Gyümölcs
Gyümölcs

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

Agrofórum Online

Spanyolországban régóta nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. Ha az ország különböző területein járunk, nagyon eltérő környezeti adottságokkal találkozhatunk, ami sokféle gyümölcsfaj termesztését teszi lehetővé.

Ha a Spanyolországhoz tartozó szigeteket is figyelembe vesszük, még színesebb a kép. A vízigényes, hűvös klímát igénylő, mérsékelt égövi gyümölcsfajoktól a szárazságtűrő, melegigényes, szubtrópusi gyümölcsfajokig szinte minden megtalálható az országban. Régóta nemcsak belső fogyasztásra termesztenek, hanem exportra is. Frissen, vagy feldolgozott formában a világ egyre több országában találkozhatunk a spanyol gyümölcsökkel. Az utóbbi 15-20 évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, törekszenek a kiváló minőség elérésére, sokat költenek a marketingre és a reklámra, így termékeiket jól el tudják adni az egyre élesedő versenyhelyzetben is.

Ha az összes termésmennyiséget nézzük, a szőlővel és a déligyümölcsökkel együtt, 1961 óta több mint duplájára növekedett a Spanyolországban megtermelt gyümölcsök mennyisége, és manapság a jobb termésű években meghaladja a 17 millió tonnát (1. ábra).

1. ábra Spanyolország összes gyümölcs termésmennyisége évenként 1961-től 2013-ig (szőlővel és déligyümölcsökkel együtt, olajbogyó nélkül)
(Forrás: FAOSTAT)

A FAOSTAT adatbázisában cikkem írásakor 2013 évitől frissebb adatok még nem álltak rendelkezésre. Mint az adatokból láthatjuk, 2013-ban 17,7 millió tonna gyümölcsöt szüreteltek Spanyolországban, és ebben nincs benne az ország egyik legfontosabb exportcikkének alapanyaga, az olajbogyó, pedig ezt is illik a gyümölcsökhöz sorolni. Ha az olíva ültetvények termésmennyiségét is beszámítjuk, közel 27 millió tonna termésmennyiség jön ki. A 2. ábrán láthatjuk, hogy ez a mennyiség hogyan oszlik meg a fajok között.

2. ábra Spanyolország gyümölcstermése fajonként 2013-ban
(Forrás: FAOSTAT)

A 25 feltüntetett faj közül, amelyeket a statisztikák jegyeznek, 15 mérsékelt égövi gyümölcsfaj és 10 déligyümölcs. Cikkemben a szőlővel nem foglalkozom, a szubtrópusi fajok közül is csak a legfontosabbakkal röviden, viszont részletesen szeretném elemezni a fontosabb mérsékelt égövi gyümölcsfajok termesztésének helyzetét. Előtte azonban röviden tekintsük át, hogy melyik vidéken mi terem.

Régiónként eltérő a választék

A Kantábriai régió Spanyolország északi részén terül el, Galícia, Asztúria és Kasztília tartományok tartoznak ide. Ezen a területen az időjárást főként az óceáni hatások határozzák meg. Az évi csapadékmennyiség meghaladja az 1000 mm-t. A klíma párás, nem túl meleg, a nyár kifejezetten hűvös. Tavasszal sok az eső. Savanyú, sok helyen erodált, sekély rétegű talajok találhatók errefelé. Ezen a vidéken hagyományosan alma és körtetermesztéssel foglalkoznak, a bogyósok közül pedig a málna, az áfonya és a köszméte fajokkal találkozhatunk az ültetvényekben. Itt vannak Spanyolország legjelentősebb faiskolái is.

Dél-kelet felé haladva a Földközi tengerbe ömlő, hosszan elnyúló Ebro folyó határozza meg a tájképet. Ennek völgyében és a környező domboldalakon, Navarra, Aragónia és Katalónia tartományokban sok gyümölcsültetvény található. Sokak szerint ez Spanyolország gyümölcstermesztésének bölcsője. A klíma itt egészen más, mint az észak-nyugati területeken. A nyár forró, a tél enyhe, de tavasszal, a gyümölcsfák virágzásakor gyakran vannak fagyok. Az évi csapadékmennyiség 600 mm körül van, nyáron gyakori a jégeső. Időnként erős szél söpör végig a vidéken. A folyóvölgyekben meszes öntéstalajok, a dombokon sokfelé erodált, gyenge minőségű talajok vannak. A csonthéjsokkal foglalkoznak elsősorban ezen a vidéken, közülük is az őszibarack a legfontosabb, de megtalálható a szilva és a cseresznye is. Ezen kívül alma, körte és dióültetvények is díszlenek errefelé.

Murcia és Valencia tartományok alkotják a Levante régiót, ami hagyományosan a kajszi hazája. Emellett őszibarack, japán szilva, olajbogyó, gránátalma és datolyaszilva termesztéssel foglalkoznak. Itt, Spanyolország dél-keleti részén tipikusan mediterrán éghajlat uralkodik. A tél enyhe, a nyár forró. Nagyon kevés a csapadék, az is télen hullik, nyáron szinte alig. Az évi csapadékmennyiség egyes helyeken nem éri el a 200 mm-t sem. Sokfelé meszes, folyami öntéstalajok, a magasabb területeken sekély termőrétegű talajok találhatók. Gyakori a talajok magas sótartalma.

