8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Növénytermesztés

A szójatermékek ,,mellékhatásai” – zöldebb szemmel

Agrofórum Online

A kereskedelmi célú szójatermesztés kétséget kizáróan megviseli bolygónk talajait és a biológiai sokféleségre is kedvezőtlen hatást gyakorol – olvasható a www.earth.org-on. Az alternatív takarmányok kutatásának fokozott finanszírozása kulcsfontosságú a szójatermesztés jelentős környezetterhelésének csökkentésében.

A növényi alapú alternatív fehérjék gyártása, fogyasztása terén robbanásszerű növekedést tapasztalhatunk az elmúlt néhány évben. A globális, növényi alapú fehérjepiac forgalma az előrejelzések szerint a 2020-as 10,3 milliárd dollárról 2026-ra 15,6 milliárd dollárra nő majd. Számos klíma- és a területen jártas kutató, valamint egy, az Oxfordi Egyetem által gondozott tanulmány is rámutatott, hogy a növényi alapú étrendre való áttérés a legjobb módja annak, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás legkedvezőtlenebb hatásait.

A magas fehérjetartalmukról ismert szójatermékek évszázadok óta népszerű fehérjeforrásnak számítanak Ázsiában (is), melyeket gyakran tofu, tempeh vagy szójatej formájában fogyasztunk.

A szóját, takarmányozási értéke az állattenyésztésben is népszerűvé tette. Nem csoda hát, hogy globális szintű termelése ma 13-szor nagyobb mennyiséget ölel fel, mint az 1960-as években.

Olyan tanulmányok is készültek azonban, amelyek értelmében a szójatermesztés jelentősen összefügg az erdőirtással, a biológiai sokféleség csökkenésével és más környezetterhelő tényezőkkel. Ezzel a megállapítással gyakran élnek is a növényi alapú fehérjék ellenzői, mint a fenntarthatatlanság szimbólumaként fémjelezve a növényből készült termékeket (ellentétben azzal, amit számos szakértő és növényi alapú márka állít).

Mennyire fenntarthatóak tehát a szójatermékek?

A szójatermékek fenntarthatatlanságára vonatkozó érv figyelmen kívül hagy egy kritikus statisztikai adatot, miszerint a globálisan termelt szója több mint 77%-át állati takarmányozásra használják. További 16%-át bioüzemanyagként, növényi olajként vagy egyéb ipari célokra használják fel. A közvetlenül emberi fogyasztásra szánt termékek, például tofu, tempeh és tejként felhasznált szója a globális szójafelhasználásnak csupán 7%-át teszi ki.

Bár a növényi eredetű fehérjék ágazatának növekedése azt jelenti, hogy az emberi fogyasztásra felhasznált szója mennyisége valószínűleg növekedni fog, a kutatások azt mutatják, hogy a kibocsátások szempontjából 1 kg tofu fogyasztása még mindig kevesebb kibocsátással jár, mint 1 kg hús fogyasztása. Matt Turner, a The Vegan Society szóvivője szerint minden, az állatoknak szánt 100 kalóriából csupán 12 kalóriát kapunk vissza a húsuk és tejük fogyasztásával.

Az az állítás azonban, hogy a szójatermesztés károsan hat a környezetre, még mindig igaznak tűnik…

Erdőirtás

A világ két legnagyobb szójaelőállító országa az USA és Brazília. Mivel a szója olyan termék, amely életciklusonként csak egy termést hoz, a megnövekedett szójaigény kielégítése több szója ültetését, tehát kiterjedtebb földhasználatot igényel. A növény termesztésére használt teljes földterület Hollandia, Belgium, Franciaország és Németország összterületét foglalja el, ami a szarvasmarhatartás után a második legnagyobb erdőpusztító tényezővé teszi.

2006-ban a brazil kormány, a szójaipar és a civil társadalmi szervezetek megállapodást kötöttek az ,,Amazonas szójamoratórium” néven. A moratórium értelmében tilos a kereskedőknek az Amazonas erdőirtott területeiről való szójafelvásárlás. A moratórium előírta, hogy szójatermesztés az Amazonas vidékén csak már meglévő, és szójatermesztésre átalakított mezőgazdasági területeken történhet.

Ugyanakkor a szójatermesztés céljából történő erdőirtás továbbra is elterjedt a szabályozatlan területeken. A dél-amerikai Cerrado régióban a földterületnek csak 20%-át kell természetvédelmi célokra elkülöníteni, így a fennmaradó 80%-ot legálisan lehet szójatermesztés céljából ,,tisztítani”.

Megnövekedett szén-dioxid-kibocsátás

A szója hozzájárulása a szén-dioxid-kibocsátáshoz több tevékenységre vezethető vissza, beleértve az erdőirtást, az ipari feldolgozást és a szállítást is.

Bolívia egy főre jutó üvegházhatásúgáz-kibocsátása például a világon az egyik legjelentősebb, annak dacára, hogy Dél-Amerika gazdaságilag legkevésbé fejlett országai közé tartozik. Az ország üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 80%-a az erdőirtásokkal hozható összefüggésbe.

Az ipari feldolgozó létesítmények és a szója globális terjesztéséhez használt járműparkok mind hozzájárulnak a kibocsátásokhoz.

A talajra és a vízre gyakorolt hatások

A szójatermesztés gyakran erősen gépesített és intenzív öntözést igényel. A becslések szerint 1 liter szójatej előállításához közel 300 liter vízre lehet szükség.

Brazília, becslések szerint évente 55 millió tonna termőtalajt veszít a szójatermesztés következtében.

Mint sok más termény, úgy a szójatermesztés során alkalmazott növényvédő szerek és műtrágyák szintén szennyezik a folyókat, tavakat és torkolatokat, hatással vannak az élővilágra és egészségügyi kockázatot is jelentenek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A precíziós növénynemesítés termelői megítélése Magyarországon

2025. március 2. 10:10

A precíziós nemesítéssel kizárólag a természetben előforduló, hasznos tulajdonságokat használnak fel a nemesítők.

Vajon lesz-e elég csapadékunk?

2025. február 28. 13:10

A meteorológiai adatok tanúsága szerint nincs érdemi csapadékcsökkenés, sőt az átlagosnál csapadékosabb évtized van mögöttünk.

A Syngenta kukoricák 2024-ben is kimagaslóan teljesítettek

2025. február 28. 09:40

Érdemes a 2024-es évet áttekinteni, hogy mivel néztünk szembe és ennek fényében milyen eredményeket értünk el.

Aktuális gépesítési feladatok a repce termelésében

2025. február 25. 16:10

A termelés oldaláról tekintve a versenyképességhez kifejezetten kedvező talaj és klimatikus feltételek szükségesek.

A szójabab ára öt hónapos csúcshoz közelít

2023. július 19. 21:17

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Ideje agresszívan eladni a kukoricát

2024. augusztus 8. 08:10

Magas a tavalyi kukorica- és szójakészlet és jó termés várható az Egyesült Államokban. Ezért további árcsökkenésre számítanak a szakértők.

Ismét csökkent a repcetermés-előrejelzés az EU-ban

2024. augusztus 5. 08:10

A repcetermés várható mennyisége 17,27 millió tonnára csökkent. A napraforgó-előrejelzés is kisebb, a szója viszont valószínűleg erősödni fog.

Sok a bizonytalanság a Peking és Washington közti konfliktus miatt

2020. június 2. 08:02

Párizsban vegyesen alakult a kereskedés a gabonapiacokon. A repce és a kukorica drágult a következő határidőre, ám a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa csökkent.