Házikert
Házikert

Mi az az ökológiai kert?

Mi az az ökológiai kert?

Agrofórum Online

Mióta nagy divat a fenntarthatóság és az ökokertek, mindig felmerül a kérdés, hogy házikerti körülmények között, vajon milyen az ökológiai kert? Nézzük végig, milyen ismérvei, és akár alapkövetelményei vannak annak, hogy valódi ökokertünk legyen!

Ahhoz, hogy valódi ökológiai kertünk legyen, nagyon sok dolgot át kell formálni a szemléletünkben. Itt nem csak az „élire vasalt” gyepről van szó, sokkal jobban túlmutat a történet ezen. Az alapja az egésznek az, hogy minden mindennel összefügg, és ennek szellemében kell tennünk nagyjából mindent a kertben és a ház körül is.

Sokszínűség növénytől az állatvilágig

A sokszínűség rendkívül fontos az ökológiai kert kialakításakor. Olyan talán a világon nincs, hogy teljesen ökokert tud lenni egy gyep-tuja kombináció, vagy egy majdnem teljesen térkövezett kert benne pár gömbre vágott tiszafával és némi muskátlival. A sokszínűség azt jelenti, hogy a növények faj- és fajtaszáma is alapkitétel, hiszen a fajgazdagság a nevében is hordozza, hogy nem a darabszám a fontos, hanem a változatosság.

Minden rovarnak van tápnövénye és ehhez illeszkedjünk is!

Aki kicsit is jártas a lepkebarát kertek világában – melyről már én magam is egész kertészfüzetet írtam pár évvel ezelőtt -, az jól tudja, hogy minden lepkefajnak megvan a tápnövénye és pontosan tudni lehet, hogy mely növényfajok mely lepkefajokat vonzzák. Így ha például rovarvilágban is gazdag kertet szeretnénk, akkor ehhez mérten érdemes a növényeket is összeválogatni.

Hatás és ellenhatás a kertben

Akármit teszünk a kertben, az kihatással lesz rá. Itt nemcsak a növényvédő szer használatára gondolok, hanem akár egy drasztikusabb fűnyírás is okozhat kellemetlenséget egy igazi ökokertben. Ennek az az oka, hogy bármilyen ápolási munkát végzünk, hozzányúlunk ahhoz a finoman harmonikus rendszerhez, amiben az élőlények élnek és felborul kicsit – többnyire csak időszakosan – a rendszer.

Pontosan tudni lehet, hogy mely növényfajok mely lepkefajokat vonzzák (fotó: Pixabay)

Vegyszerek hatásai a kertben

A vegyszerek kérdése azért izgalmas, mert itt arra is figyelni kell, hogy minden vegyszerhasználat akár az egész kertre kiterjedhet. Ha egyszer is permeteztünk – bár ez nem ördögtől való – az onnantól kezdve a természetes rendszerbe piszkál bele. Mondok példát: ha kipusztítjuk az összes levéltetvet egy szuperszelektív levéltetűirtóval, akkor mit esznek utána a katicabogarak, fátyolkák?

Az ökokertben vannak kártevők!

Az ökokertben mindig vannak kártevők! Ezt nem árt a fejünkbe vésni, mert egy biokert vagy ökokert nem jelenti azt, hogy minden tökéletes formájú és idilli. Az ökokertben ugyanúgy vannak kártevők, mint egy „sima” kertben, csak maximum más az arány! Az arány a hasznos és általunk kártevőként számon tartott élőlények száma között. De egyik sincs a másik nélkül.

Fenntartható növényekkel az ökokertért

Amikor kerttervezés miatt hozzám fordulnak, akkor az egyik első lépés, hogy tisztázzuk a fenntartható kert fogalmát. Kedves Olvasó: mit is jelent az, hogy fenntartható kert?

Egy állandóan metszést vagy a tápanyagok utánpótlását, netán teleltetést igénylő faj, vagy akárcsak egy egynyári növény nem tartozik bele a fenntartható kert rendszerébe. Ettől még színesítésképpen vásárolhatunk egynyáriakat, de a fő váza a kertnek a harmonikus mennyiségű örökzöld, lombhullató fa és cserje, az évelő növények sokasága.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vigyázat! A magaságyásokban telelő egerek hantavírust terjeszthetnek

2024. február 21. 09:10

Az ember azt hinné, hogy a magaságyásokba ültetett zöldségek és gyümölcsök sokkal biztonságosabb körülmények között termeszthetők, mint a szabadföldiek. Nem árt azonban, ha tudjuk: az egerek előszeretettel telelnek át a magaságyásokban, és nem ritkán hantavírus-hordozók.

Így válasszunk paprikafajtát a kertbe!

2024. február 21. 05:40

A hangzatos fajtanevek és szépen befotózott borítóképek mögött sok egyéb információ is lapul, és gyakran olyan fóliaházba való fajták termesztését kezdi el a hétköznapi hobbikertész, hogy nem is csoda, ha beletörik a bicskája.

Amit a paprikákról tudni érdemes

2024. február 15. 05:40

Egy kis élelmiszeripari összefoglalóként nézzük sorra amit a paprikákról tudni érdemes!

Tobozból mulcsot? Miért ne?

2024. február 14. 07:10

Nem kérdés, hogy sokkal szebbek azok a kertek, amelyekben a kisebb-nagyobb cserjéket, virág-szigeteket szépséges árnyalatú mulcs veszi körül, ráadásul ezek körül a talaj kevésbé szárad ki, a gazok sem ütik fel a fejüket és még sorolhatnánk az előnyöket. De mi van akkor, ha valakinek nincs pénze arra, hogy a kertjét méregdrága mulccsal terítse be?

Tudnivalók a növényvédő szer vásárlási, forgalmazási és felhasználási engedélyek érvényességéről

2021. január 15. 06:56

A koronavírus-járványra tekintettel a növényvédelmi hatóság a 2020. november 4. napját követően lejáró zöld és fehér könyveket – a lejáró személyi okmányokhoz hasonlóan – a veszélyhelyzet megszüntetését követő 180 napig még érvényesnek tekinti.

Megjelent a Nufarm 2021. évi termékkatalógusa

2021. január 15. 16:21

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2021, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.

Az Európai Bizottság pontosítja a növényvédőszer-használati tilalom részletszabályait

2018. február 21. 07:30

A zöldítésben elszámolni kívánt évelő nitrogénmegkötő növénykultúrákban január 1-jétől december 31-ig (kivéve a telepítés és a feltörés évét) tilos a növényvédőszer-használat abban az évben, amikor a területet ökológiai jelentőségű területként elszámolják.

800 liter növényvédő szer szivárgott ki a pótkocsiból

2022. május 14. 09:16

Németországban súlyos baleset történt egy traktorszerelvénnyel.