Szakcikkek

Peronoszpóra a napraforgóföldön

Agrofórum Online

A napraforgótáblákat járva a szokásosnál több, törpült növekedésű, sárguló levelű töveket (1. kép) láthatunk ebben az évben. Ennek okozója a napraforgó-peronoszpóra (Plasmopara halstedii).

1. kép Napraforgó-peronoszpóra miatt sárguló, torzuló növény
2. kép A fertőzött növények kisebbek az egészségeseknél

A kórokozó máris jól látható tüneti közül elsőként valószínűleg a növény törpült, torzult növekedése fog a szemünkbe ötleni, mivel emiatt az érintett növény lényegesen kisebb (2. kép) egészséges társainál. Ennek oka, hogy a fertőzött növények szárának ízközei rövidülnek, miközben a fajtára jellemző levélszám kialakul.

3. kép Levélerek mentén „haladó” sárgulás a levél színén

A levelek színe felől nézve sárga foltok alakulnak ki (3. kép), amelyek általában a levélalapi részből indulnak ki és sok esetben az az érzésünk támadhat, hogy az erek mentén halad a levél elszíneződése, ahonnan fokozatosan terjed át a levéllemez egészére.

4. kép Fehér bevonat a fertőzött növény levélfonákán

Amennyiben az ilyen levelek fonáki részét vizsgáljuk meg, a fertőzés előrehaladtával ott fehér bevonat (4. kép) jelenik meg. A napraforgóterületeken most megtalálható, előzőekben leírt tünetek a kórokozó primer fertőzését mutatják.

A napraforgó-peronoszpóra primer fertőzése kiindulhat a magban lévő micéliumból is, de a fertőzés a talajból, a fertőzött növényi maradványokon lévő spórákból is megtörténhet. Amennyiben a fertőzés korán, már a csírakorban megtörténik, a fiatal növény gyakran elhal. A későbbi, de még mindig primer, fertőzés pedig a fentiekben leírt tünetek formájában mutatkozik meg. Az ilyen növények torzult növekedése a teljes tenyészidőszakban megmarad, tányért nem, vagy csak csökkent értékűt fejlesztenek, amelyek gyakran felfelé néznek, kaszatokat pedig nem nevelnek. A primer fertőzésen túl megtörténhet a napraforgó másodlagos, vagy szekunder fertőződése is, de az lényegesen kisebb jelentőségű hazánkban.

A kórokozó elleni védekezést alapja a nemesítés, amelynek köszönhetően rezisztens fajták kerülhetnek ki a köztermesztésbe. Ezt a munkát nagyban nehezíti, hogy a napraforgó-peronoszpóra kórokozója rendkívüli változékonyságra képes, így számtalan változata ismert már. A védekezés következő -kötelező- szintje a vetőmag csávázása felszívódó hatású, a kórokozóval szemben kellő hatékonysággal rendelkező hatóanyaggal. Azonban a komolyabb fertőzés és terméskiesés elkerülésében a gazdálkodóknak is van feladatuk és felelőségük. Sajnos a napraforgó-peronoszpóra primer fertőzésének károkozása nem mérsékelhető gombaölő szerrel végzett állománykezeléssel, az érdemben annak mértékét nem befolyásolja, ezért erre nem szabad költenünk. A legfontosabb, hogy betartsuk a minimum négyéves vetésforgót, ennél „közelebb” ne kerüljön napraforgó önmaga után. Ez más kórokozók esetében is meg fogja könnyíteni a dolgunkat, ilyen pl. a fehérpenészes szár- és tányérrothadás. Fontos a fertőzött növényi maradványok leforgatása, valamint a hatékony gyomirtás is. Nagyon jó lenne elkerülnünk a túlságosan korai vetésidőt, amelyet azonban, részben kényszerűségből, egyre gyakrabban alkalmazunk.

Ha annak okait keressük, hogy miért található az idei évben több fertőzött növény, talán éppen itt, a korai vetésidőben, illetve a kórokozó számára kedvező időjárási körülményekben kell keresnünk. A napraforgó-peronoszpóra ugyanis kedveli a viszonylag hűvös, csapadékos, magas páratartalommal járó körülményeket. Ilyen viszonyok közepette fertőzése nagyobb valószínűséggel történik meg. Ebben az évben a korai vetések a hideg talajokat lelassuló keléssel és fejlődéssel, a hűvös, gyakran csapadékos tavaszi időjárási körülményeket pedig vontatott növekedéssel reagálták le, miközben ugyanezek a tényezők segítették a kórokozó fertőzését.

A napraforgó-peronoszpóra itt van tehát velünk és bár ritkán okoz komoly gondot, tudnunk kell, veszélyes kórokozóról van szó. Fellépésének mértékét főként a környezeti körülmények fogják meghatározni, ha ezek számára kedvezően alakulnak, a fertőzés mértéke megnő. Ezt azonban jó fajtaválasztással, a megfelelő vetésforgó betartásával, jó agrotechnikával mi magunk is tudjuk befolyásolni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fa, ami csendben dolgozik értünk a városban

Az eperfa visszatérhet a városainkba: árnyékot ad, hőtűrő és gondozásmentesebb, mint sok ma használt díszfa.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Indul a szezon: ősszel támadnak a nagy ragadozók

2025. szeptember 17. 09:10

Kevesebb zaj, aktívabb ragadozók, jobb fogások – az őszi szezon a horgászok egyik legizgalmasabb időszaka a vízparton.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A napraforgó és a szója betakarítása - Állományszárítás és kipergéscsökkentés egy menetben, az Arysta ajánlásával

2018. augusztus 21. 18:05

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: támadják a kukoricát a vetésfehérítő bogarak

2023. június 27. 09:16

A front az eső mellett viharos szelet, helyenként jégesőt hozott, így a még álló búzatáblák egy részét is ledöntötte.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

Új hatóanyag biztosítja a tiszta, gyommentes állományt

2023. július 18. 10:10

A klímaváltozás hatásai, a hektikus input árak és a jelenlegi gazdasági helyzet a magyar gazdákat is arra ösztönzi, hogy maximalizálják a terméshozamot és a nyereséget. A hatékony, korszerű növényvédő szerek gondos kiválasztása jelentősen hozzájárulhat a gyomkonkurencia megszüntetéséhez, mely során a kultúrnövényeknek versenyezniük kell a gyomnövényekkel a vízért, a tápanyagokért, a fényért és a rendelkezésre álló területért.