29℃ 17℃
szeptember 21. Máté, Mirella, Jónás
Gyümölcs

Szamóca nyári ápolása – a jövő évi termés záloga

Agrofórum Online

A szamóca nyár elején ontja ízletes, zamatos terméseit, de a betakarítás után sem dőlhetünk hátra. A nyári hónapokban végzett gondozási munkák alapozzák meg a következő évi termést.

A figyelmes ápolás nemcsak a növények egészségét őrzi meg, hanem a hozamot és a bogyók minőségét is javítja.

Betakarítás utáni metszés és tisztogatás

A termés befejeztével távolítsuk el az elöregedett, beteg leveleket és az elszáradt virágszárakat. Ez javítja a tő körüli légáramlást, csökkenti a kórokozók és kártevők megtelepedésének esélyét, és új hajtások növekedését ösztönzi. A nyár közepén végzett tisztogatás elősegíti a növény regenerálódását a következő évre.

Tápanyag-utánpótlás és öntözés

A szamóca sekélyen gyökerezik, ezért a hosszan tartó meleg időszakokban különösen fontos a rendszeres, mérsékelt öntözés. A túlöntözést kerülni kell, hogy a gyökerek ne fulladjanak meg. A betakarítás után kijuttatott komposzt vagy kiegyensúlyozott összetételű műtrágya támogatja az új levelek és indák fejlődését.

Indák kezelése és szaporítás

Nyáron a szamóca intenzíven fejleszt indákat, amelyeken új növénykék képződnek. Ha nem tervezünk új telepítést, az indák nagy részét célszerű eltávolítani, hogy a tő minden energiáját a megerősödésre fordíthassa. Szaporításhoz viszont a legerősebb, egészséges indákat válasszuk ki, és gyökereztessük őket.

Talajtakarás és gyomirtás

A talaj takarása szalmával vagy mulccsal mérsékli a párolgást és a gyomosodást, valamint hűvösebben tartja a gyökérzónát. A gyomok eltávolítása csökkenti a tápanyag- és vízkonkurenciát, és javítja a szamócaágyás megjelenését.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Innováció és több lábon állás, avagy hogyan csinálják Svájcban?

2025. szeptember 19. 08:10

UFO cseresznye, Redlove® alma és fóliatakarás – svájci példák, amikből a magyar termelők is inspirálódhatnak.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

UV-lámpákkal a szamóca kártevői ellen?

2022. december 30. 08:28

A takácsatka nagy károkat képes okozni a szamóca ültetvényekben. Erre jelenthet ígéretes megoldást egy formabontó módszer!

A holland epertermesztők napkollektoros kazánokkal fűthetik üvegházaikat

2022. november 28. 10:09

Kok Aardbeien reméli, hogy a héten megkezdheti az újonnan telepített napkollektoros fűtőberendezés használatát. Kicsit később, mint tervezték, de még éppen idejében, mielőtt az időjárás igazán rosszra fordulna.

Továbbra is magasak a szamócaárak

2019. május 28. 09:47

A jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.

Indul a hazai szamócaszezon! (Videóval!)

2020. április 28. 08:26

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.