Terményárak
Terményárak

Még mindig lejtőn vannak a gabonaárak

Még mindig lejtőn vannak a gabonaárak

Agrofórum Online

A szójabab 2,7, a kukorica 2,6, a búza pedig 1,6 százalékkal zuhant a chicagói árutőzsdén. A repce kurzusa is több mint egy százalékkal csökkent a tengeren túlon. Európában is az eladók domináltak, továbbra is a takarmánybúza jelenti az egyetlen kivételt.

A szójabab ára csaknem három százalékkal, pontosan 2,7 százalékkal zuhant a hét első napján. Egy tonnányi szójabab 303,18 dollárba került így az amerikai árutőzsdén, de korábban a 301,71 dollár/tonnás értéken is kötöttek üzletet. Utoljára tavaly május közepén járt hasonló szinten a kurzus. Az alapanyagok, így az agrártermékek iránti kereslet a gazdaságban is egyre komolyabb károkat okozó koronavírus miatti keresletcsökkenés miatt kerülnek egyre kevesebbe.

„Továbbra is attól tartanak a kereskedők, hogy ezen a héten egyre rosszabb lesz a helyzet a gabonapiacokon” – mondta a Thomson Reuters hírügynökségnek Mark Schultza Northstar Commodity Investment Co. vezető elemzője. A mai mélypont egyébként 2,8 százalékos mínusznak felel meg, ami 2018. augusztusa óta a legnagyobb napon belüli mínusz a szójabab tekintetében. Az agrártermékek árát megint a főbb részvénypiacok zuhanása taszította a mélybe. New Yorkban a vezető tőzsdeindex 11,4 százalékkal zuhant. A szójaolaj egyébként a szójababnál is jobban esett, 4,9 százalékos mínuszt kellett elkönyvelniük a befektetőknek, az ár 2006. októbere óta nem volt olyan alacsonyan, mint most. A szójaolaj kurzusára egyébként jelentőst hatást gyakorolt a nyersolaj piacának összeomlása is. A szójaolajat széles körben használják biodízel-komponensnek a világon, ezért ilyen közvetlen a hatás.

Kanadában a repce ára 1,2 százalékkal a tonnánkénti 448 kanadai dollár/tonnás szintre csökkent.

Európában, a párizsi árutőzsdén szinte mindegyik főbb agrárpiaci termék ára csökkent. A malmi búza kurzusa 2,25 euróval a tonnánkénti 177,25 euróra ment le. A repce befektetői sem örülhettek, hiszen nem kevesebb, mint 17 euróval 335,5 euró/tonnára zuhant az árjegyzés. A kukorica kereskedése is mínuszt hozott, 161 euró/tonnára csökkent az ár, ami 4 eurós értékvesztésnek felel meg. A takarmánybúza jelentette az egyetlen kivételt, az ár 1,15 euróval a 150,65 euró/tonnás szintre kúszott fel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb a kukorica a jó termés miatt

2024. július 17. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A Trump elleni merényletkísérlet a terménypiacokat is utolérte

2024. július 16. 06:41

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A kukoricakészletek a vártnál jobban csökkentek

2024. július 13. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedett a búza határidős jegyzésára a gabonapiaci jelentés előtt

2024. július 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce itt olcsóbb lett.

A kínai kereslet miatt drágult a szójabab

2020. augusztus 27. 09:07

A szójabab ára az Egyesült Államokban több mint hét hónapos csúcsra ugrott azt követően, hogy élénkült a kínai kereslet az amerikai szójabab iránt.

Vegyes képet mutattak múlt héten a gabonapiacok

2020. április 27. 05:37

Európában múlt héten vegyes kép rajzolódott ki a gabonatermékek piacán, hiszen a négy kiemelten fontos agrártermék közül a takarmánybúza és a kukorica ára emelkedett. A malmi búza és a repce viszont olcsóbb lett öt nap alatt.

Valutaleértékelés zavarhatja meg a terménypiacokat

2023. december 8. 08:10

Amerikában inkább drágultak a terményárak, míg Európában vegyesebb összképet és több eladót lehetett látni.

Októberi mélypontra zuhant a szójabab ára

2024. január 3. 08:10

Árcsökkenésekkel indult az év a terménypiacokon. Chicagóban a búza 3,7 százalékkal, a búza 2 százalékkal, a szójabab 2,4 százalékkal, a repce pedig 0,1 százalékkal lett olcsóbb a 2024-es év első kereskedési napján. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.