Házikert
Házikert

5 érv, hogy esőkerttel oldjuk meg a vízelvezetést

5 érv, hogy esőkerttel oldjuk meg a vízelvezetést

Agrofórum Online

Az utóbbi időben egyre több kertbe tervezünk esőkerteket. Nem is véletlen, hiszen rengeteg előnye van az esőkertnek, főleg, ha jól sikerül a kivitelezés.

Az esőkertek a hazai nagy művelői, Farkas-Barta Katáék elvei szerint kezdtek el itthon elterjedni, egész utcák vízelvezetését oldották már meg ezzel a módszerrel. Házikerti körülmények között viszont a nagy előnye az, hogy a kertben megszűnnek a vízmosott, saras foltok, okosan tudunk gazdálkodni a csapadékkal is, ami szintén nagy előny egy esőben szegény évben is.

Első érv: egyes ágyások akár öntözésmentessé is tehetők

Ha szerencsésen választják ki az esőkert helyét, és éves szinten van annyi csapadék, hogy teljesen átnedvesedjen, akkor akár olyan extenzív fenntartású ágyásként is kialakítható, hogy amellett, hogy dekoratív, még fenntartásban is nagyon kevés munkaigényű.

Másik érv a természetes szépsége

Azok a kertészek, akik inkább a teljesen természetközeli látványokhoz szoktak és ezt az irányvonalat kedvelik, ott az esőkert ugyanúgy „kötelező” elem, mint az erdőkert jellegű kertkialakítás. A teljesen természetes kinézetet a sokféle évelő és fűféle adja, ami akár tényleg egész nyáron ontja a virágot is.

Elrejthetők az esőkert aljába a fanyesedékek is

Mivel az esőkertek aljába fanyesedékes keverék kell, sok esetben, ha már meglévő kertről van szó, akkor mindig van fanyesedék. Így ennek fényében, ha új esőkertben gondolkodunk, akkor adott, hogy elrejtsük az első rétegekben a felesleges gallyak aprítékát.

Ugyanígy mulcsozáshoz is használható a talajfelszínen, ami szintén segíti a víz megtartását az ágyáson belül.

Az esőkert alkalmazásával megszűnhetnek a vízmosások a kertben (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/ules-szorme-macska-haziallat-6963403/)

Otthoni eszközökkel is kialakítható

Mielőtt bárki azt gondolja, hogy ez az esőkert téma úri huncutság és biztos sokba kerül, a jó hír az: nem!

Az esőkert otthoni eszközökkel, alapanyagokkal is kialakítható, mert a rétegrendeket is össze lehet úgy válogatni, hogy magunk keverjük össze a rétegrend szerinti talajkeverékeket.

Megoldást adhat a nagyon lejtős kertek vízmosásaira is!

Egyre több tapasztalat van már szerencsére a lejtős kertek vízkezelésére is, ami nem feltétlen komoly műszaki feladatokat és betonfalakat jelent. Műszakilag már régóta kiforrtak a nagy támfalak, a vízvetők és esővízgyűjtők, szikkasztók, de amikor ezek nélkül kell megoldást találni, akkor az sokáig kihívás volt.

A közelmúltban egy budapesti telek esetében is a 45 fokos dőlésszög egy nagy problémát jelentett, már teraszosra elvégezték a fiatalok a földmunkát, de egy nagyobb esőnél zúdult le a kerten keresztül az esővíz, sárral együtt. Hogyan lehet itt megoldás az esőkert?

Minden egyes teraszra a meglévő vízmosások vonalába készült el maga az a speciális rétegrend, ami az ilyen esőzéseknél pufferként nagy mennyiségű vizet képes elraktározni.

Ilyenkor ugyanúgy virágágyást, évelőágyást tervezünk rá, mert az esztétika is fontos szempont természetesen, de így a nagy plusz vízmennyiség eltárolható már.

Ugyanígy a rézsük tetejénél is vastag növényzettel kalkuláltunk, hogy már ott legyen egy olyan felfogása a víznek, ami lassítja a sebességét nagy eső esetén is.

Fákat és cserjéket is terveztünk bele, hogy minél több réteg védje a talajt és így nemcsak horizontálisan, de vertikálisan is lassítjuk a víz talajra érkezését, ami szintén csökkenti a nagy vízmosások kialakulását, a helyenként elképesztő nagy saras foltok megjelenését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

7 jó tanács a forró nyári napokra: hogyan segítsünk a muskátliknak a nagy hőségben

2024. július 22. 13:10

A muskátlik tartós károsodás nélkül elviselik az átmeneti szárazságot, mivel száruk és húsos leveleik képesek elraktározni a vizet.

Még nem késő - ezek a legfontosabb júliusi teendők a kertben

2024. július 22. 05:40

A nyár közepén már ontja magából a kert a gyümölcsöket, zöldségeket, de ezerszám nyílnak a virágzók is. Nézzük sorra a júliusi legfontosabb teendőket a kertben!

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Kukoricatermesztés: van hova fejlődni

2019. augusztus 26. 09:07

Ha augusztus, akkor FarmerExpo és természetesen Növénytermesztési Konferencia is. Az idei rendezvény előadásai a fenntartható kukoricatermesztés témája köré rendeződtek.

Szükséges ápolni a fürtös gyöngyikét a kertben?

2023. április 6. 04:36

Kérem a segítségüket! Kell-e ápolni a kertben nevelt fürtös gyöngyikét?

Az öntözésfejlesztés gátjai Magyarországon II. rész

2018. március 29. 09:47

Az eddig beadott pályázatokkal kapcsolatosan elmondható, hogy voltak páran azon szerencsések, akik már saját kockázatukra megvalósították a beruházást. Ők jártak jól!

Így indítsuk a balkonkertet tavasszal!

2023. április 17. 06:37

Nézzük, hogyan készül a balkonkert, lássuk az alapoktól!