Spanyolország déli csücske felé haladva elérkezünk Andalúziába, ahol szintén hamisítatlan mediterrán klíma fogad bennünket, forró nyárral és enyhe téllel. Nyáron gyakran rendkívül száraz a levegő. Az éves csapadékmennyiség itt 200 és 300 mm között van. Meszes, sekély rétegű, gyakran magas sótartalmú talajokon történik a termesztés. Itt már a szubtrópusi fajok uralkodnak, elsősorban a citrusfélék és az olajfa. Emellett füge, gránátalma és kivi ültetvényekkel találkozhatunk. A mérséklet égövi fajok közül a szamóca a legjelentősebb ezen a vidéken, kisebb részben az őszibarack és a cseresznye.

Szubtrópusi fajok

A mediterrán térség egyik legrégebben termesztésbe vont kultúrnövénye az olajfa. A Földközi-tenger medencéjének országai ma a legjelentősebb olajbogyó-termesztők, közöttük is kimagaslóan vezető helyen szerepel Spanyolország. Mindenfelé látunk az országban olajfaültetvényeket. Sok helyen kiöregedett, elhanyagolt fákkal találkozunk, de egyre több az intenzív ültetvény, ahol korszerű gépekkel dolgoznak, jól ápolt, kisméretű fákról rendszeresen bő termést takarítanak be. Hidas szerkezetű, speciális eszközökkel a gépi szüretet is megoldották, és sokfelé alkalmazzák. Az olajbogyótermés évenként nagyon ingadozó, az egyes években előforduló tavaszi fagykárok, és a sokfelé még extenzíven zajló termesztés miatt (3. ábra). A termés jelentős részéből olívaolajat préselnek, kisebb része kerül konzervipari feldolgozásra.

3. ábra Spanyolország olajbogyó termésmennyisége 1961 és 2013 között
(Forrás: FAOSTAT)

A citrusféléket az ország déli részén és a szigeteken termesztik. Ezek közül a narancs és a mandarin a legfontosabb. Mindkét faj termésmennyisége jelentősen növekedett az elmúlt 20-25 évben, és a kettő együtt 5-5,5 millió tonnát tesz ki évente (4. ábra).

4. ábra A citrusfélék termésmennyisége Spanyolországban 1961 és 2013 között
(Forrás: FAOSTAT)

A citrom mennyisége stagnál, sőt az utóbbi években inkább csökkenő tendenciát mutat. A citrusok kiváló feldolgozóipari alapanyagok, sokféleképpen felhasználhatók, emellett sokat értékesítenek frissen is elsősorban az Európai Unió országaiban.

Az AF szaklap átszerkesztett változata Dr. Szalay László: Spanyolország gyümölcstermesztése (2017. E68. 48. old.) című írása alapján

Baktériumos betegségek elleni védelem újabb kihívása csonthéjasokban

2019. november 16. 12:58

Az elmúlt időszakban (2017-2018) egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépését figyeltük meg.

A mandula jelentős gombás betegségeinek áttekintése – egy új kórokozóval bővült a lista

2019. november 16. 11:05

A mandula leggyakoribb betegsége a ventúriás varasodás, amely elleni védekezés a mandula vegyszeres növényvédelmének gerincét alkotja. A szerzők emellett kitérnek a moníliára, a tirosztrómás betegségre, és egy újonnan megjelent betegség, a mandula fomopsziszos vesszőelhalásának kórokozóját is bemutatják.

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!

2019. november 4. 13:06

A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is.

Művelési rendszerek a korszerű körteültetvényekben

2019. november 4. 10:37

Az innováció megindult a körtetermesztésben is, amelynek célja a gyorsan termőre forduló, gazdaságosan üzemeltethető, tisztes jövedelmet biztosító ültetvények létesítése. Erre többféle lehetőség van a sövényművelési rendszerek és a koronaformák kialakítása tekintetében is. A lényeg az, hogy a kiválasztott módszer megvalósításának lépéseit a termőhelyünk és az alkalmazott fajták jellemzőit figyelembe véve következetesen hajtsuk végre.

Gyümölcstermesztés: többéves szerződési konstrukciót dolgoz ki az agrártárca

2018. június 27. 06:45

Az agrártárca vezetője felhívja a hazai feldolgozók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg a folyamatos feldolgozás és felvásárlás érdekében.

Rekordteljesítményt érhet el a mezőgazdaság

2018. december 11. 08:05

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 2018. I-III. negyedévében a 4,8 százalékkal bővült, a mezőgazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal növekedett éves alapon.

Az időjárás nehezítette a tavalyi növénytermesztést

2019. január 9. 12:03

Magyarországon két héttel hamarább kezdődött meg az aratás, ennek következtében 200-300 ezer tonnával kevesebb termény lett minden nyári betakarítású növényből, mint az előző években.

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

2018. április 16. 09:25

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.