Határszemle
Határszemle

Rovarkártétel és gombabetegségek az őszi kalászosokban

Rovarkártétel és gombabetegségek az őszi kalászosokban

Agrofórum Online

Megjelentek az első rovarkártételre és gombabetegségekre utaló tünetek az őszi kalászosokban. Mire számíthatunk, mit keressünk a területbejárásokkor?

Rovarkártevők

A kedvező időjárási körülmények miatt egyre fokozódik a búza- és árpaállományok levéltetűfertőzése, egyre több kolóniát találhatunk a lombozaton (1. kép).

1. kép: Levéltetvek az árpalevélen (2022.10.18.)

De, ugyanez igaz a kabócák egyedszámára is, az ugyancsak emelkedőben van, ami annak ellenére is igaz, hogy valóban nagy számban való, tömeges előfordulásukra egyelőre még kevés példa adódik. E két kártevőcsoport állományokban való jelenléte komoly veszélyeket hordoz magában, vírusvektorként ugyanis ezek felelősek a gabonáinkat leggyakrabban fertőző vírusos megbetegedések terjesztéséért. A vírusforrások, valamint a vektorszervezetek jelenlétén túl az időjárási körülmények hatnak leginkább egy-egy terület vírusfertőzésének alakulására. Ha az előrejelzésekre tekintünk, azok az elkövetkező egy hónapra a kártevők számára kedvező körülményeket mutatnak, olyanokat, amelyek érdemben nem mérséklik azok aktivitását, így a vírusátadás volumenét sem. Ezért érdemes lehet egy egyszerű rovarölő állománypermetezéssel beavatkozni a folyamatba és csökkenteni a vírusvektor szervezetek számát.

A fenti rovarok jelenléte egyelőre csak egy jövőbeni kártétel esélyét növeli, azonban már jelenleg is szembesülhetünk rovarkárral akkor, ha a már kikelt tábláinkat közelebbről megnézzük. A korán vetett, éppen ezért már fejlett állományokban ugyanis máris nagy számban találhatunk rá a fritlégy lárvájának kártételére. Ennek jól látható jele a növények hajtásának barnulása, száradása (2. kép).

2.kép: Fritlégy kártételének tünetei, elhaló, száradó hajtások a búzaállományban (2022.10.18.)

Amennyiben egy ilyen hajtást megpróbálunk kihúzni a levélhüvelyből, az sokszor kisebb ellenállást követően – vagy akár anélkül is – sikerülni fog, ugyanis azt a növényben fejlődő lárva, a fritlégy nyüve átrágja (3. kép).

3. kép: Fritlégy lárvája által károsított, átrágott hajtás (2022.10.18.)

Az ilyen hajtások belsejében, azok talajhoz közeli, alsó részén sokszor magát a lárvát is megtalálhatjuk (4. kép), hajtásonként egyet.

4. kép: Fritlégy lárvája (2022.10.18.)

A kártétel a főhajtás pusztulását fogja okozni, amelyet az oldalhajtások fokozott képzésével a növény kompenzálhat, de ehhez jó víz- és tápanyagellátásra van szüksége. A már károsító lárvák ellen érdemi hatékonysággal rendelkező védekezési eljárás nincs, kizárólag a kifejlett egyedek gyérítésére, ezen keresztül a lerakott tojások számának csökkentésére van lehetőségünk. Ebben a vírusvektorok ellen a fentiekben javasolt kezelés is megoldást jelenthet, akár egy egyszerű, kontakt hatással rendelkező készítmény is kellően hatékony lehet.

Gombabetegségek

Őszi kalászosaink közül a korán vetett, éppen ezért már fejlett árpaállományokban találhatunk most kórokozóra, elsősorban gabonalisztharmatra (5. kép).

5. kép: Gabonalisztharmat tünetei az árpalevélen (2022.10.18.)

Tünetei olyannyira tipikusak, hogy nem lehet összekeverni más megbetegedéssel. Érzékelhető kár csak abban az esetben következik be a gabonalisztharmat fertőzésekor, ha az erős, és a tömegesen megjelenő tünetek miatt egyes levelek, vagy levélrészek elhalnak (6. kép), így az asszimiláló felület csökken.

6. kép: Lisztharmatfertőzés következtében sárguló, elhalóban lévő levélvég (2022.10.18.)

Más kórokozók megjelenéséhez egyelőre nem ideálisak a feltételek. Csapadékosabbá és párásabbá váló időjárás esetén egyes rozsdabetegségek, hűvösebbé és csapadékosabbá váló körülmények esetén pedig a levélfolt-betegségek megjelenésére számíthatunk.

A növényvédelem területén jelenleg az őszi kalászos állományok vírusokkal történő fertőződésének megakadályozását, a vektorszervezetek, a levéltetvek és a kabócák elleni állománypermetezés fontosságát kell kiemelni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hódok is gyéríthetők, de nem vadászhatók

2024. április 23. 13:40

A hódok a csemetékkel és több méter átmérőjű fákkal is megbirkóznak. Nem kerülik ki a védett fajokat sem, így az őshonos fűzfák és a nyárfák is a fogaik közé kerülnek.

Különleges áttelelő madárfajok jelentek meg a Dél-Alföldön

2024. március 9. 16:10

Hazánk melegedő éghajlata következtében egyre több olyan madárfaj telel át az ország déli részének vizes élőhelyein, amelyek eddig egyáltalán nem vagy a jelenlegi egyedszámban nem voltak jellemzőek a környéken.

Túl meleg az idő, ez odacsaphat a vetéseknek

2024. január 21. 08:10

Az optimálisnál enyhébb az idő, és a jövő héten még éjszaka sem várhatók fagyok. A kórokozók és kártevők egyelőre nem gyérültek számottevően, ami tavasztól visszaüthet a vetésekre.

A tél madarai – szántóföldi élőhelyek

2024. január 10. 10:10

A téli hónapok zordságát, a hideget a szántóföldeken és azok környezetében minden jelen levő élőlény megérzi. A kultúrnövények, valamint a rajtuk élő, táplálkozó kártevők és kórokozók is. Ez alól a madárvilág sem kivétel, így a tél átvészelése ezeknek az állandó testhőmérsékletű állatoknak meglehetősen komoly kihívást jelent.

A borsó-aknázólégy

2019. január 19. 05:38

Az inváziós kártevők sorozatban ezúttal a borsó-aknázólégy földrajzi elterjedését, biológiáját, tápnövénykörét és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

A keresztesvirágúak földibolhái

2019. március 29. 10:37

A káposztaféléket már az ókori rómaiak is ismerték és nagyra értékelték, orvosságként tisztelték és a szegények orvosának titulálták. Jelentőségét nem véletlenül ismerték el, a hazánkban is évszázadok óta termesztett káposztafélék élettani szempontból számos előnyös tulajdonságokat hordoznak, magas a vitamin- (B1, B2, K1 és C), az ásványianyag- és a rosttartalmuk, így kedvelt élelmiszernövények.

Új megoldás a repce tavaszi rovarkártevői ellen

2021. január 25. 08:22

A kertészeti kultúrákban már jól ismert etofenprox hatóanyagú Trebon OSR, új és hatékony lehetőség a repce növényvédelmében.

Inváziós kártevő: a babzsizsik

2019. március 24. 05:33

A babzsizsik közismert, veszélyes raktári kártevő, elsősorban a bab, másodsorban egyéb hüvelyes növények jelentős károsítója.