34℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Növénytermesztés

3–5 tonnás hozamokkal kezdődött a kukorica betakarítása – nincs már perspektíva a növényben?

Agrofórum Online

Erős mondatok hangzottak el a kukoricáról egy, a napokban zajlott debreceni konferencián. Vajon miért állnak szemben a globális trendek a magyarországi helyzettel?

A Debreceni Egyetem agrárkarán 27. alkalommal rendeztek kukorica-, napraforgó- és szójatanácskozást szeptember legelején. Ezen tartott előadást Futó Zoltán, a MATE Környezettudományi Intézet Öntözésfejlesztési és Meliorációs Tanszékének ​​​​​egyetemi docense, mégpedig az idén (is) sokat sínylődő haszonnövényünk, a kukorica lehetőségeiről és kilátásairól.

Egyre többen meggondolják, hogy foglalkozzanak-e a kukoricával, mert ez a leginkább aszályérzékeny növényünk, vagyis a jelenlegi változó klímában a legnehezebben termeszthető. Pedig világszinten perspektivikus növényről van szó, amely nagyobb terméspotenciállal rendelkezik, mint a klasszikus gabonafélék, jelenleg 1200 millió tonna kukoricát állít elő a világ, bő 200 millió hektáron

– mutatott rá a globális trendek és a magyarországi helyzet szembenállására Futó Zoltán. Aki egyáltalán nem optimista az idei évre vonatkozólag, és alighanem joggal, hiszen az augusztus második felében Dél-Békésben megindult kukoricabetakarítás egyelőre 3 és 5,2 t/ha közötti hozamokat mutat.

Aszály és vízhiány

A HungaroMet friss jelentése szerint szeptember elején aszályhelyzet csak a hegyvidékeken nincs Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a mezőgazdasági területeket súlyos vagy nagyfokú aszály sújtja.

Augusztus 28-án hazánk nagy részén 150-200 mm víz hiányzott a felső 1 méteres talajrétegből, és az ilyen évjáratok egyre gyakoribbak lesznek. Mindez nemcsak a kukoricának katasztrofális, de az azt követő őszi vetésű növényeknek is.

A klíma megváltozása sok mindenben átgondolásra készteti a gazdákat. A kukoricatermesztéstől idehaza sokaknak elvette a kedvét, a három nagy termesztési régiónkban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Észak-Alföld) közel 100 ezer hektárral csökkent a vetésterületet az elmúlt években.

A gazdák egyre kevesebb lehetőséget látnak a növényben, ám ez nem így van, a kukorica terméspotenciálja jó, csak ki kell hozni belőle

– véli az egyetemi docens. A szarvasi kísérleteik tapasztalatai alapján pedig elmondta, hogy megdőlni látszik Ruzsányi László professzornak a kukorica vízfelvételi dinamikáját felvázoló modellje is. Korábban a növény napi vízfelvétel-maximuma 5-6 mm volt, ám ma már 7-9 mm napi párolgás is mérhető, ezt pedig nem tudja a kukorica a hagyományos agrotechnika mellett ellensúlyozni.

Kritikus pont: az elérhető víz mennyisége

Miközben mindenki a vízhiányról beszél, az átlaghőmérséklet-emelkedés ennél sokkal veszélyesebb. Nem mindegy ugyanis, hogy a növény párologtatása 22 vagy 26 Celsius-fokos átlaghőmérséklet mellett következik be. A tartós forróság a vízháztartását teljesen felborítja, képtelen alkalmazkodni hozzá, csökken a gyökérképződés (akár a felére), ezáltal kevesebb tápanyagot tud felhasználni a kukorica.

A termesztés kritikus pontja az elérhető víz mennyisége

– emelte ki Futó Zoltán. Ennek megfelelően már a talajművelésnél is a vízmegtartó módszereket kellene előnyben részesítenünk. Magyarországon a talaj felső 1 méteres rétege 30-35 köbkilométernyi vizet képes tárolni, ami az éves csapadékmennyiség 70 százaléka is lehet, ám ezt egyelőre nem használjuk ki. Az új talajművelési eljárásokkal (mulcshagyó művelés, sávos művelés stb.) akár 25-30 százalékkal több, a növény számára felvehető víz állhat rendelkezésre.

Nincs műtrágya, nincs hozam

Rosszul állunk a tápanyag-gazdálkodás területén is. Míg 2019-ben Magyarországon 1 783 000 tonna műtrágyát értékesítettek a gazdálkodóknak, addig 2023-ban alig 1 millió tonna felett.

Ha nem tápláljuk a növényt, az rossz terméseredményekhez vezet – bár azt is tudomásul kell venni természetesen, hogy víz nélkül nincs tápanyagfelvétel. Egyébként aszályos években 95-100 kg műtrágya tud(na) hasznosulni, de most még ezt sem érjük el kijuttatásban.

