Házikert
Házikert

Lékelés helyett: milyen a jó görögdinnye?

Lékelés helyett: milyen a jó görögdinnye?

Agrofórum Online

Mióta nincs lékelési lehetőség, egyre többen választanak „nem jó” dinnyét. Mi a titka a jó dinnyének, és hogyan ismerhető fel a piacon lékelés nélkül, hogy a dinnye jó vagy sem?

A görögdinnyén 5 fontos jelző van, amit ha megfigyelünk, akkor várhatóan nem futunk vele lyukra. A régi klasszikus kopogtatós dolgot sokan ismerik, hogy a hang árulkodó, de ennél sokkal több lehetőség is van még az állapot megfigyelésére.

A lédús és érett görögdinnye a nyári hőségben kincset ér, így azonosítsuk be a legfinomabbakat!

A héj külleme és épsége

Általában a dinnye mérete nem érdekes a minőség szempontjából, de mivel a dinnye 90%-a víz, így minél nagyobb a dinnye, annál nagyobb az édes bél mérete is. Emellett van egy tézis, miszerint a gömbölyűbb dinnyék édesebbek. Hogy ez mennyire így van, ezt tesztelhetjük könnyen.

Az viszont fontos, hogy a dinnyehéj legyen sértetlen és fényes. A matt felületű dinnye általában nem lesz olyan finom, mint várnánk, ha csak a méretet nézzük.

Az a bizonyos sárga folt

Érdekesség, hogy minél többet volt a dinnye a napon, annál sötétebb a sárga folt a dinnye héjon. Így a sárga folt léte nem az éretlenség jele, mert az érett dinnyén is van sárga folt, mert itt érintkezik a dinnye a talajjal, ahol nem süti a nap. De a sötétebb sárga színű folt mindig jót jelent: eleget volt a dinnye a napon!

Édes illata már egy olyan jel, amiről felismerhetjük az érett dinnyét (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-egeszseges-piros-magok-1398655/)

A szár állapota

A dinnyének a szára is mutatja, mennyire érett a dinnye és mennyire régen van leszedve a gyümölcs. Annak a dinnyének a szára, ami kiszáradt, az természetes módon ért be a földeken, ez már egy jó jel. A csavart szár tipikusan annak a jele, hogy a dinnyét megforgatták a földön, hogy gyorsabban beérjen, így a szár is csavarodottnak látszik. Sokszor ez már okozhat ízetlen görögdinnyét.

A görögdinnye hangja

Mintha egy hangszer lenne. Minél jobban kong, annál érettebb. A kopogtatás a dinnyeszezonban a legjobb dolog a világon. Rendületlenül állunk a dinnyéspultnál és kopogtatunk. A dinnye nem hallat semmilyen visszhangot, a dinnye éretlen. Ha belülről kongó hangot hallunk, akkor a dinnye várhatóan rendesen érett.

Szagoljuk meg!

A dinnye illatos. Édes illata már egy olyan jel, amiről felismerhetjük az érett dinnyét. A sárgadinnye is jellegzetes illatú, így ha a sárgadinnye édes illatát érezzük, akkor kiváló minőségű dinnyével lesz dolgunk!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.

Megérkezett a magyar dinnye, ennyibe kerül most

2023. július 11. 15:41

A közelmúltban tartotta meg dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatóját a NAK, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével (MDE) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel közösen.

SPAR: slágertermék lesz a magyar dinnye

2018. július 5. 13:20

A fogyasztói visszajelzések azt bizonyítják, hogy nagyon kedvelt a magyar dinnye, különösen a „hagyományos” magvas görögdinnye iránt folyamatos a kereslet a SPAR és INTERSPAR áruházakban.

Jó hír: szeptember-októberig elég lehet a magyar dinnye

2023. július 27. 16:40

Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, a mennyiség mellett pedig a minőségre sem lehet panasz. Az ország valamennyi termesztőkörzetében kiváló minőségű magyar görögdinnye terem, egyes régiók szeptember közepéig el tudják látni a piacot, hazai sárgadinnyével pedig még októberben is találkozhatnak a vásárlók.