Házikert
Házikert

Galagonya: a szív jótevője és értékes dísznövény

Galagonya: a szív jótevője és értékes dísznövény

Agrofórum Online

A galagonya a rózsafélék családjának egyik nemzetsége, az ide tartozó növényeknek kiváló gyógyhatásuk miatt nem csak a díszértékük jelentős.

A Kárpát-medencében is vannak őshonos fajai a galagonyának: egybibés galagonya, fekete galagonya, rózsaképű galagonya, cseregalagonya, tehát még azt is mondhatjuk, hogy vadon is gyűjthető akár, ha gyógynövényként tekintünk rá.

Mivel egy viszonylag lassan fejlődő növényről van szó, az első pár évben díszfaként igen kicsi növekménye van, de ha begyökeresedik és elkezdi jól érezni magát, akkor nagyon szép lombot nevel és éke lesz a kertnek.

Az almatermései igen aprók, mely a vacok megduzzadásával keletkezik. A magjának héja nagyon kemény, melynek az a lényege, hogy amikor az állatok elfogyasztják a kis almaterméseket, akkor a mag a bélcsatornán sértetlenül áthalad és így messzire el tud jutni az anyanövénytől.

Egyes botanikusok szerint a galagonyáknak közel ezer faja van. Ezek között sok az átmeneti vagy hibrid alak. Főleg az északi féltekén terjedt el.

Milyen gyógyhatással rendelkezik a galagonya?

A galagonyát a szív jótevőjének is nevezik, rengeteg szívet támogató teakeverék alapvető összetevője.

Annyira elfogadott, hogy a szívre jó hatással bír, hogy sokszor kardiológusok is előszeretettel írják fel gyógyszerek mellett, vagy akár helyett.

Hatóanyagát a növény leveléből, virágából vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki, melyet akár házilag is megtehetünk gyógytea formájában.

A galagonyát a szív jótevőjének is nevezik (fotó: Pixabay)

Hatóanyagok szempontjából igen gazdag összetétellel rendelkezik. A galagonya flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), amin-származékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket tartalmaz. Ezek a hatóanyagok egyszerre fejtik ki kedvező hatásukat, így jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszes szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén, ami miatt a kardiológusok is szívesen vetik be a kezelések során.

Egyes tanulmányok szerint a visszerek esetén is javasolhatják a szakorvosok. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

Érdekessége, hogy már az időszámítás előtti időkben is használták, de akkor még nem a szívre, hanem a köszvény kezelésére. Szívre gyakorolt hatása csak a 17. század óta ismert.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egymást segítő növények a gyakorlatban

2024. június 15. 05:40

Egymást segítő növények rendszerét mutatjuk be az idei KertAkadémia napon is Tabdiban!

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

Miért ideális növény a kertbe a vasfű?

2023. május 23. 05:36

Nézzük most sorra azt, hogy mit érdemes tudni a vasfűről!

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Így vásároljunk növényeket tudatosan

2023. október 15. 12:10

A növényvásárlásnak is vannak alapszabályai, melyeket ha nem tartunk be, akkor pénzkidobás lesz a vége.

Mindent a seprűzanótról

2021. december 23. 04:36

A seprűzanót vagy seprőzanót hazai karrierje egy amerikai mesével kezdődött, majd a különleges téli dekorációt igénylők bejárati ajtajánál folytatódott. Mit kell tudnunk a növényről? Hogyan gondozzuk, hogy év közben a kertünket díszítse?