Amikor elkezdődött a mogyoróbokrok virágzása, akkor a közösségi oldalak is megteltek az első hírnökökkel és minden kertrajongó fotózta saját cserjéjét, hogy bizony, itt a tavasz. De a mogyoróbarka nem csak önmagába véve szép tavaszi látványt nyújt a kopár tél után, de még gyógyhatással is rendelkezik. Ennek jártunk utána!
Persze rögtön így az elején leszögezhetjük, hogy az allergiások gyógyászati oldalon kerüljék a mogyoróbarka-teát és kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét is a fogyasztás elött!
A mogyoróbarkák már januártól nyílhatnak. Sárga, szélporozta virágaik az első kellemes látványt adják a tél után.
A nem allergiások számára az a jó hír, hogy erősítő teakeverékekhez bátran használható.
A mogyoróbarka teáról rengeteg feljegyzés található a népgyógyászati leírásokban. Erősítik az immunrendszert, vitalizálnak, anyagcsereserkentőek és javítják a vérkeringést is, ráadásul izzasztó hatásáról is beszámolnak.
Érdekességek a mogyoróbarkáról
Egy időben lisztekbe tették megőrölve, miután kiszárították. Ez azért is érdekes, mert lisztpótlóként most is használják sokfelé, de itt is szintén az allergiások számára ez egy fontos plusz információ lehet.
A mogyoróbarkát mindig módjával szedjük. Egyrészt azért, mert sokszor nem is tudjuk, hogy allergiások vagyunk rá. Másfelől meg azért, mert az első beporzórovarok első tápanyagaként is szolgál, ami miatt értékes a természetben élő állatok számára.
Keresztallergia is érdekes lehet
Szintén izgalmas dolog a keresztallergiák világa. Sokszor nem is gondolunk bele, hogy egy görögdinnye allergiánál a parlagfű-allergia, az ürömre való allergia is felerősödik, pedig a dinnyeevéskor észre sem vesszük, hogy gond lenne.
Még mielőtt belevágunk házilag ilyesmibe, nem árt tisztában lenni önmagunk érzékenységével.
Nem csak a barka az értékes
A mogyoró esetében a levéldrog (Coryli folium) is értékes. (Drog az a növényi rész, mely gyógyhatásáért gyűjtésre kerül. Nem keverendő össze a kábítószer fogalmával.)
A mogyorólevelek kevés illóolajat, cseranyagot, palmitinsavat, flavonoidokat, klorogénsavat, taraxaszterolt, béta-szitoszterolt.
Természetesen az élelmiszeriparban is igen kedvelt alapanyag a törökmogyoró, így a cukrászipar, a gasztronómia és az élelmiszeripar majd minden ága használja a mogyorót. Ilyenkor nem a gyógyhatása a lényeg, hanem termésének az olajos magja, amely lisztté is őrölhető és akár egy gluténmentes étrend egyik alapköve is lehet.