Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Megelőző védekezéssel egészséges marad az állomány

Megelőző védekezéssel egészséges marad az állomány

Bayer Crop Science

Magyarországon az olajos növények termesztése a 2000-es évektől kezdődően óriási fejlődésen ment keresztül. Egyre vonzóbb jövedelmezőségének köszönhetően a napraforgó a vetésterületet tekintve évek óta a harmadik legfontosabb szántóföldi növényünk lett. Ez azonban azt is jelenti, hogy a napraforgóra – de sok esetben a repcére és a szójára is – specializálódott gombák számára is egyre kedvezőbbek a szántóföldi feltételek.

A napraforgó betegségekre fogékony növény, sokféle kórokozó támadhatja, s bár ezek egy részének előfordulása évjáratfüggő, gyakorlatilag a teljes tenyészidőszakban fennállhat a fertőzésveszély. A megfelelő vetésforgó betartásával 4-5 évenként követheti önmagát ugyanazon területen. Emellett a repce utáni vetésforgóba kerülésére is ügyelni kell, hiszen a jelentősebb kórokozók mindkét növényen remek életteret találnak. Az idei tavaszt a szárazság mellett az időszakosan, komoly lehűléssel társult esős napok, majd májusban hosszabb csapadékos időszak jellemezte. A napraforgó kelése után mindez a gombák fertőzésének kedvező körülményeket teremtett.

Bár a nemesítés néhány gombabetegség esetében egyszerűsítette a termelők életét, a fertőzésre kedvező időszakban továbbra sem célszerű elhagyni a napraforgó betegségek elleni megelőző vegyszeres védekezést. Az állomány 6-8 leveles állapotától kezdődően egészen az érésig számolni kell a különböző betegségek fertőzési nyomásával. Emellett általában egyszerre több kórokozó támadhatja a növényeket.

A virágzáskor károsító betegségek komoly növényvédelmi feladatot jelentenek. A növények védelmi rendszere ekkor már nem olyan aktív, mint fiatal korban, hiszen ekkor a fő feladat már a termésképzés. Ebben az időszakban fokozott „külső” védelemre van szüksége a növényeknek, így a tányérbetegségek ellen továbbra is a kémiai védekezés marad a termés, és ez által a jövedelmezőség fokozásának egyik leghatékonyabb eszköze.

A virágzás kezdetétől számított 1-1,5 hónap alatt megy végbe a kaszatok teljes érési folyamata. Minden, a virágzatot és a tányért károsító tényező jelentős termés mennyiségi veszteséget és minőségi romlást jelent, így veszélyezteti a termelés jövedelmezőségét is.

A fehérpenészes szártő- és tányérrothadás fertőző anyaga szántóföldjeinken folyamatosan megtalálható. A betegség kialakulásának magas páratartalom és alacsonyabb hőmérséklet kedvez.  Már a fertőzés primer tüneteire érdemes figyelni: az állományban könnyen felismerhetők az alacsonyabb, a virágzás kezdetén gyorsan és teljes mértékben elhervadó, majd elhaló növények. A komoly károkat okozó szekunder fertőzés nagyrészt ezekből a növényekből terjed tovább. Megelőző kémiai védekezéssel azonban megakadályozható a betegség elterjedése. A Propulse hatékonyan védi a napraforgót a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás mellett a diaportés szár- és tányérkorhadás, a szürkepenészes tányérrothadás, a fekete szár- és levélfoltosság, valamint az alternáriás levél- és szárfoltosság ellen is.

Felhasználása napraforgóban 0,8-1,0 l/ha dózisban ajánlott. A védekezést megelőző jelleggel javasolt elvégezni, először a napraforgó 6-10 leveles fejlettségi állapotában. Ha a fertőzési viszonyok ebben az időszakban lehetővé teszik a kezelés későbbre halasztását, akkor az első megelőző védekezést a csillagbimbós állapot és a virágzás kezdete között indokolt elvégezni. A második kezelésre ez esetben teljes virágzásban kerüljön sor. A kisebb dózis kijuttatása alacsony fertőzési nyomás esetén nyújt megfelelő védelmet. Magasabb fertőzési nyomás esetén, valamint a szürkepenészes tányérrothadás elleni védekezésre a Propulse a magasabb, 1 l/ha dózisban használható.

