Házikert
Házikert

Az őszi kert 5 legszebb virága

Az őszi kert 5 legszebb virága

Agrofórum Online

Még ősszel sem kell lemondanunk a virágszínekről, hiszen a krizantémtól egészen a díszkáposztán át az árvácskáig, rengeteg szín és forma vesz minket körül. Akár a temetői sírokra is tehetünk "igazi" őszi virágokat.

A csarabokról korábban írtam már, de ezek is az ősz kedvelt növényei közé tartoznak. Többféle színváltozata van, akár mindből ültethetünk a díszkertbe, hogy minél színesebb ágyásaink legyenek.

A krizantém – az örök klasszikus

Egyidőben az ügyfeleimnek, amikor krizantémot javasoltam az évelőágyásba, akkor felhorkantak, hogy mit gondolok! Hiszen az temetői virág! Pedig a krizantém az egyik legszebb ősszel virágzó növényünk. Rengeteg mesebeli színben kapható már, aminek hála elképesztő jól kinéző ágyásokat vagy összeültetéseket lehet vele készíteni. Nem is feltétlen kell maradni a klasszikus formáknál, a teltvirágúakba is nyugodtan kacsintsunk bele, hiszen a legszebb színek azok között rejtőznek!

A krizantémok között mára már vagy 20.000 fajta létezik, nekem a legjobban a pókvirágú és a pompom fajták tetszenek, de a százszorszépekhez hasonlító krizantémok is igen kedveltek.

Őszi sisakvirág

Az őszi sisakvirág élénk kék virágával szemetgyönyörködtető látvány. Az ágyásból kiemelkedő magas virágszárakon több kék virág található, fő virágzási ideje augusztustól tart október végéig, vagy indiánnyáron akár kicsit tovább is.

Évelő őszirózsák

A másik kék vagy lila virágtengert nekünk az őszirózsák adják, légies könnyedséggel lengedeznek az őszi szélben virágaik, közben ezernyi és egy beporzó rovar látogatja őket.

Aki imádja az évelőket, az biztos gyűjtött már be a kertjébe napfényvirágot (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/gyar-novekedes-viragzo-sarga-viragok-18265692/)

Díszkáposzta, ami viszont nem évelő

Ahogyan az árvácska sem lesz örökéletű a kertben, úgy a díszkáposzta is a kora tavaszi és téli, vagyis inkább őszi kert dísze. Nagyszerű dézsás összeültetéseket lehet készíteni vele, de temetői növénynek is kiváló, mert igen jó a tűrőképessége. Talán ezért is olyan kedvelt a városi járdaszigetek közepétől kezdve a közparkokig, mert még a szmogot is jól tűri.

Csarabbal és krizantémmal nagyon szép összeültetve, előtérben mellé pár cserépnyi árvácskával.

Ráadásként a Helenium

Aki imádja az évelőket, az biztos gyűjtött már be a kertjébe Heleniumot, vagyis napfényvirágot. Nem összekeverendő a kokárdavirággal, a virág közepe az árulkodó, de színes “szirmai” élénk vöröses narancssárgák ugyanúgy.

Szintén izgalmas összeültetni sisakvirággal, krizantémmal is, alatta vagy szegélynövénynek egy kis tarackoló kékgyökérrel. Mindig a komplementer színekben van a titok nyitja!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ideális növények homokos talajra

2024. június 21. 16:10

Az ilyen jellegű termőföld jellemzően igen gazdag tápanyagokban, mint például káliumban, vasban, bórban és cinkben.

Így kerüljük el, hogy a nyári forróságban kiégjen a gyep

2024. június 21. 08:40

A legjobb időpont az öntözésre a kora reggel, amikor a hőmérséklet még alacsony és a párolgás normális szintű.

Veteményesek megfelelő sor- és tőtávolsága: ezért érdemes figyelembe vennie

2024. június 20. 13:10

Általuk csökkenthetjük a betegségek és kártevők előfordulásának esélyét, valamint megkönnyíti a növények gondozását és betakarítását is.

Egymást segítő növények a gyakorlatban

2024. június 15. 05:40

Egymást segítő növények rendszerét mutatjuk be az idei KertAkadémia napon is Tabdiban!

Ne dobja ki az ünnepek után a krizantémokat!

2023. szeptember 30. 08:10

Ahogy hűvösebbre fordul az időjárás, megjelennek az ősz első jelei: a vöröses, sárgás, pirosas és barnás élénk árnyalatokban tündöklő falevelek, amelyek szépséges színes szőttessé varázsolják a természetet. No és a krizantémok, amelyek egyre-másra tűnnek fel a Halloween-i tökdekorációk mellett a bejárati lépcsőkön, a teraszokon és a kertekben.

Idén a zöld és a kétszínű krizantém a sláger

2018. november 1. 08:33

Tekintve az erősen szezonális jelleget, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést és feszes időzítést igényel a krizantém esetében. A vágott virágot több napos pulton tartásra felkészítve kell átadni a boltosoknak.

Érdemes hazai krizantémot vásárolni

2022. október 29. 08:03

Tekintve a krizantém erősen szezonális jellegét, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést és feszes időzítést igényel.

Őszi ötletek balkonláda beültetésére

2023. szeptember 27. 17:10

Évszakonként is cserélhetjük a balkonláda növényeit, hiszen annyi csodaszép lehetőség van a kertészetekben, hogy ne érjük be csak 1-1 opcióval!