Sokan vágynak saját citrusfára, méghozzá saját, magból nevelt csemetére, ami egy nap gyümölcsöt is hoz. Igaz, nem sokat, de az mégiscsak bio gyümölcs lesz, és akkor még nem beszéltünk a mesés mediterrán hangulatról, amit egy ilyen egzotikus fa látványa eredményez.
A terv nem lehetetlen, de nem szabad túlzott elvárásokkal nekilátni a feladatnak. A magból nevelt citrusfák ugyanis csak sokára, olykor 5-6 év múlva hoznak termést, és akkor sem sokat. Természetesen gondolkodhatunk úgy is, hogy rögtön több magot ültetünk, és akkor egész évben gyönyörködhetünk az aromásan illatozó, csillogó örökzöld levelű fáinkban, amelyekből idővel egész szép mennyiségű gyümölcsünk lesz. A növény nevelése jókora türelmet igényel, mivel a citrusfélék nagyon lassan nőnek, de ha egyszer gyökeret eresztenek, az esetek nagy részében életerősebbek és egészségesebbek, mint a dugványozással vagy nemesített oltóanyagokkal nevelt társaik.
Mely citrusfélék alkalmasak a leginkább a nevelésre?
- Citromfa (Citrus limon): Világos, fűrészes szélű leveleket és kékesfehér, finoman illatozó virágokat hoz.
- Narancsfa (Citrus sinensis): Hosszúkás, fogazott levelei és édes illatú fehér virágai sokak kedvence.
- Mandarinfa (Citrus reticulata): Dús, tövises cserje nő a magból, melynek apró fehér virágai erős illatot árasztanak.
- Kalamandarin (Citrus mitis): Bokros, szép látványt nyújtó cserje, melynek levelei bőrszerűek, gyümölcsei aprók, narancsos színűek. A kumvkat (Fortunella polyandra) és a vadmandarin hibridje.
Most azonban lássuk a legfontosabb lépéseket!
- A legfontosabb, hogy organikus citromot válasszunk, mivel a hagyományos citrommag meglehet, sosem fog kicsírázni, vagy ha mégis, nem hoz majd termést. A csíraképes magok többnyire a nehéz, lédús, érett gyümölcsökben bújnak meg. Ha megvan a kiszemelt gyümölcs, pucoljuk meg, szedjük gerezdekre és a magokat fejtsük le a gyümölcshúsról.
- Műanyag kaspó helyett inkább kisebb-nagyobb cserepeket használjunk. Töltsünk bele laza szerkezetű virágföldet, és cserepenként 1-1 magot ültessünk el kb. 1 cm mélyre.
- Finoman öntözzük / permetezzük meg a magot, majd húzzunk egy műanyag zacskót a cserépre. A cseréppel érintkező részét erősítsük meg egy gumiszalaggal vagy zsinórral.
- A cserepeket tároljuk meleg helyen, azaz legalább 16 fokos, vagy annál melegebb helyiségben. Ügyeljünk rá, hogy a földjük folyamatosan nedves legyen és sose száradjon ki.
- Az élősködőkre is figyelnünk kell, amelyek nagyon szeretik a citrusféléket, így ha megjelennek, azonnal meg kell szüntetnünk a támadást.
- Ahogy megjelennek az első hajtások (ez kb. 2 hét), a növényt tegyük ki a napra, ha pedig a növény levelei már kinőtték a zsákot, távolítsuk el azt a cserépről.
- Ha a citromfa kinövi a cserepét, óvatosan, figyelve arra, hogy véletlenül se sértsük meg a gyökereket, a növényt tápanyag-dús, szellős, jó vízáteresztő földbe kell átültetni.
Mi, ami árt a citromfának?
- Ha a cserepek száraz levegőben, fűtőtest közelében tartjuk.
A cserepeknek az a legjobb, ha napos, szélvédett helyen állnak legalább napi 12-14 órán át – nyáron kitehetjük őket a szabad levegőre is. Télen, ha nincs elegendő napfény a lakásban, mesterséges fénnyel segítsünk rá a napsütésre.
- Ha a cserepek alatti tálkában pang a víz.
Ügyeljünk a megfelelő vízelvezetésre, a kerámiaedényünk alján minden esetben legyen lyuk, ami megakadályozza, hogy a növény vízben álljon. Hetente legalább két alkalommal öntözzük meg a növényt.
- Ha a citrusfának nincs elegendő helye a növekedésre.
Legalább 20 cm átmérőjű kerámiaedénnyel kezdjük a növény nevelését, amit később, 2 évente mindig cseréljünk nagyobbra.
- Ha a növény huzatnak vagy erős hőingadozásnak van kitéve.
Erre télen, a fűtés szezonban, különösen szellőztetés idején nagyon kell ügyelni.
- Ha hideg csapvízzel locsoljuk a növényt.
A szobahőmérsékletű esővíz használata a legelőnyösebb a citromfa számára, de ha nincs módunk esővíz gyűjtésre, megteszi a csapvíz is, megfelelő (pl. algatartalmú) tápoldatokkal keverve.
- Ha a növény nincs visszavágva.
A citromfa, ahogy növekszik, igényli, hogy időről-időre vissza legyen vágva. A leveleket érdemes néha lemosni, ezzel is elkerülhetjük a kártevők támadását.
Forrás:
Atlasz Kiadó: Gyógy- és fűszernövény kalauz