A guaranával főleg étrendkiegészítős csomagolásokon találkozunk, amikor az a felirat, hogy C-vitamin guaranával. De mi az a guarana? Eszik vagy isszák?
A guarana egy különleges gyümölcsféle, ha szabad így fogalmazni. A szappanfavirágúak családjába tartozik. Klasszikus virágformája alapján fel is ismerhető származása.
Termése toktermés, mely három magot tartalmaz. A mag nagy részét a sziklevél teszi ki és így a feldolgozása is a sziklevelek pörkölésével történik. A pörkölés után a magvakat összeaprítják, finom porrá őrlik, majd vízzel elkeverik péppé, hengereket formálnak belőle és így kiszárítják.
Honnan származik a guarana?
Dél-Amerikában őshonos faj, így az ottani indiánok már évszázadok óta használják. A koffeintartalom 2,5-8%-ot is elérheti. Ennek köszönhetően javítja a testi és szellemi teljesítőképességet.
Mire való ez a különleges nevű növény?
Mivel a guarana élénkítő hatású, így régóta italok alapanyaga is, nem véletlen, hogy a C-vitamin mellé is egyes gyártók hozzáadják. Élénkítő hatását az indián közösségek általános roborálóként is használták. Ennek egyik oka, hogy a zsírlebontást, a cukrok lebontását felgyorsítja, így egy időben a fogyókúrás készítményekben is megjelent.
Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető, így aki a koffeinre vagy származékaira érzékeny, az kérje ki fogyasztás előtt kezelőorvosa tanácsát azért.
Egy új kutatás szerint nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található.
A természet füvészkertje. Reader’s Digest külön számot is szentelt ennek a növénynek sok évvel ezelőtt, amikor igazán felkeltette az érdeklődését a kutatóknak.
Mivel antioxidáns profilja hasonlít a zöld teáéhoz a vizsgálatok alapján, így nem véletlen, hogy elterjedt a világon. Az természetesen már más kérdés, hogy epigenetikailag egy amazonasi növény mennyire megfelelő egy Kárpát-medencében élő ember számára, ha gyógyhatásokról beszélünk, de azért ez is egy érdekes kérdéssorozatot vetne fel, talán egy következő cikk témájaként.
A kutatások egyik ága a rákos sejtekre gyakorolt hatását vizsgálta. A kiinduló alap az volt, hogy abban a térségben nagyon ritka volt a rákos megbetegedés, ahol aktívan ennek a növénynek a „drogját” fogyasztották. Persze az életkörülmények, más táplálkozási tényezők és a civilizációs szokások is teljesen mások voltak, mint jelen korunkban. A koffein és koffeinszármazékok magas antixidáns hatása a laborvizsgálatok alapján hatásosan felveszi a harcot a rákos sejtek ellen, de természetesen nem mindenhatóak. Bár a vizsgálatok azt hozták ki sokfelé, hogy csodaszernek is tekinthető, azért tudjuk jól, hogy a többi környezeti tényező, mint puffer ugyanúgy befolyással van a betegségekre.
Itthon megnevelhető növényként?
Mivel a guarana az Amazonas-vidékén él, ennek minden klimatikai tulajdonságával együtt, így itthon viszonylag nehéz megtartani növényként.
Télikertben, üvegházban érdemes vele csak próbálkozni, mert nem csak hőigénye magas, de páraigénye és fényigénye is. Mivel kúszónövény, így támrendszert is fog igényelni idővel.