Növénytermesztés

A főbb légszennyező anyagok csökkentik a beporzás hatékonyságát

Agrofórum Online

Tudjuk, hogy az alacsony légkörben előforduló szennyezőanyagok károsítják az egészségünket. A Readingi Egyetem kutatói azonban kimutatták, hogy még a beporzást is befolyásolják, ami közvetve veszélyeztetheti az élelmiszer-termelést és a természetes ökoszisztémákat.

A Readingi Egyetem kutatói voltak az elsők, akik természetes körülmények közt vizsgálták a főbb légszennyező anyagok hatását a beporzásra. Eredményeik arra mutattak, hogy a városi és a vidéki környezetben gyakran előforduló légszennyező anyagok csökkenthetik a rovarok beporzási képességét. Jelenlétükben a rovarok képtelenek „kiszagolni” a rovarbeporzású gabonákat és vadvirágokat, melyeknek reprodukciója tőlük függ. A kutatók azt találták, hogy a felszín közelben előforduló főbb légszennyező anyagok, így a vizsgált dízel kipufogógáz és ózon jelenlétében akár 70 százalékkal kevesebb beporzó rovar akár 90 százalékkal kevesebb alkalommal látogatta meg a virágokat, ami mellett összességében 31 százalékkal alacsonyabb beporzási mutatókat mértek. Elméletük szerint a szennyezőanyagok kémiai reakcióba lépnek a virágok illatát okozó anyagokkal és így nehezebb azt a rovaroknak megtalálni.

A vezető kutató szerint a vártnál sokkal nagyobb negatív hatást mutattak ki szabadföldi vizsgálataikban, mint azt a korábbi laboratóriumi eredményekre alapozva gondolták. A legrémisztőbb, hogy az alsóbb légkörben gyakran előforduló, egészségre káros szennyezőanyagokról van szó, melyeket napi szinten lélegzünk be. Most azonban arra is fény derült, hogy a beporzáson keresztül mekkora hatást gyakorolnak a természetes ökoszisztémákra is, melyektől függünk.

Korábbi laboratóriumi eredményekből a szakemberek már tudták, hogy a dízel kipufogógázok módosítják a virágillatot. A légszennyezettség nehezebbé teszi a virágok – és így táplálékuk, a pollen és nektár – megtalálását a beporzó rovarok számára, így hozzájárulhat számuk csökkenéséhez. A folyamat természetben kimutatható valódi hatása kevésbé ismert, pedig a rovarok itt a táplálékunkat képező gabonák és az őshonos vadvirágok egy részének beporzásáért is felelősek. A Readingi Egyetem kutatói ezért épp ezt a hiánypótló, szabadföldi vizsgálatot tűzték ki célul különböző, a virágillatra jobban vagy kevésbé hagyatkozó rovarok esetén.

A kutatás során erre a célra készített szabadföldi szennyezőanyag-dúsító egységeket használtak, hogy a nitrogén-oxidok (a kipufogógázban előforduló reaktív gázok) és az ózon előfordulását egy kis területen mesterségesen megemeljék a növények környezetében. Ezután két vegetációs időszakon keresztül vizsgálták a gázok jelenlétének a fekete mustár növények beporzására gyakorolt hatását. A beporzást szabadon repülő, helyileg előforduló repülő rovarok végezték. A beporzók és a viráglátogatások drasztikus csökkenése 14-31 százalékos beporzáscsökkenéshez vezetett.

A beporzás folyamatára gyakorolt hatás drámaiságának megértéséhez fontos tudni, hogy azt meglehetősen alacsony mértékű légszennyezettség mellett mutatták ki. A növények körül mesterségesen megemelt szennyezőanyag-koncentrációk messze elmaradtak a jelenleg hatályos törvények alapján környezetre veszélyesnek minősített szinttől (annak hozzávetőlegesen a felét érték el mindössze). Ez elenyésző ahhoz a sokkal magasabb mértékű szennyezéshez képest, ami a világon előfordul a szabályok megszegése miatt.

Ez az eredmény nagyon sok lehetséges hasznosítással rendelkezik, minthogy a rovarbeporzás több milliárd font értékű gazdasági hasznot hajt évente. A világ teljes mezőgazdasági termelési értékének kb. 8 százalékát befolyásolja, a gabonafajták mellett például az eper, a kakaó termése is függ ettől.

Forrás:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220119194035.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Harsányan zöldellő kukorica az aszály közepén, ezt biztosítja az újszerű technológia

2025. október 6. 17:10

Ma már alig van olyan év, amikor ne jelentene óriási gondot az aszály a kukoricatermesztőknek. Egy okos és takarékos megoldással a probléma kiküszöbölhető.

5,3 tonnás HO napraforgó Szentesen

2025. október 1. 15:10

Nehézsúlyú név, nehézsúlyú eredménnyel!

Van megoldás, bármilyen területi adottsággal rendelkezel

2025. szeptember 26. 04:53

A KWS-nek jó és rossz adottságú területekre is van ajánlata. Ahol a kukorica termesztése már nem gazdaságos, megoldás lehet a cirok.

A hamis banán lehet az új szuperélelmiszer

2022. január 23. 07:38

Az Environmental Research Letters című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a banánhoz hasonló növény akár százmilliónál is több embert lenne képes táplálni a globális felmelegedés korában.

Hogyan tudnák a hibrid növényfajták orvosolni az élelmiszerellátás terén jelentkező kihívásokat?

2022. május 26. 09:11

A hibrid szántóföldi és kertészeti növénykultúrák alapvető szerepet játszhatnak a globális élelmiszerellátás biztosításának támogatásában.

A hazai sikerek révén világszerte új lendületet kaphat a házi galamb genetikai kutatása

2023. március 2. 12:31

A világon elsőként a Debreceni Egyetem kutatói alkalmaznak DNS chip-technológiát a házi galamb genetikai vizsgálata során, az új analitikai módszer jelentősen segíti a faj genetikai feltérkepézését.

Jó szezont zárt a Corteva Agriscience szarvasi vetőmagüzeme

2021. december 2. 06:36

A Corteva Agriscience magyarországi vetőmagtermelése 200 partnert is meghaladó termelői körben történik, mindezt 400-450 táblán megvalósítva.