Az elérhető hozamok tekintetében kulcsfontosságú a vetéstechnológia is. Mikor vessük a kukoricát? Idén előfordult Dél-Békésben, hogy már március végén földbe kerültek a magok, ezt a meleg, száraz tél és a száraz tavasz indokolta is.

A hidegtűréshez igazodóan a lehető legkorábban vessünk. Így ahogyan fokozatosan szárad ki a talaj, a csírázó növény a gyökerével le tudja követni a változásokat. Aki a vetésben idén lemaradt, annak háromleveles állapotban stagnált egy hónapig a kukoricája, majd utána kapott esőt a további fejlődéshez. A korai vetéssel nem csúszik bele a legérzékenyebb időszak, a virágzás sem a nyári aszályba

– tanácsolta Futó Zoltán. A tőszám kapcsán elmondta, hogy minél nagyobb ez, nyilvánvalóan annál jobb lehet a hozam, de a kockázat is. Szinte minden hibrid optimuma 60-80 ezer tő között van, ám szárazodó klímában nem szabad messzire rugaszkodni az alsó intervallumtól.

Minél nagyobb ugyanis a tőszám, annál nagyobb a levélterületi index és a párolgás. Ebben az évben is sokan belecsúsztak, hogy kialakult a nagy lombfelület, de a virágzás és terméskötődés időszakában a lomb csak párologtatni tudott, a termés kitelítődéséhez viszont már nem volt elég víz.

Öntözés, öntözés, öntözés

Futó Zoltán szerint öntözéssel akár háromszoros termést is elérhetünk aszályos években, míg átlagos szezonokban 80-110 százalékos terméstöbblet realizálható. Éppen ezért fájó, hogy a 4,3 millió hektárnyi mezőgazdasági területből még mindig csupán 100 ezret tudunk öntözni, ami nagyon csekély.

Előrelépést jelenthetnének a víztakarékos technológiák, a precíziós vízkijuttatás, a precíziós tápanyagellátás (elképesztően heterogének a tábláink), de az automatizálás is fontos lenne, mert kevés a megfelelő tudással rendelkező alkalmazott.

A precíziós vetés is fontos, ám a kulcskérdés inkább a megfelelő hibridválasztás. Az, hogy egy hibrid hogyan képes hasznosítani a vizet és a tápanyagot, illetve ellenállni a szárazságnak, eldönti a gazdálkodó sikerességét

– zárta előadását az egyetemi docens.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan válasszunk repcehibridet a termőhely adottságaihoz?

2025. július 23. 11:10

A hibridválasztás kulcs a repce sikeréhez: termőhelyhez alkalmazkodó, ellenálló hibridekkel csökkenthetők a termesztési kockázatok.

Hogy áll hazánk vízgazdálkodása + videó

2025. július 22. 16:10

Hazánk a ,,vizek országa"...de sajnos egyre kevesebb használható víz jut a mezőgazdaságnak is. Hogy látja a szakértő?

Az új kalászos fajták hozzáadnak a termesztéshez

2025. július 16. 14:10

Megéri az újdonságokat is kipróbálni, hiszen ezek értékes tulajdonságokkal gazdagítják a vetésszerkezetet.

Drónos vetés aratás előtt: időt spórol, de nem kockázatmentes

2025. július 13. 16:10

A drónnal végzett vetés forradalmi megoldásnak tűnik, de csak a megfelelő körülmények között válhat igazán hatékonnyá.

Szükség van kukoricában rovarölő szeres védekezésre?

2018. június 5. 04:30

Az elmúlt néhány évben a kukorica kártevőlistájának élére a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) kerültek.

Öt hetes csúcson zárt Chicagóban a kukorica

2023. június 3. 08:17

Chicagóban a búza 1,6 százalékkal, a kukorica 2,7 százalékkal, a szójabab 1,7 százalékkal, a repce pedig 0,3 százalékkal került többe, mint előző nap.

Hol a legjövedelmezőbb Magyarországon kukoricát termeszteni?

2020. május 5. 08:45

Vetőmag, talajfertőtlenítő, növényvédő szer, műtrágya, lombtrágya, hogy csak a legfontosabb input anyagokat említsük. Egyesével sem könnyű dönteni, de ha komplex termesztéstechnológiáról beszélünk hozzávehetjük a talajmunkát, a vetőgépet, a permetezőgép fúvókáját, az aratást, betárolást is és sort szinte a végtelenségig folytathatnánk.

Felrántotta a búza árát a javuló exportkereslet

2024. szeptember 4. 06:40

Európában a malmi búza és a repce olcsóbb lett, de a kukorica és a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.