Növénytermesztés

A főbb légszennyező anyagok csökkentik a beporzás hatékonyságát

Agrofórum Online

Tudjuk, hogy az alacsony légkörben előforduló szennyezőanyagok károsítják az egészségünket. A Readingi Egyetem kutatói azonban kimutatták, hogy még a beporzást is befolyásolják, ami közvetve veszélyeztetheti az élelmiszer-termelést és a természetes ökoszisztémákat.

A Readingi Egyetem kutatói voltak az elsők, akik természetes körülmények közt vizsgálták a főbb légszennyező anyagok hatását a beporzásra. Eredményeik arra mutattak, hogy a városi és a vidéki környezetben gyakran előforduló légszennyező anyagok csökkenthetik a rovarok beporzási képességét. Jelenlétükben a rovarok képtelenek „kiszagolni” a rovarbeporzású gabonákat és vadvirágokat, melyeknek reprodukciója tőlük függ. A kutatók azt találták, hogy a felszín közelben előforduló főbb légszennyező anyagok, így a vizsgált dízel kipufogógáz és ózon jelenlétében akár 70 százalékkal kevesebb beporzó rovar akár 90 százalékkal kevesebb alkalommal látogatta meg a virágokat, ami mellett összességében 31 százalékkal alacsonyabb beporzási mutatókat mértek. Elméletük szerint a szennyezőanyagok kémiai reakcióba lépnek a virágok illatát okozó anyagokkal és így nehezebb azt a rovaroknak megtalálni.

A vezető kutató szerint a vártnál sokkal nagyobb negatív hatást mutattak ki szabadföldi vizsgálataikban, mint azt a korábbi laboratóriumi eredményekre alapozva gondolták. A legrémisztőbb, hogy az alsóbb légkörben gyakran előforduló, egészségre káros szennyezőanyagokról van szó, melyeket napi szinten lélegzünk be. Most azonban arra is fény derült, hogy a beporzáson keresztül mekkora hatást gyakorolnak a természetes ökoszisztémákra is, melyektől függünk.

Korábbi laboratóriumi eredményekből a szakemberek már tudták, hogy a dízel kipufogógázok módosítják a virágillatot. A légszennyezettség nehezebbé teszi a virágok – és így táplálékuk, a pollen és nektár – megtalálását a beporzó rovarok számára, így hozzájárulhat számuk csökkenéséhez. A folyamat természetben kimutatható valódi hatása kevésbé ismert, pedig a rovarok itt a táplálékunkat képező gabonák és az őshonos vadvirágok egy részének beporzásáért is felelősek. A Readingi Egyetem kutatói ezért épp ezt a hiánypótló, szabadföldi vizsgálatot tűzték ki célul különböző, a virágillatra jobban vagy kevésbé hagyatkozó rovarok esetén.

A kutatás során erre a célra készített szabadföldi szennyezőanyag-dúsító egységeket használtak, hogy a nitrogén-oxidok (a kipufogógázban előforduló reaktív gázok) és az ózon előfordulását egy kis területen mesterségesen megemeljék a növények környezetében. Ezután két vegetációs időszakon keresztül vizsgálták a gázok jelenlétének a fekete mustár növények beporzására gyakorolt hatását. A beporzást szabadon repülő, helyileg előforduló repülő rovarok végezték. A beporzók és a viráglátogatások drasztikus csökkenése 14-31 százalékos beporzáscsökkenéshez vezetett.

A beporzás folyamatára gyakorolt hatás drámaiságának megértéséhez fontos tudni, hogy azt meglehetősen alacsony mértékű légszennyezettség mellett mutatták ki. A növények körül mesterségesen megemelt szennyezőanyag-koncentrációk messze elmaradtak a jelenleg hatályos törvények alapján környezetre veszélyesnek minősített szinttől (annak hozzávetőlegesen a felét érték el mindössze). Ez elenyésző ahhoz a sokkal magasabb mértékű szennyezéshez képest, ami a világon előfordul a szabályok megszegése miatt.

Ez az eredmény nagyon sok lehetséges hasznosítással rendelkezik, minthogy a rovarbeporzás több milliárd font értékű gazdasági hasznot hajt évente. A világ teljes mezőgazdasági termelési értékének kb. 8 százalékát befolyásolja, a gabonafajták mellett például az eper, a kakaó termése is függ ettől.

Forrás:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220119194035.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban!

2025. november 3. 12:50

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is, ahol nem csak a kukorica élt át nehéz pillanatokat, de a gazdaságot vezetők számára is szükség volt a kötélből lévő idegekre.

Öntözés nélkül nincs jövő – 10 ok, amiért érdemes beruházni

2025. október 29. 11:10

Az öntözés ma már nem luxus, hanem létkérdés a magyar gazdáknak – stabilitást, biztonságot és versenyelőnyt ad a termelésben.

Alapművelési eljárások hatása a talaj agronómiai szerkezetére másodvetésű szemes cirok termesztése során

2025. október 28. 16:10

Az élelmiszertermelés eddig sem volt egyszerű feladat, azonban a megváltozott klimatikus viszonyok mellett ez még nehezebbé vált.

Az intenzív brazíliai szójatermesztés súlyos betegséget okoz gyerekeknél

2023. december 4. 09:10

A szója kezelésére szolgáló növényvédő szerek túlzott mértékű és nem szakszerű kijuttatása okozhatja a betegséget.

Letört az agrárcégek innovációs kedve

2023. november 30. 14:40

Az elmúlt egy évben erőteljesen visszafogták innovációs fejlesztéseiket a mezőgazdasági cégek – derül ki a K&H innovációs kutatásából.

Hiperspektrális képalkotással határozzák meg a paprika érettségi fokát

2024. január 26. 15:40

A Granadai Egyetem kutatócsoportja hiperspektrális képalkotás és gépi tanulás segítségével kifejlesztett egy módszert a paprika érettségének meghatározására. Az új technológia segítségével megállapítható a paprikák keménysége, amely az érettségükkel, és így a piacon való értékesítésükkel kapcsolatos sajátosság.

Magyar fejlesztés a lítium-alapú akkumulátorok ígéretes alternatívája

2023. november 28. 12:40

Újratölthető cink-levegő akkumulátor környezetbarát, nagy teljesítményű prototípusát fejlesztették ki a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának kutatói. Az új típusú energiatároló cellulóz alapú, biológiailag lebomló anyagokat használ adalékanyagként és membránként, a fejlesztés már a léptéknövelés fázisában tart.