A Propulse hatóanyagai közül a fluopiram sejtlégzés-gátló, felszívódó hatóanyag. Kijuttatás után a hatóanyag egy része a növény felületén marad, egy része pedig behatol a növénybe és ott transzlaminárisan és akropetálisan áramlik szét. Ennek köszönhetően a levélfonákot is védi. A fluopiram hatása a gombák életműködésének csaknem minden fázisát érinti, a kezelt állományban a gomba nem képes behatolni a növényi szövetekbe.

A Propulse másik hatóanyaga, a protiokonazol szterol-bioszintézis gátló szisztemikus triazol fungicid. A protiokonazol is a levélfelszínről szívódik fel folyamatosan a levél belsejébe, ahol gyorsan és egyenletesen terjed szét. Gátolja a gombák ergoszterol-bioszintézisét, az appresszóriumok, hausztóriumok képződését, a micéliumok növekedését, és a spóraképződést. A gombák ellen hosszú preventív hatásával tűnik ki, de kuratív és eradikatív hatása is jó.

A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stresszhatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Napraforgóban a Propulse kezelés hatására nő a termés mennyisége és olajtartalma. A kórokozók számára általában kedvezőtlen, száraz időjárási körülmények is stresszt jelentenek a növényeknek. Ha azután a szárazságban legyengült, védelmet nem kapott állományban következik be egy fertőzés, a növények érzékenyebbek lesznek a betegségekre. A Propulse-zal kezelt állományok, a készítmény gombaölő és élettani hatásainak köszönhetően, ezeknek a kedvezőtlen hatásoknak sem lesznek kitéve.

LumiGEN™ technológia: erősebb növényállomány, bőséges termés

2019. augusztus 22. 03:01

Az olajrepce, a kukorica és a napraforgó állományokra elérhető LumiGEN technológiák csökkentik a termesztési kockázatokat, és elősegítik a növények kezdetektől való erőteljes fejlődését.

Veszélyes kártevők: Gyapottok-bagolylepke

2019. augusztus 14. 10:18

Napjainkra Magyarországon a gyapottok-bagolylepke populációi stabilak, egyben nem túlzás kijelenteni, hogy a hazai agrártermelés egyik legnagyobb gazdasági súlyú kártevője.

Új (gondolat)vetés a csávázásban

2019. augusztus 13. 08:20

Az Európai Unió hatósága az egyes rovarölő hatóanyagok betiltásával pontosan kettészelte az őszi kártevők elleni stratégiánkat. Ezidáig a talajlakó és gyökérzetet támadó és a talajfelszín feletti növényi részeket károsító rovarfajok ellen egyidőben és egy helyen – csávázással – lehetett védekezni. Jelenleg kalászosaink föld feletti részeit károsító levéltetvek, kabócák elleni beavatkozást el kell választani a talajban élő lárvák elleni védekezéstől.

Egy különleges évjáratot követ egy másik… - Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

2019. augusztus 12. 04:36

A növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

KWS új generációs kukoricahibridek 2019-ben - Gazdavélemények

2018. október 29. 10:27

A KWS Magyarország Kft. a 2019-es szezonra két új kukorica-, és egy napraforgóhibridet mutat be a magyar gazdálkodóknak.

ZÉRO tolerancia a gyomokkal szemben

2019. március 14. 13:18

A gyomfelvételezés módjának, értékelésének kidolgozása Dr. Újvárosi Miklós nevéhez fűződik. Az első 1947-ben, 80 község határában a rendszeresen talajművelés alá vont szántókon végzett felvételezéshez képest jelentősen átalakult a hazai gyomösszetétel. A tulajdonviszonyok, a gyomirtás változásával, új veszélyes gyomok megjelenésével indokolták a gyomflóra változását a magyar gyomkutatók.

Amit a napraforgó kér!

2018. április 26. 06:51

Az elmúlt évek egyértelműen kedveztek a napraforgónak. A szélsőséges időjárás mellett az általában jó termésátlagok és a tisztességes felvásárlási árak együttesen növelték a vetésterületet, ami valószínűleg elérte a maximumot, vele együtt az össztermés is.