Szakcikkek

Peronoszpóra a napraforgóföldön

Agrofórum Online

A napraforgótáblákat járva a szokásosnál több, törpült növekedésű, sárguló levelű töveket (1. kép) láthatunk ebben az évben. Ennek okozója a napraforgó-peronoszpóra (Plasmopara halstedii).

1. kép Napraforgó-peronoszpóra miatt sárguló, torzuló növény
2. kép A fertőzött növények kisebbek az egészségeseknél

A kórokozó máris jól látható tüneti közül elsőként valószínűleg a növény törpült, torzult növekedése fog a szemünkbe ötleni, mivel emiatt az érintett növény lényegesen kisebb (2. kép) egészséges társainál. Ennek oka, hogy a fertőzött növények szárának ízközei rövidülnek, miközben a fajtára jellemző levélszám kialakul.

3. kép Levélerek mentén „haladó” sárgulás a levél színén

A levelek színe felől nézve sárga foltok alakulnak ki (3. kép), amelyek általában a levélalapi részből indulnak ki és sok esetben az az érzésünk támadhat, hogy az erek mentén halad a levél elszíneződése, ahonnan fokozatosan terjed át a levéllemez egészére.

4. kép Fehér bevonat a fertőzött növény levélfonákán

Amennyiben az ilyen levelek fonáki részét vizsgáljuk meg, a fertőzés előrehaladtával ott fehér bevonat (4. kép) jelenik meg. A napraforgóterületeken most megtalálható, előzőekben leírt tünetek a kórokozó primer fertőzését mutatják.

A napraforgó-peronoszpóra primer fertőzése kiindulhat a magban lévő micéliumból is, de a fertőzés a talajból, a fertőzött növényi maradványokon lévő spórákból is megtörténhet. Amennyiben a fertőzés korán, már a csírakorban megtörténik, a fiatal növény gyakran elhal. A későbbi, de még mindig primer, fertőzés pedig a fentiekben leírt tünetek formájában mutatkozik meg. Az ilyen növények torzult növekedése a teljes tenyészidőszakban megmarad, tányért nem, vagy csak csökkent értékűt fejlesztenek, amelyek gyakran felfelé néznek, kaszatokat pedig nem nevelnek. A primer fertőzésen túl megtörténhet a napraforgó másodlagos, vagy szekunder fertőződése is, de az lényegesen kisebb jelentőségű hazánkban.

A kórokozó elleni védekezést alapja a nemesítés, amelynek köszönhetően rezisztens fajták kerülhetnek ki a köztermesztésbe. Ezt a munkát nagyban nehezíti, hogy a napraforgó-peronoszpóra kórokozója rendkívüli változékonyságra képes, így számtalan változata ismert már. A védekezés következő -kötelező- szintje a vetőmag csávázása felszívódó hatású, a kórokozóval szemben kellő hatékonysággal rendelkező hatóanyaggal. Azonban a komolyabb fertőzés és terméskiesés elkerülésében a gazdálkodóknak is van feladatuk és felelőségük. Sajnos a napraforgó-peronoszpóra primer fertőzésének károkozása nem mérsékelhető gombaölő szerrel végzett állománykezeléssel, az érdemben annak mértékét nem befolyásolja, ezért erre nem szabad költenünk. A legfontosabb, hogy betartsuk a minimum négyéves vetésforgót, ennél „közelebb” ne kerüljön napraforgó önmaga után. Ez más kórokozók esetében is meg fogja könnyíteni a dolgunkat, ilyen pl. a fehérpenészes szár- és tányérrothadás. Fontos a fertőzött növényi maradványok leforgatása, valamint a hatékony gyomirtás is. Nagyon jó lenne elkerülnünk a túlságosan korai vetésidőt, amelyet azonban, részben kényszerűségből, egyre gyakrabban alkalmazunk.

Ha annak okait keressük, hogy miért található az idei évben több fertőzött növény, talán éppen itt, a korai vetésidőben, illetve a kórokozó számára kedvező időjárási körülményekben kell keresnünk. A napraforgó-peronoszpóra ugyanis kedveli a viszonylag hűvös, csapadékos, magas páratartalommal járó körülményeket. Ilyen viszonyok közepette fertőzése nagyobb valószínűséggel történik meg. Ebben az évben a korai vetések a hideg talajokat lelassuló keléssel és fejlődéssel, a hűvös, gyakran csapadékos tavaszi időjárási körülményeket pedig vontatott növekedéssel reagálták le, miközben ugyanezek a tényezők segítették a kórokozó fertőzését.

A napraforgó-peronoszpóra itt van tehát velünk és bár ritkán okoz komoly gondot, tudnunk kell, veszélyes kórokozóról van szó. Fellépésének mértékét főként a környezeti körülmények fogják meghatározni, ha ezek számára kedvezően alakulnak, a fertőzés mértéke megnő. Ezt azonban jó fajtaválasztással, a megfelelő vetésforgó betartásával, jó agrotechnikával mi magunk is tudjuk befolyásolni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nemcsak temetőbe való: a krizantém új arcát mutatja

2025. október 8. 11:10

A krizantém a világ számos kultúrájában az élet, a hosszú élettartam és a megújulás jelképe – nálunk mégis sokáig a halottak napjához kötődött.

A vadgesztenye halálos lehet – tanulja meg felismerni!

2025. október 8. 08:10

Tudja, melyik gesztenye ehető és melyik mérgező? Most megtudhatja, hogyan különböztesse meg őket biztosan!

Ezért penészedik, rothad, fakul a tárolt termény

2025. október 8. 07:10

Gyümölcs vagy zöldség? Mindegy! A kórokozók a raktárban is támadnak – mutatjuk, mire kell figyelni a biztonságos tároláshoz.

Amistar SUN – Garancia a nyereséges napraforgó termesztéshez

2019. május 13. 10:50

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás.

Kedvez az idő az aratóknak - kiváló a kukoricának, napraforgónak

2018. július 3. 11:44

A héten nagyobb részt száraz időre van kilátás, és visszatér a nyári meleg is. Ugyanakkor előre láthatóan pénteken-szombaton érkezik majd egy hidegfront nyugat felől, mely záporokat, zivatarokat, és pár fokos lehűlést is hoz. Ez után azonban gyorsan visszatér majd az aratásra ideális idő.

Napraforgó tápanyag-ellátási sajátosságok

2018. március 16. 06:58

A YaraMila műtrágyákban olyan kiegyensúlyozott nitrogénforrást találunk, amely ammonium és nitrát alapú nitrogént tartalmaz.

Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk kukoricában, napraforgóban!

2021. május 25. 08:05

A lombtrágya pedig legyen keserűsó alapú, csökkentse a víz pH-értékét és tartalmazza a szükséges mikroelemet is.