éri el a 200 mm-t sem. Sokfelé meszes, folyami öntéstalajok, a magasabb területeken sekély termőrétegű talajok találhatók. Gyakori a talajok magas sótartalma.

Spanyolország déli csücske felé haladva elérkezünk Andalúziába, ahol szintén hamisítatlan mediterrán klíma fogad bennünket, forró nyárral és enyhe téllel. Nyáron gyakran rendkívül száraz a levegő. Az éves csapadékmennyiség itt 200 és 300 mm között van. Meszes, sekély rétegű, gyakran magas sótartalmú talajokon történik a termesztés. Itt már a szubtrópusi fajok uralkodnak, elsősorban a citrusfélék és az olajfa. Emellett füge, gránátalma és kivi ültetvényekkel találkozhatunk. A mérséklet égövi fajok közül a szamóca a legjelentősebb ezen a vidéken, kisebb részben az őszibarack és a cseresznye.

Szubtrópusi fajok

A mediterrán térség egyik legrégebben termesztésbe vont kultúrnövénye az olajfa. A Földközi-tenger medencéjének országai ma a legjelentősebb olajbogyó-termesztők, közöttük is kimagaslóan vezető helyen szerepel Spanyolország. Mindenfelé látunk az országban olajfaültetvényeket. Sok helyen kiöregedett, elhanyagolt fákkal találkozunk, de egyre több az intenzív ültetvény, ahol korszerű gépekkel dolgoznak, jól ápolt, kisméretű fákról rendszeresen bő termést takarítanak be. Hidas szerkezetű, speciális eszközökkel a gépi szüretet is megoldották, és sokfelé alkalmazzák. Az olajbogyótermés évenként nagyon ingadozó, az egyes években előforduló tavaszi fagykárok, és a sokfelé még extenzíven zajló termesztés miatt (3. ábra). A termés jelentős részéből olívaolajat préselnek, kisebb része kerül konzervipari feldolgozásra.

3. ábra Spanyolország olajbogyó termésmennyisége 1961 és 2013 között
(Forrás: FAOSTAT)

A citrusféléket az ország déli részén és a szigeteken termesztik. Ezek közül a narancs és a mandarin a legfontosabb. Mindkét faj termésmennyisége jelentősen növekedett az elmúlt 20-25 évben, és a kettő együtt 5-5,5 millió tonnát tesz ki évente (4. ábra).

4. ábra A citrusfélék termésmennyisége Spanyolországban 1961 és 2013 között
(Forrás: FAOSTAT)

A citrom mennyisége stagnál, sőt az utóbbi években inkább csökkenő tendenciát mutat. A citrusok kiváló feldolgozóipari alapanyagok, sokféleképpen felhasználhatók, emellett sokat értékesítenek frissen is elsősorban az Európai Unió országaiban.

Az AF szaklap átszerkesztett változata Dr. Szalay László: Spanyolország gyümölcstermesztése (2017. E68. 48. old.) című írása alapján

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Mérséklet égövi fajok (2/2.)

2019. június 17. 07:19

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

A hazai köszmétetermesztés helyzete és kilátásai

2019. május 25. 08:12

A bogyós gyümölcsök között talán a legkisebb szegmens Magyarországon a köszméte. Már alig találunk ültetvényeket az országban, szinte csak a Hajdúságra korlátozódik a termesztése, gyakorlatilag szervezett felvásárlás sem működik sehol. Hajdúhadház térségében még jónéhány termelő érez kedvet, elhivatottságot és kitartást ezen gyümölcs termesztéséhez.

Frisspiaci cseresznye termesztése „kompakt váza” koronán

2019. március 24. 06:18

Hazánkban egyre több termelő kacérkodik a cseresznyetermesztés gondolatával. Vonzó az érésidejéből adódó korai árbevétel, a viszonylagos magas eladási ár, valamint a régmúltra visszanyúló termesztési hagyomány.

Hagyományteremtő együttműködés az agrárszakképzésben a gyümölcstermesztés korszerűsítéséért

2018. október 12. 06:51

A gyümölcstermesztés korszerűsítésének lehetőségeiről rendeztek tanácskozással egybekötött bemutatót az AM DASZK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumban.

A „Solid-set” projekt

2018. július 12. 10:23

Miként lehetne egy automatizált rendszerrel megoldani az ültetvény növényvédelmét, öntözését és lombtrágyázását?

Gyümölcstermesztés: többéves szerződési konstrukciót dolgoz ki az agrártárca

2018. június 27. 06:45

Az agrártárca vezetője felhívja a hazai feldolgozók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg a folyamatos feldolgozás és felvásárlás érdekében.